Ιστορία, ως γνωστόν, γράφουν οι παρόντες. Κατά συνέπεια, καμία σημασία δεν έχει ποιοι παίκτες θα απουσιάσουν από το Ευρωμπάσκετ. Είναι μεν πολλοί και σημαντικοί, όπως θα μπορέσετε να διαπιστώσετε αν διαβάσετε την ανάλυση του κάθε ομίλου σε τούτο δω το αφιέρωμα. Παρ' όλα αυτά εμείς εστιάζουμε στο τι θα δούμε και όχι σε αυτό που... δεν θα δούμε. Και είναι αλήθεια πως από τους παρόντες, πολλοί είναι εκείνοι που μπορούν να αναδειχθούν σε πρωταγωνιστές.
Καθήσαμε, λοιπόν, και φτιάξαμε την καλύτερη ομάδα του Ευρωμπάσκετ πριν αυτό γίνει! Μια λίστα με 10 παίκτες από τους οποίους περιμένουμε να συγκεντρώσουν πάνω τους όλα τα φώτα. Μια λίστα με τα 10 αστέρια που πιστεύουμε ότι θα λάμψουν περισσότερο από όλα τα άλλα σε αυτές τις δύο εβδομάδες και... κάτι ψιλά που θα διαρκέσει το τουρνουά. Πάσα ένσταση φυσικά είναι δεκτή.
10. Ζάζα Πατσούλια (Γεωργία)
Μιλάμε για έναν πρωταθλητή του ΝΒΑ! Για έναν σέντερ που πήρε φέτος τον τίτλο σκοράροντας 6 πόντους και μαζεύοντας άλλα τόσα ριμπάουντ δίπλα στον Στεφ Κάρι, τον Κέβιν Ντουράντ και την υπόλοιπη τρελοπαρέα των Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς. Διέσχισε τον Ατλαντικό στο 19 του και μέχρι σήμερα βρίσκει συνεχώς καλές δουλειές στο ΝΒΑ, όπου έχει συμπληρώσει 14 συναπτά έτη παρουσίας. Με την Εθνική Γεωργίας είχε στο προηγούμενο Ευρωμπάσκετ 13,5 πόντους και 6,3 ριμπάουντ, ενώ φέτος λίγο έλειψε να μην αγωνιστεί, καθότι τον ταλαιπωρεί ένα πρόβλημα τραυματισμού. Έστω και την ύστατη ώρα, όμως, πρόλαβε.
9. Αλεξέι Σβεντ (Ρωσία)
Έχει τέσσερα χρόνια να παίξει στην Εθνική και στο διάστημα αυτό η Ρωσία έχει καταρρεύσει. Είναι ο παίκτης εν πολλοίς χάρη στον οποίον οι Ρώσοι κέρδισαν το χάλκινο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου, ένας παίκτης, που έχει περάσει για λίγα χρόνια από το ΝΒΑ και ο οποίος οδήγησε την περασμένη σεζόν την Κίμκι στην επιστροφή της στην Ευρωλίγκα σκοράροντας 23,2 πόντους και μοιράζοντας 4,8 ασίστ. Είναι πιθανόν μετά τον Κιριλένκο ο καλύτερος παίκτης που έχει αναδείξει η Ρωσία την τελευταία 20ετία.
8. Νίκολα Βούτσεβιτς (Μαυροβούνιο)
Είναι ένας παίκτης που σε έξι χρόνια καριέρας στο ΝΒΑ (άρχισε στη Φιλαδέλφεια και τα πέντε τελευταία παίζει στο Ορλάντο) έχει double double σε μέσους όρους πόντων και ριμπάουντ: 14,6 και 10 αντίστοιχα! Αυτό τα λέει όλα. Ένας φοβερά αποτελεσματικός σέντερ, που δεν αφήνει να φανεί καθόλου το κενό που αφήνει στο Μαυροβούνιο η απουσία του Πέκοβιτς, ο οποίος έχει αποσυρθεί. Ο πατέρας του, Μπόρο Βούτσεβιτς, ήταν επίσης καλός μπασκετμπολίστας, διεθνής με την Εθνική της ενιαίας τότε Γιουγκοσλαβίας και πρωταθλητής Ευρώπης με την Μπόσνα Σεράγεβο του Μπόγκνταν Τάνιεβιτς.
7. Ντένις Σρέντερ (Γερμανία)
Ο εκλιπών πατέρας του ήταν Γερμανός, η μητέρα του είναι από την Γκάμπια κι αυτός παίζει στο ΝΒΑ από το 2013, κάθε χρόνο δε παρουσιάζεται όλο και καλύτερος. Την περασμένη σεζόν έφτασε να έχει μέσους όρους 17,9π. και 6,3ασ. στην κανονική περίοδο και 24,7π. και 7,7 ασ. στα πλέι οφ με την πολύ καλή ομάδα των Ατλάντα Χοκς, που τον επέλεξε στο νούμερο 17 του ντραφτ του 2013! Είναι λίγο ατομιστής, αλλά σε αυτή τη Γερμανία, όπου πλέον δεν υπάρχει ο Ντιρκ Νοβίτσκι, κουμάντο έτσι κι αλλιώς θα κάνει μόνον αυτός.
6. Γκόραν Ντράγκιτς (Σλοβενία)
Ένας από τους πιο σταθερούς και πολύτιμους γκαρντ του ΝΒΑ, στο οποίο παίζει εδώ και 9 χρόνια. Έκανε σπουδαία καριέρα στο Φίνιξ μέχρι το 2015 και τη συνεχίζει στους Μαϊάμι Χιτ, με τους οποίους ισοφάρισε τη σεζόν που πέρασε τον καλύτερο μέσο όρο σκοραρίσματος της καριέρας του (20,3 πόντους), ενώ μοίραζε και 5,8 ασίστ. Προ ημερών ανακοίνωσε ότι σε αυτό το Ευρωμπάσκετ θα κάνει τις τελευταίες εμφανίσεις του με την Εθνική ομάδα, την οποία κάθε φορά που φοράει τη φανέλα της βοηθά να φτάνει τουλάχιστον μέχρι τα προημιτελικά της διοργάνωσης που συμμετέχει (εξαίρεση αποτελεί μόνο το Μουντομπάσκετ του 2006, όπου έκανε το ντεμπούτο του). Κατέχει ένα μοναδικό ρεκόρ στο ΝΒΑ, καθώς αυτός και ο αδερφός του, Ζόραν, μαζί με τους αδερφούς Μαρκίφ και Μάρκους Μόρις υπήρξαν τα δύο μοναδικά ζευγάρια αδερφών που έπαιξαν μαζί σε έναν αγώνα στην ιστορία του πρωταθλήματος (συνέβη σε έναν αγώνα των Φίνιξ Σανς με τους Σίξερς τον Ιανουάριο του 2015)!
5. Νάντο Ντε Κολό (Γαλλία)
Ο Τόνι Πάρκερ σταμάτησε, αλλά... κανένα πρόβλημα. Ο Νάντο Ντε Κολό έχει αρχίσει να τον καθιστά στην ηγεσία της Εθνικής Γαλλίας πριν ακόμα αυτός σταματήσει. Στο Ευρωμπάσκετ του 2015 ήταν μέλος της καλύτερης πεντάδας, πέρυσι στο προολυμπιακό της Μανίλας ήταν MVP, ενώ και στο Ολυμπιακό τουρνουά του Ρίο σκόραρε κατά μέσο όρο 14,7π. Γενικώς δεν φοβάται να βγαίνει μπροστά όταν οι περιστάσεις το απαιτούν, πράγμα που κάνει και στην ΤΣΣΚΑ, με την οποία επίσης πρωταγωνιστεί στην Ευρωλίγκα. Τη σεζόν που πέρασε είχε 19,1π. και 3,9 ασ.
4. Μπόγκνταν Μπογκντάνοβιτς (Σερβία)
Φέτος είναι η χρονιά του. Έκανε τις καλύτερες εμφανίσεις της καριέρας του με τη Φενερμπαχτσέ (14,6π., 4,2ασ.), με την οποία αναδείχθηκε πρωταθλητής Ευρώπης και μέλος της καλύτερης πεντάδας της Ευρωλίγκας, ενώ αμέσως μετά αποδέχθηκε την πρόταση των Σακραμέντο Κινγκς και από του χρόνου θα παίζει στο ΝΒΑ κερδίζοντας 12 εκ. δολάρια ετησίως. Από τους κορυφαίους Ευρωπαίους γκαρντ αυτό τον καιρό, θα σηκώσει στις πλάτες του όλη τη Σερβία, που έχει πληγεί από ένα σωρό προβλήματα τραυματισμών και άλλα. Κι έχει δείξει ότι δεν φοβάται την ευθύνη.
3. Ντάριο Σάριτς (Κροατία)
Στην Ευρώπη τον μάθαμε καλά στη διετία που έπαιξε στην Εφές, πέρυσι όμως τον έμαθαν και στο ΝΒΑ. Στην παρθενική σεζόν του στους Σίξερς έκανε θραύση, τελείωσε με 12,8π. και 6,3ρ. και όλοι συμφώνησαν πως κανονικά θα έπρεπε αυτός να ανακηρυχθεί ρούκι της χρονιάς κι όχι ο Μάλκολμ Μπρόγκντον των Μπακς. Τελικά συμβιβάστηκε με μια θέση στην πεντάδα των καλύτερων ρούκι, όμως το μέλλον του ανήκει. Οι Σίξερς τον προορίζουν για πενταδάτο φέτος, ενώ ο Άτσα Πέτροβιτς περιμένει να κάνει φέτος ό,τι και πέρυσι, όταν με 12,7π και 8ρ. οδήγησε την Κροατία στην 5η θέση των Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο.
2. Πάου Γκασόλ (Ισπανία)
Τα λόγια είναι περιττά όταν πρέπει να μιλήσει κανείς για τον Πάου Γκασόλ. Μιλάμε για έναν από τους μόλις τέσσερις σέντερ στην ιστορία του ΝΒΑ, οι οποίοι έχουν ξεπεράσει στην καριέρα τους τα ορόσημα των 20.000 πόντων, 10.000 ριμπάουντ, 3.500 ασίστ και 1500 κοψιμάτων. Ποιοι είναι οι άλλοι τρεις; Ο Καρίμ Αμπντούλ Τζαμπάρ, ο Τιμ Ντάνκαν και ο Κέβιν Γκαρνέτ. Σε αυτό το επίπεδο παίζει πια ο Πάου. Στο επίπεδο του θρύλου. Αλλά και με την Εθνική είναι πάντα πρωταγωνιστής. Στις τρεις τελευταίες διοργανώσεις (Μουντομπάσκετ 2014, Ευρωμπάσκετ 2015, Ολυμπιακοί Αγώνες 2016) έχει μέσους όρους 21,7 πόντων και 7,9 ριμπάουντ.
1. Κρίσταπς Πορζίνγκις (Λετονία)
Τον Γκασόλ τον ξέρουμε καλά, τον Πορζίνγκις όμως θέλουμε να τον δούμε και ανυπομονούμε γι' αυτό. Πρόκειται για ένα θαύμα της φύσης, που δεν έχει παίξει άλλη φορά σε διοργάνωση ανδρών της FIBA, είναι όμως ήδη καταξιωμένος στο ΝΒΑ. Μετά από μόλις δύο χρόνια παρουσίας εκεί με τη φανέλα των Νικς έχει να επιδείξει μέσους όρους καριέρας 16,1 πόντων και 7,2 ριμπάουντ κι έχει προλάβει να... τσακωθεί με τον πρώην πρόεδρο της ομάδας, Φιλ Τζάκσον, που ήθελε να τον διώξει! Πρόκειται για πολύ μεγάλο ταλέντο, στο ΝΒΑ λένε ότι είναι ο νέος Νοβίτσκι και το σίγουρο είναι ότι η Λετονία μαζί του μπορεί να φτάσει ψηλά.