Το Basketa.gr βρέθηκε στη «La Fonteta» για τον πρώτο αγώνα των προημιτελικών των ισπανικών playoffs ανάμεσα στη Βαλένθια και την Γκραν Κανάρια και συνάντησε τον Τσους Βιδορέτα, με τον προπονητή των «Νυχτερίδων» να μιλάει για την πορεία της ομάδας των… χιλίων προβλημάτων, το στόχο των playoffs, την ανάδειξη διακεκριμένων σημερινών αθλητών μέσα από τα χέρια του, τη σχέση του με τον Γιώργο Μπόγρη και το ελληνικό μπάσκετ.
Η «La Fonteta» είναι μάλλον ένα γήπεδο, το οποίο θα ήθελε ένας φίλος του μπάσκετ να επισκεφθεί. Μία ομάδα υπερήφανη, που πέρυσι πήρε το πρωτάθλημα από την πανίσχυρη Ρεάλ Μαδρίτης, κι ένας κόσμος «θερμός», υποστηρίζοντάς τη σε κάθε σημείο ενός αγώνα, γεμάτος υπερηφάνεια, δημιουργώντας μία όμορφη ατμόσφαιρα ακόμη και σε ημέρα, όπου δεν υπάρχει sold out, είναι ήδη αρκετά στοιχεία, για να σε προσελκύσουν. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, που οι παίκτες της Βαλένθια κάνουν ουκ ολίγες φορές αναφορά σε αυτή τη «ζεστασιά» της έδρας, όπως έγινε στην προχθεσινή (28/5) νίκη με αντίπαλο την Γκραν Κανάρια, όπου οι «Νυχτερίδες» έκαναν το 1-0 για το μεταξύ τους Game 1 στον πρώτο γύρο των ισπανικών playoffs.
Tenemos la primera!! Luchando sufriendo como equipo!! A seguir! pic.twitter.com/Qh3x2RUjqU
— Fer San Emeterio (@saneme9) 28 Μαΐου 2018
Gran ambiente hoy en la fonteta!??? #PlayOffTaronja pic.twitter.com/6bNDK6Gs88
— Irene Gari (@IreneGari) 28 Μαΐου 2018
Ο άνθρωπος, που βρίσκεται στην άκρη του πάγκου, τη βρήκε επίσης το περασμένο καλοκαίρι ως… πρωταθλητής, με την πρόκληση της Ευρωλίγκα και της διατήρησης του τίτλου μπροστά του. Ο Τσους Βιδορέτα, ερχόμενος από τις ημέρες δόξας με την Τενερίφη, έχοντας κατακτήσει το Basketball Champions League, κλήθηκε να αντικαταστήσει τον απόλυτα επιτυχημένο Πέδρο Μαρτίνεθ και το έργο του έγινε εξαρχής εξαιρετικά δύσκολο, έχοντας χάσει μέχρι σήμερα… το μέτρημα, με τους παίκτες που έχουν τραυματιστεί.
Γι’ αυτό το λόγο, άλλωστε, στη συνέντευξη Τύπου του αγώνα με την Γκραν Κανάρια, μίλησε αρκετές φορές για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Βαλένθια στην αγωνιστική της κατάσταση, αφού ποτέ έως τώρα δεν έχει υπάρξει πλήρης. Την απάντησή αυτή, βέβαια, την είχε δώσει σχετική ερώτηση για τη δυσκολία του προγράμματος, με αγώνες ανά δύο μέρες στα playoffs, αφού σήμερα (30/5) η ομάδα του πάλι παίζει στη Λας Πάλμας, για το Game 2. Όλα αυτά, μετά από ένα παιχνίδι, όπου είχε καταφέρει να μεγαλώσει το rotation του, με μεγαλύτερο χρόνο συμμετοχής τα 27:36 λεπτά του Μπόγιαν Ντούμπλιεβιτς και σημαντική βοήθεια μέχρι και από τον ταλαντούχο Ισλανδό σέντερ, Τρίγκβι Χλίνασον, που εμείς είχαμε γνωρίσει τον περασμένο Σεπτέμβριο στο Ευρωμπάσκετ, ως αντίπαλο της Εθνικής μας ομάδας.
Κάπου εκεί, κι ενώ ανέλυσε τόσο την εμπιστοσύνη των παικτών του στο μακρινό τους σουτ (είχαν 14/32 τρ.) όσο και το μειονέκτημα στη γραμμή των ψηλών έναντι της Γκραν Κανάρια, το Basketa.gr έκανε τις δικές του ερωτήσεις στον κόουτς Βιδορέτα. Η πρώτη, είχε να κάνει ακριβώς με το θέμα το rotation, αφού οι προπονητές σε κρίσιμα παιχνίδια, σαν αυτά των playoffs, συνηθίζουν να το μικραίνουν, εμπιστευόμενοι συγκεκριμένα πρόσωπα. Ο ίδιος, θα επιχειρηματολογούσε για την επιλογή του ως εξής: «Η κατάστασή μας αγωνιστικά επιβάλλει ένα μεγάλο rotation, καθώς χτίζουμε την ομάδα των playoffs στη διάρκεια των playoffs. Δεν μπορούσαμε να το κάνουμε για ευνόητους λόγους, τους προηγούμενους 6-7 μήνες. Επιπλέον, εγώ πιστεύω πάντα σε ένα μεγάλο rotation, ιδίως όταν παίζεις ανά δύο μέρες, αφενός για να πάρει κάθε παίκτης την ευκαιρία του, αφετέρου για να έχουμε επιλογές στο τέλος κάθε αναμέτρησης, καθώς η φυσικά μας κατάσταση δεν είναι το δυνατό μας σημείο. Πρέπει, λοιπόν, να έχουμε μεγάλο rotation, αλλά φυσικά αυτό θα μικρύνει, αν δούμε σε κάποιο ματς, ότι δε μας βγαίνει. Το καλό είναι, ότι όποιος βγαίνει από τον πάγκο προσφέρει κάτι, όπως έκανε στο δεύτερο ημίχρονο ο Αμπάλδε. Ούτως ή άλλως, εδώ δεν είναι… ΝΒΑ να παίξεις έβδομο αγώνα playoffs με επτά παίκτες, έχοντας περισσότερες και μεγαλύτερες διακοπές σε σύγκριση με το ευρωπαϊκό μπάσκετ. Αυτό είναι αδύνατο, να το κάνεις εδώ».
Παράλληλα, στη συνέντευξη Τύπου τον ρωτήσαμε και για το ζήτημα της προσαρμογής του Ιβάν Μπούβα, με τον Κροάτη να αποκτάται μετά από μία πολύ καλή χρονιά με την Ίστανμπουλ στην Τουρκία, ώστε η Βαλένθια να ενισχυθεί στη ρακέτα. Είναι, όμως, τόσο εύκολο αυτό να γίνει σε αυτό το κομμάτι της σεζόν κι ενώ νωρίτερα ήταν πρωταγωνιστής; «Αυτή είναι η δουλειά που έχεις να κάνεις, να προσαρμοστείς και μέχρι τώρα τα πάει καλά. Μπορεί να μη βρισκόταν στην καλύτερη μέρα του σε αυτό το ματς, αλλά ο Ιβάν Μπούβα κάνει σπουδαία δουλειά για την ομάδα, αμυνόμενος πολύ καλύτερα, σε σύγκριση με αυτό που περιμέναμε. Μας βοηθά πολύ, επίσης, στην επιθετικότητά μας για την προστασία του καλαθιού. Εκεί, ήταν ένα βήμα μπροστά και σήμερα (σ.σ. προχθές) σημείωσε τέσσερις σημαντικούς πόντους, σε ένα σημείο, όπου χρειαστήκαμε λύσεις. Για κάθε παίκτη που έρχεται στο τέλος της σεζόν σε μία ομάδα είναι δύσκολο, ειδικά όταν στην προηγούμενη έπαιζε 35 λεπτά και τώρα παίζει γύρω στα 10. Πιστεύω, όμως, ότι έχει μπροστά του μία καλή ευκαιρία να κάνει καλά playoffs με τη Βαλένθια και να χτυπήσει την πόρτα σε ομάδες υψηλού επιπέδου, έστω κι αν ο ρόλος του δεν είναι τόσο μεγάλος, καθώς δε θα δεις σε πολλές ομάδες Ευρωλίγκας, έναν ψηλό να παίζει 30 λεπτά, καθώς δε στο επιτρέπουν τα νέα δεδομένα για την φυσική σου κατάσταση», ήταν η απάντηση του τεχνικού των πρωταθλητών Ισπανίας.
Μπορείτε, στο ακόλουθο βίντεο, να δείτε το σχετικό απόσπασμα από το 12:20.
? RdP
— Valencia Basket Club (@valenciabasket) 28 Μαΐου 2018
? @GranCanariaCB
? P1 1/4 #PlayOffTaronja
?Txus Vidorreta https://t.co/2f8s8oDHuA
Μετά τη συνέντευξη Τύπου, βρήκαμε τον Τσους Βιδορέτα έξω από τη «La Fonteta» και δεν αρνήθηκε να μας μιλήσει. Η πρώτη ερώτηση, σχετιζόταν με το πώς σχολιάζει την έως τώρα πορεία της χρονιάς της Βαλένθια, η οποία αν σκεφτούμε το τι έχει περάσει φέτος, δεν τα έχει πάει και τόσο άσχημα. «Η Βαλένθια είναι μία καλή ομάδα. Όπως ξέρει όλος ο κόσμος, ταλαιπωρηθήκαμε από πολλούς τραυματισμούς όλη την χρονιά. Αυτό συμβαίνει από την προετοιμασία κιόλας, όταν ενώ παράλληλα έλειπαν παίκτες λόγω εθνικών, υπήρχαν ήδη μερικοί τραυματίες. Τελειώσαμε, όμως, στις τέσσερις πρώτες ομάδες στο πρωτάθλημα και πάντα ήμασταν σε αυτές τις θέσεις, ενώ καταλήξαμε 10οι με 12 νίκες στην Ευρωλίγκα, παίζοντας με κορυφαίες ομάδες και προσαρμοζόμενοι για πρώτη φορά στο να παίζουμε σε δύο πρωταθλήματα. Κι αυτό, γιατί η ομάδα μας έπαιζε για πρώτη φορά με το σύστημα, που υπάρχει εδώ και δύο χρόνια στην Ευρωλίγκα. Θεωρώ, λοιπόν, ότι προσαρμοστήκαμε αρκετά καλά για τα δεδομένα, αλλά ξέρω ότι στο τέλος της περιπέτειας, θα μου μείνει ένα “κρίμα” στο μυαλό, επειδή ποτέ δεν ήμασταν πλήρεις», τόνισε ο ίδιος.
Όσο για το στόχο των playoffs; «Αυτό που πρέπει να κάνουμε, απλά, είναι να πάρουμε όσο πιο γρήγορα μπορούμε τη δεύτερη νίκη μας, για να περάσουμε στα ημιτελικά. Εκεί, αν όλα πάνε καλά για εμάς, λογικά θα βρούμε τη Ρεάλ Μαδρίτης και θα χρειαστεί να κάνουμε σπουδαία δουλειά, για να την αντιμετωπίσουμε. Η σκέψη μας, όμως, πρέπει πρώτα να βρίσκεται στο εκτός έδρας ματς με την Γκραν Κανάρια», είπε.
Όπως αναφέραμε νωρίτερα, ο κόουτς Βιδορέτα είχε κερδίσει πέρυσι το BCL, έχοντας στη σύνθεση της ομάδας του τον - κορυφαίο της διοργάνωσης - Γιώργο Μπόγρη. Λίγο καιρό αργότερα, ο διεθνής σέντερ θα επέστρεφε στην Ελλάδα για τον Ολυμπιακό, αλλά ασφαλώς δεν είναι ο μόνος, που ο Βάσκος τεχνικός έχει καταφέρει να αναδείξει σε 26 χρόνια καριέρας, έχοντας αρχίσει ως βοηθός στην Καχαμπιλμπάο, για να περάσει μετά από την ίδια ομάδα σαν πρώτος προπονητής, και ύστερα στις Ασκάρτσα, Λα Πάλμα, Μπιλμπάο, Λουθέντουμ και Εστουδιάντες, πριν από τις Τενερίφη και Βαλένθια. Λίγο αν ανατρέξει κανείς στις φετινές κλήσεις της Εθνικής Ισπανίας για τα «παράθυρα» της FIBA, όπως ο Ροντρίγκο Σαν Μιγκέλ ή ο Χαβιέ Μπεϊράν, θα προσέξει ότι είναι παίκτες που πέρασαν από τα χέρια του στην περσινή Τενερίφη. Χωρίς να χρειάζεται να αναφέρουμε, βέβαια, άλλες εμβληματικές φυσιογνωμίες, με τις οποίες έχει συνεργαστεί, ιδίως από το 2015 και μέχρι σήμερα, που τελεί στην Εθνική Ισπανίας ως βοηθός του Σέρτζιο Σκαριόλο.
Τι νιώθει, λοιπόν, συνολικά για όλους αυτούς τους παίκτες και τη δική του δουλειά, ο άνθρωπος που κάποτε μεταξύ πολιτικού ρεπορτάζ και προπονητικής, διάλεξε την αγάπη για το μπάσκετ, άρα τη δεύτερη; «Μόνο σεβασμό έχω για τον Γιώργο! Πρέπει να παραδεχτώ, ότι έχουμε μία σχέση που ξεπερνά την απλή επαγγελματική του παίκτη με τον προπονητή. Ήταν ένας παίκτης που, με την εξαιρετική του χρονιά στην Τενερίφη, είχε αποτελέσει μεγάλη επιρροή για εμάς, όχι μόνο με τη δουλειά του στο παρκέ, αλλά και με την παρουσία του στα αποδυτήρια. Αυτοί οι παίκτες, που φέρνουν μία ξεχωριστή αύρα στην ομάδα, μένουν στο τέλος στο μυαλό σου», είπε ο 51χρονος τεχνικός στο πρώτο σκέλος της ερώτησης για τον Γιώργο Μπόγρη, για να συνεχίσει για τους παίκτες, που είτε έχουν περάσει από τα χέρια του είτε έχει απλώς συνεργαστεί μαζί τους στην Εθνική: «Όσον αφορά την εθνική ομάδα, δεν είναι μόνο οι τωρινοί παίκτες, αλλά και παλιότερες συνεργασίες μου με παίκτες, όπως ο Πάου Γκασόλ, που είναι ένας απίστευτος ηγέτης, αλλά και άλλοι παίκτες της γενιάς πρωταθλητών του 2004 (σ.σ. αναφέρεται στους «χρυσούς» Εφήβους της Ισπανίας), όπως ο Σέρχιο Γιουλ, ο Σέρχιο Ροντρίγκες και άλλοι. Το να έχω την ευκαιρία να προπονήσω αυτούς τους παίκτες δίπλα στον Σέρτζιο Σκαριόλο, ήταν μία τεράστια χαρά, μία ευλογία για μένα».
Ο ίδιος, δεν έχει κρύψει πως του αρέσει να παρακολουθεί το ελληνικό μπάσκετ. Και μας εξήγησε στο τέλος, ότι «μου αρέσει πολύ, γενικά, να ακολουθώ το ευρωπαϊκό μπάσκετ, αν και βέβαια λόγω πίεσης χρόνου αναγκάζομαι να συγκεντρώνομαι αρχικά στα πιο σημαντικά πρωταθλήματα. Το ελληνικό είναι ένα από αυτά, όταν βλέπεις ομάδες με το επίπεδο του Παναθηναϊκού, του Ολυμπιακού και όχι μόνο. Υπάρχουν ιστορικές ομάδες, σαν τον ΠΑΟΚ, τον Άρη και την ΑΕΚ, ενώ πιστεύω πως, τώρα, το ελληνικό μπάσκετ ξεπερνά την κρίση που ταλαιπώρησε όλη την Ευρώπη. Είδαμε, για παράδειγμα, την ΑΕΚ να σηκώνει την κούπα στο Champions League και αμέσως μετά να αποκλείεται στο πρωτάθλημα από τον ΠΑΟΚ. Το ελληνικό πρωτάθλημα, λοιπόν, ανεβαίνει, ενώ η εθνική σας είναι πάντοτε μία κορυφαία παγκοσμίως ομάδα. Θυμάμαι τι ομαδάρα είχατε το 2015, όταν σας αντιμετωπίσαμε».
Photo Credits: Carlos Calvillo