23.2 C
Athens
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Άρης με τα απολύτως απαραίτητα (pics, vids)

Οι προτεραιότητες παραμένουν αυτές που σχετίζονται με τα χρέη του παρελθόντος για τον Άρη. Τα τέσσερα εναπομείναντα ΒΑΝ (Σανικίτζε, Καββαδάς, Τζένκινς, Μαρμπλ) και το θέμα της ΕΕΑ (ο Άρης θα πρέπει να περιμένει την 31η Αυγούστου για να εξεταστεί εκ νέου ο φάκελος του). Ο σχεδιασμός όμως της ομάδας προχώρησε και η υλοποίηση του σχεδόν ολοκληρώθηκε. Αυτός λοιπόν θα είναι ο Άρης της νέας σεζόν. Ένας Άρης σχεδόν από το μηδέν, πιθανότατα με το μικρότερο μπάτζετ της Basket League και ασφαλώς με το μικρότερο μπάτζετ του στην τελευταία 10ετία.

 


Σίγουροι, στην αναμονή και στην αναζήτηση

 

 

Βάσει των ανακοινώσεων, επίσημων και ανεπίσημων, στα συμβόλαια που κουβάλησε από την προηγούμενη σεζόν ο Άρης (Νετζήπογλου, Σιδηροηλίας), προστέθηκαν αυτά των Σταύρου Σχίζα, Θωμά Κώττα (επισήμως), Ολιβιέ Χάνλαν, Τζαρόν Κάμπερλαντ, Ζίριους Ουίλιαμς (ανεπισήμως) ενώ είναι επιβεβαιωμένο το ενδιαφέρον για τον Άντονι Κάουαν τζούνιορ και θεωρείται δεδομένη η επιστροφή του Στέλιου Πουλιανίτη για μία τρίτη θητεία στα κιτρινόμαυρα μετά τις διετίες 2013-15 και 2016-18.

 


Αν προχωρήσει θετικά και κλείσει το θέμα του Άντονι Κάουαν –αυτές τις μέρες αγωνίζεται στο summer league του Λας Βέγκας που ολοκληρώνεται στις 17 Αυγούστου, οπότε ο Άρης θα τον περιμένει μέχρι τότε- θα μείνουν δύο κενές θέσεις ξένων. Ο Γιάννης Καστρίτης θα αναζητήσει τους παίκτες που θα πλαισιώσουν τον Ουίλιαμς και τον Κώττα στη γραμμή των ψηλών, ενώ λογικά θα γίνει μία ακόμη προσθήκη με βοηθητικό Έλληνα. Μία 12άδα άλλωστε είναι αρκετή για τη μία αγωνιστική υποχρέωση ανά εβδομάδα.

 

 

 

Αυτό που είναι ξεκάθαρο και το προανήγγειλαν άλλωστε διοικούντες και προπονητής στις συνεντεύξεις Τύπου προ μερικών ημερών, είναι ότι ο Άρης θα προχωρήσει με ένα πολύ χαμηλό μπάτζετ. Ίσως το χαμηλότερο της φετινής Basket League. Σίγουρα το χαμηλότερο του στα τελευταία χρόνια αφού θα είναι κάπου στις 300 χιλιάδες ευρώ. Ότι καταφέρουν να εξοικονομήσουν οι διοικούντες από στοίχημα, χορηγίες, τηλεοπτικό και εισιτήρια (τα διαρκείας θα κυκλοφορήσουν την επόμενη εβδομάδα), θα διατεθούν για τα συσσωρευμένα χρέη του παρελθόντος αλλά και τη διασφάλιση του ότι ο Άρης δεν θα υποχρεωθεί να ανέβει και το επόμενο καλοκαίρι έναν Γολγοθά.

 

 


Τα κλειδιά στον Χάνλαν

 


Από την ως τώρα συγκρότηση του ρόστερ γίνεται σαφές ότι ο Ολιβιέ Χάνλαν θα είναι ο ηγέτης του νέου Άρη. Ο Καστρίτης τον ξέρει καλά από τη συνύπαρξη τους στον Ηρακλή και επέμεινε στην απόκτηση του καθώς γνωρίζει ότι η ομάδα χρειαζόταν στην περιφέρεια έναν παίκτη με τα χαρακτηριστικά του –ικανότητα στην εκτέλεση και τη δημιουργία- αλλά και την εμπειρία της κατηγορίας, δεδομένου ότι οι υπόλοιποι ξένοι είναι πρωτοεμφανιζόμενοι.

 

 


Μπορεί η δεύτερη σεζόν του στην Basket League να μην ήταν εξίσου καλή με την πρώτη (13,6 πόντοι, 3 ριμπάουντ, 2,8 ασίστ, 39,2% στα δίποντα, 34,7% στα τρίποντα έναντι των 16,3 πόντων, 3,6 ριμπάουντ, 3,5 ασίστ, 57,1% στα δίποντα, 31,9% στα τρίποντα που είχε στη σεζόν 2019-20), όμως ο Καναδός έχει δείξει τι μπορεί να κάνει. Μέχρι να προσαρμοστούν οι ρούκις –στην Ελλάδα και την Ευρώπη- Αμερικανοί, θα πρέπει να το κάνει στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό.

 

 


Στήριξη στους μικρούς από επιλογή και ανάγκη

 


Για τον Άρη μπορεί να θεωρηθεί ευτυχής η συγκυρία της παρουσίας δύο πολύ ταλαντούχων παιδιών στο ρόστερ του. Με όλα αυτά τα δεδομένα που υπάρχουν, τόσο από ανάγκη αλλά όσο και από επιλογή, θα βγουν μπροστά τόσο ο Όμηρος Νετζήπογλου, όσο και ο Γιάννης Σιδηροηλίας.

 

 


Αμφότεροι προέρχονται από την παρουσία στην Εθνική Νέων Ανδρών και έχουν δείξει στις λιγοστές ευκαιρίες που είχαν στην Basket League, ότι μπορούν υπό προϋποθέσεις να κάνουν φέτος το ξεπέταγμα τους. Αν δεν παίξουν τώρα, πότε θα παίξουν; Ο Άρης επενδύει πάνω τους περιμένοντας να δώσουν ενθουσιασμό, φρεσκάδα, ποιοτικά λεπτά και με την προοπτική να είναι ακόμη πιο έτοιμοι στη συνέχεια. Ο Νετζήπογλου άλλωστε υπέγραψε τον περασμένο Απρίλιο το πρώτο επαγγελματικό συμβόλαιο του ενώ ο Σιδηροηλίας είχε υπογράψει τον Νοέμβριο του 2019 συμβόλαιο που θα τον κρατήσει στο «Παλέ» μέχρι το καλοκαίρι του 2024.

 


Ρολίστες αλλά μπαρουτοκαπνισμένοι

 


Στην ελληνική αγορά τα πράγματα ήταν εξ ορισμού πολύ δύσκολα. Λιγοστές ποιοτικές επιλογές για τις ανάγκες της κατηγορίας και αυτές μακριά από τις οικονομικές δυνατότητες του Άρη που στόχευσε εκεί που μπορούσε να κινηθεί, κάνοντας δικούς του παίκτες που κουβαλάνε μεν την ταμπέλα του ρολίστα, αλλά ξέρουν καλά την κατηγορία και έχουν δείξει τι μπορούν να κάνουν. Ο Σταύρος Σχίζας, ο Θωμάς Κώττας και κατά τα φαινόμενα ο Στέλιος Πουλιανίτης θα δώσουν βάθος, ανάσες στους βασικούς, άμυνα και ότι άλλο χρειαστεί. Αυτά που χρειάζεται κάθε ομάδα δηλαδή από τον πάγκο της.

 

 


Πού μπορεί να φτάσει αυτός ο Άρης; Θα ήταν άτοπο να κάνει κάποιος τέτοιου είδους εκτιμήσεις, δεδομένου ότι τα ρόστερ είναι υπό διαμόρφωση, αλλά ο πρώτος, προφανής και σχεδόν αυτονόητος στόχος είναι να μείνει μακριά από τους μπελάδες της προηγούμενης τριετίας. Όσο πιο γρήγορα ξεμπλέξει, τόσο το καλύτερο δεδομένου μάλιστα ότι και φέτος μία μόνο ομάδα θα πάρει τον δρόμο προς την Α2.

 

Photo Credits: Eurokinissi



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ