28.5 C
Athens
Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024

Άτιτς στο basketa.gr: “Δεν ξέρω γιατί δεν έπαιζα”

Ο Έντιν Άτιτς είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα περίπτωση παίκτη. Τον Σεπτέμβρη του 2015 η ΑΕΚ πλήρωσε αδρά τη Σπαρς του Σαράγεβο για να τον αποκτήσει σε ηλικία μόλις 18 ετών. Είχαν προηγηθεί λίγους μήνες νωρίτερα το ρεσιτάλ που είχε δώσει στο Ευρωμπάσκετ εφήβων του Βόλου οδηγώντας μόνος του την Βοσνία στην τέταρτη θέση (εκεί όπου η δική μας Εθνική των Παπαγιάννη, Χαραλαμπόπουλου και Σία είχε κερδίσει το χρυσό) και η συμμετοχή του στο Eurocamp του Τρεβίζο και το NIKE Hoops Summit, που τον έκαναν γνωστό στις ΗΠΑ και βοήθησαν τον Ντράγκαν Σάκοτα να πείσει τον Μάκη Αγγελόπουλο να δώσει ένα... σκασμό λεφτά για να τον πάρει (οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το εξαετές συμβόλαιο που υπέγραψε μαζί του έχει συνολικό κόστος 1,5 εκ. Ευρώ).

Εκείνη τη σεζόν ο Σάκοτα, παρότι είχε εισηγηθεί ο ίδιος την απόκτησή του, έκρινε ότι ήταν ακόμα μικρός και τον επέστρεψε στη Σπαρς ως δανεικό για να μη μένει σε απραξία. Πέρυσι το καλοκαίρι o Γιούρι Ζντοβτς, που στο μεταξύ είχε αντικαταστήσει τον Σάκοτα, είχε κάνει από πολύ νωρίς τον προγραμματισμό του, είχε κλείσει τις έξι θέσεις των ξένων και δεν υπολόγιζε στα πλάνα του τον Άτις. Ώσπου έγινε το φιλικό με την ΤΣΣΚΑ στις 14 Σεπτεμβρίου στο ΟΑΚΑ και ο νεαρός άφησε τους πάντες με το στόμα ανοικτό. Κόντρα στους πρωταθλητές Ευρώπης έκανε... παπάδες και έφερε σε δύσκολη θέση τον προπονητή του; Πώς γινόταν να μην υπολογίζει έναν τέτοιον παίκτη;

Γινόταν και... παραγινόταν τελικά. Ο Ζντοβτς αμφιταλαντεύτηκε λίγο, αλλά δεν αναθεώρησε τα αρχικά πλάνα του. Ο Άτιτς έμεινε ως έβδομος ξένος, δεν έπαιξε καθόλου, δόθηκε κάποια στιγμή δανεικός στα Τρίκαλα, όπου έπαιξε ελάχιστα και ολοκλήρωσε την περσινή σεζόν κάνοντας μόνο προπονήσεις με την ΑΕΚ. Την ίδια ώρα σκάουτ από το ΝΒΑ ρωτούσαν τους ανθρώπους της Ένωσης γιατί δεν έπαιζε! Αλλά σαφή απάντηση δεν έπαιρναν.

Μετά από όλα αυτά, φαίνεται πως φέτος ήρθε η ώρα ο Έντιν Άτιτς να παίξει στην ΑΕΚ. Και η ΑΕΚ να κερδίσει το στοίχημα, πάνω στο οποίο έχει ποντάρει πολλά. Ο Βόσνιος είναι πλέον 20 ετών και μιλώντας στο basketa.gr αποκαλύπτει τις φιλοδοξίες του και προσπαθεί να εξηγήσει τι συνέβη την προηγούμενη διετία. Πάνω απ' όλα όμως δηλώνει έτοιμος να πιάσει την ευκαιρία που σκοπεύει να του δώσει ο Σωτήρης Μανωλόπουλος από τα μαλλιά.

"Ναι, είμαι έτοιμος για τα πάντα. Αγαπώ πολύ το μπάσκετ, ζω γι' αυτό. Νιώθω έτοιμος, διότι παίζω καλά με την Εθνική Βοσνίας. Οπότε και στην ΑΕΚ θα δώσω όλο μου τον εαυτό για να καθιερωθώ".

-Γιατί νομίζεις ότι δεν πήρες τις ευκαιρίες σου τα δύο προηγούμενα χρόνια;
"Δεν ξέρω, πραγματικά. Κάθε φορά έβγαινε κι ένα πρόβλημα. Τη μια φορά, την επόμενη, συνέχεια αυτό το πράγμα. Και δεν έπαιρνα ευκαιρίες. Αλλά δεν ξέρω τι πραγματικά συνέβη".

-Μετά την εντυπωσιακή εμφάνισή σου στο περσινό φιλικό με την ΤΣΣΚΑ, όλοι πίστεψαν ότι θα έπαιρνες την ευκαιρία, αλλά αυτό δεν συνέβη...
"Δεν έχω εξήγηση γι' αυτό. Δεν ξέρω τι να πω. Το θέμα είναι πως φέτος είμαι πανέτοιμος και αισθάνομαι πολύ χαρούμενος γι' αυτό. Είμαι έτοιμος να δώσω το 100% των δυνατοτήτων μου σε κάθε παιχνίδι".

-Ποιος θα είναι ο ρόλος σου στην ομάδα; Έχεις μιλήσει με τον προπονητή γι' αυτό;
"Όχι, δεν έχουμε πει πολλά. Μέσα στο γήπεδο θα φανούν όλα. Αυτό μου είπε κι εκείνος. Δώσε το 100%, βγάλε ενέργεια, παίξε άμυνα και τα υπόλοιπα θα τα δούμε".

-Τι μπορείς να δώσεις στην ΑΕΚ;
"Μπορώ να δώσω τα πάντα. Θέλω να παίξω με τον τρόπο που παίζω και στην Εθνική ομάδα. Να βγάλω ενέργεια και να μπορέσω να ευχαριστήσω τον κόσμο".

-Ποια ακριβώς είναι η θέση σου;
"Παίζω σούτινγκ γκαρντ και σμολ φόργουορντ. Πάω πολύ στο επιθετικό ριμπάουντ, παίζω καλά το πικ εν ρολ και σουτάρω".

-Ποιοι είναι οι στόχοι της ΑΕΚ φέτος;
"Στο πρωτάθλημα θέλουμε να φτάσουμε ψηλά και να απειλήσουμε τον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό. Στο Champions League να φτάσουμε στο φάιναλ φορ κι από εκεί και πέρα ό,τι βγει. Ένα παιχνίδι θα είναι ο ημιτελικός, ποτέ δεν ξέρεις τι θα γίνει".

-Σε σχέση με την περσινή ομάδα πώς σου φαίνεται φέτος η ΑΕΚ;
"Έχουμε αλλάξει αρκετά σε σχέση με πέρυσι. Έχουν μπει στην ομάδα νέα παιδιά, βγάζουμε πιο πολλή ενέργεια, ενώ και οι παλιοί είναι έμπειροι και μπορούν να κάνουν πολλά πράγματα στο παρκέ".

-Οι προσωπικοί στόχοι σου, πέραν αυτών της ομάδας, ποιοι είναι;
"Μετά την ΑΕΚ θα ήθελα να πάω στο ΝΒΑ. Θα ήθελα να δηλώσω συμμετοχή στο ντραφτ, να πάω στην Αμερική για προπονήσεις..."

-Έχεις καλό όνομα στην Αμερική...
"Ναι, έχω πάρει μέρος στο ΝΙΚΕ Hoops Summit, με είδαν και με ξέρουν. Το να παίξω στο ΝΒΑ είναι ο υπέρτατος στόχος μου. Θα ήθελα μια μέρα να τα καταφέρω".



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ