32.6 C
Athens
Δευτέρα, 17 Ιουνίου, 2024

Προβληματισμός για Ράταν Μέις

Το τρένο της ΑΕΚ δεν σταμάτησε ούτε στο ΟΑΚΑ. Αν και ζορίστηκε, νίκησε και τη Νίμπουρκ σημειώνοντας την όγδοη συνεχόμενη νίκη της στο Basketball Champions League, εξασφάλισε κατά 99% την πρόκρισή της στην επόμενη φάση από τώρα, στοχεύει πλέον στην εξασφάλιση και της πρώτη θέσης στον Γ' όμιλο, που θα έχει ως αποτέλεσμα πιο βατή κλήρωση στους "16", συμπλήρωσε δέκα συνεχόμενες νίκες συνολικά σε πρωτάθλημα και BCL και... συνεχίζει.

Το κλίμα είναι εξαιρετικό, οι παίκτες έβγαιναν μετά το παιχνίδι με τη Νίμπουρκ από τα αποδυτήρια χαμογελαστοί και με διάθεση για κουβέντα, κάτι που δείχνει ότι περνούν καλά και το διασκεδάζουν και είναι κι αυτό μια προϋπόθεση για να τα πάει καλά η ομάδα.

Δεν ήταν, όμως, όλα ρόδινα την Τετάρτη το βράδυ, καθώς η ΑΕΚ νίκησε μεν, αλλά δεν έπαιξε καλά. Κι αυτό θα μπορούσε να προσμετρηθεί στα θετικά της, υπό την έννοια ότι μπορεί να νικά ακόμα και στις κακές βραδιές της, αν δεν διαπιστωνόταν για μια ακόμα φορά το πρόβλημα που αντιμετωπίζει στη θέση του πόιντ γκαρντ. Ένα πρόβλημα που αρχίζει πλέον να γίνεται σοβαρό.

Όχι μόνο επειδή ο αναπληρωματικός πλέι μέικερ, Βασίλης Ξανθόπουλος, ένας παίκτης με μεγάλη εμπειρία και πλούσιες παραστάσεις, που θα μπορούσε να δώσει λύσεις, κλείνει δύο μήνες εκτός δράσης λόγω τραυματισμού στο γόνατο και απ' ό,τι φαίνεται θα επιστρέψει με το νέο έτος και θέλοντας κάποιο χρόνο ακόμα για να βρει ρυθμό. Αλλά κυρίως διότι ο παίκτης που αποκτήθηκε για να παίξει βασικός σε αυτή τη θέση, δυσκολεύεται πολύ να ανταποκριθεί.

Ο Εξέβιερ Ράταν Μέις δεν δίνει αυτά που περίμενε ο Λούκα Μπάνκι από εκείνον όταν τον επέλεξε το καλοκαίρι. Δεν είναι κλασικός πλέι μέικερ, αλλά ένα "δυάρι" που προσπαθεί να μάθει τη θέση του πόιντ γκαρντ (πέρυσι μάλιστα παρακολούθησε και ειδικό καμπ που διοργανώνει ο περίφημος Στιβ Νας στις ΗΠΑ για τη θέση) κι αυτό θα μπορούσε να είναι μια δικαιολογία. Άλλωστε και ο ίδιος ο Μπάνκι είχε παραδεχθεί προ καιρού πως από τη στιγμή που δεν ήταν δυνατό να βρει κλασικό πλέι μέικερ το καλοκαίρι, ήταν υποχρεωμένος να δημιουργήσει έναν.

Το πρόβλημα, όμως, είναι πως ο Ράταν Μέις αντί να βελτιώνεται, όπως θα ήταν το πιο λογικό, μάλλον γίνεται χειρότερος. Ξεκίνησε τη σεζόν εμφανίζοντας μεν αδυναμίες στο κομμάτι της κυκλοφορίας της μπάλας και της δημιουργίας, ωστόσο βοηθούσε στο σκοράρισμα και πρόσφερε καθοριστική βοήθεια σε αρκετά παιχνίδια. Όμως μετά τον τραυματισμό του στον ώμο και το πόδι και τη διακοπή λόγω του "παραθύρου" της FIBA (οπότε, μάλιστα, ταξίδεψε στις ΗΠΑ για να ενσωματωθεί στην Εθνική Καναδά και δεν δούλεψε εδώ με την ομάδα) δεν το κάνει ούτε αυτό. Μετά τη διακοπή είναι αρνητικός σε όλα τα παιχνίδια της ΑΕΚ και δείχνει εντελώς εκτός κλίματος.

Ο Μπάνκι δεν κρύβει πλέον ότι προβληματίζεται, παρότι πιστεύει ότι ο παίκτης έχει τα στοιχεία για να παίξει καλό μπάσκετ. Δείχνει όμως ότι δεν μπορεί να προσαρμοστεί σε όσα ζητά η ομάδα από αυτόν και φυσικά το ότι αντί να βελτιώνεται, χειροτερεύει είναι ανησυχητικό σε αυτή τη φάση της σεζόν. Συνεπώς δεν αποκλείεται να τεθεί θέμα αντικατάστασής του.

Άλλωστε ο Ιταλός προπονητής άνοιξε από μόνος του παράθυρο μεταγραφής όταν το περασμένο Σάββατο μετά τον αγώνα με το Λαύριο είπε ότι "δεν θα βιαστούμε να κάνουμε κάποια κίνηση. Δεν θα πάρουμε παίκτη μόνο για να πάρουμε". Δεν θα βιαστεί μεν, μελετά το ενδεχόμενο να πάρει παίκτη δε. Και εφόσον έτσι έχουν τα πράγματα, όταν αποφασίσει να κάνει την κίνηση (κάτι που εν πολλοίς θα κριθεί και από το αν θα βρει παίκτη στην αγορά, που μέχρι τώρα δεν βρίσκει), αυτός που έχει τις περισσότερες πιθανότητες να αντικατασταθεί είναι ο Ράταν Μέις. Με δεδομένη τη μέτρια παρουσία του, που έχει ως αποτέλεσμα (σε συνδυασμό με την απουσία του Ξανθόπουλου) να δημιουργείται σοβαρό πρόβλημα στη θέση του πλέι μέικερ.

Διότι όσο φιλότιμοι κι αν είναι οι Σαντ Ρος και Λαρεντζάκης, όσο καλά κι αν τα καταφέρνουν αμφότεροι όταν τους ανατίθεται να κατεβάσουν την μπάλα και να δημιουργήσουν, δεν είναι αυτή η βασική δουλειά τους. Και όσο κι αν οι αλχημείες του Μπάνκι έχουν αποβεί μέχρι στιγμής αποδοτικές, δεν μπορεί να βγει ολόκληρη η σεζόν με τέτοιες...



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ