23.9 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ένας «πολεμιστής» στο λιμάνι (vids)

Ο Τσαρλς Τζένκινς αποτέλεσε την τρίτη φετινή καλοκαιρινή μεταγραφή του Ολυμπιακού και το Basketa.gr παρουσιάζει την πορεία του 31χρονου γκαρντ. 

Η καρδιά του έχει γίνει εδώ και χρόνια «ερυθρόλευκη». Σίγουρα δεν μπορούσε να ήταν πάντα. Θα ήταν παράλογο. Τι σχέση θα μπορούσε να είχε με το κόκκινο και το άσπρο ένας άνθρωπος ο οποίος γεννήθηκε στο Μπρούκλιν; Πιθανότατα καμία, απέκτησε όμως ιδιαίτερη αδυναμία στα συγκεκριμένα χρώματα, στις τρεις θητείες του στον Ερυθρό Αστέρα. 

Πρώτα όμως είχε προλάβει να παίξει στο ΝΒΑ και στους Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς οι οποίοι τον είχαν επιλέξει στο δεύτερο γύρο του ντραφτ του 2011, όταν είχαν ξεκινήσει τη δημιουργία της «υπερομάδας» που θα σάρωνε τα πάντα στο διάβα της και θα κατακτούσε τρία πρωταθλήματα (2015, 2018, 2019). 

Έχοντας υπάρξει συμπαίκτης του Στεφ Κάρι και του Κλέι Τόμπσοναρκετοί θα περίμεναν ότι θα είναι κι αυτός ένας φημισμένος σουτέρ. Δεν είναι ούτε «φονιάς» έξω από τη γραμμή των 6,75μ., ούτε όμως και τόσο κακός, όσο δείχνει το 7,5% που είχε στα τρίποντα την περσινή αγωνιστική περίοδο. 

Ο βασικός του ρόλος στο γήπεδο αφορά την άμυνα, εκεί όπου μπορεί να εξουδετερώσει τους καλύτερους επιθετικούς περιφερειακούς των αντιπάλων. Κοινώς, «εξολοθρευτής» ειδικών αποστολών. Στην επίθεση δεν θέλει την μπάλα για ώρα στα χέρια του και είναι εξαιρετικός στο κομμάτι των αποστάσεων. Τις περισσότερες φορές περιμένει στην αδύνατη πλευρά για να εκτελέσει.  

Φαινόταν από μικρός 

Ας ξετυλιχτεί όμως το κουβάρι από την αρχή. Από τα μικράτα του ερωτεύτηκε την πορτοκαλί μπάλα και φάνηκε ότι είχε το απαιτούμενο ταλέντο. 

Στο Λύκειο ξεχώρισε και με τις επιδόσεις του μπήκε στην ομάδα που δημιουργεί κάθε χρόνο η περίφημη εφημερίδα του «Μεγάλου Μήλου» που λέγεται New York Post. 

Τη σεζόν 2006/07 έμεινε μακριά από τα παρκέ και το 2007 ξεκίνησε την πορεία του στο κολέγιο Χόφστρα, ένα πανεπιστήμιο το οποίο δεν φημίζεται ιδιαίτερα για το μπασκετικό του πρόγραμμα. 

Εκεί είχε εξαιρετική παρουσία και σκόραρε ακατάπαυστα, στα τέσσερα χρόνια που έμεινε, πριν ολοκληρώσει τις σπουδές του και ξεκινήσει την επαγγελματική του καριέρα. Προς τιμήν του, η φανέλα με τον αριθμό 22 έχει αποσυρθεί. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι για τρεις διαδοχικές σεζόν αναδείχτηκε κορυφαίος παίκτης απ’ όλα τα κολέγια της Νέας Υόρκης, κατακτώντας το βραβείο Haggerty. Οι μοναδικοί παίκτες που έχουν καταφέρει κάτι παρόμοιο είναι ο Τζιμ ΜακΜίλαν ο οποίος φοιτούσε στο κολέγιο Κολούμπια (1968-70) και ο Κρις Μάλιν (Σαιντ Τζονς, 1983-85). Αμφότεροι έκαναν στη συνέχεια μεγάλη καριέρα στο ΝΒΑ και κατέκτησαν χρυσά μετάλλια και σε Ολυμπιακούς Αγώνες. 

«Πολεμιστής» στη Δύση και σύντομο πέρασμα από την Ιταλία 

Αφού επιλέχτηκε στο ντραφτ από τους Ουόριορς ταξίδεψε στο Σαν Φραντσίσκο. Το lockdown όμως του 2011 τον ανάγκασε να ψαχτεί στην Ευρώπη για ομάδα. Η ιταλική Τεράμο του κατέθεσε πρόταση και την αποδέχτηκε, όμως δεν πρόλαβε τελικά να την ενισχύσει ούτε σ’ ένα επίσημο παιχνίδι. 

Το ντεμπούτο του στο ΝΒΑ έγινε ανήμερα των Χριστουγέννων του 2011, στην πρεμιέρα εκείνης της σεζόν, στην αναμέτρηση του Γκόλντεν Στέιτ με τους Κλίπερς. Έπαιξε μόλις ένα λεπτό. 

Στην πρώτη του σεζόν συμμετείχε συνολικά σε 51 παιχνίδια, εκ των οποίων στα 28 ήταν μέλος της βασικής πεντάδας. Τη δεύτερη σεζόν έπαιξε σε άλλες 47 αναμετρήσεις, πριν παραχωρηθεί μέσω ανταλλαγής στις 21/2/2013 στους Φιλαδέλφεια 76ερς κι αφού ήταν ξεκάθαρο ότι ο τότε προπονητής της ομάδας προτιμούσε τον βετεράνο Τζάρετ Τζακ, ως αναπληρωματικό πόντι γκαρντ, πίσω από τον Κάρι. 

https://www.youtube.com/watch?v=FYnSFS5nt_s

Υπερατλαντικό ταξίδι για τον Αστέρα 

Στους Σίξερς δεν πρόλαβε να πετύχει κάτι ιδιαίτερο και το καλοκαίρι εκείνης της χρονιάς αναζήτησε για πρώτη φορά την τύχη του στην Ευρώπη. Ο Ερυθρός Αστέρας ανακοίνωσε την απόκτησή του στις 30/7/2013 και κανείς δεν πίστευε ότι ο «γάμος» των δύο πλευρών θα ήταν τόσο επιτυχημένος.  

Κέρδισε τους πάντες με το «καλημέρα» και γι’ αυτόν τον λόγο, τον Ιανουάριο του 2014 επέκτεινε το συμβόλαιό του μέχρι το καλοκαίρι του 2015. Έπειτα από δύο εξαιρετικές σεζόν μπήκε στα «ραντάρ» αρκετών ομάδων και τελικά κατέληξε στην Αρμάνι Μιλάνο. 

Εκεί και πάλι πίσω 

Η χρονιά ξεκίνησε πολύ άσχημα για τους Λομβαρδούς, ενώ δεν είχε ποτέ καλή συνεννόηση με τον έτσι κι αλλιώς αρκετά περίεργο Γιάσμιν Ρέπεσα. Το ταξίδι στην Ευρωλίγκα ήταν πολύ σύντομο, αφού η ομάδα αποκλείστηκε στην πρώτη φάση, τερματίζοντας στην έκτη και τελευταία θέση του ομίλου. 

Χωρίς ευρωπαϊκές υποχρεώσεις όμως κατάφερε να ανασυνταχθεί και κατακτήσει το νταμπλ, πανηγυρίζοντας αρχικά το Κόπα Ιτάλια, στον τελικό με την Αβελίνο, ενώ στη σειρά των τελικών των πλέι οφ, κατάφερε να κάμψει δύσκολα την αντίσταση της Ρέτζιο Εμίλια με 4-2. 

Ο Τζένκινς όμως ήταν φανερό πως έμοιαζε «έξω από τα νερά» του και ήθελε να πάει κάπου, όπου θα ένιωθε άνετα και θα έβρισκε τον χαμένο του εαυτό. 

Ούτε στη Ρωσία, μόνο Βελιγράδι 

Όταν του έγινε πρόταση επιστροφής από τον Ερυθρό Αστέρα δεν χρειάστηκε να το σκεφτεί και πολύ. Ήξερε τι ήθελε να κάνει και το έπραξε. Γύρισε στη Σερβία τον Ιούλιο του 2016, υπογράφοντας νέο διετές συμβόλαιο. Τον Οκτώβριο του ίδιου έτους μάλιστα απέκτησε και σέρβικο διαβατήριο, μεγαλώντας κι άλλο το ήδη υπάρχον «δέσιμό» του. 

Οι καλές του εμφανίσεις δεν πέρασαν απαρατήρητες, με τον Γιώργο Μπαρτζώκα να τον επιλέγει για την περιφέρεια της Χίμκι το καλοκαίρι του 2017. Άλλωστε την περασμένη σεζόν ήταν ο κορυφαίος «κλέφτης» της Ευρωλίγκας, αποσπώντας την μπάλα από τους αντιπάλους του, περισσότερες από δύο φορές (2,1) κατά μέσο όρο ανά αγώνα. 

Στα περίχωρα της Μόσχας εξάντλησε το συμβόλαιό του αγωνιζόμενος για δύο σεζόν υπό τις οδηγίες του Έλληνα προπονητή ο οποίος τον πήρε και στον Ολυμπιακό. Δεν είχε άσχημες επιδόσεις αλλά το συμβόλαιό του δεν ανανεώθηκε. 

Το περσινό καλοκαίρι, δεν προκάλεσε σε κανέναν αίσθηση η πρόταση του Ερυθρού Αστέρα για να επιστρέψει στην ομάδα. Την αποδέχτηκε κι έτσι γύρισε για τρίτη φορά υπογράφοντας ξανά διετές συμβόλαιο. 

Ξανά σε «ερυθρόλευκους» 

Η πρόκληση που παρουσιάστηκε όμως για νέα συνεργασία με τον Μπαρτζώκα δεν θα μπορούσε να περάσει ανεκμετάλλευτη για τον Αμερικανό. Έτσι λοιπόν την περασμένη Δευτέρα (6/7) ανακοινώθηκε επίσημα από τους Πειραιώτες. 

Από «ερυθρόλευκους» σε «ερυθρόλευκους» και μάλιστα σε ομάδες που οι οπαδοί τους έχουν εξαιρετικές σχέσεις. 

Μένει να νιώσει άνετα και να προσφέρει αυτά που όλοι περιμένουν από εκείνον... 

Δείτε τον σε δράση: 

https://www.youtube.com/watch?v=FPtQhyUzL7A

https://www.youtube.com/watch?v=a1nl3aZtXuY



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ