21.7 C
Athens
Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

Καλάθη εσύ σούπερ σταρ!

Ο Νικ Καλάθης λίγο έλειψε να κάνει τριμπλ νταμπλ, περιορίστηκε τελικά στο νταμπλ νταμπλ με πόντους και ριμπάουντ (!), αλλά σε κάθε περίπτωση οδήγησε τον Παναθηναϊκο σε άνετη επικράτηση επί του ΠΑΟΚ (92-79), χάρη στην οποία άνοιξε το σκορ στην ημιτελική σειρά διατηρώντας το πλεονέκτημα έδρας. Παίκτες-κλειδιά στη δεύτερη περίοδο οι Βουγιούκας και Λεκαβίτσιους.

Ο Παναθηναϊκός έδειξε διάθεση να ξεφύγει από τα πρώτα λεπτά και να «καθαρίσει» μια ώρα αρχύτερα το παιχνίδι, όμως του χάλασε τα σχέδια στην πρώτη περίοδο ένα δικό του παιδί. Ο Λευτέρης Χαραλαμπόπουλος, ο οποίος καταχειροκροτήθηκε από τους φίλους του "τριφυλλιού" κατά την παρουσίαση (όπως και ο Κόνιαρης). Από τη στιγμή που ο νεαρός πέρασε στη θέση του Χρυσικόπουλου, έδωσε πολλές επιθετικές λύσεις στον ΠΑΟΚ, ο οποίος κατάφερε να αντιπαρέλθει το καλό ξεκίνημα του Παναθηναϊκού (16-6 στο 6' με τον Σίνγκλετον να είναι ορεξάτος) και να μειώσει. Με τον Κατσίβελη να παίζει καλή άμυνα στον Καλάθη και να αποσυντονίζει κάπως το επιθετικό παιχνίδι του "τριφυλλιού", ο ΠΑΟΚ πλησίασε στους 3 πόντους στο 9 (18-15), ενώ η περίοδος έληξε με τους γηπεδούχους προηγούμενους μόλις με 20-15.

Με την έναρξη της δεύτερης περιόδου, όμως, ο Τσάβι Πασκουάλ έκανε δύο κινήσεις που απέβησαν καθοριστικές. Έβαλε τους Τζέιμς, Λεκαβίτσιους μαζί στην περιφέρεια και τον Βουγιούκα σέντερ. Ο Παναθηναϊκός μεταμορφώθηκε. Η άμυνα έγινε απροσπέλαστη με τον Λιθουανό να γυρίζει σαν δαίμονας και να κλέβει μπάλες, η ρακέτα είχε θωρακιστεί άριστα και η επίθεση λειτουργούσε άψογα με τρεις... πλέι μέικερ! Οι Τζέιμς και Λεκαβίτσιους έκαναν σπουδαία δουλειά στο οργανωτικό κομμάτι, όμως αυτός που έκλεψε την παράσταση ήταν ο Βουγιούκας, ο οποίος διάβαζε εκπληκτικά τις παγίδες που του έστελνε πάνω του η άμυνα του ΠΑΟΚ και μοίραζε τη μία ασίστ μετά την άλλη. Μοίρασε 3 στο πρώτο ημίχρονο (κι άλλη μία, που του τη χάλασε ο Ρίβερς αστοχώντας κάτω από το καλάθι) και ήταν ουσιαστικά αυτός που άλλαξε τη ροή του αγώνα.

Στα πρώτα 4 λεπτά της περιόδου ο Παναθηναϊκός έκανε ένα επί μέρους σκορ 15-2, πέρασε μπροστά με 35-17 και απλοποίησε τα πράγματα. Στη συνέχεια ο ΠΑΟΚ βρήκε κάποιες επιθετικές λύσεις από τους Κατσίβελη και Γκος, όμως δεν μπορούσε να σταματήσει στην άμυνα τους Βουγιούκα και Τζέιμς, που έκαναν ό,τι ήθελαν. Έτσι ο Παναθηναϊκός προηγήθηκε στο ημίχρονο με διαφορά 20 πόντων (51-31).

Το νερό είχε μπει στ' αυλάκι και καθώς ο Παναθηναϊκός διατήρησε τον έλεγχο και στο δεύτερο ημίχρονο, δεν κινδύνεψε με ανατροπή. Με την έναρξη της τρίτης περιόδου έγινε ακόμα πιο ενεργός και ο Νικ Καλάθης, που έτσι κι αλλιώς έκανε σπουδαία δουλειά στα ριμπάουντ, όμως άρχισε παράλληλα να σκοράρει και να οδηγεί εκ του ασφαλούς το "τριφύλλι". Ο ΠΑΟΚ βρήκε στο πρόσωπο του Πετγουέι ένα σημείο αναφοράς στην επίθεση, ωστόσο αφενός ο Αμερικανός ήταν μόνος του, αφετέρου στην άμυνα δεν μπορούσε να σταματήσει τον Παναθηναϊκό, που λειτουργούσε σωστά και έβρισκε λύσεις από διάφορους παίκτες, όπως ο Παππάς, που αγωνίστηκε μόνο στο δεύτερο ημίχρονο.

Η διαφορά διατηρήθηκε στα επίπεδα των 20 πόντων μέχρι και τα μισά της τελευταίας περιόδου, όταν ο ΠΑΟΚ άρχισε να μειώνει κάπως. Όχι τίποτα φοβερό, απλά βρήκε κάποια σουτ από τους Χρυσικόπουλο και Ζάρα, εκμεταλλεύτηκε και ορισμένες άστοχες ενέργειες από τους παίκτες του Παναθηναϊκού και κατέβασε τη διαφορά μέχρι τους 13 πόντους του τελικού σκορ.

ΤΑ ΚΛΕΙΔΙΑ: Ο Νικ Καλάθης ήταν ο μεγάλος πρωταγωνιστής του Παναθηναϊκού, καθώς λίγο έλειψε να σημειώσει τριπλ νταμπλ. Αυτή τη φορά, ωστόσο, δεν ήταν οι ασίστ το ατού του, αλλά τα ριμπάουντ! Μάζεψε 12, σκόραρε και 17 πόντους, αλλά η επίδοσή του στις ασίστ ήταν φτωχή για Καλάθη (6), έτσι έχασε το τριπλ νταμπλ. Πάντως καθοριστική συμβολή στη νίκη του Παναθηναϊκού είχαν ο Βουγιούκας και ο Λεκαβίτσιους. Αυτοί οι δύο άλλαξαν την εικόνα των "πρασίνων" στη δεύτερη περίοδο πρωταγωνιστώντας στο 15-2, με το οποίο ο Παναθηναϊκός ξέφυτγε με +17 και δεν κοίταξε ξανά πίσω του.

Η ΓΛΩΣΣΑ ΤΩΝ ΑΡΙΘΜΩΝ: Ο Παναθηναϊκός εκτέλεσε 33 βολές (20/33) έναντι 17 του ΠΑΟΚ (12/17), ενώ ο "δικέφαλος" είχε 18 λάθη έναντι 11 του "τριφυλλιού".

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΕΔΩ



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ