17.5 C
Athens
Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024

Βαγγέλης Αγγέλου: “Προμηθέας με όραμα και αισιοδοξία”

Το "μαγικό 9", ο αριθμός νικών για σωτηρία, ήρθε για τον Προμηθέα στα Τρίκαλα. Οι Πατρινοί "σφράγισαν" τον πρώτο στόχο της παρθενικής συμμετοχής τους στη Basket League και πάνε για άλλα. Ποιά είναι αυτά; Τι σκέψεις υπάρχουν και τι προγραμματισμός; Ο Βαγγέλης Αγγέλου, αφού έφερε σε πέρας την βασική αποστολή που του ανατέθηκε μεσούσης της περιόδου, μιλάει στο www.basketa.gr για το πλάνο που έχει καταστρωθεί, για την "ταυτότητα" του Προμηθέα, αλλά και για την δική του καριέρα με τις άκρως ενδιαφέρουσες, συνειδητές εναλλαγές.


- Για να τα πιάνουμε ένα ένα, η νίκη στα Τρίκαλα σημαίνει οριστικά την επίτευξη του πρώτου στόχου και πάμε για άλλα;

"Ακριβώς, ακριβώς. Ο πρώτος βασικός στόχος επιτεύχθηκε και πάμε, δεν ξέρω αν πρέπει να πούμε για άλλα, συνεχίζουμε να δούμε αν είμαστε έτοιμοι ψυχικά σαν ομάδα, να δούμε βασικά ποιό μπορεί να είναι το άλλο και με ποιόν τρόπο θα το προσεγγίσουμε.

 

- Τα οποία άλλα αν μιλάμε για πλέι οφ πέραν του γοήτρου ενός νεοφώτιστου τι προσφέρουν; Βάζουν στον χάρτη σταδιακά την ομάδα;


"Οχι, οχι δεν το προσεγγίζω έτσι .Για μένα το... άλλο στο μπάσκετ είναι πώς μπορείς να παίξεις με αυτόν που είναι πάνω από σένα. Εμείς βάλαμε τέσσερις στόχους. Ο πρώτος στόχος ήταν να μείνουμε στην κατηγορία. Και αν χάσεις ένα εύκολο παιχνίδι, να παλέψεις το δύσκολο.
Ο δεύτερος να φτιάξεις την αυτοπεποίθησή σου και να πάρεις εμπιστοσύνη για το πρόγραμμα που έχει καταρτίσει, από τους ανθρώπους που είναι γύρω σου. Πώς όμως; Υπάρχουν ομάδες που είναι ένα επίπεδο πάνω από σένα. Μέχρι στιγμής, έστω με τη δικαιολογία ότι είμασταν κάτω από καθεστώς πίεσης, δεν μπορέσαμε να ανταποκριθούμε πλήν του ματς με τον Παναθηναϊκό, που έχει και την σύμπτωση, αυτό που λέμε συμβαίνει, σε όλες τις λίγκες, δεν ανταποκριθήκαμε στα παιχνίδια που είχαμε με ΑΕΚ και Αρη, με το πάνω επίπεδο. Οπότε ο δεύτερος στόχος είναι να δούμε πόσο σταθεροί μπορούμε να είμαστε με τις ομάδες που είναι δίπλα μας και με τις ομάδες που είναι παραπάνω.
Ο τρίτος στόχος, θα είναι αν πραγματικά καταφέρουμε να το κάνουμε αυτό, τότε οκ, να δούμε τι μας δίνει το πρωτάθλημα. Μας δίνει τα πλέι οφ; Να πάρουμε τότε αυτή την πρόκριση για τα πλέι οφ, να δούμε πόσο ανταγωνιστικοί θα μπορούμε να είμαστε και να δούμε τι θα χρειάζεται να συμπληρώσουμε μέσα στο γήπεδο και έξω από αυτό. Αυτοί είναι οι πιο κοντόφθαλμοι στόχοι.
Τέταρτος στόχος, επειδή εγώ πιστεύω σε ένα μότο ας πούμε, ενός Αγγλοαυστριακού επιστήμονα, που λέει ότι στη ζωή υπάρχουν δύο είδη ανθρώπου. Οι αισιόδοξοι και οι απαισιόδοξοι. Οι απαισιόδοξοι συνήθως έχουν δίκιο. Αν όμως, ο κόσμος και η ανθρωπότητα έφτασε μέχρι εδώ, το χρωστάει στους αισιόδοξους. Ο τέταρτος στόχος είναι η αισιοδοξία μας. Μπορούμε με τα εχέγγυα του οργανισμού Προμηθέας, με αυτό που πρεσβεύει, με τις συνθήκες που έχουμε μέχρι τώρα, μπορούμε να αισιοδοξούμε και να δούμε μέχρι πού φτάνει η αισιοδοξία μας".

 

Κορυφή - πρόποδες το... πάω με τα πόδια

 

- Υποθέτω βέβαια ότι και εσύ αποδεχόμενος αυτή την πρόταση αλλά και ο Προμηθέας πηγαίνοντας σε έναν τέτοιο προπονητή, δεν αμφιβάλατε ότι θα σωθείτε.


"Αμφιβάλλαμε. Και βέβαια αμφιβάλλαμε, είχαμε την αγωνία. Θα σου πω όμως δύο πράγματα. Εγώ είμαι ένας προπονητής που μου αρέσει τη διαδρομή κορυφή - πρόποδες του βουνού να την κάνω με τα πόδια. Πρέπει να την ξέρεις αυτή τη διαδρομή, γιατί μπορεί και να σε ρίξει και να σε σηκώσει η συγκυρία και πρέπει να είσαι έτοιμος να την διανύσεις μόνος σου.
Είχα την τύχη και την ευλογία να είμαι και στο κορυφαίο επίπεδο σε ομάδες που έκαναν πρωταθλητισμό και επέλεξα συνειδητά στα διαλείμματα αυτή της πορείας να πάω πιο χαμηλά. Σ' αυτή τη φάση της δικής μου καριέρας, αισθάνομαι πολύ καλά με τους ανθρώπους του Προμηθέα που συνεργαζόμαστε για να δούμε πού μπορεί να φτάσει αυτό το πρόγραμμα. Ακόμα δεν έχουμε συζητήσει ακριβώς τα πράγματα, αλλά ασχοληθήκαμε αρχικά κάτω από την πίεση του να μείνει η ομάδα στην κατηγορία. Και αμφιβάλλαμε και δουλέψαμε πολύ και συνεργαστήκαμε και στις αποφάσεις και ανοίξαμε τον κύκλο και στις διαφωνίες και στις συμφωνίες. Εδώ, όμως, πίστεψέ με, στον Προμηθέα υπάρχει κάτι. Υπάρχει και χαρακτήρας και αυτό του κύριου Λιόλιου, αυτό που σου λέει προχώρα σε στηρίζω και μένα με αρέσει αυτό".


- Καριέρα με λάμψη και Ευρωλίγκας, καριέρα και με ειδικές αποστολές. Ολα χρήσιμα είναι για έναν προπονητή; Δεν υπάρχουν πισωγυρίσματα; Το κορυφή - πρόποδες αποφασίζεις να το κάνεις συνειδητά όταν το κάνεις;

"Συνειδητότατα. Συνειδητότατα. Αυτο πηγάζει κι απ' την οικογένειά μου, έχω μεγαλώσει σε ένα περιβάλλον που ζούσαμε μέσα στην αγορά, ο πατέρας μου ήταν μανάβης. Εχω γνωρίσει τους ανθρώπους που δουλεύουν, που μοχθούν για την καθημερινότητα, μέσα από αυτό γνώρισα το μπάσκετ, το αγάπησα και το μπάσκετ μου έδωσε τη δυνατότητα να γνωρίσω και ανθρώπους άλλου κοινωνικού επιπέδου. Η ζωή μας πιστεύω είναι αυτό, μια διαδρομή. Πρέπει να τη διακονούμε με χαρακτήρα και όσο το δυνατόν περισσότερο ψυχή και αισιοδοξία".

 

- Το "συνεργάτης ως... δεξί χέρι του Ιβκοβιτς" είναι μάθημα, είναι τίτλος τιμής ή είναι και κάτι που ίσως άργησε λίγο και την αυτόνομη καριέρα σου;

"Κοίταξε, για τον Ιβκοβιτς νομίζω ότι εδώ πρέπει να το προσεγγίζω με απόλυτο σεβασμό. Οχι μόνο είναι τίτλος τιμής, το έχω ξαναπεί είναι ευκαιρία, είναι μάθημα, είναι τιμή, είναι πάρα πολλά πράγματα. Για τον Ντούσαν δεν μπορώ να εκφράσω αυτό που νιώθω και πολλοί θα νομίσουν ότι μιλάω για μπάσκετ, όμως, δεν μιλάω μόνο για μπάσκετ. Μεγάλη προσωπικότητα, παγκόσμια προσωπικότητα, δάσκαλος με κεφαλαίο Δ, φίλος με όλα τα γράμματα κεφαλαία, υποστηρικτής, κριτήρια για τη ζωή και για τη δουλειά, κριτήρια για την οικογένεια, κριτήρια στα δύσκολα, κριτήρια. Μεγάλη τύχη για μένα, μπορώ να μιλάω... Πρέπει να ετοιμαστώ για να μιλήσω γι' αυτόν τον άνθρωπο. Είναι τόσα πολλά και τόσο απλά... Πόσο πιστεύεις στις σχέσεις των ανθρώπων και τους δεσμούς των ανθρώπων, στην εργατικότητα".

 

Υπάρχει όραμα στον Προμηθέα

 

- Τι εστί Προμηθέας; Δείχνει να αποκτά ρεύμα σε μια πόλη που πάντα είχε μπάσκετ, αλλά έχει κι ένα βαρύ και ιστορικό όνομα στην πόλη, τον Απόλλωνα.


"Προμηθέας δεν ξέρω ακόμα τι εστί, μπορώ να σου πω τι νιώθω. Κάθε μέρα εκπλήσσομαι και περισσότερο. Εγώ συνεργάζομαι με δύο ανθρώπους. Τον Χρήστο Μήλα που είναι ο πρόεδρος ΚΑΕ και τον Μάκη Γιατρά, κάποιες φορές μιλάω και με τον ιδιοκτήτη τον Βαγγέλη Λιόλιο. Μαθαίνω όλο και περισσότερο, γνωρίζω όλο και περισσότερο και αυτό που ζω μου αρέσει. Κάθε μέρα γνωριζόμαστε και νομίζω όταν οι άνθρωποι γνωρίζονται και καταλαβαίνει ο ένας τον άλλο, όσο γνωριζόμαστε ανταλλάσσουμε απόψεις γ' αυτό το όραμα που έχει ο Λιόλιος".

 


- Το πλάνο που καταστρώνετε τι λέει; Οπου βγάλει μέρα με τη μέρα ή έχει συγκεκριμένη στόχευση;


"Το πλάνο περιορίζεται, οποιοδήποτε πλάνο θέλει ρόλους. Υπάρχει ένα όραμα, μια ιδέα και κοιτάμε με ποιό τρόπο μπορούμε να το χωρίσουμε σε οργάνωση, που είναι πολύ σημαντική σε έναν οργανισμό και ο Προμηθέας είναι οργανισμός σε όλα τα επίπεδα και πώς μπορούμε να εξασφαλίσουμε ώρες για τα αντικείμενα εκείνα, που οραματίζονται οι άνθρωποι ότι θέλει να φτάσει ο Προμηθέας. Σε πρώτη φάση πρέπει να περάσει στον κόσμο ότι ο Προμηθέας θέλει να παρουσιάσει ένα προϊόν στην Πάτρα και σε όλη την Ελλάδα, αλλά νομίζω ότι πρέπει να γίνει αυτό με μεγάλη υπομονή και ταπεινά, με μέτρο. Ο πρόεδρος, οι άνθρωποι της διοίκησης θα μπορούν να πουν περισσότερα. Η δική μας η δουλειά, που δουλεύουμε μέσα στο γήπεδο για την επαγγελματική ομάδα, είναι να μαζέψουμε εκείνα τα στοιχεία, να μιλήσουμε με τους ανθρώπους που έχουν το οργανωτικό κομμάτι, τη διοίκηση, τις επαφές που υπάρχουν, να δώσουμε τις απόψεις μας για το προϊόν και αυτό να γίνει βήμα - βήμα, με μεγάλη σεμνότητα, ταπεινότητα και χωρίς τυμπανοκρουσίες".

 

- Για να πάμε λίγο στα της αγωνιστική, ΑΕΚ- Ολυμπιακός τη κλείνουν , δύο από τα μεγάλα μαγαζιά που έχεις περάσει, παίζει ρόλο σε τέτοια ματς μια αλλαγή προπονητή;


"Κοίταξε, νομίζω ότι για να γίνει αυτή η αλλαγή, για την ΑΕΚ θα παίζει. Δε νομίζω ότι κάνει κάποιος μια αλλαγή προπονητή χωρίς να νομίζει ότι θα έχει αποτέλεσμα. Γι' αυτό καθεαυτό το παιχνίδι, νομίζω ότι είναι ένα παιχνίδι στόχου, ο Ολυμπιακός πρέπει να κρατήσει την πρώτη θέση κι από την άλλη η ΑΕΚ θέλε να κάνει νίκες επί τέτοιων αντιπάλων για να πει ότι θέλω να είμαι στο πρωτάθλημα και να βάλω την ΑΕΚ εκεί που την οραματίζονται οι άνθρωποί της. Αρα το παιχνίδι έχει σημασία και για τις δύο ομάδες, όσο κι αν ο Ολυμπιακός είναι σε άλλο στόχο. Ο ολυμπιακός συγκεντρώνεται τα τελευταία χρόνια πάντα με μεγάλη ακρίβεια στους τίτλους, στο στόχο της άνοιξης, και είναι απόλυτα συγκεντρωμένοι σ' αυτό η διοίκηση και οι προπονητές του, όλη η ομάδα".

 

- Το πρωτάθλημα έχει τύχη κάποτε να πάψει να είναι των δύο στο ανώτατο επίπεδο ; Η μήπως θα μας φύγουν και οι δύο έτσι που εξελίσσεται η Ευρωλίγκα;


"Εγώ νομίζω ότι τα επόμενα χρόνια αν οι άνθρωποι που έχουν τα σωματεία, δηλαδή οι πρόεδροι θέλουν να παρουσιάσουν ένα ανταγωνιστικό προϊόν και για το καλό του μπάσκετ, το πρωτάθλημα έχει τύχη. Υπάρχει αισιοδοξία, θέλουν άνθρωποι να ασχοληθούν με το μπάσκετ και να μην ξεχνάμε ότι δεν μπορούν πλέον παίκτες να κάνουν τη διαφορά όπως παλιά. Αν στον ΕΣΑΚΕ υπάρχει ένα όραμα κι εκεί θεωρώ ότι ο δικός μας πρόεδρος μπορεί να βοηθήσει, αν υπάρχει ένα όραμα για κάποιας μορφής κριτήρια στο μέλλον και στην οργάνωση, μπορούμε να δούμε ένα ανταγωνιστικό πρωτάθλημα που το χρειάζεται το ελληνικό μπάσκετ".

 

- Κλείνοντας, μια προσέγγιση για την φετινή Ευρωλίγκα την οποία πλέον βλέπεις σαν παρατηρητής;


"Η φετινή Ευρωλίγκα είναι απρόβλεπτη. Νομίζω είναι σαν τη Formula 1 είναι μια κούρσα με μεγάλη ταχύτητα συναισθημάτων, καταπόνησης, αποτελεσμάτων, στρες και νομίζω θα κερδίσει αυτός που έχει την καλύτερη ομάδα στα πιτς".



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ