29.4 C
Athens
Σάββατο, 28 Σεπτεμβρίου, 2024

Η δεύτερη ευκαιρία έσωσε τον Τζόρνταν Ουάσινγκτον (pics, vid)

Το Ρέθυμνο βάδισε τις τελευταίες εβδομάδες στον δρόμο που χάραξε το προηγούμενο καλοκαίρι φέρνοντας αποκλειστικά πρωτοεμφανιζόμενους στην Ελλάδα Αμερικανούς παίκτες. Ένας από αυτούς, ο τελευταίος στη σειρά των συμφωνιών και των ανακοινώσεων, είναι ο Τζόρνταν Ουάσινγκτον. Ένας αθλητής που κουβαλάει μια ιστορία που στα χρόνια του κολεγίου χαρακτηρίστηκε από λάθη. Λάθη που όμως δεν κατέστρεψαν την καριέρα και κατ' επέκταση τη ζωή του. Αποτελεί ένα πολύ καλό παράδειγμα πως όλοι μας δικαιούμαστε μια δεύτερη ευκαιρία.

 

Παιδί του Κουίνς της Νέας Υόρκης, μεγάλωσε ουσιαστικά με τη γιαγιά του. Τον Σεπτέμβριο του 2014 έκανε ένα λάθος που κουβαλάει ακόμη. Συνελήφθη για κλοπή DVDs που δεν κόστιζαν ούτε 20$ από ένα κατάστημα στην Αϊόβα. Παρεμπιπτόντως ο 21χρονος τότε Ουάσινγκτον, είχε... επιλέξει το “Η κατάρα του Τσάκι” (Curse of Chucky) και την “Αρπαγή” (Taken). Δύο ταινίες που κόστιζαν 17,84$, δεν τα πλήρωσε και σίγουρα το μετάνιωσε. Συνελήφθη, μπήκε στη φυλακή αλλά βγήκε μία ώρα αργότερα πληρώνοντας 300$.

 

 

Φίλος των... θρίλερ αποδείχτηκε ο Ουάσινγκτον

 

Δεν τελείωσε εκεί όμως η τιμωρία του. Το κολέγιο του, το Αριζόνα Στέιτ δεν του χαρίστηκε και τον απέβαλλε παρότι είχε εξαιρετικές προοπτικές. Ως freshman άλλωστε είχε μέσους όρους 9,8 πόντων και 5,7 ριμπάουντ. Τρία χρόνια μετά είχε πει: “Ειλικρινά πίστεψα ότι η καριέρα μου στο μπάσκετ τελείωσε. Θεώρησα ότι κανείς δεν θα μου έδινε μια ακόμη ευκαιρία”. Ευτυχώς για τον ίδιο, το κολέγιο του Αϊόνα, ο προπονητής Τιμ Κλούες και οι ασίσταντς Τζάρεντ Γκράσο και Μπροκ Έρικσον που είναι γνωστοί για τις δεύτερες ευκαιρίες που δίνουν σε ταλαντούχους αθλητές που... έμπλεξαν, το έκαναν και στην περίπτωση του Τζόρνταν και δικαιώθηκαν.

 

Ο νέος Αμερικανός του Ρεθύμνου είχε μπει στο στόχαστρο του Αϊόνα νωρίτερα: “Ο Γκράσο και ο Έρικσον είχαν έρθει και με είδαν στο τουρνουά του Κάνσας. Με ήθελαν μαζί τους. Κι εγώ όμως ήθελα να με δει να παίζω η γιαγιά μου στη Νέα Υόρκη”. Η αποδέσμευση του από το Ίντιαν Χιλς φαινόταν καταστροφική όμως αποδείχτηκε ευκαιρία. “Είπε στον Γκράσο -σ.σ. τον ασίσταντ του κολεγίου- ότι αυτό που έκανα ήταν ένα ανόητο λάθος. Δεν έπρεπε ποτέ να το κάνω. Πήρα το μάθημα μου” είχε πει ο Ουάσινγκτον καθιστώντας σαφές ότι δεν θα έμπλεκε ξανά σε τέτοιους μπελάδες.

 

 

Έχει ενδιαφέρον και η εξήγηση του κόουτς Γκράσο για το πως πήρε μια απόφαση που έμοιαζε με ρίσκο: “Ήταν εύκολο για μένα. Τον ήξερα από το λύκειο, ήξερα τους προπονητές του. Ήταν ένα παιδί που είχα δει να παίζει. Τον γνώριζα καλύτερα από άλλους. Είναι ένα παιδί με καλή καρδιά που έκανε ένα λάθος αλλά έμαθε που από αυτό και ωρίμασε μέσα από αυτό” και τόνισε: “Πιστεύω ότι όλα τα παιδιά, αξίζουν μιας δεύτερη ευκαιρία”.

 

Οι άνθρωποι του κολεγίου δικαιώθηκαν για την επιλογή τους παρότι υπήρξε και στο διάστημα στο οποίο βρέθηκε εκεί ο Ουάσινγκτον, ένα ακόμη περιστατικό που τον έβαλε σε δύσκολη θέση. Ήταν τον Ιανουάριο του 2016 όταν στο τέλος ενός παιχνιδιού με το Μόνμουθ, χαστούκισε τον σέντερ των αντιπάλων Κρις Μπρέιντι. Μία κίνηση που είχε ως αποτέλεσμα την τιμωρία δύο αγωνιστικών.

 

 

https://twitter.com/currenrr/status/688213231970562048

 

Ο κόουτς Γκράσο δεν τον καταδίκασε ούτε σε αυτήν την περίπτωση: “Είναι συναισθηματικός, λειτουργεί με την καρδιά. Κάποιες φορές έχει καλή συμπεριφορά, κάποιες άλλες όχι. Έμαθε να το διαχειρίζεται όμως. Το πάθος, η ενέργεια και το συναίσθημα είναι αυτά που τον κάνουν έναν πραγματικά καλό παίκτη”. Ο Ουάσινγκτον τον δικαίωσε στο παρκέ αφού 14,2 πόντους και 6,4 ριμπάουντ τη σεζόν 2015-16. Ως senior, ο Ουάσινγκτον ήταν 1ος παίκτης του Αϊόνα στο σκοράρισμα (18 πόντοι), τα ριμπάουντ (7,6) και σε ποσοστό εντός παιδιάς (55,2%). Έτσι επιλέχθηκε στην all-MAAC ομάδα, κάτι που είναι κάτι σαν τίτλος τιμής για τον ίδιο.

 

 

Νικητής μέσα στο πένθος

 

Υπάρχει ένα ακόμη ξεχωριστό περιστατικό, στην ιστορία της ζωής του νέου Αμερικανού του Ρεθύμνου. Τον Μάρτιο του 2016, το Αϊόνα έπαιξε στον τελικό της MAAC και τρεις ώρες πριν το παιχνίδι, ο Τζόρνταν Ουάσινγκτον έμαθε ότι ένας φίλος του και συμπαίκτης του στο Κουίνς, ο Πάτρικ Πάρκερ, σκοτώθηκε σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα. Ο Ουάσινγκτον μπήκε στο γήπεδο και με 15 πόντους, 13 ριμπάουντ και τρία κλεψίματα οδήγησε την ομάδα του στη νίκη με 79-76. Έτσι το Αϊόνα συμμετείχε στην “March Madness” του NCAA. “Ήταν πολύ δύσκολο για μένα” είχε πει. “Οι συμπαίκτες μου, μου ζήτησαν να παίξω σκληρά και να κερδίσω γι' αυτούς. Αυτό έκανα”.

 

Ο Τζόναθαν Γκιβόνι του DraftExpress.com είχε γράψει γι' αυτόν: “Δεν είναι σπουδαίος αμυντικός, έχει μέτρια φυσικά προσόντα αλλά είναι ταλαντούχος επιθετικά”. Τα υπόλοιπα από τον Οκτώβριο στα παρκέ της ελληνικής Basket League...



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ