18.1 C
Athens
Κυριακή, 12 Μαΐου, 2024

Αγώνας πρωταθλητών στο ΟΑΚΑ (Video)

Οι δύο ομάδες μοιράζονται πολλές ... αναμνήσεις, αγώνες, τελικούς, ακόμη και τουρνουά προετοιμασίας σχεδόν κάθε χρόνο. Μόνο άγνωστες δεν είναι μεταξύ τους. Ήρθε και ο Δημήτρης Ιτούδης στην εξίσωση και το... γλυκό έδεσε για τα καλά. Μετά από 13 χρόνια στον Παναθηναϊκό, ταξίδεψε στη Μόσχα με μια ενδιάμεση στάση στην Μπάνβιτ και απόψε επιστρέφει στο ΟΑΚΑ. Ως αντιπαλος... Στο τζάμπολ των «πράσινων» με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας στις 21.45 (ΕΡΤ) για την 29η και προτελευταία αγωνιστική της κανονικής διάρκειας της Ευρωλίγκας.

Ο σκοπός

Παναθηναϊκός και ΤΣΣΚΑ Μόσχας δεν πατάνε στο παρκέ αδιάφοροι. Έχουν διαφορετική... ατζέντα. Οι μεν γηπεδούχοι θέλουν τη νίκη για πατήσουν στην πρώτη τετράδα, οι δε φιλοξενούμενοι για να βρεθούν στην κορυφή της βαθμολογίας. Οι «πράσινοι» βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην 6η θέση, αλλά με αγώνα λιγότερο από την Αναντόλου Έφες και ρεκόρ 17-11. Το ίδιο με τη Φενέρμπαχτσε, η οποία όμως αγωνίζεται απόψε στη Μαδρίτη και αντιμετωπίζει τη Ρεάλ. Οι Ισπανοί είναι το «κλειδί» και για την ΤΣΣΚΑ, αφού οι δύο ομάδες ισοβαθμούν στην κορυφή με ρεκόρ 21-7. Και οι δύο έχουν εξασφαλισμένο εδώ και καιρό το πλεονέκτημα έδρας στα πλέι οφ.

 Η προϊστορία

Είπαμε... Πλούσια... Το γεγονός ότι περιλαμβάνει δύο τελικούς Ευρωλίγκας είναι από μόνο του ένα στοιχείο που λέει πολλά: Ο πρώτος το 2007 στην Αθήνα και ο δεύτερος το 2009 στο Βερολίνο με τον Παναθηναϊκό να φεύγει νικητής από το γήπεδο και τις δύο φορές (93-91 και 73-71 αντίστοιχα). Και τις δύο φορές επίσης με μόλις δύο πόντους διαφορά. Σε φάιναλ φορ της Ευρωλίγκας αναμετρήθηκαν και το 2005 στη Ρωσία με τον Παναθηναϊκό να παίρνει τη νίκη με 94-91 στην παράταση στον μικρό τελικό. Αλλά και το 1996 όταν οι «πράσινοι» είχαν αποκλείσει τους «κόκκινους» στον μικρό τελικό (81-71) με τον Ντομινίκ Ουίλκινς να σημειώνει 35 πόντους. Συνολικά οι Ρώσοι έχουν τον πρώτο λόγο με 16-12 στη διοργάνωση.

Στον αγώνα του πρώτου γύρο εκτός έδρας, το «τριφύλλι» είχε ταξιδέψει με τον Γιώργο Βόβορα, τον Διαμαντή Παναγιωτόπουλο και τον Νίκο Παππά στον πάγκο του, αφού ήταν ακριβώς στην αλλαγή της τεχνικής ηγεσίας. Και είχε δυσκολέψει πολύ τους Ρώσους, οι οποίοι πήραν τη νίκη στο τέλος, όπως δείχνει και το 81-77. Ο Ντιμίτρις Νίκολς είχε σημειώσει 20 πόντους απέναντι στην πρώην ομάδα του, ενώ ο Νικ Καλάθης είχε αγγίξει το τριπλ νταμπλ με 10 πόντους, 9 ριμπάουντ και 8 ασίστ.

Η δική του άμυνα και γενικά η περιφερειακή άμυνα όταν η αντίπαλη ομάδα διαθέτει παίκτες όπως ο Νάντο Ντε Κολό και ο Μίλος Τεόντοσιτς, είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητη. Όχι πως στα... ψηλά δεν υπάρχουν δυνατά όπλα και πολλές λύσεις...

Επίθεση εναντίον άμυνας και τούμπαλιν

Η ΤΣΣΚΑ Μόσχας είναι η ομάδα με την καλύτερη επίθεση στη διοργάνωση με 87,5 πόντους μέσο όρο. Ο Παναθηναϊκός έχει την τρίτη καλύτερη άμυνα, επιτρέποντας στον αντίπαλό του, 74,8 πόντους ανά αγώνα, ενώ τους αναγκάζει σε χαμηλό ποσοστό στα σουτ δύο πόντων (48,7%).

Λίγοι αριθμοί ακόμη

Ο Γιάννης Μπουρούσης μπαίνει στον αγώνα ως πρώτος ριμπάουντερ της Ευρωλίγκας. Και μπορεί να ανέβει λίγο πιο ψηλά και στους σκόρερ. Έχει 2380 πόντους και είναι στη 13η θέση της σχετικής λίστας. Ο Τζέι Αρ Χόλντεν είναι μια θέση πιο ψηλά με 2388 πόντους.

Ο Αντώνης Φώτσης εξακολουθεί να χρειάζεται τρεις τάπες για να φτάσει τις 100 στη διοργάνωση.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ