11 C
Athens
Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

Από πού πάνε για Χατάι… πατριώτισσες; (pics+videos)

Μόνο οι πολύ μυημένοι στον κόσμο του γυναικείου μπάσκετ μπορούν να συνδέσουν την τουρκική επαρχία του Χατάι με το άθλημα. Όλοι οι υπόλοιποι το ξέρουν για τον... λάθος λόγο.

Γράφει από την Τουρκία ο Θεόφιλος Φρέρης

Το Χατάι δεν είναι μια μικρή, έστω για τα δεδομένα της Τουρκίας, επαρχιακή πόλη. Δεν είναι μόνο η έδρα της γυναικείας ομάδας που πέρυσι κατέκτησε το Κύπελλο Τουρκίας και τερμάτισε δεύτερη στο πρωτάθλημα, πίσω από την Φενέρμπαχτσε. Για την ακρίβεια δεν είναι καν πόλη.
Το Χατάι είναι, κυρίως, μία επαρχία της Τουρκίας που ο πολύς κόσμος την έμαθε μέσα από τα δελτία Ειδήσεων. Ο λόγος; Οτι συνορεύει με τη Συρία. Εκεί όπου για έναν ακόμη χρόνο μαίνεται ένας εμφύλιος πόλεμος με παγκόσμιες προεκτάσεις.
Κι όμως, σε αυτή την επαρχία που μετράει 1,5 εκατομμύριο κατοίκους «χτυπάει» ένα κομμάτι της καρδιάς του ελληνικού μπάσκετ. Ένα; Γράψτε λάθος! Δύο κομμάτια.


Χατάι made in Greece

Στον πάγκο της ομάδας που αποτελεί το καμάρι της πρωτεύουσας του Χατάι, Αντάκιας, βρίσκεται μία Ελληνίδα. Η Κατερίνα Χατζηδάκη. Μπορεί να βρίσκεται στη δεύτερη χρονιά της στο τεχνικό επιτελείο του συλλόγου, αλλά εδώ και μερικούς μήνες είναι αυτή που έχει στα χέρια της το τιμόνι με εξαιρετικά αποτελέσματα. Η πρόκριση στους «4» του Euro Cup μιλάει από μόνη της.
Το άλλο ελληνικό κομμάτι του τουρκικού συλλόγου βρίσκεται εντός παρκέ. Ο λόγος για την πρώην αρχηγό του Παναθηναϊκού, Αριστέα Μαγκλάρα, στην πρώτη εκτός συνόρων περιπέτεια της καριέρας της.


«Όλα είναι ήσυχα»

Από την έναρξη του πολέμου στην Συρία το Χατάι έχει δεχτεί περισσότερους από 500.000 πρόσφυγες. Αριθμός που αποτελεί το 25% του συνολικού αριθμού των προσφύγων που βρίσκονται στην Τουρκία.
Θα περίμενε, λοιπόν, κανείς η ζωή στην Αντάκια να έχει επηρεαστεί από όλα όσα γίνονται στη... γειτονιά της. Όμως, δεν είναι καθόλου έτσι τα πράγματα.
Στην ερώτηση «πώς περνάτε εδώ;» η απάντηση της κόουτς μάλλον ξαφνιάζει. «Όλα καλά. Ησυχία» λέει και συνεχίζει «Δεν το καταλαβαίνουμε αυτό που γίνεται τόσο δίπλα μας γιατί ταυτόχρονα είναι και τόσο μακριά μας. Είμαστε απόλυτα συγκεντρωμένοι στη δουλειά μας και στο να παίζουμε μπάσκετ. Δεν με απασχολεί καθόλου η ασφάλειά μας, γιατί δε νιώθω να μας απειλεί κάτι».
Τόσο η Κατερίνα όσο και όλα τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας μένουν σε ένα συγκρότημα κατοικιών με ιδιωτική ασφάλεια. Αλλά ακόμα κι αυτή να μην υπήρχε δε θα ένιωθε φόβο, καθώς οι άνθρωποι της ομάδας είναι πάντα δίπλα τους σε ό,τι κι αν χρειαστούν. «Και στο κέντρο της πόλης να κατέβουμε δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Είναι όλα φιλήσυχα» τονίζει.
Όσο για την παρουσία των προσφύγων; «Πολλοί από αυτούς ζουν στο κέντρο της πόλης σε σπίτια. Δεν την καταλαβαίνει κανείς. Τους έχουν τακτοποιήσει πολύ καλά» λέει η Ελληνίδα κόουτς. Κι όντως έτσι είναι. Πέρα από αυτούς που ζουν εντός της πόλης, οι υπόλοιποι ζουν σε πολύ καλά οργανωμένους καταυλισμούς εκτός αυτής.


Προπόνηση με το Εθνόσημο


Από τη μεριά της η Αριστέα Μαγκλάρα είναι πολύ πιο... φρέσκια στην ομάδα. Όχι, όμως, πως αυτή νιώθει περίεργα στο νέο της περιβάλλον. Τουναντίον μάλιστα. Νιώθει τόσο καλά που δεν είναι λίγες οι φορές που κάνει προπόνηση φορώντας το προπονητικό μπλουζάκι της Εθνικής Ελλάδας!
Μα προπόνηση με το Εθνόσημο στα βάθη της Τουρκίας; «Το Χατάι ιστορικά πάντοτε ήταν μία φωλιά διαφορετικών ανθρώπων. Εδώ πάντοτε υπήρχαν Χριστιανοί, Αρμένιοι, Μουσουλμάνοι. Κι όλοι φρόντιζαν να σέβονται τα έθιμα και τη θρησκεία του άλλου. Πάντα έτσι ήταν» λέει ο Γιούκσελ που δουλεύει στο Δήμο της πόλης.
‘Ετσι ακριβώς είναι και η ομάδα της Χατάι. Με επτα Τουρκάλες, δύο Αμερικάνες, δύο Σέρβες, μία Αυστραλέζα, μία Ελληνίδα, μια Λευκορωσίδα και με χεντ κόουτς μία Ελληνίδα η ομάδα μπάσκετ της πόλης είναι αυτό ακριβώς που περιέγραψε ο Γιουκσέλ. Η ίδια η επαρχία του Χατάι.

Γήπεδα-στολίδια!

Το «Antakya Sports Hall» όπου αγωνίζεται η Χατάι είναι το δεύτερο μεγαλύτερο Κλειστό Γυμναστήριο στο γυναικείο πρωτάθλημα μπάσκετ της Τουρκίας. Έχει χωρητικότητα 2.500 θέσεις. Μόνο αυτό της Καϊσερί είναι μεγαλύτερο. Η Καϊσερί είναι και η ομάδα με τα περισσότερα εισιτήρια αφήνοντας την Χατάι στη δεύτερη θέση. «Κοίτα αν είχαμε και εμείς ένα γήπεδο με την χωρητικότητα του γηπέδου της Καϊσερί τότε θα είμαστε εμείς στην πρώτη θέση» λέει γελώντας η Αμερικανίδα φοργουορντ Μπάρμπαρα Τέρνερ. Στα 32 της η Τέρνερ «κλείνει» φέτος το δέκατο χρόνο της στην Τουρκία ενώ έχει πάρει και την τουρκική υπηκοότητα. Όπως και τουρκικό όνομα, Μπαχάρ Οζτούρκ.
Η ομάδα, πάντως, δεν χρησιμοποιεί για τις προπονήσεις της το «Αntakya Sports Hall». Ακόμα και μια μέρα πριν τον πρώτο ημιτελικό για το Euro Cup κόντρα στην Καϊσερί (σ.σ.: και οι τέσσερις ομάδες που έχουν μείνει στη διοργάνωση είναι τούρκικες), η Κατερίνα Χατζηδάκη και οι παίκτριες της προπονήθηκαν σε ένα μικρότερο, αλλά πολύ εντυπωσιακό αθλητικό συγκρότημα.
Τόσο εντυπωσιακό και προσεγμένο που αν δεν φοράς αθλητικά παπούτσια τότε στο παρκέ πατάς μονο αν καλύψεις τα παπούτσια με ειδικά σακουλάκια .

INFO
Χατάι είναι μία από τις επαρχίες της Τουρκίας. Πρωτεύουσα του Χατάι είναι η Αντάκια, μία πόλη γνωστή κατά την αρχαιότητα και τη βυζαντινή εποχή ως Αντιόχεια. Η πόλη βρίσκεται στις οχθες του ποταμού Ορόντη (στα τουρκικά: Asi Nehri). Μετά τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο η περιοχή πέρασε στα χέρια των Γάλλων (τους την παραχώρησαν οι Βρετανοί) ενώ μετά τη συνθήκη της Λωζάνης αποτέλεσε συριακό έδαφος. Το όνομα της περιοχής τότε ήταν Αλεξανδρέτα. Το 1923 το Χατάι έγινε μέρος του κράτους του Χαλεπιού ενώ δεκατρία χρόνια αργότερα έγινε ανεξάρτητο κράτος. Η ανεξαρτησία του, όμως, κράτησε μόνο για ένα χρόνο έπειτα από παρέμβαση των Γάλλων και των Τούρκων. Από το 1939 αποτελεί επαρχία της Τουρκίας.

 



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ