Ο Έλληνας προπονητής (παίκτης και παίκτρια αποτελούν άλλο κεφάλαιο, σε άλλη ανάλυση) δεν περιμένει για πάντα μία ευκαιρία στην χώρα του. Ξέροντας ότι τα δεδομένα είναι ενίοτε σφικτά και περιορισμένα, απλώς παίρνει μία βαλίτσα, δεν κάθεται να... σκάσει και ξεκινά το οδοιπορικό του για έξω. Όπως, εν προκειμένω, το πράττει - εκ νέου- ο Ηλίας Παπαθεοδώρου, προς Ελβετία μεριά (έχει εργαστεί στην χώρα του ρολογιού, της σοκολάτας και του τυριού και ο Νίκος Βετούλας).
Η όπως επίσης, ξανά ξενιτεύεται ο Βαγγέλης Ζιάγκος, που διαβάσατε, προ ημερών, ότι έπιασε δουλειά στην Ουγγαρία. Στην Ουγγαρία, όχι του Πούσκας, αλλά στην μπασκετική Ουγγαρία, όπου φυσικά δεν θα είναι ο πρώτος Έλληνας μπασκετικός, που θα βρεθεί εκεί ως άλλος «Μαγυάρος». Έχουν άλλωστε βρεθεί ήδη εκεί, μεταξύ άλλων, οι Κώστας Φλεβαράκης, Κώστας Κεραμιδάς.
Λίγο παραπέρα, πάντως, στην Αυστρία, ο πολυταξιδεμένος -σε άγονες γραμμές και εμπόλεμες ζώνες μεταξύ άλλων- κόουτς Γιάννης Τσιρογιάννης, θα έχει υπό τις οδηγίες του τον Χρήστο Μπρατσιάκο, υιό του κόουτς Βασίλη Μπρατσιάκου. Κάτοικος Αυστρίας (όπως παλιότερα ο Κρις Χουγκάζ) και ο κόουτς Δημήτρης Σαρίκας, που συνεχίζει να γεμίζει προπονητικές παραστάσεις/εμπειρίες στο εξωτερικό.
Και πάμε και στην Ιταλία, όπου, ήταν μία χώρα χωρίς ουσιαστικά ελληνική εκπροσώπηση στους πάγκους. Δεν μιλάμε για παικτικό κομμάτι ή ακόμη ακόμη και για
παράγοντες. Αλλά για κόουτς. Και να λοιπόν, που μετά τον -κοσμογυρισμένο και με επιτυχίες- Τζώρτζη Δικαιουλάκο, ήρθε η σειρά και του Βασίλη Μασλαρινού να δοκιμάσει τις δυνάμεις του εκεί. Στην γειτονική χώρα, όπου βέβαια το ρητό «ούνα φάτσα, ούνα ράτσα» δεν σημαίνει ότι επιβεβαιώνεται, πάντα και σε κάθε τομέα.
Πόσο μάλλον στο μπάσκετ. Και δη στο γυναικείο. Οι διαφορές είναι προφανείς. Ο «Μάσλα», ενδεχομένως, να πήρε και κάποιες πληροφορίες από τον ξάδερφό του και παλαίμαχο άσο των παρκέ, Γιώργο Μασλαρινό, που κάποτε έπαιξε στην Ιταλία μπάσκετ. Για τον Σερραίο Ομοσπονδιακό τεχνικό ανοίγεται μία άλλη πρόκληση μετά από την θητεία σε Άρη και ΠΑΟΚ.
Όπως είχαμε τονίσει ενδελεχώς και στο προ καιρού θέμα μας, ο Έλληνας κόουτς είναι πολίτης κάθε γωνιάς του κόσμου. Στον Έλληνα προσθέτουμε φυσικά και τον
-εκάστοτε- Κύπριο προπονητή, θεωρώντας τον «δικό» μας, μιας και η σχέση και η σύνδεση, αν θέλετε, των δύο χωρών, είναι, έτσι κι αλλιώς, δεδομένη. Και
σύντομα αναμένεται και άλλοι να πράξουν το ίδιο ή κάτι αντίστοιχο. Με δοκιμασία εκτός των τειχών. Για τους παραπάνω προορισμούς του εξωτερικού ή και άλλους.
Ο Έλληνας τεχνικός, όπου και να βρεθεί, στην ξενιτιά, μιας και αναφερόμαστε σε αυτό το κομμάτι, θα διδάξει τον δικό του τρόπο μπάσκετ, θα μεταλαμπαδεύσει τις δικές του ξεχωριστές γνώσεις για το άθλημα!