13.1 C
Athens
Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

Στερνή μου γνώση…

Ο Γιάννης Δημάκος επιστρέφει στην Basket League για χάρη του Προμηθέα Πατρών και θέλει με το δεύτερο πέρασμα του, να ξεχάσει το πρώτο!

Αποτέλεσε ένα από τα πολλά ταλέντα αυτής της χώρας και εν συγκρίσει με αρκετά από αυτά, ο Γιάννη Δημάκος είχε την ευκαιρία να αιτιολογήσει την…ταμπέλα. Δεν τα κατάφερε! Μία λάθος επιλογή, μια λάθος προτίμηση, τον κρατούσαν επί δύο συναπτά έτη στον πάγκο, να κοιτάει κάτι χοντρούς και κάτι κουτσούς Αμερικανούς να του “τρώνε” την θέση. Όχι γιατί ήταν χειρότερος τους. Τουναντίον. Απλά οι συμπαίκτες του στον Πανελευσινιακό, αμειβόντουσαν σε… δολάρια και ως γνωστόν στην Ελλάδα του 2017 (αλλά και του… 1017), το ξένο είναι και πιο γλυκό! Ευτυχώς που ήταν παιδαρέλι και κάπως ισορροπούσε το λάθος του! Ψυχικό (κατά πρώτο λόγο) και Φάρος Κερατσινίου (κατά δεύτερο) έσωσαν την καριέρα του και πλέον, στα 26 του, όντας ώριμος και με γνώση εντός του κεφαλιού, επιστρέφει στην Basket League για να κάνει με τον Προμηθέα Πατρών, αυτό που κατέχει καλύτερα, να σκοράρει! 

Παρέα με Σλούκα & Μάντζαρη

Όσο ήταν παιδί, διλήμματα δεν είχε. Απεναντίας, ο έρωτας του για την… σπυριάρα ήταν τόσο ξεκάθαρος που οι γονείς του τον έστειλαν να παίξει μπάσκετ στην ομάδα του Λέχαιου Κορινθίας. Εκεί, ο πρώτος του προπονητής ονόματι Γιώργος Λαζάρου του είπε να “μην τα παρατήσεις ποτέ. Δούλεψε σκληρά και θα ανταμειφθείς”. Προφήτης! Το ταλέντο του, τον οδήγησε έως την προεπιλογή της Εθνικής ομάδας των Εφήβων αλλά το 2009, είχε να ξεπεράσει τους Κώστα Σλούκα, Νίκο Παππά, Βαγγέλη Μάντζαρη, Βλάντο Γιάνκοβιτς και Νώντα Παπαντωνίου. Η θέση στην 12αδα δεν ήρθε ποτέ, αντ’ αυτού βρέθηκε να ξεκινάει βασικός στον Ίκαρο Καλλιθέας της Β’ Εθνικής, κατηγορία που για τον ίδιο… ήταν λίγη. 

Από rookie, σκόρερ

Έχοντας μόλις συμπληρώσει την δεύτερη δεκαετία της ζωής του, ο Δημάκος αποφασίζει να κάνει το άλμα στην καριέρα του και να πάει στο Αιγάλεω της Α2. Για rookie σε τέτοιο επίπεδο, τα 30 παιχνίδια και οι 5.7 πόντοι κατά μέσο όρο, του έδιναν έναν πάρα πολύ καλό βαθμό, όχι όμως και στο Αιγάλεω που την σεζόν 09-10 υποβιβάστηκε. Ο ίδιος δεν επιθυμούσε τον δικό. Έτσι, το Μετς αποτέλεσε την νέα μπασκετική του στέγη. Στο Παγκράτι αγωνίστηκε για δύο χρόνια κι αν στον πρώτο είχε 6.7 πόντους σε 25 παιχνίδια, στον δεύτερο δεν έχασε ματς και σκόραρε… 16 πόντους κατά μέσο όρο. Ο τίτλος “καλαθομηχανή” άρχισε να τον συνοδεύει. 

Είσαι το λάθος μου, το τελευταίο

Όντας πια ένας χαρισματικός σκόρερ, το όνομα του άρχισε να ακούγεται ως την Basket League. Τρεις ομάδες διεκδικούσαν την αφεντιά του, Ρέθυμνο, Πανελευσινιακός και Ίκαρος Καλλιθέας και εκείνος επέλεξε την πρώτη. Η επιλογή του ωστόσο, αποδείχθηκε λανθασμένη, ο Στέργιος Κουφός τον άφησε να φύγει και ενώ ο Δημήτρης Πρίφτης τον πίεζε να πάει στην Καλλιθέα, ο Δημάκος επέλεγε τον Γιώργο Σκαραφίγκα. Eκ του αποτελέσματος, μία ακόμα κακή απόφαση. Στην Ελευσίνα έκατσε δύο χρόνια και ανάμεσα στα πετρέλαια και τα διυλιστήρια, αναζητούσε την ευκαιρία του. Η καλή δεν εμφανίστηκε ποτέ. Με ελάχιστο χρόνο συμμετοχής, έπαιξε 15 παιχνίδια στην πρώτη του σεζόν στην Basket League και μόλις εννέα στην δεύτερη την οποία και δεν έβγαλε όλη. Τον Μάριο του ’14 δεν άντεχε άλλο τον πάγκο και την απραξία και σηκώθηκε και έφυγε. Για το καλό του! 

Φάρος… Ψυχικού 

Ο Γιώργος Ρεμεντέλας αναζητούσε τον αντι-Νίκο Πέττα και ο Γιάννης Δημάκος έμοιαζε να είναι… ταμάμ για το Ψυχικό. Θέλοντας να… ξεμπουκώσει, ο 24χρονος τότε γκαρντ/φόργουορντ, όχι μόνο δέχτηκε να φορέσει τα κίτρινα αλλά όταν τα έβγαλε από πάνω του, είχε κατακτήσει τον τίτλο του πρώτου σκόρερ (2015) και αυτόν του τρίτου (2016). Με δύο εντυπωσιακές σεζόν, θύμισε σε όλους πως παραμένει μια “καλαθομηχανή” η οποία και δεν μπορούσε να λείπει… από τον Φάρο. Το καλοκαίρι του 2016, ο Βαγγέλης Τσάπας, πιστός στο “άρτον και θεάματα” έφερε τον Δημάκο στο Κερατσίνι να κάνει παρέα στον Βαγγέλη Καράμπουλα, τον Νίκο Λιακόπουλο, τον Γάιο Σκορδίλη, τον Φώτη Βασιλόπουλο και τον Κώστα Κακαρούδη. Όλοι τους σκόρερ! Η άνοδος ήρθε και μαζί, η επάνοδος του Δημάκου. Πιο ώριμος από ποτέ, θα συνεχίσει στο ίδιο μοτίβο και στον Προμηθέα Πατρών. Αυτό είναι το μόνο σίγουρο. Από τα λάθη μας άλλωστε, μαθαίνουμε! 



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ