16.6 C
Athens
Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

Πράσινος αστέρας (vids)

Με διαστήματα καλής απόδοσης και με το δίδυμο Καλάθη-Τόμας να πρωταγωνιστεί ο Παναθηναϊκός ξεκίνησε με το δεξί τον φετινό μαραθώνιο της Ευρωλίγκας, νικώντας με 87-82 τον Ερυθρό Αστέρα στην επιστροφή του Τζέιμς Γκιστ στο ΟΑΚΑ. Ο Αμερικανός δεν ήταν καθόλου επηρεασμένος, αντίθετα ήταν ο κορυφαίος παίκτης της πρωταθλήτριας της Αδριατικής Λίγκας και μαζί με τον Περπέρογλου στο τέλος λίγο έλειψαν να κάνουν τη ζημιά.

O Παναθηναϊκός μπήκε μουδιασμένος και έδωσε το δικαίωμα στον Ερυθρό Αστέρα να επιβάλει το παιχνίδι του. Με κακές επιλογές και μεγάλη αστοχία στην επίθεση και χάνοντας αρκετά αμυντικά ριμπάουντ επέτρεψε στους αντιπάλους του να προηγηθούν με 17-8 στο 8', καθώς ο Τζέιμς Γκιστ κάθε άλλο παρά επηρεασμένος ήταν από την επιστροφή του στο ΟΑΚΑ. Αντιθέτως έκανε μεγάλη ζημιά στην άμυνα των "πρασίνων" παίζοντας ως σέντερ και ήταν ο βασικός εκφραστής των επιθέσεων του Αστέρα.

Σταδιακά ο Παναθηναϊκός ανέβασε την απόδοσή του παίρνοντας ενέργεια από την άμυνά του, που εξ αρχής ήταν καλή. Ο Ουάιλι αρχικά και ο Παπαγιάννης στη συνέχεια προστάτεψαν το καλάθι, ενώ με την είσοδο του Ράις οι "πράσινοι" άνοιξαν το ρυθμό και βρήκαν καλάθια στο ανοικτό γήπεδο. Ο Νικ Καλάθης ήταν σε σπουδαία βραδιά σηκώνοντας το μεγαλύτερο βάρος στο σκοράρισμα και κάπως έτσι, μέσα σε 6 λεπτά, ο Παναθηναϊκός έτρεξε ένα σερί 16-2 και πέρασε μπροστά στο 14' με 24-19 σκορπίζοντας τον ενθουσιασμό στην κερκίδα.

Ο Αστέρας πάντως δεν τα παράτησε. Ο Μίλαν Τόμιτς με συνεχόμενες αλλαγές βρήκε τον τρόπο να σπάσει το ρυθμό των "πρασίνων", οι Μπάρον, Ντέρικ Μπράουν και Ντόμπριτς έδωσαν λύσεις στην επίθεση και η ομάδα από τη Σερβία διατήρησε την επαφή της με το σκορ, παρά το ότι ο Γκιστ φορτώθηκε με τρία φάουλ και αποχώρησε στερώντας το inside game από την ομάδα του. Ο Παναθηναϊκός από κάποια στιγμή και μετά έχασε το εύκολο καλάθι, όμως χτύπησε μέσα στη ρακέτα και κατάφερε στο τέλος του ημιχρόνου να προηγηθεί με 37-35.

Στο δεύτερο ημίχρονο ο Καλάθης σταμάτησε να σκοράρει και άρχισε να δημιουργεί, ο Παπαγιάννης σκέπασε τα καλάθια και έδωσε λύσεις στο σκοράρισμα μαζί με τον Τόμας, που ανέβασε την απόδοσή του, και καθώς ο Παναθηναϊκός συνέχισε να παίζει πιεστικά στην άμυνα, άρχισε να ξεφεύγει. Στο 26' το σκορ έγινε 55-44, καθώς ο Ερυθρός Αστέρας ήταν άστοχος και δεν μπορούσε να χτυπήσει μέσα στη ρακέτα, με την εξαίρεση του Γκιστ, ο οποίος πάντως έπαιζε με 4 φάουλ από την αρχή του ημιχρόνου και ήταν διστακτικός.

Στο 28' ο Φριντέτ πέτυχε το πρώτο του τρίποντο στον αγώνα (και στην Ευρωλίγκα) από τα 8 μέτρα μέσα σε αποθέωση και ο Παναθηναϊκός προηγήθηκε με 63-49, αφού προηγουμένως ο Καλάθης με πέντε συνεχόμενους πόντους είχε φροντίσει να διατηρήσει τη διαφορά σε διψήφια τιμή.

Η τρίτη περίοδος έληξε με 66-53 και στην τελευταία ο Παναθηναϊκός χαλάρωσε κάπως. Ο Πεδουλάκης δεν έβαλε τον Καλάθη από την αρχή, ο ρυθμός χάλασε, ο Αστέρας βρήκε με τον Περπέρογλου λύσεις, ενώ μπήκε γρήγορα στο μπόνους των βολών κι αυτό του έδωσε τη δυνατότητα να πετύχει εύκολους πόντους και εκμεταλλευόμενος τη δυστοκία των γηπεδούχων να μειώσει 76-70 στο 36'.

Η παρουσία των Καλάθη και Τόμας επέτρεψαν στο Παναθηναϊκό να διατηρήσει τον έλεγχο και τη διαφορά στους 6-8 πόντους, μάλιστα ο Καλάθης με τρίποντο στο 38' έκανε το 81-72 και έδειξε να "καθαρίζει" οριστικά. Όμως ένα τρίποντο του Περπέρογλου στο 39', μια κακή "πράσινη" επίθεση κι ένα κάρφωμα του Γκιστ έκαναν το σκορ 83-79 με 31'' να απομένουν και οι "πράσινοι" προς στιγμήν ανησύχησαν. Όμως τέσσερις εύστοχες βολές του Ράις και μία άστοχη του Γκιστ αμέσως μετά αποφάσισαν οριστικά το νικητή.

ΑΧΑΣΤΟ ΔΙΔΥΜΟ: Ο Νικ Καλάθης και ο ΝτεΣον Tόμας κουβάλησαν στις πλάτες τους τον Παναθηναϊκό και έκαναν τη διαφορά στην πρεμιέρα της Ευρωλίγκας. Ο Καλάθης σκόραρε 21 πόντους και μοίρασε 7 ασίστ, ενώ ο Τόμας σκόραρε 18 πόντους και μάζεψε 11 ριμπάουντ.

Η ΓΛΩΣΣΑ ΤΩΝ ΑΡΙΘΜΩΝ: Ο Παναθηναϊκός σούταρε με 60,5% στα δίποντα έναντι 44% του Αστέρα, ενώ είχε και 20/28 βολές έναντι 11/13 του Αστέρα.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΕΔΩ



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ