17.8 C
Athens
Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024

Ματσιούλις στο basketa.gr: “Γι’ αυτό ήρθα στην ΑΕΚ”

Ο Γιόνας Ματσιούλις δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Όλοι ξέρουν ποιος είναι, τι έχει πετύχει στην καριέρα του και πόσο σημαντική είναι η βοήθεια που μπορεί να προσφέρει στην ΑΕΚ, η οποία έκανε colpo grosso με την απόκτησή του.

Αιφνιδίασε μάλιστα πολλούς με την ανακοίνωση αυτής της μεταγραφής, οπότε το πρώτο πράγμα που ρώτησε το basketa.gr τον Λιθουανό στην κουβέντα που είχε μαζί του, ήταν πώς και το πήρε απόφαση να έρθει σε μια ομάδα που δεν αγωνίζεται στην Ευρωλίγκα, όπως έκανε αυτός σχεδόν σε όλη την καριέρα του. "Ελλάδα, Αθήνα και Μπάνκι με έφεραν εδώ", είπε ο Λιθουανός, αφού προηγουμένως άφησε να φανεί η πίκρα του για τα δύο τελευταία χρόνια που πέρασε στον πάγκο της Ρεάλ Μαδρίτης, αλλά και η διάθεσή του να επιστρέψει στην Ευρωλίγκα κάνοντας μια καλή σεζόν με την ΑΕΚ.

-Ήταν έκπληξη για πολλούς η μεταγραφή σου στην ΑΕΚ; Πώς έγινε πραγματικότητα;
"Περίμενα να έχω κάποιες καλές προτάσεις από την Ευρωλίγκα, όμως η αλήθεια είναι πως δεν εμφανίστηκε κάτι αξιόλογο. Μια μέρα με πήρε τηλέφωνο ο κόουτς Μπάνκι, με τον οποίον γνωριζόμαστε από το 2012, όταν συνεργαστήκαμε στη Σιένα, και μου είπε: «Κοίτα, Γιόνας. Χρειαζόμαστε έναν παίκτη σαν κι εσένα. Ξέρω ότι είσαι ακόμα διαθέσιμος. Τι λες; Θέλεις να περιμένεις κι άλλο ή μήπως προτιμάς να έρθεις στην ΑΕΚ μαζί μας; Έχουμε καλή ομάδα και οι προσδοκίες μας είναι μεγάλες, παρόλο που δεν παίζουμε στην Ευρωλίγκα, αλλά στο Champions League». Τον ξέρω χρόνια τον κόουτς, ξέρω και κάποιους παίκτες, με μερικούς μάλιστα από αυτούς είχαμε παίξει μαζί στον Παναθηναϊκό. Οπότε σκέφτηκα πως θα ήταν καλή ιδέα να έρθω. Άλλωστε θα έπρεπε να αρχίσω προπονήσεις με μια ομάδα. Κι αυτό ήταν. Αποφάσισα πολύ γρήγορα. Είπα να το κάνω και ίσως την επόμενη σεζόν να με δουν με άλλο μάτι. Ότι μπορώ πραγματικά να παίξω, διότι τα δύο τελευταία χρόνια στη Ρεάλ δεν με βοήθησαν, μια και δεν έπαιζα καθόλου…"

-Σ' έχει πειράξει αυτό;
"Ναι, λίγο. Γιατί το να με βλέπει ο κόσμος στον πάγκο για δύο συνεχόμενες σεζόν είναι κάπως σκληρό. Αλλά για να επιστρέψω στην Ευρωλίγκα, πρέπει να με δουν να παίζω. Και το να έρθω στην ΑΕΚ ήταν καλή ιδέα ώστε να βρω ξανά το ρυθμό μου".

-Άρα είναι πρόκληση για σένα αυτή η σεζόν με την ΑΕΚ και το κίνητρό σου παραμένει υψηλό…
"Φυσικά. Το μπάσκετ είναι γεμάτο προκλήσεις κάθε μέρα. Να αποδείξεις ότι είσαι καλός, να αποδείξεις ότι είσαι καλύτερος από κάποιον άλλον... Βρήκα μια ομάδα όπου μπορώ να είμαι χρήσιμος, διότι ο προπονητής πιστεύει ότι μπορώ να φανώ χρήσιμος. Μόλις αρχίσαμε προπονήσεις και πρέπει να δούμε τι θα συμβεί".

-Η επιστροφή στην Ελλάδα έπαιξε ρόλο στην απόφασή σου;
"Σίγουρα. Η Ελλάδα, η Αθήνα και η γνωριμία μου με τον κόουτς ήταν οι τρεις βασικοί παράγοντες που με ώθησαν στο να αποφασίσω χωρίς πολλή σκέψη να έρθω στην ΑΕΚ".

-Κρίνοντας από όσα συζήτησες με τον προπονητή, τι πιστεύεις ότι μπορεί να κάνει φέτος η ΑΕΚ;
"Η συζήτησή μου με τον κόουτς θα μείνει μεταξύ εμού και αυτού (γέλια). Θα κάνουμε προετοιμασία πρώτα. Η ομάδα είναι σχετικά καινούρια με έξι ή εφτά παίκτες που έρχονται πρώτη φορά. Χρειάζεται χρόνος για να αποκτήσουμε χημεία και να γίνουμε ομάδα. Πρέπει να κάνουμε πολλή και σκληρή δουλειά τις επόμενες έξι εβδομάδες της προετοιμασίας".

-Εσύ τι θα φέρεις στην ομάδα;
"Θα δούμε. Υπάρχουν έξι νέοι παίκτες που κανείς δεν ξέρει τι θα φέρουν. Πρέπει να δουλέψουμε και να βρούμε ο καθένας το ρόλο του στην ομάδα. Για κάποια παιδιά είναι η πρώτη τους σεζόν μακριά από τις ΗΠΑ, κάποια άλλα ανεβαίνουν τώρα επίπεδο. Ξέρω πώς είναι αυτό. Δεν είναι εύκολο. Είναι μεγάλη πρόκληση το να παίξεις στο ελληνικό πρωτάθλημα και να αντιμετωπίσεις και τους φιλάθλους εδώ. Οπότε πρώτα απ’ όλα πρέπει να βρούμε καλή χημεία στο παρκέ και στα αποδυτήρια, να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε και τι δεν μπορούμε".

-Τα τελευταία χρόνια ένας από τους βασικούς στόχους της ΑΕΚ είναι να χτυπήσει Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό. Πιστεύεις ότι μπορεί να τα καταφέρει φέτος;
"Θα δούμε. Αυτές είναι οι δύο καλύτερες ομάδες στην Ελλάδα και όλοι θέλουν να τις κερδίσουν. Όλοι πρέπει να καταβάλουν δυο και τρεις φορές μεγαλύτερη προσπάθεια για να τις αντιμετωπίσουν. Εγώ φυσικά το ξέρω. Αλλά δεν χρειάζεται από την πρώτη μέρα να σκεφτόμαστε ότι πρέπει να κερδίσουμε κάποιον. Πρέπει πρώτα απ’ όλα να σκεφτούμε τους εαυτούς μας, την ομάδα μας".

-Τα παιχνίδια απέναντι στον Παναθηναϊκό θα είναι λίγο πιο ιδιαίτερα για σένα;
"Πρώτα απ’ όλα πρέπει να σκεφτούμε την ΑΕΚ. Όταν θα έρθει η μέρα να παίξουμε με τον Παναθηναϊκό, θα δούμε αν θα είναι ιδιαίτερο ή όχι. Τώρα βρίσκομαι σε μια καινούρια ομάδα, με καινούριους συμπαίκτες και το μυαλό μου είναι σε αυτήν".

-Στην ΑΕΚ βρίσκεις τον Γιαννόπουλο και τον Ξανθόπουλο, που τους ξέρεις από τον Παναθηναϊκό. Άρα δεν ξεκινάς από το μηδέν την προσαρμογή σου…
"Ξέρω αυτούς τους δύο, αλλά ξέρω επίσης, παρόλο που δεν υπήρξα συμπαίκτης τους, τον Σάκοτα, τον οποίον αντιμετώπισα στην Ιταλία, και τον Καββαδά. Ξέρω τι μπορούν να κάνουν αυτά τα παιδιά, ξέρω τι μπορώ να κάνω κι εγώ, όμως έχουμε κι άλλα έξι παιδιά που δεν τα ξέρουμε, οπότε πρέπει να γνωριστούμε. Και με σκληρή δουλειά να δούμε τι μπορούμε να καταφέρουμε".



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ