20.7 C
Athens
Κυριακή, 6 Οκτωβρίου, 2024

Άρνολντ: Ο «μπόμπερ» του Ρεθύμνου είναι… κοσμογυρισμένος (pics+vid)

Το Ρέθυμνο νίκησε για πρώτη φορά μετά από τέσσερα χρόνια τον ΠΑΟΚ σε εντός έδρας παιχνίδι και το Basketa.gr παρουσιάζει την ιστορία του Ρόμπερτ Άρνολντ, του ανθρώπου που με το τρίποντο από τα εννιά μέτρα υπέγραψε τη νίκη των Κρητικών.

Ο 29χρονος Αμερικανός σμολ φόργουορντ πήρε και μία προσωπική... εκδίκηση από τον «Δικέφαλο του Βορρά», καθώς στον αγώνα του πρώτου γύρου στο κλειστό της Πυλαίας είχε πραγματοποιήσει την χειρότερή του εμφάνιση μένοντας στους δύο πόντους με μόλις 1/7 σουτ.

Ποιος είναι όμως ο Άρνολντ και πώς βρέθηκε στην Κρήτη; Το Basketa.gr φέρνει στο φως την ιστορία του.

Αμερικανός από το... Λάνκαστερ

Γεννημένος στο Λάνκαστερ στις 12/11/1988 πολλοί θα νόμιζαν ότι είναι Άγγλος. Κι αυτό διότι η πιο γνωστή περιοχή με αυτήν την ονομασία στον κόσμο, είναι η επαρχία της Αγγλίας. Ωστόσο ο μικρός Ρόμπερτ είδε το πρώτο φως στην Καλιφόρνια και συγκεκριμένα σε μία πόλη όπου ελάχιστοι ασχολούνται με τον αθλητισμό. Ο ίδιος από μικρή ηλικία άρχισε πάντως να παίζει μπάσκετ και φάνηκε ότι θα γινόταν αρκετά καλός σε αυτό. Τελειώνοντας το Λύκειο της πόλης του έψαξε να βρει ένα κολέγιο για να συνδυάσει σπουδές και μπάσκετ.

Πρώτος στο... χωριό

Στα 18 του χρόνια προσπάθησε να αποσπάσει υποτροφία σε κάποιο πανεπιστήμιο, αλλά το μοναδικό που του πρόσφερε τέτοια ήταν το Antelope Valley College, δηλαδή το κολέγιο της περιοχής του. Παρ' όλα αυτά δεν απογοητεύτηκε και στα δύο χρόνια παραμονής του εκεί κατάφερε να κάνει την διαφορά και να αποτελεί το αστέρι της ομάδας, τραβώντας πάνω του αρκετά βλέμματα κυρίως λόγω του... φονικού του σουτ και της ψυχραιμίας του να ευστοχεί στα κρίσιμα. Το καλοκαίρι του 2009 ο Γκρεγκ Γκράχαμ, τότε προπονητής των Boise State Broncos τον προσεγγίζει και συμφωνεί μαζί του για να μετακομίσει. Η πρώτη του χρονιά είναι μέτρια, ενώ την δεύτερη, υπό τις οδηγίες του Λέον Ράις τα πηγαίνει αρκετά καλύτερα, κερδίζοντας μεν τις εντυπώσεις, αλλά δίχως να φτιάξει όνομα που θα του έδινε ελπίδες για επιλογή στο ντραφτ. Πράγματι, δεν άκουσε ποτέ το όνομά του από τα χείλη του Ντέιβιντ Στερν, αλλά η απόφασή του ήταν ήδη ειλημμένη. Θα έπαιζε μπάσκετ επαγγελματικά.

Η... αρχική στάση η Αυστρία

Υπάρχει μπάσκετ στην Αυστρία; Κι όμως υπάρχει. Ο Άρνολντ έπρεπε να ξενιτευτεί και ο πρώτος σταθμός της καριέρας του ήταν μία από τις κορυφαίες ομάδες της χώρας της κεντρικής Ευρώπης. Η Σουάνς Γκμούντεν του πρόσφεραν συμβόλαιο. Το επίπεδο χαμηλό, αλλά το γεγονός ότι η ομάδα έκανε πρωταθλητισμό αποτελούσε μία παρηγοριά για έναν παίκτη ο οποίος είχε μεγάλη αυτοπεποίθηση και πίστευε ότι αργά ή γρήγορα θα μπορούσε να παίξει σ' ένα αξιόλογο πρωτάθλημα. Στα δύο χρόνια παρουσίας του στον σύλλογο κατέκτησε ισάριθμα κύπελλα κι ένα Σούπερ Καπ σκοράροντας 15,5 πόντους κατά μέσο όρο και πράγματι πήρε το διαβατήριο για μία λίγκα καλύτερη, αλλά όχι κάτι το ιδιαίτερο.

Η Λάχτι και ο τίτλος στην Φινλανδία

Το καλοκαίρι του 2013 κυλούσε χωρίς ο Καλιφορνέζος φόργουορντ να δέχεται τις προτάσεις που ονειρευόταν. Κάπως έτσι στις 19/9 εκείνης της χρονιάς υπέγραψε συμβόλαιο συνεργασίας με τη Νάμικα Λάχτι, μία μεσαία ομάδα της Φινλανδίας. Ωστόσο αξίζει να σημειωθεί ότι στο συγκεκριμένο σωματείο είχε παίξει την σεζόν 2009-10 ο εξαιρετικός γκαρντ Ρίκι Χίκμαν ο οποίος εδώ και χρόνια παίζει σε ομάδες της Ευρωλίγκας. Η ομάδα τερμάτισε όγδοη κι αποκλείστηκε στον πρώτο γύρο των πλέι οφ, αλλά ο Άρνολντ θεωρείται ένας από τους κορυφαίους παίκτες που είχε ποτέ. Τελείωσε τη σεζόν έχοντας κατά μέσο 18,6 πόντους ανά αγώνα κι αμέσως δέχτηκε κρούση από την φιναλίστ των πλέι οφ, Κατάγια. Δεν το σκέφτηκε καθόλου, αφού η συγκεκριμένη ομάδα έπαιζε και στο Eurochallenge, οπότε γνώριζε ότι θα μπορούσαν να τον δουν διάφοροι σκάουτερς στην Ευρώπη. Πραγματοποιώντας τρομερές εμφανίσεις βοήθησε την ομάδα του να κατακτήσει το πρωτάθλημα. Αυτό που έμεινε στη μνήμη όλων όμως ήταν η παράστασή του στον εκτός έδρας αγώνα με τη γαλλική Ναντέρ, όταν τελείωσε την αναμέτρηση με 42 πόντους! Μάλιστα είναι επίδοση ρεκόρ, καθώς μόλις ένας παίκτης έχει σημειώσει σε αναμέτρηση του Eurochallenge περισσότερους σ' ένα σαραντάλεπτο. Ο λόγος για τον ΝΒΑερ Ντερόν Ουίλιαμς ο οποίος το είχε καταφέρει με τη φανέλα της Μπεσίκτας, σε αγώνα κόντρα στην Γκέτινγκεν.

Βέλγιο και... Ελλάδα

Τα κατορθώματά του προσέλκυσαν το ενδιαφέρον αρκετών ομάδων, αλλά ο επόμενος σταθμός του έμελλε να είναι το Βέλγιο. Η Μονς απέσπασε την υπογραφή του τον Ιούλιο του 2015. Εκτός από το πρωτάθλημα της χώρας έπαιξε και στο Europe Cup και είχε αρκετά καλή παρουσία, σημειώνοντας σταθερά περισσότερους από δέκα πόντους κατά μέσο όρο. Η ομάδα του δεν διακρίθηκε, αλλά η σταθερά καλή ατομική του παρουσία, τον έφερε στο στόχαστρο του Ρεθύμνου. Οι Κρητικοί έψαχναν για έναν παίκτη που θα καλύψει τη θέση του σμολ φόργουορντ. Το κύριο «όπλο» που ήθελαν να έχει ο εκλεκτός ήταν το μακρινό σουτ. Αυτό είναι και το δυνατό κομμάτι του Άρνολντ ο οποίος ήρθε ως άγνωστος και πλέον έχει καταφέρει να τραβήξει επάνω του τα βλέμματα. Κι όχι μόνο για το γεγονός ότι κόντρα στον ΠΑΟΚ σκόραρε σχεδόν από το κέντρο, αλλά και γιατί ο χαρακτήρας του είναι εξαιρετικός και η σταθερότητά του σπάνια... Αυτό που αποδεικνύει του λόγου το αληθές είναι ότι έχει σημειώσει διψήφιο αριθμό πόντων σε 16 από τα 21 παιχνίδια. Παράλληλα διατηρεί εξαιρετική σχέση με τον Νίκο Βετούλα, καθώς από την μέρα που ανέλαβε ο Έλληνας τεχνικός ο Άρνολντ έχει πραγματοποιήσει ορισμένες από τις καλύτερες εμφανίσεις του. Το μόνο που μένει να φανεί είναι που θα... σταματήσει!

Δείτε τα βίντεο με τον Άρνολντ να «πυροβολεί» κατά βούληση, από την εποχή που έπαιζε στο κολέγιο μέχρι και σήμερα, ενώ μπορείτε να θυμηθείτε την χθεσινή (11/3) του «βόμβα ΕΔΩ:



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ