20.7 C
Athens
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Αποχαιρέτα τους “16”…

Η ΑΕΚ δεν μπόρεσε να ολοκληρώσει την ανατροπή στο τελευταίο 1,5 λεπτό, καθώς ο Μπάρλοου φοβήθηκε να σουτάτρει το τελευταίο σουτ του αγώνα. Έτσι η Στρασμπούρ κέρδισε στο ΟΑΚΑ με 88-87 και η Ένωση βρίσκεται πλέον σε πολύ δύσκολη θέση όσον αφορά την πρόκρισή της στους "16" του Basketball Champions League, καθώς πλέον, ακόμα κι αν νικήσει τα δύο παιχνίδια που απομένουν, η κατάσταση δεν βρίσκεται αποκλειστικά στα δικά της χέρια...

Σε αντίθεση με ό,τι κάνει συνήθως φέτος, η ΑΕΚ μπήκε συγκεντρωμένη στο παιχνίδι, ειδικά στην άμυνα. Έκλεισε καλά τη ρακέτα της εξουδετερώνοντας τον Μπίλαν και έλεγξε τα ριμπάουντ, δύο τομείς όπου ο Καββαδάς τα πήγε πολύ καλά, και άφησε τους Αμερικανούς περιφερειακούς της Στρασμπούρ να... αλωνίζουν, γνωρίζοντας πως δεν έχουν πάντα τις σωστές επιλογές. Όπερ και εγένετο. Οι Μποστ, Ράιτ, Λόγκαν δεν δημιούργησαν πολλά προβλήμα, έτσι η ΑΕΚ κατάφερε να πάρει το προβάδισμα από την αρχή και να το διατήρησει, με κάποια μικρά σκαμπανεβάσματα, ως το τέλος του ημιχρόνου.

Επιθετικά η μπάλα κυκλοφόρησε καλά, ειδικά στο διάστημα που έπαιξαν μαζί οι Γκριν και Ξανθόπουλος, όμως το δεύτερο φάουλ του Αμερικανού στις αρχές της δεύτερης περιόδου ανάγκασε τον Σάκοτα να τον αποσύρει για να τον προφυλάξει κι αυτό δημιούργησε πρόβλημα. Ένα άλλο πρόβλημα ήταν πως ο Χάρις δεν ήταν καλά, καθώς επίσης και ότι η Ένωση δεν μπορούσε να ακουμπήσει την μπάλα στο καλάθι, αφού ούτε ο Καββαδάς ούτε ο Μαυροειδής πήραν μπάλες.

Η ΑΕΚ προηγήθηκε με 10-5 στο 5' και 23-18 στο τέλος της πρώτης περιόδου, ενώ στη δεύτερη περίοδο οι Σάκοτα και Λαρεντζάκης προσπάθησαν να σηκώσουν το επιθετικό βάρος χωρίς να είναι πάντα εύστοχοι. Στα μισά της περιόδου ο Βενσάν Κολέ χαμήλωσε εντελώς το σχήμα του, διότι όλοι του οι ψηλοί είχαν φθαρεί επικίνδυνα με φάουλ και δεν θέλησε να ρισκάρει, όμως η ΑΕΚ ανταποκρίθηκε καλά και τότε ήταν που πήρε τη μεγαλύτερη διαφορά της στο πρώτο μέρος (37-30 στο 16'). Μια διαφορά που κράτησε ως το τέλος του 20λεπτου (42-35), παρότι δεν απέφυγε τα λάθη στο τελευταίο τετράλεπτο. Λάθη όμως έκανε και η Στρασμπούρ. Ο Ντράγκαν Σάκοτα έδωσε επίσης την ευκαιρία στον Βασιλόπουλο να κάνει το ντεμπούτο του με τη φανέλα της Ένωσης 2,5 λεπτά πριν από το τέλος του ημιχρόνου και στους φίλους της ΑΕΚ, που βρέθηκαν στο ΟΑΚΑ, να τον χειροκροτήσουν θερμά.

Στο ξεκίνημα της τρίτης περιόδου η ΑΕΚ προηγήθηκε με 46-35, αλλά ο Ντι Μποστ είχε πάρει φόρα κι άρχισε να σκοράρει, δημιουργώντας πολλά προβλήματα. Στην αρχή η Ένωση έδειχνε να τα ξεπερνά χάρη στην επίθεσή της, όπου ο Τζέιμς φάνηκε πιο δραστήριος και γενικά οι παίκτες της ελληνικής ομάδας έβρισκαν λύσεις διεισδύοντας μέσα στη ρακέτα. Όταν ο Κολέ, όμως, έβγαλε τον Μπίλαν και έπαιξε με δυο "τεσσάρια" (Ίνγκλις, Άτκινς) χωρίς ο Ντράγκαν Σάκοτα να τον ακολουθήσει, καθώς επέμεινε στον Μαυροειδή, η Στρασμπούρ έγινε πιο αποτελεσματική στην άμυνά της και κάλυψε εντελώς τη διαφορά. Στο 28' μάλιστα πέρασε μπροστά με 58-57 και διατήρησε αυτό το ισχνό προβάδισμα ως το τέλος της περιόδου (64-63), καθώς και ο Λόγκαν είχε συνδεθεί με το καλάθι της Ένωσης.

Εκείνος που έκανε μεγάλη ζημιά στην ΑΕΚ, πάντως, ήταν ο Λελούπ, ο οποίος στο ξεκίνημα της τελευταίας περιόδου πέτυχε δύο συνεχόμενα τρίποντα με τα οποία η Στρασμπούρ προηγήθηκε με 70-65 και έβαλε την Ένωση με την πλάτη στον τοίχο. Οι παίκτες της ελληνικής ομάδας ένιωσαν την πίεση να γίνεται αφόρητη, ενώ από την άλλη πλευρά αυτοί της Στρασμπούρ είχαν ανακτήσει την αυτοπεποίθησή τους και φάνηκε να κυριαρχούν. Με τον Ίνγκλις, μάλιστα, να παίρνει τη σκυτάλη από τον Λελούπ οι φιλοξενούμενοι προηγήθηκαν με 77-69 στο 34'.

Ο Ντράγκαν Σάκοτα έβαλε και πάλι τον Τζέιμς σε θέση "5", αλλά η Στρασμπούρ είχε βρει πια ρυθμό και εκτελούσε απέναντι στην κακή άμηνα της ΑΕΚ. Στο 35' η γαλλική ομάδα προηγήθηκε για πρώτη φορά με διψήφια διαφορά (82-72) και από εκεί και πέρα η Ένωση άρχισε μια προσπάθεια μήπως καταφέρει να μειώσει.

Προσπάθεια η οποία φαινόταν μάταιη μέχρι και περίπου ένα λεπτό πριν από τη λήξη (78-86), όμως τότε ήρθαν τα πάνω κάτω. Βοήθησε σε αυτό, βέβαια, και ο Ζακ Ράιτ, ο οποίος αφενός χάρισε έναν επιπλέον πόντο στην Ένωση (προσπάθησε να διωξει την μπάλα μετά από βολή του Τζέιμς και το καλάθι χρεώθηκε για δύο πόντους) και αφετέρου έχασε δύο βολές. Οι Γκριν και Τζέιμς αντίθετα έκαναν αυτό που έπρεπε στην επίθεση, η ΑΕΚ μείωσε αίφνης 85-86 49'' πριν από το φινάλε! Και 13'' πριν από τη λήξη απέκτησε χρυσή ευκαιρία να πάρει τη νίκη, όταν μετά από μία ακόμα εξαιρετική άμυνα του Τζέιμς, ο Λόγκαν πέταξε την μπάλα εκτός γηπέδου και η Ένωση είχε την τελευταία κατοχή με το σκορ 88-87 υπέρ της Στρασμπούρ.

Όμως ο Γκριν βρήκε απέναντί του τον Λαμπεϊρί μετά την αλλαγή στα μαρκαρίσματα, καθυστέρησε χαρακτηριστικά, έδωσε κάποια στιγμή την μπάλα στον Μπάρλοου, που ήταν έξω από τη γραμμή, αλλά αυτος προ του Λελούπ φοβήθηκε και δεν σούταρε ποτέ! Αντιθέτως χρεώθηκε με βήματα και η ευκαιρία χάθηκε οριστικά...

ΓΑΛΛΙΚΑ ΚΛΕΙΔΙΑ: Μπορεί ο Ντι Μποστ να έκανε τη διαφορά στο δεύτερο ημίχρονο και να διέλυσε την άμυνα της ΑΕΚ, όμως η Στρασμπούρ πρέπει να ευχαριστήσει ιδιαίτερα δυο παίκτες της. Τον Λελούπ, που με δύο τρίποντα στο ξεκίνημα της τελευταίας περιόδου την έβαλε μπροστά με +5 και της έδωσε την αυτοπεποίθηση που χρειαζόταν για να "καθαρίσει". Και τον Ίνγκλις, ο οποίος έπαιξε πολύ καλά μαζί με τον Άτκινς ως δίδυμο ψηλών, ενώ έδωσε και κρισιμες επιθετικές λύσεις στο τελευταίο δεκάλεπτο. 

Η ΓΛΩΣΣΑ ΤΩΝ ΑΡΙΘΜΩΝ: H AEK εκτέλεσε 20 βολές παραπάνω (34/38 έναντι 11/18 της Στρασμπούρ), πήρε 14 επιθετικα ριμπάουντ, παρ' όλα αυτά έχασε...

DEITE ΤΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΕΔΩ



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ