16.2 C
Athens
Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου, 2024

Το μπασκετικό όραμα του Απόλλωνα (pics)

Έτοιμος (μετά και την εδώ και καιρό επανεκκίνηση της Α2) για την δική του μεγάλη επιστροφή εμφανίζεται ο Απόλλων Πατρών. Ο ιστορικός σύλλογος της Αχαΐας, παρά τα πολλά προβλήματα των τελευταίων ετών, δεν το βάζει κάτω... Αντιθέτως, θέτει -αποφασιστικά- στόχους για ψηλότερα, με όραμα την δική του προσωπική Ανάσταση, αφήνοντας στην άκρη τα πάθη και τα λάθη.

Προσπερνώντας και ξεπερνώντας τις δυσκολίες, τις αναποδιές, τα εμπόδια, πολλά εκ των οποίων δημιουργήθηκαν και από δικές του παραλείψεις, από δικά του σφάλματα, δική του ολιγωρία, ο Απόλλων δεν παύει να είναι ένα από τα σημαντικά -μπασκετικά- μεγέθη στην χώρα. Θα αφήσουμε στην άκρη, λοιπόν, τις όποιες πολλές του ανοιχτές υποθέσεις (εκτός παρκέ), τα ζητήματα που έχει να λύσει και είναι πλέον αρμοδιότητα άλλων και θα επικεντρωθούμε στο αμιγώς μπασκετικό κομμάτι. Εκεί ακριβώς που εμβαθύνει και ο κόουτς Νίκος Βετούλας. Ενας άνθρωπος, τοτέμ για τους «μελανόλευκους», ο οποίος και έχει την ευθύνη πάνω του, ώστε να φέρει το σωματείο, εκεί που δέσποζε. Στην Α1. Το έχει πει, άλλωστε και ο ίδιος, πως ο στόχος του Απόλλωνα δεν μπορεί να είναι άλλος, πέρα από τον δρόμο που οδηγεί στην ανώτερη κατηγορία, μαζί φυσικά με μια ριζική εξυγίανση. Ωστε να μην επαναληφθεί ό,τι... μελανό του πριν, στο αύριο που έρχεται.

Εν έτει 1979, ο Κώστας Πετρόπουλος, σε ματς Ελλάδα-Ρουμανία και μαζί του Γιαννάκης-Κοκολάκης

Γεμάτο μπασκετικό βιβλίο

Τα στοιχεία ρετρό είναι αναμφίβολα πλούσια, αναφορικά με τους Πελοποννήσιους. Οι Αχαιοί, που έχουν περάσει τις δικές τους φουρτούνες, έχουν (ξεκάθαρες) βλέψεις άμεσης επιστροφής στην πρώτη κατηγορία, εκεί που βρίσκονταν σταθερά για αρκετά χρόνια. Με αμιγώς μπασκετικό κοινό, ο Απόλλων συγκεντρώνει, διαχρονικά, το ενδιαφέρον των Πατρινών φιλάθλων και το κλειστό της Περιβόλας έχει... ζήσει δυνατές στιγμές. Τα τελευταία χρόνια πάντως, υπάρχει και αυτός ο υγιής ανταγωνισμός με τον συντοπίτη Προμηθέα, που, δικαιωματικά, έχει πάρει μέρος της πίτας και κρατά τους προβολείς πάνω του, με τα δικά του επιτεύγματα.

Εστιάζουμε στο ελληνικό στοιχείο, αφήνοντας στην άκρη -για την αναφορά μας καθαυτή- το πόσοι και σπουδαίοι ξένοι παίκτες και προπονητές
πέρασαν από τον Απόλλωνα. Θα εμβαθύνουμε σε ό,τι έβγαλε ως «προϊόν» ο Απόλλων, αλλά και σε Ελληνες παίκτες (ή ελληνικής προέλευσης) που βρέθηκαν εκεί. Ενα γεμάτο μπασκετικό βιβλίο.

Αλέκος Πολυδωρόπουλος
Γιάννης Γάκης

Ο Παγκόσμιος και ο Υπουργός

Με ένα γρήγορο φλας μπακ, μπορεί κανείς να αραδιάσει ονόματα «βαριά», που πέρασαν από τον Απόλλωνα. Για μικρότερο ή μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Ακόμη και ο «Παγκόσμιος», Γιώργος Αμερικάνος, η «σημαία» της ΑΕΚ, αγωνίστηκε στους Αχαιούς, σε μία περίοδο μίας άλλης/διαφορετικής εποχής,
για το ελληνικό μπάσκετ. Και μην πάμε τόσο μακριά. Ενα πρόσωπο αρκετά οικείο, λόγω της ιδιότητάς του, ως Υπουργός Υγείας, ο Βασίλης Κικίλιας, εκτός της ΑΕΚ (όπως και ο Αμερικάνος), φόρεσε τα μελανόλευκα του Απόλλωνα.

Γιάννης Μολφέτας με Ντράγκαν Σάκοτα


Οικογενειακή υπόθεση

Στον Απόλλωνα, ωστόσο, αυτό που λέμε οικογενειακό ζήτημα, έχει την ακριβή υπόστασή του. Μην ξεχνάμε πως η φαμίλια Μολφέτα, από εποχής του αείμνηστου Ανδρέα, ως τους νεότερους Γιάννηδες, αποτελεί (συνολικά) ιδιαίτερο κεφάλαιο για τον σύλλογο. Επίσης, εκτός φυσικά του εμβληματικού «Νουρέγιεφ», Κώστα Πετρόπουλου, συγγενικά του πρόσωπα όπως ο Τάκης και ο Γιώργος Πετρόπουλος, τίμησαν τα χρώματα του σωματείου. Πατέρας και υιός Δημακόπουλοι συνδέονται, εξίσου, με το όνομα του Απόλλωνα, ενώ βέβαια από τους πιο φημισμένους Ελληνες που αναδείχθηκαν μέσω Απόλλωνα, την τελευταία 20ετία (plus), να το θέσουμε έτσι, είναι οι Νίκος Αργυρόπουλος, Νίκος Βετούλας (νυν κόουτς της ομάδας), Νίκος Μπάρλος. Τρεις Νικόλες δηλαδή.

Γιάννης Γεωργικόπουλος


Παρέλαση ονομάτων

Σημαντικοί γκαρντ όπως οι Χαρίσης, Αγγέλου (και ο υιός πλέον), Λιαδέλης, Κουμπούρας, Καυκής, Γεωργαλής, Μπατής, Πέττας, Κορωνίδης έζησαν ατμόσφαιρα Περιβόλας. Φόργουορντ, όπως οι Γιάννης Μυλωνάς, Χρήστος Μυριούνης, Αργύρης Παπαπέτρου, βρέθηκαν στον Απόλλωνα, παλαιότερα.
Χοτοκουρίδης, Φραγκισκάτος, Βούκσεβιτς, Πέτροβιτς, Μέλις, ενδεικτικά, μερικοί ακόμη που υπήρξαν μέλη των Πατρινών, με την δική τους προσφορά ο καθένας, σε προηγούμενες δεκαετίες. Προσθέσαμε και παίκτες, όπως προαναφέραμε, που «ελληνοποιήθηκαν».

Βασίλης Σούλης


Διπλή ιδιότητα

Υπάρχει πάντως και μία ακόμη ξεχωριστή λίστα. Οσων δηλαδή και έπαιξαν και κοουτσάρισαν, κατόπιν, τον Απόλλωνα. Από τους Κ. Πετρόπουλο και Βετούλα, έως τους Αλέκο Πολυδωρόπουλο, Αμερικάνο, Στάθη Βέργο, Κώστα Παρίση και τον Βασίλη Γεωργίου, με την χαρακτηριστική ραδιοφωνική φωνή από το έπος ('68) της ΑΕΚ. Παίκτης αλλά και μέλος του τεχνικού τιμ -αργότερα- στον Απόλλωνα διετέλεσε ο Γεράσιμος Τζάκις, αλλά και ο Ανδρέας Μπερδέσης.

Ομαδική φωτογραφία με κόουτς Κώστα Μίσσα


Οι γείτονες

Και μην νομίζετε πως η Πάτρα περιορίζεται εδώ, με όσα -ενδεικτικά- καταγράψαμε. Τόσα και τόσα σωματεία δίνουν την δική τους πινελιά στον αθλητισμό της πόλης, σύλλογοι αρκετά γνωστοί στο ευρύτερο κοινό όπως η ΕΑΠ (από εκεί ξεπετάχτηκε πχ ο Σκροπολίθας) κι έπειτα η Ολυμπιάδα (που έπαιξε στην Α1 με κόουτς Βουρνά κλπ), ο τοπικός Εσπερος (από όπου άρχισε ο Δίπλαρος), ο Γλαύκος, η Αχαγιά (έπαιξε και ο Τσάμης) και η Παναχαϊκή, που επιχειρεί να κερδίσει κάτι από την αίγλη του ένδοξου ποδοσφαιρικού τμήματος, ακόμη ακόμη και από τις χαρές που έζησε στο βόλεϊ με τους αδερφούς Ρουμελιώτη. Στις φωτογραφίες απεικονίζονται και μερικοί ακόμη πρωταγωνιστές του παρελθόντος.

Γκογκίδης (με τα ασπρόμαυρα) εναντίον Δέσπου, προ 20ετίας

 



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ