14.8 C
Athens
Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Τα «αστέρια» της νέας… χιλιετίας του Εurobasket (pics+vids)

Οι προκριματικοί αγώνες για την τελική φάση του Ευρωμπάσκετ 2022 ολοκληρώθηκαν και το Basketa.gr συγκεντρώνει τα «διαμαντάκια» που είναι γεννημένα μετά το 2000 και περιμένουμε να μας απασχολήσουν έντονα στο μέλλον με τις Εθνικές τους ομάδες και να πρωταγωνιστήσουν στις μεγάλες διοργανώσεις.

Πολλοί υποστήριζαν ότι δεν υπάρχει λόγος να διεξαχθούν αγώνες εθνικών ομάδων μεσούσης της σεζόν ή δεν τους φαινόταν καλή η ιδέα να «χαλάσουν» το πρόγραμμα της Εuroleague και να διεξάγονται παράλληλα οι αναμετρήσεις. Κάποιες ομάδες το είδαν ως ευκαιρία να αναδειχθούν μέσω αυτής της δοκιμασίας και άλλες σαν... αγγαρεία και να βγάλουν την υποχρέωση. Ο κοινός παρανομαστής όμως όλων αυτών των ομάδων είναι ότι έδωσαν το... πάτημα σε νέους ανερχόμενους παίκτες ή ακόμη και αθλητές μεγαλύτερης ηλικίας που δεν είχαν την ευκαιρία ποτέ στην καριέρα τους να φορέσουν τη φανέλα με το εθνόσημο στο στήθος τους.

Η προκριματική φάση του Ευρωμπάσκετ 2022 και το τελευταίο «παράθυρο» ανήκουν πλέον στο παρελθόν, όμως δεν μπορούμε να αφήσουμε πίσω το νέο «αίμα» που έρχεται και είναι γεμάτο υποσχέσεις. Αθλητές που έχουν γεννηθεί την νέα χιλιετία άρπαξαν... από τα μαλλιά την ευκαιρία που τους έδωσαν οι προπονητές τους και απέδειξαν ότι έχουν μία θέση στην εθνική τους ομάδα και ότι μπορεί να στηριχθεί πάνω τους μία ολόκληρη χώρα. Αν και είναι μικροί στην ηλικία, αρκετοί από αυτούς έχουν δώσει ήδη δείγματα γραφής με τους συλλόγους τους και έχουν ακούσει το όνομά τους να βρίσκεται σε συζητήσεις ειδικών από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Εξαίρεση σε αυτή την κατηγορία δεν μπορεί να αποτελέσει η Εθνική Ελλάδος, η οποία έδωσε την δική της ευκαιρία σε νέους αθλητές σε αυτά τα «παράθυρα» ώστε να αποδείξουν ότι μπορούν να αντεπεξέλθουν στις υψηλές απαιτήσεις και να αποτελέσουν στο άμεσο μέλλον μία σημαντική λύση. Το Basketa.gr συγκέντρωσε τους αθλητές της νέα χιλιετίας από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες που συμμετείχαν στα προκριματικά της διοργάνωσης και ξεχώρισαν με τις εμφανίσεις τους και σίγουρα θα μας εκπλήξουν στο μέλλον και θα αποτελέσουν τα δυνατά... χαρτιά των εθνικών τους ομάδων.

GROUP A'

Γιαμ Μαντάρ - Ισραήλ (20 χρονών, γκαρντ)

Αδιαμφισβήτητα το μεγαλύτερο και το πιο γνωστό στο ευρύ κοινό όνομα της ηλικίας του σε αυτόν τον όμιλο. Ο νεαρός γκαρντ παρότι βρίσκεται μόλις στο 20ο έτος τη ηλικίας του έχει ήδη αρκετές παραστάσεις στο ενεργητικό του τόσο σε εθνικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο.

Στους προκριματικούς αγώνες της διοργάνωσης αποτέλεσε μία από τις πρώτες και βασικές επιλογές του Όντεντ Κάτας και όχι άδικα, καθώς δείχνει να διαθέτει το απαραίτητο πακέτο για να... κουμαντάρει την οργάνωση της εθνικής του ομάδας. Ο Μαντάρ αγωνιζόταν πριν λίγο καιρό υπό τις οδηγίες του Γιάννη Καστρίτη στη Χάποελ Τελ Αβίβ, ενώ αποτελεί μαζί με τον Ντένι Αβντίγια τις δύο μεγάλες ελπίδες του ισραηλινού μπάσκετ.

Φέτος άκουσε το όνομά του και στο Νο.47 του ντραφτ στο ΝΒΑ από τους Μπόστον Σέλτικς και εάν συνεχίσει με τον ίδιο αμείωτο ρυθμό θεωρείται σίγουρο ότι θα ακολουθήσει τον συμπατριώτη του στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Στην προκριματική φάση αγωνίστηκε στους τέσσερις από τους έξι αγώνες, ενώ στο τελευταίο «παράθυρο» που πραγματοποιήθηκε στο Γκλίβιτσε της Πολωνίας χρησιμοποιήθηκε και στις δύο αναμετρήσεις απέναντι στη Ρουμανία και την Ισπανία σημειώνοντας 10 και 2 πόντους αντίστοιχα ενώ σε ολόκληρη τη σειρά είχε 7.3 πόντους κατά μέσο όρο.

Αλεξάντερ Μπαλτσερόφσκι - Πολωνία (20 χρονών, σέντερ)

Ακόμη ένα αρκετά ελπιδοφόρο project του πολωνικού και του ευρωπαϊκού μπάσκετ γενικότερα αποτελεί ο νεαρός... γίγαντας Αλεξάντερ Μπαλτσερόφσκι. Ο 20χρονος παίκτης όπου βλέπει τον κόσμο από τα 2 μέτρα και 15 εκατοστά θεωρείται από πολλούς και χωρίς υπερβολές ως ο διάδοχος του Μάρτσιν Γκορτάτ και το αποδεικνύει σε κάθε πιθανή ευκαιρία που του δίνεται. Φυσικά για την θέση και την ηλικία του έχει ακόμη πολλά περιθώρια γραφής αλλά από τα πρώτα δείγματα δείχνει να διαθέτει ικανοποιητικά αθλητικά προσόντα, καλές κινήσεις με πλάτη προς το καλάθι, ενώ και το σουτ από μέση και μακρινή απόσταση είναι ικανοποιητικό.

Αυτή η εξέλιξη και η νοοτροπία που βλέπει και διαβάζει το παιχνίδι μπορεί να στηρίζεται στο γεγονός ότι βρίσκεται από τα 17 του χρόνια στο ισπανικό πρωτάθλημα με τη φανέλα της Γκραν Κανάρια. Στα Κανάρια Νησιά μόνο ρόλο... κομπάρσου δεν έχει, καθώς φέτος έχει αυξήσει τον χρόνο συμμετοχής του και μετράει ήδη 16 αγώνες στη Liga Endesa με 11 λεπτά μέσο όρο συμμετοχής ,ενώ στην στατιστική του έχει καταγράψει 4.8 πόντους και 2.5 ριμπάουντ και μιλάμε για το καλύτερο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Φυσικά έχει κάνει αισθητή την παρουσία του και στο φετινό Eurocup με 9 αγώνες στο ενεργητικό του. Οι αγωνιστικές υποχρεώσεις μπορεί να του στέρησαν την ευκαιρία να βοηθήσει την ομάδα του Λούκας Κόζαρεκ στα πρώτα ματς των προκριματικών όμως βοήθησε τα μέγιστα σε τρεις αγώνες που έδωσε το παρών.

Στο τελευταίο «παράθυρο» είχε ενεργό ρόλο και στις δύο αναμετρήσεις με Ισπανία και Ρουμανία αντίστοιχα, σημειώνοντας 7 και 11 πόντους αντίστοιχα ενώ μάζεψε 4 ριμπάουντ στο κάθε ματς. Συνολικά στην προκριματική φάση είδε τα νούμερά του να κυμαίνονται στους 7.3 πόντους, 3.3 ριμπάουντ και 1.3 ασίστ κατά μέσο όρο.

Μιχάι Μάτσιουκα - Ρουμανία (20 χρονών, φόργουορντ)

Η Ρουμανία μπορεί να ήταν η άτυχη της υπόθεσης και του ομίλου και να μην σημείωσε καμία νίκη στις έξι αυτές αναμετρήσεις, κάτι που την οδήγησε στον άδοξο αποκλεισμό, όμως έχει να υπερηφανεύεται ότι από αυτή την διαδικασία κέρδισε παίκτες που μπορούν να στελεχώσουν την εθνική τους ομάδα τα επόμενα χρόνια. Το όνομα του παίκτη που άφησε υποσχέσεις για τη συνέχεια και εντυπωσίασε στο τελευταίο «παράθυρο» είναι ο Μιχάι Μάτσιουκα, ο οποίος αν και 20 χρονών αγωνίζεται τα τελευταία χρόνια στην μεγάλη κατηγορία της πατρίδας του και καταφέρνει να «κλέβει» τις εντυπώσεις με τη φανέλα της Πιτέστι.

Ο νεαρός φόργουορντ κλήθηκε και χρησιμοποιήθηκε σε όλους τους αγώνες της προκριματικής φάσης από τον ομοσπονδιακό τεχνικό, Τούντορ Τσοστέσκου, όμως στα δύο τελευταία ματς... φώναξε βροντερό παρών, κάνοντας απίστευτα πράγματα απέναντι στο Ισραήλ και την Πολωνία. Το επιθετικό του ταλέντο φάνηκε ιδιαίτερα στον αγώνα με το Ισραήλ σημειώνοντας 18 πόντους με 4/5 τρίποντα αλλά και στο ματς με την Πολωνία δεν τα πήγε άσχημα, καταγράφοντας 16 πόντους με 2/3 τρίποντα. Η εμπιστοσύνη και ο παραπάνω χρόνο συμμετοχής που του δόθηκε τον άφησαν να «ξεκλειδωθεί» και να υπολογίζεται κανονικά στις επόμενες αγωνιστικές υποχρεώσεις της Ρουμανίας.

Στην πρώτη κατηγορία της πατρίδας του έχει σημειώσει «γεμάτες» εμφανίσεις και οδηγεί σταθερά την Πιτέστι με 9.3 πόντους και 2.5 ριμπάουντ ανά παιχνίδι, ενώ έχει 42% από τη γραμμή του τριπόντου και η Ρουμανία μπορεί να κοιμάται... ήσυχη όσον αφορά ότι βρήκε έναν δεινό σκόρερ από μακρινή απόσταση.

GROUP B'

Ματέο Σπανιόλο - Ιταλία (18 χρονών, γκαρντ)

Ένα από τους μικρότερους και δημοφιλέστερους παίκτες της λίστας μας είναι ο Ματέο Σπανιόλο της Ιταλίας. Ο λόγος της φήμης του δεν είναι τόσο για τα κατορθώματά του με την φανέλα των «σκουάντρα ατζούρα» αλλά επειδή ανήκει στην πολυδιαφημισμένη ακαδημία της Ρεάλ Μαδρίτης και είναι από τους νεαρούς παίκτες που πιστεύει πολύ στις δυνατότητές του ο Πάμπλο Λάσο. Ο 18χρονος Ιταλός γκαρντ έχει χαρακτηριστεί από πολλούς στη Μαδρίτη ως ο επόμενος Λούκα Ντόντσιτς δίχως να έχει δώσει ακόμη τα διαπιστευτήριά του στην πρώτη ομάδα των «μερένχες», μετρώντας μόλις μία συμμετοχή την περσινή σεζόν. Ο Μέο Σακέτι πάντως παρότι δεν έχει αρκετά παιχνίδια στα πόδια του έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στα προκριματικά του Ευρωμπάσκετ.

Βρέθηκε στα πέντε από τα έξι ματς, ενώ στο τελευταίο «παράθυρο» που έλαβε χώρα στη Περμ της Ρωσίας και οι Ιταλοί είχαν εξασφαλίσει ήδη το εισιτήριό τους, δίχως κανένα ίχνος άγχους αν και ηττήθηκαν από την Εσθονία και την Βόρεια Μακεδονία αντίστοιχα, που ήθελαν μανιωδώς την νίκη απέναντι τους, κέρδισαν μελλοντικούς αστέρες.Στην αναμέτρηση με την Εσθονία ο Σπανιόλο πραγματοποίησε την καλύτερη εμφάνισή του σημειώνοντας 9 πόντους, 4 ριμπάουντ και 1 ασίστ ενώ με τη Βόρεια Μακεδονία πέτυχε 7 πόντους και 3 ριμπάουντ. Ο Ιταλός παίκτης έκανε το σημαντικό βήμα στην καριέρα του το καλοκαίρι του 2019 και να ταξιδέψει στη Μαδρίτη και παρότι αγωνίζεται στην δεύτερη ομάδα της "Βασίλισσας" δείχνει να αποκομίζει σημαντικές εμπειρίες, ενώ με την U19 ομάδα στο Αdidas Next Generation φαινόταν μέσα στο παρκέ πολύ μεγαλύτερος από τους συνομήλικούς του.

Τζιορντάνο Μπορτολάνι - Ιταλία (20 χρονών, γκαρντ)

Ο Ματέο Σακέτι δεν στάθηκε μόνο στον Ματέο Σακέτι αλλά έχρισε διεθνή με την Εθνική Ιταλίας Ανδρών ακόμη έναν ελπιδοφόρο αθλητή από την γειτονική χώρα όπου ανήκει στην Αρμάνι Μιλάνο. Ο λόγος για τον Τζιορντάνο Μπορτολάνι, ο οποίος το περασμένο καλοκαίρι δέθηκε για την επόμενη πενταετία στην ομάδα του Ετόρε Μεσίνα, και αποδεικνύει ανελλιπώς μέσα στο παρκέ τον λόγο που δέχθηκε αυτή την πρόταση από την κορυφαία ιταλική ομάδα. Ο Μπορτολάνι συνηθίζει να αγωνίζεται κυρίως στη θέση 2, διαθέτοντας «φαρμακερό» σουτ και με τον Σπανιόλο δημιουργούν ένα... καυτό δίδυμο στην περιφέρεια των Ιταλών και ευελπιστούν να οδηγήσουν σε επιτυχίες στο μέλλον την χώρα τους σε κάποια μεγάλη διοργάνωση.

Ο νεαρός αθλητής πήρε την ευκαιρία στα μισά παιχνίδια της προκριματικής φάσης από τον Ματέο Σακέτι, ενώ στο τελευταίο παράθυρο πήρε την ευκαιρία στον αγώνα μόλις με την Βόρεια Μακεδονία, όπου σε 14 λεπτά σημείωσε 11 πόντους (1/1 τριπ.) και μάζεψε 2 ριμπάουντ. Συνολικά σε αυτή τη φάση μέτρησε 7 πόντους και 1.0 ριμπάουντ κατά μέσο όρο. Αν και βρίσκεται μόλις στο 20ο έτος της ηλικίας του, αγωνίζεται χρόνια δίπλα σε πιο έμπειρους παίκτες, κάνοντας στα 17 του το ντεμπούτο στην μεγάλη κατηγορία με την Αρμάνι. Στη συνέχεια βρέθηκε για δύο σεζόν στην Α2 κατηγορία της Ιταλίας πραγματοποιώντας «γεμάτες» και «πενταδάτες» χρονιές, ενώ τη φετινή σεζόν βρίσκεται στην Μπρέσια όπου έχει αγωνιστεί σε 17 αγώνες και παράλληλα έχει αποκομίσει εμπειρία και από την διοργάνωση του Εurocup.

Γκαμπριέλε Προτσίντα - Ιταλία (18 χρονών, φόργουορντ)

Κι όμως ο Ματέο Σακέτι έδωσε τόπο στα νιάτα στην κυριολεξία στη φάση των προημιτελικών και έκανε πραγματικότητα τα όνειρα αρκετών νεαρών αθλητών με την πρώτη τους συμμετοχή στην Εθνική Ανδρών της χώρας και ένας από αυτούς τους τυχερούς ανήκει και ο Γκαμπριέλε Προτσίντα. Ο μόλις 18χρονος αθλητής έχει περάσει από όλες τις μικρές εθνικές της Ιταλίας για να φτάσει μέχρι εδώ και στο «παράθυρο» του Περμ έκανε το ντεμπούτο του. Φυσικά το ήδη τσεκαρισμένο εισιτήριο των «σκουάντρα ατζούρα» έδωσε τη δυνατότητα στον Ματέο Σακέτι να φωνάξει διάφορα νέα ονόματα. Για την ηλικία του ο Προτσίντα διαθέτει ικανοποιητική εμπειρία από συλλογικό επίπεδο, καθώς από τα 17 του βρίσκεται στην πρώτη κατηγορία του ιταλικού πρωταθλήματος με τη φανέλα της Καντού και την φετινή σεζόν έχει δει τον χρόνο συμμετοχής του να αυξάνεται κατακόρυφα.

Για την ακρίβεια έχει βρεθεί 19 φορές στο παρκέ την φετινή σεζόν, ενώ έχει μεγάλη διαφορά ο χρόνος του συγκριτικά με την περσινή σεζόν όπου από τα 4 λεπτά έχει φτάσει στα 15 μέσο όρο και σημειώνει 6.8 πόντους ανά αγώνα. Η κλασική του θέση είναι στο 3 και έχει να θυμάται την καλύτερη εμφάνισή του με την εθνική ανδρών ανήκει απέναντι στη Βόρεια Μακεδονία, όπου σημείωσε 10 πόντους (2/4 τριπ.), 3 ριμπάουντ και 2 ασίστ.

Χένρι Ντρελ - Εσθονία (20 χρονών, φόργουορντ)

Στον ίδιο όμιλο με την Ιταλία υπήρχε και άλλος γεννημένος παίκτης μετά το 2000 που άφησε εξαιρετικές εντυπώσεις στα προκριματικά του Εurobasket και βοήθησε τα μέγιστα την Εσθονία να ξεπεράσει τον εαυτό της και να κλείσει ραντεβού για την τελική φάση του Εurobasket. Ο συγκεκριμένος κύριος είναι ο Χένρι Ντρελ ο οποίος είναι ότι καλύτερο έχει να αναδείξει στις μικρές ηλικίες η πατρίδα του και θα αποτελέσει σίγουρα βαρόμετρο στο μέλλον. Το ότι αγωνίζεται στους μεγάλους της Εσθονίας βοηθάει το γεγονός ότι από πολύ μικρή ηλικία έχει αναζητήσει μακριά από την πατρίδα του μπασκετική... στέγη και συγκεκριμένα στην γερμανική Μπάμπεργκ και μόλις στα 18 του χρόνια πήρε την πρώτη του... γεύση. Πλέον εδώ και δύο χρόνια βρίσκεται στο ιταλικό πρωτάθλημα και έχει τεθεί αντιμέτωπος ουκ ολίγες φορές με τους προαναφερθέντες Ιταλούς, Προτσίντα και Μπορτολάνι με τη φανέλα της Πέζαρο.

Εκεί έχει προπονητή τον πολύπειρο Κροάτη τεχνικό, Γιάσμιν Ρέπεσα, να τον καθοδηγεί και πρόσφατα βρέθηκε πρωταγωνιστής στο ρόλο του... θύματος σε ένα άσχημο στιγμιότυπο μαζί του. Μόλις στα 19 του χρόνια αποτέλεσε μία από τις βασικές επιλογές της ιταλικής ομάδας φτάνοντας τις 15 συμμετοχές με 17.1 λεπτά συμμετοχής κατά μέσο όρο, όμως φέτος έχει μετρήσει ήδη 14 συμμετοχές αλλά με λιγότερο χρόνο (15.4) και με περισσότερη παραγωγικότητα στην επίθεση (5.3 πόντους). Στην προκριματική φάση εμφανίστηκε σαν να αγωνίζεται χρόνια με το εθνόσημο στο στήθος του και αυτή η άνεση τον βοήθησε να παρουσιάσει το καλύτερο αγωνιστικό του πρόσωπο σημειώνοντας 7.8 πόντους και 2.4 ριμπάουντ κατά μέσο όρο σε 5 αγώνες. Την κορυφαία επίδοσή του την φύλασσε για την Ιταλία, όπου με τους 12 προσωπικούς του πόντους (2/2 τριπ.) βοήθησε αισθητά την Εσθονία να φτάσει μέχρι την νίκη στην παράταση.

GROUP D'

Ρόκο Πρκάτσιν - Κροατία (18 χρονών, φόργουορντ)

Ένας από τους πιτσιρικάδες που ξεχώρισαν και έχουν ακόμη μπροστά τους να διαβούν εκατοντάδες μπασκετικά... χιλιόμετρα στα παρκέ είναι ένας από τους καλύτερους παίκτες της ηλικίας του στην Κροατία. Ο Ρόκο Πρκάτσιν έχει κερδίσει αυτόν τον τίτλο όχι λόγω του ονόματος του άλλοτε διεθνή παίκτη και αθλητή του Παναθηναϊκού, Νίκολα Πρκάτσιν, όπου τυγχάνει να είναι πατέρας του αλλά επειδή κάνει θαύματα και πράγματα μέσα στο παρκέ, ενώ είναι εντυπωσιακά τα αθλητικά του προσόντα και η σωματοδομή του. Παράλληλα έχει γνωρίσει τις επιτυχίες από την μικρές εθνικές της χώρας του όπου πανηγύρισε το χρυσό μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα U16 το 2018 και παράλληλα αναδείχθηκε MVP της διοργάνωσης.

Πρόσφατα ανανέωσε μέχρι το 2024 με την Τσιμπόνα στην οποία ανήκει από το 2018 και παρά το μικρό της ηλικίας του είναι από τους βασικούς της συντελεστές. Αυτό αποτυπώνεται από το γεγονός ότι σε ένα απαιτητικό πρωτάθλημα όμως η Αδριατική Λίγκα έχει αγωνιστεί σε 14 αγώνες (27.1 χρόνος) και έχει πολύ ικανοποιητικά στατιστικά, μετρώντας 15 πόντους και 6.3 ριμπάουντ κατά μέσο όρο. Σίγουρα στο πρόσωπό του η Κροατία και ο ομοσπονδιακός τεχνικός βλέπουν τον επόμενο Ντάριο Σάριτς ή ακόμη καλύτερα την καλύτερη εκδοχή του, όπου θα βασίζονται επάνω του τις επόμενες δεκαετίες όσον αφορά την ιδανική στελέχωση της φροντ λάιν. Η Κροατία ταξίδεψε στην Κων/πολη για το τελευταίο «παράθυρο» δίχως κανένα άγχος πρόκρισης και αυτό βοήθησε τον Πρκάτσιν να καταγράψει ακόμη δύο εμφανίσεις στο βιογραφικό του με τη φανέλα της Εθνικής Ανδρών.

Στον αγώνα με την οικοδέσποινα και πληρέστατη Τουρκία αγωνίστηκε για 16 λεπτά και πρόλαβε να σημειώσει 4 πόντους και 5 ασίστ. Αν και οι μέσοι όροι του σε αυτούς τους 4 αγώνες μπορεί να ήταν... φτωχοί όμως το μέλλον του προμηνύεται λαμπρό και «χορτάτο».

Κέγε Βαν Ντερ Βουρστ Ντε Βρις - Ολλανδία (19 χρονών, γκαρντ)

Η Ολλανδία στερείται από ταλέντο και πρωταγωνιστές που θα την σπρώξουν στο επόμενο βήμα και ολόκληρη η χώρα ψάχνει τον άνθρωπο που θα μπορέσει να της φέρει έναν αέρα αισιοδοξίας και επιτυχίας. Το πρώτο βήμα στις επιτυχίες έγινε με την πρόκριση στην τελική φάση του Εurobasket ενώ και ο franchise παίκτης φαίνεται πως έχει βρεθεί τα τελευταία χρόνια και κινείται προς την σωστή κατεύθυνση. Αυτός δεν είναι άλλος εκτός από τον Βαν Ντερ Βουρτστ Ντε Βρις, οποίος είναι ο νεότερος αθλητής στην ιστορία της Εθνικής Ολλανδίας που έχει κάνει ντεμπούτο με τη φανέλα των «οράνιε» μόλις στα 16 του χρόνια. Ο νεαρός πόιντ γκαρντ παρευρέθηκε και στους έξι προκριματικούς αγώνες σημειώνοντας 6.8 πόντους, 3.7 ασίστ και 1.8 ριμπάουντ κατά μέσο όρο. Στο «παράθυρο» της Κων/πολης πραγματοποίησε τις πιο μεστές εμφανίσεις του απέναντι στην Κροατία και την Σουηδία σημειώνοντας 11 και 10 πόντους αντίστοιχα, ενώ στο ντέρμπι με τους Σκανδιναβούς βγήκε... μπροστά προσθέτοντας 8 ασίστ και 6 ριμπάουντ.

Η καταξίωση και η καθιέρωση στην εθνική Ολλανδίας μόνο τυχαία δεν μπορεί να χαρακτηριστεί, καθώς μιλάμε για έναν παίκτη που βρίσκεται στο πρωτάθλημα του Βελγίου από τα 17 του χρόνια αγωνιζόμενος με τη φανέλα της Οστάνδη, όπου συμμετέχει και στο BCL. Ο νεαρός Ολλανδός παίκτης μετράει 9.4 πόντους και 3.9 ασίστ κατά μέσο όρο σε 7 αγώνες στο πρωτάθλημα, ενώ σε 6 συμμετοχές στο BCL έχει καταγράψει 6.8 πόντους και 5.1 ασίστ σε 6 αγώνες.

Αλπερέν Σενγκούν - Τουρκία (18 χρονών - φόργουορντ)

Σίγουρα στους τρεις κορυφαίους αθλητές της λίστας μας βρίσκεται το next big thing της Τουρκίας όπου παρά τα μόλις 18 του χρόνια τρομάζει με το μπασκετικό του IQ και την σωματοδομή του και το ταξίδι για το ΝΒΑ δεν θα αργήσει να γίνει πραγματικότητα. Ο νεαρός Τούρκος αθλητής ανήκει στην αρκετά ελπιδοφόρα νέα γενιά της γειτονικής χώρας μαζί με τον Σεχμούς Χαζέρ και φαίνεται αποφασισμένος να αφήσει την δική του εποχή εφόσον μείνει υγιής.

Μπορεί να μην αγωνίζεται σε κάποια εκ των Εφές ή Φενέρ όμως οι επιλογές του σε συλλογικό επίπεδο μόνο χαμένο δεν τον έχουν βγάλει, καθώς μετά την πρώτη του επαφή στην δεύτερη κατηγορία της Τουρκίας με την φανέλα της Μπαντίρμα του έδωσε το... εισιτήριο να αγωνιστεί στη Μπάνβιτ και φέτος στην Μπεσίκτας όπου έχει πρωταγωνιστικό ρόλο. Αν και η ομάδα του δεν διανύει την καλύτερη περίοδο αυτός έχει βρει τον τρόπο να ξεχωρίζει τόσο στο πρωτάθλημα (19 πον., 9.7 ριμπ, 2.2 ασ.) όσο και στο Εurocup (23 πον., 7.3 ριμπ.).

Όλοι στην εθνική ομάδα της Τουρκίας έχουν να λένε τα καλύτερα για τις ικανότητές του και ότι το 18 είναι ένα απλός αριθμός για τον Σενγκούν, καθώς το αγωνιστικό του πρόσωπο θυμίζει έναν έμπειρο άνδρα. Τα πρώτα διαπιστευτήρια έγιναν με τις μικρές εθνικές της Τουρκίας σε ευρωπαϊκά πρωταθλήματα ενώ στην προκριματική φάση μέτρησε 4 αγώνες σημειώνοντας 12 πόντους και 7.3 ριμπάουντ και βοηθώντας ουσιαστικά την ομάδα του να περάσει στο... νήμα στην τελική φάση.

Μέλβιν Πάντζαρ - Σουηδία (20 χρονών - γκαρντ)

Ένα ακόμη ταλέντο που βρέθηκε στο Group D' της προημιτελικής φάσης ανήκει στη Σουηδία και είναι ο νέος «εγκέφαλος» της σκανδιναβικής χώρας. Ο λόγος για τον Μέλβιν Πάντζαρ, ο οποίος μπορεί να φαίνεται μικρός στο μάτι αλλά για την ηλικία του έχει πετύχει αρκετά και έχει περάσει από ευρωπαϊκά «μεγαθήρια». Βρέθηκε στην πολυφημισμένη ακαδημία της Ρεάλ Μαδρίτης και αφότου έβγαλε... μάτια με τις εμφανίσεις του δίπλα σε συνομήλικούς του πήρε την ευκαιρία από τον Πάμπλο Λάσο να βρεθεί στο πλευρό των υπολοίπων αστεριών της «Βασίλισσας».

Την περσινή σεζόν πήρε μεταγραφή στη Μονακό αναζητώντας παραπάνω χρόνο συμμετοχής αλλά και στο γαλλικό πρωτάθλημα κατάφερε να σημειώσει μόλις 5 εμφανίσεις και να αποκομίσει μία ικρή εμπειρία από το Εurocup. Ο νεαρός Σουηδός γκαρντ έχοντας εμπιστοσύνη στις δυνατότητές του συνέχισε να ψάχνει το καλύτερο για τον εαυτό του και πήρε την απόφαση να αγωνιστεί στην δεύτερη κατηγορία της Ισπανίας με τη φανέλα της Βαγιαδολίδ, όπου την οδηγεί στις πρώτες θέσεις της βαθμολογίας.

Ο Πάντζαρ κλήθηκε και στις έξι αναμετρήσεις της προκριματικής φάσης της διοργάνωσης από τον ομοσπονδιακό τεχνικό της Σουηδίας, Χούγκο Λόπεθ Μουνιόθ, αλλά παρά τις θετικές εμφανίσεις του δεν κατάφερε να βγάλει εις πέρας την αποστολή. Το καλύτερο το κρατούσε για το τελευταίο «παράθυρο», όπου απέναντι στην Τουρκία και την Ολλανδία σημείωσε 9 πόντους, 5 ασίστ και 5 ριμπάουντ αντίστοιχα.

GROUP E'

Φίλιπ Πετρούσεφ - Σερβία (20 χρονών - σέντερ)

Ο μοναδικός αθλητής που εκπροσωπεί το Group E' και πιθανότατα του ανήκει η πρώτη θέση της λίστας μας είναι ο πολλά υποσχόμενος Φίλιπ Πετρούσεφ της Σερβίας. Οι «πλάβι» συνεχίζουν και την νέα χιλιετία την εξαιρετική παράδοση που έχουν εδώ και αρκετά χρόνια, δηλαδή να «γεννούν» αρκετούς εξαιρετικούς παίκτες και αυτός που έχει όλα τα φόντα να αφήσει εποχή στο άθλημα είναι ο Πετρούσεφ.

Ο νεαρός παίκτης έχει ύψος 2.11 μέτρα και μπορεί να αγωνιστεί με την ίδια άνεση και στις δύο θέσεις της φροντ λάιν, ενώ για το ύψος του διαθέτει εξαιρετικό μακρινό σουτ αλλά και μία σπάνια ελαστικότητα στις κινήσεις του. Ο 20χρονος παίκτης δεν έχει μόνο μέλλον αλλά και παρόν, καθώς ήδη στις δύο πρώτες εμφανίσεις του με τη φανέλα της Εθνικής Ανδρών της Σερβίας στο τελευταίο «παράθυρο» της Τιφλίδα έκανε απίστευτα πράγματα και έβγαλε ασπροπρόσωπο τον Ιγκόρ Κοκόσκοφ.

Για την ακρίβεια η Σερβία βρισκόταν με την.. πλάτη στην τοίχο και χρειαζόταν δύο νίκες για την πρόκριση στην τελική φάση και ο Πετρούσεφ έστειλε μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση ότι είναι έτοιμος από τώρα να βοηθήσει έμπρακτα την ομάδα του σημειώνοντας 27 πόντους και 22 πόντους στην Γεωργία και την Ελβετία αντίστοιχα. Συνολικά αυτές οι δύο εμφανίσεις ήταν αρκετές να βγουν χρήσιμα συμπεράσματα για να καταλάβει κάποιος από τι υλικό είναι... φτιαγμένος ο συγκεκριμένος παίκτης. Συνολικά στην προκριματική φάση μέτρησε 24.5 πόντους, 7 ριμπάουντ και 2.5 ασίστ κατά μέσο όρο.

Τα πρώτα δείγματα γραφής τα έδωσε με τις μικρές εθνικές, όπου στο πέρασμά του σάρωσε... τα πάντα κατακτώντας δύο χρυσά μετάλλια με την U18 σε ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Αυτό τον... αέρα νικητή θέλει να φέρει και στους μεγάλους που τους λείπει η μεγάλη διάκριση εδώ και χρόνια. Ο νεαρός παίκτης βρισκόταν την περασμένη διετία στο κολέγιο του Γκονζάγκα και φέτος προτίμησε τον επαναπατρισμό σε μία ομάδα που δίνει τόπο στα νιάτα όπως η Μέγκα Μπέμαξ. Στα φιλικά "Covid - Monday" που διοργανώνει ο Ολυμπιακός κατά του κορονοϊού έγινε ιδιαίτερα δημοφιλής στην Ελλάδα, ενώ στην Αδριατική Λίγκα κάνει... πλάκα σημειώνοντας 23.5 πόντους και 7.6 ριμπάουντ κατά μέσο όρο, με 43% από τη γραμμή του τριπόντου.

GROUP H'

Κέναν Καμένιας - Βοσνία (21 χρονών - σέντερ)

Στον όμιλο της Εθνικής μας υπήρχαν παίκτες που είναι γεννημένοι την νέα χιλιετία και έκαναν το βήμα παραπάνω και αυτός σίγουρα είναι ο Βόσνιος Κενάν Καμένιας, ο οποίος παράλληλα βρέθηκε στην καλύτερη πεντάδα της τελευταίας αγωνιστικής. Απέναντι στην Ελλάδα ήταν ένα από τους κύριους λόγους που γνώρισε η γαλανόλευκη ομάδα την ήττα από την Βοσνία, καθώς σημείωσε 16 πόντους και 7 ριμπάουντ και δημιούργησε σοβαρά.. ρήγματα στην ρακέτα της ομάδας του Θανάση Σκουρτόπουλου.

Στην προημιτελική φάση της διοργάνωσης πήρε την ευκαιρία από τον Βέντραν Μπόσνιτς στα τελευταία τέσσερα ματς και σίγουρα με βάση την συνολική εικόνα του δεν θα το έχει μετανιώσει. Ο χρόνος συμμετοχής του ήταν 28.1 ανά αγώνα και την καλύτερή του εμφάνιση έχει να την θυμάται κόντρα στη Λετονία όπου σημείωσε 19 πόντους (1/1 τριπ.) και μάζεψε 7 ριμπάουντ. Τα βήματα που κάνει σε συλλογικό επίπεδο είναι μικρά αλλά σταθερά, καθώς επιμένει να αγωνίζεται στο πρωτάθλημα της πατρίδας του με τη φανέλα της Σπαρ, πέρνωντας αρκετά παιχνίδια στα πόδια του ώστε να παρουσιαστεί πανέτοιμος για το επόμενο μεγάλο βήμα στην καριέρα του. Ήδη στην χώρα του συγκαταλέγεται ανάμεσα στους πιο ελπιδοφόρους παίκτες και τους πολυτιμότερους του πρωταθλήματος, σημειώνοντας 12 πόντους και 7.8 ριμπάουντ κατά μέσο όρο σε 16 αγώνες.

Άρτουρς Ζάγκαρς - Λετονία (20 χρονών - γκαρντ)

Η Λετονία μπορεί να είναι η ομάδα που δεν κατάφερε να προκριθεί στην τελική φάση από τον όμιλο της Εθνικής όμως μετά από αυτή την αναπάντεχη αποτυχία για την χώρα ελπίζει να κάνει γερό... ξεκαθάρισμα και να βρει νέους πρωταγωνιστές. Η ομάδα του Ρόμπερτς Στελμάχερς φαίνεται να έχει βρει ήδη τον επόμενο οργανωτή που θα αναλάβει τα... κλειδιά της χώρας και θα την επαναφέρει στα ραντεβού των μεγάλων διοργανώσεων. Αυτός είναι ο Άρτουρς Ζάγκαρς, ο οποίος από την ηλικία των 17 αποφάσισε να πάει στην «μπασκετομάνα», Μπανταλόνα, όπου έχει παράγει ουκ ολίγους αστέρες του ευρωπαϊκού και όχι μόνο μπάσκετ. Ο νεαρός παίκτης μπορεί ακόμη να μην έχει βρει τον χρόνο του και το χώρο του στους Καταλανούς όμως ο σύλλογος δείχνει να τον εμπιστεύεται, με αποτέλεσμα να τον δίνει πρόσφατα δανεικό στην Κάλεβ ώστε να μετρήσει τις δυνάμεις του στην απαιτητική VTB League.

Ο Ζάγκαρς πρόλαβε να αγωνιστεί σε 12 αγώνες στο πρωτάθλημα φέτος αλλά και 7 ματς στο Εurocup. O νεαρός πόιντ γκαρντ αγωνίστηκε σε τρεις αγώνες στην προκριματική φάση του Εurobasket και σημείωσε 6.3 πόντους, 2 ριμπάουντ και 2 ασίστ ανά αγώνα. Στην αναμέτρηση με την Ελλάδα βρέθηκε στο παρκέ για 10 λεπτά πετυχαίνοντας 6 πόντους. Είναι παίκτης που δεν προτιμάει το τρίποντο αλλά θα ψάξει περισσότερο την δημιουργία και την ομαδικότητα. Οι πρώτες επιτυχίες με την εθνική ήρθαν με την U18 πριν τρία χρόνια στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, όπου κατέκτησε το αργυρό μετάλλιο.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ