11.4 C
Athens
Σάββατο, 23 Νοεμβρίου, 2024

Το “Επίκεντρο” στον Αθλητή Καλαθοσφαίρισης

Η προπόνηση ενεργοποίησης των μυών του "Πυρήνα" σε αθλητές Καλαθοσφαίρισης αποτελεί σημαντικό και βασικό εκπαιδευτικό έργο του Προπονητή Δύναμης και Φυσικής Κατάστασης, και σχετίζεται με όλα τα επίπεδα προπονητικής κατάστασης και εμπειρίας των αθλητών. Ως εκ τούτου, η δύναμη του πυρήνα πρέπει να εκπαιδεύεται "ειδικά" και αποτελεσματικά για το άθλημα της Καλαθοσφαίρισης, έτσι ώστε οι παίκτες να έχουν σταθερή στάση σώματος, να συντονίζουν καλά τα άνω και κάτω άκρα τους για να φτάνουν στο υψηλότερο επίπεδο των φυσικών τους δυνατοτήτων. Ενδεικτικά μπορούμε να αναφέρουμε τεχνικές και χειρισμούς, όπως Drawing-In, δηλαδή νευρο-μηχανικής ενεργοποίηση  του τοπικού σταθεροποιητικού συστήματος, ή ακόμη και Bracing Technique με ενεργοποίηση του καθολικού σταθεροποιητικού συστήματος.

Με την προπόνηση του πυρήνα, μπορούμε να αναπτύξουμε την Νευρομυική Αποτελεσματικότητα, την Διασπονδυλική και Οσφυοπυελική Σταθερότητα καθώς και την Λειτουργική ενδυνάμωση της περιοχής. Αυξάνει τις απαιτήσεις Ιδιοδεκτικότητας, χρησιμοποιώντας ένα πολυαισθητηριακό περιβάλλον και τροπικότητα. Σε γενικές γραμμές στοχεύουμε και εστιάζουμε σε Νευρικές Προσαρμογές. Ως δύναμη πυρήνα λοιπόν μπορούμε να αναφερόμαστε στην ενεργοποίηση των τμημάτων του σώματός, από την περιοχή του διαφράγματος έως την Οσφυο-Πυελικο-Ισχιακή (LPHC) περιοχή, της οποίας ο ρόλος είναι ιδιαίτερα σημαντικός, διότι μπορούμε να ελέγχουμε με ακρίβεια το Κ.Β.Σ. (Κέντρο Βάρος Σώματος), την μετάδοση της κίνησης και της ενέργειας από τα κάτω άκρα προς τα άνω και αντίστροφα. Αποτελεί μια συνεχόμενη πηγή παραγωγής δύναμης, με ελάχιστο ενεργειακό κόστος κατά την χρήση της.

Οι αθλητές της Καλαθοσφαίρισης  για παράδειγμα, μπορούν να διατηρήσουν καλή θέση και στάση στο σώμα τους, μόνον αν έχουν καλά προπονημένη την περιοχή του πυρήνα και να κερδίσουν καλύτερη θέση κατά τις πλάγιες μετακινήσεις τους ή κατά την έναρξη και τον τερματισμό αυτών. Δεδομένου ότι η σταθερότητα του πυρήνα κατά την διάρκεια μιας προπόνησης ή αγώνα Καλαθοσφαίρισης  εξαρτάται κυρίως από τη δύναμη και τη συνεργασία των μυών, η προπόνηση δύναμης του  πυρήνα αποτελεί αναπόφευκτη και επιτακτική ανάγκη απόκτησης από τους αθλητές για να αποκτήσουν καλή κινητήρια δύναμη και να βελτιώσουν την  ισορροπία και την σταθερότητα του σώματος.

Η σωστά κατευθυνόμενη προπόνηση "Πυρήνα", μπορεί να βελτιώσει τις τεχνικές δεξιότητες δράσης και το επίπεδο του αθλητή της Καλαθοσφαίρισης, ιδιαίτερά κατά την σταθεροποίηση της τεχνικής του στο σουτ. Η προπόνηση δύναμης του πυρήνα είναι αναγκαία και σημαντική διότι μπορεί να βελτιώσει την αθλητική απόδοση, έχοντας ως σημεία κλειδιά, α) Τον Σωματότυπο (Ψηλοί - Κοντοί) των αθλητών, β) Την διαφορετική Τεχνική κατάρτιση και γ) Την πρόληψη Τραυματισμών.

 Οι ψηλοί Καλαθοσφαιριστές έχουν γενικά κακή σταθερότητα στις κινήσεις και τις μετακινήσεις τους στο γήπεδο, ενώ η ταχύτητά τους δεν μπορεί να συγκριθεί για κανένα λόγο με αυτή των κοντών. Έτσι μπορεί να χάσουν εύκολα την ισορροπία τους σε περίπτωση απότομης και έντονης ενέργειας από τον αντίπαλο, και ως εκ τούτου η προπόνηση πυρήνα αποτελεί σημαντική εγγύηση για τον έλεγχο και σταθερότητα του σώματος. Επιπλέον μπορεί να κάνει τους ψηλούς αθλητές να ξεπεράσουν με μεγαλύτερη ευκολία το εμπόδιο της επιδεξιότητας (Agility), δηλαδή της ικανότητάς τους να αλλάξουν κατεύθυνση και να μετακινηθούν στον χώρο μετά από δράση μέγιστης προσπάθειας, δίνοντας αποτελεσματικότητα στις κινήσεις τους.

Στο άθλημα της Καλαθοσφαίρισης όλες οι τεχνικές δεξιότητες ξεκινούν από τον πυρήνα. Μια προσποίηση, μια πάσα, ένα σουτ, μια ντρίπλα, μια αλλαγή κατεύθυνσης υποστηρίζονται και μεγιστοποιούνται από τον τρόπο με τον οποίο ενεργοποιούνται οι μύες του πυρήνα. Στην πραγματικότητα η προπόνηση δύναμης του πυρήνα μπορεί να καθοδηγήσει το συντονισμό και την σταθερότητα των κινήσεων των παικτών, και με λειτουργικό τρόπο να ενισχύσουν την παραγωγή δύναμης. Η τεχνική ακρίβεια των Καλαθοσφαιριστών μπορεί να βελτιωθεί επίσης, καθώς και να διατηρηθεί επί μακρόν σε αγώνες με αυξημένες ενεργειακές απαιτήσεις.

Οι τραυματισμοί αποτελούν πλέον μόνιμη απειλή και η συχνότητα τους έχει αυξηθεί δραματικά. Ο σημαντικότερος λόγος είναι η διαφορετικότητα στην ταχύτητα, κάτι που αρκετές φορές δεν μπορεί να υποστηριχθεί από τους αθλητές της Καλαθοσφαίρισης. Ο υψηλός ανταγωνισμός σε επίπεδο επιδεξιότητας και μετακίνησης στο γήπεδο, αναγκάζει το σώμα να συσσωρεύει επιβαρύνσεις σε αρθρώσεις οι οποίες δεν είναι έτοιμες να δεχτούν υψηλά φορτία. Ο πυρήνας λειτουργεί σαν αμορτισέρ σε τέτοιες καταστάσεις, απορροφώντας μεγάλο μέρος της δυναμικής ενέργειας που παράγεται και έτσι οι υπερκείμενες ή υποκείμενες αρθρώσεις της περιοχής του πυρήνα δέχονται λιγότερες πλήξεις, κραδασμούς αλλά και στροφικά φορτία. Η δύναμη του πυρήνα μπορεί  να βοηθήσει τους αθλητές να ελέγξουν το σώμα τους και να το διατηρήσουν σε ισορροπία σε καταστάσεις έντονου ανταγωνισμού, αυξάνοντας αποτελεσματικά την αθλητική "Ζωή" του Καλαθοσφαιριστή.

Προγράμματα  στην αρχή με το Βάρος του Σώματος αποτελούν την ιδανική λύση. Η προπόνηση Σταθεροποίησης του πυρήνα περιλαμβάνει μικρές έως καθόλου κινήσεις σε εύρος, της ράχης και της λεκάνης για να βελτιωθεί η νευρο-μυϊκή αποτελεσματικότητα και η Διασπονδυλική σταθερότητα. Μπορούμε εδώ να εστιάσουμε στις τεχνικές Bracing & Drawing-In. Η προπόνηση δύναμης του πυρήνα περιλαμβάνει κίνηση της Σπονδυλικής Στήλης σε όλο το εύρος τροχιάς, ενώ αυξάνεται η εξειδίκευση και η πολυπλοκότητα της κίνησης, η ταχύτητα και οι νευρικές απαιτήσεις. Η προπόνηση Ισχύος του πυρήνα πρέπει να είναι σχεδιασμένη για να βελτιώσει το ρυθμό παραγωγής δύναμης. Το ασκησιολόγιο  που θα επιλεχθεί πρέπει να σταθεροποιεί και ταυτόχρονα να παράγει δύναμη, σε λειτουργικά εφαρμόσιμες ταχύτητες. Η προπόνηση ισχύος του πυρήνα αποτελεί αναγκαία και ικανή συνθήκη για τον υψηλού επιπέδου αγωνιστικό αθλητισμό.

Ένας αδύναμος πυρήνας μπορεί να οδηγήσει σε αναποτελεσματική ή λανθασμένη τεχνική ή τεχνική μετακίνησης του αθλητή Καλαθοσφαίρισης η οποία με την σειρά της θα οδηγήσει σε πιθανό τραυματισμό. Ας εγκαταλείψουμε τις παραδοσιακές τεχνικές και ασκήσεις κοιλιακών, και ας αφιερώσουμε χρόνο για ουσιαστική προπόνηση των αθλητών μας, απομυθοποιώντας ότι η προπόνηση πυρήνα συνάδει μόνον με την προπόνηση κοιλιακών!!!



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ