29.8 C
Athens
Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

Η “περίπλοκη σχέση” του Ολυμπιακού και το ένστικτο επιβίωσης του Παναθηναϊκού (vids)

Οι 2 ομάδες μας δεν τα κατάφεραν και γνώρισαν με πανομοιότυπο τρόπο τις ήττες. Σαφώς και οι 2 σειρές παρόλο που είναι στο ίδιο σκορ , έχουν κάποιες διαφορές. Παρόλο που λέμε ότι κάθε παιχνίδι είναι μια άλλη ιστορία κλπ , οι ομάδες έχουν κάποια χαρακτηριστικά τα οποία δείχνουν την “παράσταση νίκης” όπως λέμε και σε εκλογικούς όρους. Πολύ σύντομα θα γράψω κάποιες σκέψεις πριν τα do or die παιχνίδια.

Ολυμπιακός: Ιδια άμυνα, καλύτερο τρίποντο

Η σειρά των "ερυθρόλευκων" όπως και πέρσι , στην κυριολεξία κρίνεται στις λεπτομέρειες. Βλέποντας το παιχνίδι ξανά και ξανά , είναι αρκετά δύσκολο να σκεφτεί κανείς τι μπορεί να αλλάξει επάνω στα ήδη υπάρχοντα δεδομένα. Ο Ολυμπιακός φέτος μετά από ολικό “ρεκτιφιέ” κατάφερε να είναι ξανά ένα βήμα πριν τις 4 καλύτερες ομάδες της Ευρώπης και να παίζει την πρόκριση στην μια κατοχή. Θυμόμαστε άλλωστε ότι πέρσι στο παιχνίδι νούμερο 3 , ο Σλούκας με το μεγάλο τρίποντο άλλαξε την ροή της σειράς. Φέτος στο αντίστοιχο παιχνίδι η τύχη που πάντα χρειάζεται , δεν βοήθησε τον Ολυμπιακό. Και όταν μιλάω για την τύχη δεν αναφέρομαι στο τελευταίο σφύριγμα και μόνο αλλά όπως και πέρσι πριν το μεγάλο σουτ του Σλούκα , είχαμε το απίστευτο τρίποντο του Βεζένκοφ , έτσι και φέτος πριν το φάουλ του Petrusev είχαμε κάποια μεγάλα σουτ από παίκτες όπως ο Satoransky.

Ειδικά η φάση μετά το τζάμπολ και το πως βρέθηκε ελεύθερος ο Satoransky έχει μεγάλο προπονητικό ενδιαφέρον σε σχέση με το πως πρέπει να αντιμετωπίζονται αντίστοιχες φάσεις … αλλά και πως η τύχη καθορίζει πολλές φορές τα πράγματα. Ο Satoransky κανονικά ήταν ο παίκτης του Goss , άλλωστε το τζάμπολ προήλθε από την προσπάθεια του παίκτη του Ολυμπιακού να κλέψει την μπάλα.

Όπως βλέπουμε και στο παρακάτω clip ο Goss πάλεψε μετά το τζάμπολ να πάρει την κατοχή αλλά δεν τα κατάφερε ενώ ο προσωπικός του αντίπαλος βλέποντας ακριβώς αυτό πήγε γρήγορα στην γωνία γνωρίζοντας ότι πολύ δύσκολα θα προλάβει να επανέλθει στο μαρκάρισμα του ο παίκτης του Ολυμπιακού. Βλέποντας τέτοιες φάσεις μερικές φορές απλά “σηκώνεις ψηλά τα χέρια”. Σαν ένας κλασσικός “μετά Χριστόν προφήτης” όπως λέει και ο λαός , θα μπορούσα να πω ότι θα μπορούσε ο Ολυμπιακός να δώσει εντολή για φάουλ αμέσως εάν χαθεί το τζάμπολ. Ακραία σκέψη που την λες αφού έχεις δει το τέλος του αγώνα. Στην πραγματικότητα είναι μια στιγμή ατυχίας σε συνδυασμό φυσικά και με την ικανότητα του αντιπάλου.

 

 

 

Ο Ολυμπιακός καθόλη την διάρκεια της σεζόν φέτος στηρίχτηκε στην αμυντική του προσπάθεια. Ήταν από τις καλύτερες άμυνες σταθερά σε όλη την σεζόν και πρώτος στην λίστα με τα κλεψίματα ανά κατοχές. Αυτό σημαίνει ότι παρόλο που στην επίθεση φέτος ήταν απλά πολύ καλός και όχι εξωπραγματικός όπως πέρσι , συμπλήρωνε το οποίο “κενό” σε πόντους με εύκολους πόντους. Έχοντας αυτό λοιπόν σαν δεδομένο και βλέποντας την μεγάλη εικόνα των 3 παιχνιδιών θα έλεγα ότι αν βγάλουμε το παιχνίδι νούμερο 2 , στα άλλα ματς κατάφερε να κρατήσει το παιχνίδι στο σκορ και το τέμπο που ίδιος επιθυμεί σε μεγάλο βαθμό. Κακά τα ψέμματα , όπως εξελίχτηκε το 3ο παιχνίδι , μπορούμε να πούμε ότι έχασε το παιχνίδι μέσα από τα χέρια του. Αυτό σημαίνει ότι με την ίδια φιλοσοφία και με κάποιες μικρές προσαρμογές , κυρίως θεωρώ ως προς το rotation των παικτών για να διατηρήσει το αμυντικό του επίπεδο , ο Ολυμπιακός έχει μεγάλη τύχη να πάει την σειρά στην Ισπανία. Μετά όλα μπορεί αν συμβούν.

Αν θα ήθελα κάτι να δω να βελτιώνεται είναι ξεκάθαρα οι επιλογές των σουτ 3π. Σαφώς και το ποσοστό του Ολυμπιακού είναι χαμηλό και αυτό είναι γιατί αρκετά από αυτά θα έλεγα δεν βγαίνουν μέσα από την επιθετική του φιλοσοφία αλλά είναι αρκετά τραβηγμένα και είναι όπως λέμε εκτός “scouting” , είναι τα σουτ που ο αντίπαλος σου θέλει να πάρεις. Αν βελτιώσει το ποσοστό του στο τρίποντο ο Ολυμπιακός θεωρώ ότι θα έχει μεγάλο προβάδισμα στην σειρά με δεδομένη την αμυντική του συνέπεια φέτος.

Παναθηναϊκός: Ενστικτο επιβίωσης

Αν μπορούμε να πούμε ότι η σειρά του Ολυμπιακού τεχνικά είναι πιο πολύπλοκη , ως προς το τι πρέπει να δούμε , στην άλλη Ελληνική σειρά κατά την άποψη μου τα πράγματα είναι πάρα μα πάρα πολύ απλά. Ο Παναθηναϊκός όταν το καλοκαίρι υπέγραφε τον έναν παίκτη μετά τον άλλο , λέγαμε όλοι ότι περιμένουμε μια ομάδα που στην επίθεση θα βγάζει φωτιές. Ειδικά έχοντας έναν προπονητή που είχε δημιουργήσει την επιθετική λειτουργία της Efes , που όλοι γνωρίζουμε τι είχε πετύχει. Αντίθετα είδαμε μια ομάδα που εκτός από πολύ καλή στην επίθεση , στηρίχτηκε κυρίως στο αμυντικό της πάθος και αποτελεσματικότητα. Να θυμίσω ότι ο Παναθηναϊκός ήταν για την σεζόν 2023-24 η καλύτερη άμυνα ανά κατοχή στην Ευρώπη. Βλέπωντας λοιπόν την αντίπαλο του στα play off , αντιμετωπίζει την 3η καλύτερη επίθεση στην Ευρώπη , η οποία αμυντικά είναι στην 13η θέση στην regular season. Νομίζω ότι δεν χρειάζεται να αναλύσει κανένας τι έπρεπε να κάνει ο Παναθηναικός για να περάσει στο Final 4.

Αντίθετα όμως αυτό που βλέπουμε είναι ανησυχητικό. Σε κανένα από τα τελευταία 3 παιχνίδια που ο Παναθηναϊκός έπαιξε με την Maccabi δεν κατάφερε να την κρατήσει ούτε καν σε υποφερτά επιθετικά επίπεδα αποτελεσματικότητας. Το πρόβλημα του Παναθηναϊκόύ ξεκινάει λοιπόν από την άμυνα καθώς όπως είδαμε και στο τελευταίο παιχνίδι ξεκινάει το ματς αρκετά χαλαρά και δέχεται καλάθια τα οποία εάν δεν ξέραμε ότι είναι παιχνίδι νούμερο 3 σειράς play off θα νομίζαμε ότι είναι κάποιας κανονικής αγωνιστικής “διαβολοβδομάδας”.

Άκουσα πολλοί να μιλάνε για το μαρκάρισμα του Colson με τον Grigonis. Ο παίκτης της Maccabi λοιπόν ξεκινάει με κάποιους πόντους κλπ … το ακούω. Σε κάθε περίπτωση όμως όλα αυτά είναι απλά δικαιολογίες γιατί γενικά πάντα πάμε στην εύκολη λύση του προπονητή. Θα μπορούσε λοιπόν απλά να δώσει έστω το φάουλ στην πρώτη κατοχή όταν πήγε να τον βάλει στο χαμηλά στο ποστ. Δεν είναι ανάγκη λοιπόν ο Colson να βάλει 2 εύκολους πόντους για να καταλάβουμε αν βγαίνει η δεν βγαίνει ένα μαρκάρισμα , θα το καταλάβουμε και εάν αμέσως του κάνει ένα σκληρό φάουλ για να πάρει και όλη η Maccabi ένα μήνυμα.

Βλέπω το παρακάτω κλιπ που είναι η πρώτη φάση και πολύ απλά ο Grigonis τον κοιτάει και θυμάμαι την αντίστοιχη φάση στο πρώτο δεκάλεπτο που πήγε να τον ποστάρει από ένα αουτ και τον έκανε φάουλ στην προσπάθεια να αμυνθεί.

 

 

 

Βλέποντας κάποιος λοιπόν τα πρώτα καλάθια της Maccabi και πως το αντιμετώπιζαν οι παίκτες του Παναθηναϊκού , δεν μπορεί να διαπιστώσει κάποιος ότι πρόκειται για το πιο σημαντικό ματς της χρονιάς για τους πράσινους και θεωρώ αυτό είναι εν ολίγης το κλειδί για την νίκη. Εδώ πρέπει να σημειώσω την πάρα μα πάρα πολύ σημαντική απουσία του Hernangomez. Ειδικά σε αυτήν την σειρά είναι κομβικής σημασίας.

Βέβαια αυτό είναι το ένα σκέλος μιλώντας για τις επιθέσεις μισού γηπέδου της Maccabi.

Η άμυνα όμως ξεκινάει πολλές φορές και από την επίθεση σου. Υπήρχαν στιγμές που κάποιες κακές επιλογές σουτ , έγιναν γρήγορη επίθεση από την μεριά της Maccabi και στην μετάβαση εκμεταλεύτηκαν τα mismatch τα οποία δημιουργήθηκαν από αυτήν την διαδικασία.

Σε κάθε περίπτωση το γεγονός ότι οι πράσινοι έδωσαν τόσα πολλά δίποντα και με ποσοστό 65% συν ότι στα 2 παιχνίδια που ηττήθηκαν , στο 1ο και στο 3ο το ποσοστό του αντιπάλου του στα τρίποντα ήταν 30% μόνο με μέσο όρο 7 στα 23 σουτ , νομίζω ότι λέει τα πάντα για αυτήν την σειρά.

Όμως ότι ο Παναθηναϊκός τα έκανε όλα λάθος και με 5 λεπτά μπάσκετ φετινού Παναθηναϊκού κατάφερε να διεκδικήσει το παιχνίδι και να συμβεί ότι είδαμε ότι έγινε νομίζω μας δίνει πολλές ελπίδες ότι και οι πράσινοι μπορούν να γυρίσουν την ιστορία. Έχουμε δει φέτος ότι οι πράσινοι όταν έφταναν σε ένα σημείο που έπρεπε να βγάλουν ποιότητα και πείσμα , πάντα ήταν εκεί.

Άλλωστε σε αυτήν την περίπτωση το παιχνίδι νούμερο 5 είναι στην Αθήνα , γεγονός πάρα μα πάρα πολύ σημαντικό.ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ