17 C
Athens
Σάββατο, 11 Μαΐου, 2024

Παναθηναϊκός-ΑΕΚ 78-72: Έφτασε στα όρια του αλλά… 1-0 (pics, vids)

Δείχνοντας πιο φρέσκος και με μεγαλύτερο βάθος, στοιχείο απαραίτητο για ομάδες που βρίσκονται στο τέλος μιας μεγάλης σεζόν, ο Παναθηναϊκός έκανε το πρώτο βήμα για την πρόκριση του στους τελικούς των πλέι οφ για 18η συνεχόμενη σεζόν. Νίκησε με 78-72 την ΑΕΚ που παρότι τακτικά πάλεψε το παιχνίδι αρκετά, ήταν φανερό ότι δεν είχε πρωτίστως την ενέργεια -η σειρά με τον ΠΑΟΚ είχε τελειώσει πριν τρεις μέρες- για να κυνηγήσει το break μέχρι το τέλος. Οι «πράσινοι» έκαναν το 1-0 και η σειρά θα συνεχιστεί την Παρασκευή (21/5, 21:15) με τυπικά γηπεδούχο την «Ένωση».

 

 

Σε ένα παιχνίδι που κύλησε σχεδόν επί 40 λεπτά σε μια λεπτή γραμμή, έπαιξαν ρόλο οι προσωπικότητες. Ο Χάουαρντ Σαντ-Ρος έκανε το βήμα μπροστά όταν το παιχνίδι πήγε στην κόψη του ξυραφιού ενώ η ΑΕΚ δεν βρήκε τα μεγάλα σουτ που χρειαζόταν για να κεφαλαιοποιήσει μία εξαιρετική εμφάνιση.

 

 

Το παιχνίδι ήταν σκληρό στα πρώτα λεπτά του κάτι που αποτυπώθηκε σε ένα χαμηλό σκορ (3-4 στο 4') και παρότι οι δύο ομάδες ανέβασαν λίγο τους ρυθμούς τους, το σκορ παρέμεινε χαμηλά. Η ΑΕΚ με 2/2 τρίποντα του Κατσίβελη προηγήθηκε με 12-7 αλλά ο Παπαπέτρου που μπήκε καλά στο παιχνίδι ισοφάρισε στους 12. Στο τέλος της πρώτης περιόδου ο Παναθηναϊκός ήταν μπροστά με 15-14, με τις ομάδες να εκτελούν με πολύ χαμηλά ποσοστά (4/13 σουτ οι «πράσινοι», 4/14 η «Ένωση»).

 


Η ΑΕΚ συνέχισε να ελέγχει τον ρυθμό, κρατώντας το σκορ σε χαμηλά επίπεδα (19-22 στο 14'). Ο Αγγέλου επιστράτευσε σχήμα τριών γκαρντ με Γκίκα, Μέικον και Κατσίβελη για να διατηρήσει το παιχνίδι σε αυτά τα δεδομένα αφού προφανώς και βόλευε την ΑΕΚ. Ο Κάτας με εξαίρεση ένα μικρό διάστημα συνύπαρξης των Μακ και Μποχωρίδη, επέμενε στο αγαπημένο του ψηλό σχήμα και οι «πράσινοι» παίρνοντας 13 από τους πρώτους 26 πόντους τους από τη γραμμή του φάουλ, προηγήθηκαν με 26-23 στο 15'. Η εικόνα του ημιχρόνου όμως άλλαξε στο τελευταίο πεντάλεπτο του. Ο Παναθηναϊκός ξεκόλλησε με δύο τρίποντα του Μποχωρίδη, «έτρεξε» σερί 10-0 που έκανε το 30-33, 40-33 και λίγο πριν το τέλος του ημιχρόνου βρέθηκε για πρώτη φορά μπροστά με διψήφιο προβάδισμα (45-35). Στου δρόμου τα μισά με τρίποντο του Μέικον στην εκπνοή, η ΑΕΚ μείωσε στους επτά (45-38).

 

 


Η βασική διαφορά των αντιπάλων στο ημίχρονο ήταν τα λάθη της δεύτερης περιόδου. Η ΑΕΚ είχε επτά έναντι ενός του Παναθηναϊκού που έκανε σε αυτό το διάστημα επιμέρους σκορ 13-1 από πόντους από τα λάθη. Έτσι προέκυψε και το +7 του 20ού λεπτού.

 

 

 

Το μομέντουμ που απέκτησε στο δεύτερο μισό της δεύτερης περιόδου, φάνηκε να χάνεται για τον Παναθηναϊκό μέσα από την ανάπαυλα μεταξύ των δύο ημιχρόνων. Η ΑΕΚ βρήκε ξανά την απαιτούμε σκληράδα στην άμυνα της, δέχτηκε μόνο πέντε πόντους στο πρώτο πεντάλεπτο και πλησίασε στους τρεις (50-47) αλλά η φθορά των ψηλών της (Μορέιρα και Γόντικας είχαν από τέσσερα στο 27') ήταν ένα σοβαρό πρόβλημα. Με ένα μικρό ατομικό σερί έξι πόντων του Σαντ-Ρος, ο Παναθηναϊκός ανέκτησε το προβάδισμα των 10 πόντων (62-52 στο 29') όμως στο 30' όλα ήταν ανοιχτά (62-57).

 

 

Ο Παναθηναϊκός διατηρούσε ένα προβάδισμα αλλά συνέχισε να νιώθει ζεστή την ανάσα της ΑΕΚ (70-64 στο 34') που όμως τέσσερα λεπτά πριν το τέλος έχασε με φάουλ τόσο τον Μορέιρα, όσο και τον Γόντικα που έπαιξε μετά από καιρό, για να επιστρατευτεί από τον Βαγγέλη Αγγέλου ένα σχήμα με δίδυμο ψηλών του Γιάνκοβιτς με τον Ματσιούλις. Συνέχισε όμως να είναι εκεί και με λέι απ του Μέικον μείωσε στους τρεις (73-70) και το ματς ήταν πια στην κόψη του ξυραφιού.

 


Ο Παναθηναϊκός δεν μπορούσε να εκμεταλλευτεί τα μεγάλα κορμιά του και την απουσία πια ψηλών για την ΑΕΚ και έψαχνε λύσεις από μέση και μακρινή απόσταση αλλά η ΑΕΚ δεν βρήκε τα μεγάλα σουτ που χρειαζόταν, όπως το τρίποντο του Ματσιούλις στα 59'' με το σκορ στο 76-72. Ο Ουάιτ σημείωσε το πρώτο του καλάθι αλλά ήταν ένα κρίσιμο κάρφωμα που έκανε το 78-72 στα 30''. Ο Κατσίβελης αστόχησε από το τρίποντο και ο Παναθηναϊκός πήρε τη νίκη με 78-72.

 

 

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ: Παρότι δεν ξέφυγε από τον κανόνα των χαμηλών ποσοστών του Παναθηναϊκού, ο Χάουαρντ Σαντ-Ρος έδωσε πολύτιμη βοήθεια στους «πράσινους» σε όλα τα κομμάτια του παιχνιδιού. Ο Κουβανός κόντρα στην πρώην ομάδα του είχε 18 πόντους, πέντε ριμπάουντ, τέσσερις ασίστ, τρία κλεψίματα και επτά κερδισμένα φάουλ. Ήταν εκείνος που ετοίμασε το καθοριστικό κάρφωμα του Ουάιτ, με το οποίο ο Παναθηναϊκός κλείδωσε τη νίκη...

 

 

 

 

ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ: Σε ένα παιχνίδι που κρίθηκε στις λεπτομέρειες, μόνο τέτοια δεν ήταν τα λάθη. Η ΑΕΚ έκανε τέσσερα περισσότερα (17 έναντι 13) και από αυτά ο Παναθηναϊκός πήρε έξι περισσότερους πόντους που μπορεί να μην είναι μεγάλη διαφορά, ειδικά αν συγκριθεί με τους αντίστοιχους αριθμούς του πρώτου ημιχρόνου, αλλά ήταν καταλυτική στη διαμόρφωση του τελικού αποτελέσματος.

 

 

Δείτε τη στατιστική της αναμέτρησης ΕΔΩ

 


Photo Credits: Eurokinissi



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ