12.8 C
Athens
Κυριακή, 12 Ιανουαρίου, 2025

Σακελλαρίου: “Καλώς διακόπηκε οριστικά το πρωτάθλημα”

Ο Βαγγέλης Σακελλαρίου βρίσκεται στο χώρο του μπάσκετ με διπλή ιδιότητα, καθώς είναι μεν παίκτης της Basket League (φέτος στον Ιωνικό), αλλά ταυτόχρονα είναι απόφοιτος ιατρικής και περιμένει πλέον να ξεκινήσει την ειδικότητά του ως ορθοπεδικός. Δεν υπάρχει, λοιπόν, πιο κατάλληλος από αυτόν για να μιλήσει για την πανδημία του κορωνοϊού σε σχέση με το μπάσκετ, γι' αυτό ο ΕΣΑΚΕ δημοσίευσε στην ιστοσελίδα του μια συνέντευξη μαζί του με αυτό ακριβώς το αντικείμενο.

Ο Σακελλαρίου, που ήταν μαθητής του Σωτήρη Τσιόδρα στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, εκτιμά ότι η χώρα μας τα πήγε πολύ καλά στην αντιμετώπιση της πανδημίας και χαρακτήρισε την απόφαση που πήρε ο ΕΣΑΚΕ για οριστική διακοπή του πρωταθλήματος ως την καλύτερη δυνατή. Διαφοροποιούμενος κατ' αυτό τον τρόπο από τη θέση του συνδικαλιστικού οργάνου των παικτών (ΠΣΑΚ), που από την αρχή της υγειονομικής κρίσης ζητούσε να μείνει ανοικτό ένα παράθυρο επιστροφής στη δράση μέσα στον Ιούλιο.

«Σε μια ανεπίσημη λίστα η Ελλάδα θα έχει εάν όχι την πρώτη θέση, μια από τις κορυφαίες στην αντιμετώπιση της νόσου, λόγω του μικρού αριθμού θυμάτων. Βέβαια τα θύματα δεν είναι αριθμοί. Κάθε θάνατος είναι σημαντικός και μια μικρή ήττα. Ο μικρός αριθμός θυμάτων, ωστόσο, δείχνει ότι το σχέδιο της αντιμετώπισης από τις υγειονομικές αρχές και την κυβέρνηση πέτυχε.

Προσωπικά νιώθω τυχερός γιατί ένας από τους βασικούς συντελεστές στην κατάρτιση του σχεδιού, ο κ. Τσιόδρας ήταν καθηγητής μου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Η αντίδραση της κυβέρνησης και των επιστημόνων στην αντιμετώπιση της πανδημίας ήταν γρήγορη. Λήφθηκε η απόφαση για το lockdown έγκαιρα με αποτέλεσμα η καμπύλη αύξησης των κρουσμάτων να παραμείνει σε χαμηλό επίπεδο. Έπαιξε, ασφαλώς, ρόλο και το στοιχείο της υπερβολής που χαρακτηρίζει τον Έλληνα. Μας βγήκε σε καλό ότι ακολούθησαμε αυστηρά τις οδηγίες για τον αυτοπεριορισμό και τις όχι συχνές επαφές. Η επιδημία του COVID-19 είναι μια πρωτόγνωρη κατάσταση και μέσα από την μέχρι τώρα εμπειρία θεωρώ ότι αντιληφθήκαμε όλοι ότι τα μεγαλύτερα αγαθά της ζωής είναι η υγεία και ο χρόνος. Χωρίς υγεία και χρόνο, δεν μπορούμε να είμαστε κοντά στα αγαπημένα μας πρόσωπα και δημιουργικοί».

- Ποιά θα είναι η «επόμενη ημέρα» για το μπάσκετ; Από υγειονομικής πλευράς κυρίως.

«Ας με συγχωρέσουν όλοι όσοι εμπλέκονται με το μπάσκετ και το Πρωτάθλημα, αλλά ένας αγώνας μπάσκετ μπροστά στην ανθρώπινη ζωή δεν έχει καμία αξία. Έπρεπε να προστατευθεί η δημόσια υγεία και ιδιαίτερα οι ευάλωτοι συνάνθρωποι μας. Σίγουρα οικονομικές επιπτώσεις θα υπάρχουν εξαιτίας αυτής της «διακοπής της ζωής», αλλά νομίζω ότι επειδή όπως προαναφέραμε η κατάσταση είναι πρωτόγνωρη, δεν μπορούν να προβλεφθούν με ακρίβεια.

Από υγεινομικής πλευράς, εκτιμώ ότι μέχρι, τουλάχιστον, τον Δεκέμβριο του 2020, οι αγώνες θα γίνονται «κεκλεισμένων των θυρών». Κάτι που δεν είναι καθόλου καλό, τόσο για τον κόσμο, όσο και για μας τους αθλητές και όσους εμπλέκονται στην διεξαγωγή των αγώνων. Εμείς οι παίκτες παίζουμε για τους φιλάθλους.

Προσπαθώντας να βλέπω πάντα τα πράγματα από την θετική πλευρά, με τα ματς να γίνονται για ένα ορισμένο διάστημα «κεκλεισμένων των θυρών», η... δίψα των φιλάθλων για μπάσκετ θα αυξηθεί και όταν με το καλό ομαλοποιηθεί η κατάσταση θα έχουμε μεγαλύτερη προσέλευση στα γήπεδα. Επίσης, η τηλεθέαση των αγώνων θα αυξηθεί».

- Για τους αθλητές ποιοί θα είναι οι νέοι υγειονομικοί κανόνες;

«Το μπάσκετ είναι το κατ’ εξοχήν άθλημα της επαφής, ενώ όλοι οι παίκτες που συμμετέχουμε πιάνουμε με γυμνά χέρια την ίδια μπάλα. Είναι επόμενο να είναι από τα τελευταία αθλήματα στα οποία θα επιτραπεί η αγωνιστική δραστηριότητα.

Μακάρι να μην υπάρξει δεύτερο κύμα πανδημίας και όλες οι δυσκολίες να διαρκέσουν για λίγους μήνες. Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει την εξέλιξη της νόσου. Εάν θα έχουμε δεύτερο κύμα πανδημίας ή εξασθένηση. Ο ιός μεταλλάσεται από χώρα σε χώρα και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το μέλλον.

Σε όλους μας ο εγκλεισμός και το στρες που δημιουργήθηκε έχει κοστίσει ψυχολογικά. Εμείς οι αθλητές συνεπώς δεν έχουμε να αντιμετωπίσουμε μόνο τις σωματικές επιπτώσεις, αλλά και τις ψυχολογικές.

Όπως προανέφερα, όμως, βλέπω τα πράγματα από την θετική πλευρά τους. Θέλω να πιστεύω, λοιπόν, ότι όλοι μας όσοι αγαπάμε και ασχολούμαστε με την «πορτοκαλί μπάλα», από τους παίκτες έως τους φιλάθλους, να αναλογιστήκαμε σε αυτό το διάστημα πως θα κάνουμε καλύτερο το μπάσκετ.

Κάποια πράγματα πριν τον κορωνοΐο τα θεωρούσαμε δεδομένα. Είδαμε τώρα με την πανδημία ότι δεν είναι. Εύχομαι λοιπόν να είμαστε από εδώ και πέρα πιο δημιουργικοί και με συλλογικό πνεύμα να πορευτούμε στην συνέχεια».

- Πως σχολιάζεις την απόφαση να διακοπεί οριστικά η σεζόν;

«Ήταν η καλύτερη δυνατή απόφαση αυτή που πήραν οι ΚΑΕ και ο ΕΣΑΚΕ. Ο χρόνος που θα χρειάζονταν οι αθλητές για να επιστρέψουν σε κατάσταση να είναι σε θέση να αγωνιστούν και οι καιρικές συνθήκες, οι οποίες επικρατούν στην πατρίδα μας, έκαναν αδύνατη την ολοκλήρωση του Πρωταθλήματος της αγωνιστικής χρονιάς 2019-20.

Στεναχωριόμαστε βέβαια που δεν μπορούμε να ολοκληρώσουμε την φετινή σεζόν, αλλά μπροστά στο κίνδυνο των τραυματισμών λόγω της μακράς αποχής, η απόφαση για οριστική διακοπή ήταν η καλύτερη δυνατή. Εκείνο που πρέπει να κάνουμε τώρα είναι όλοι μας με ακόμη μεγαλύτερη δημιουργικότητα να προετοιμάσουμε την επόμενη EKO Basket League».

- Προσωπικά μετά από μια σεζόν που αγωνίστηκες σε δύο ομάδες, τον Άρη και τον Ιωνικό Νίκαιας, ξέρεις πού θα παίζεις την καινούργια αγωνιστική περίοδο;

«Ήταν μια δύσκολη χρονιά για μένα, γιατί στον Άρη δεν είχα χρόνο συμμετοχής και όταν άρχισα να βρίσκω τον ρυθμό μου στον Ιωνικό, διακόπηκε η EKO Basket League λόγω της πανδημίας. Έχω γυμναστεί πολύ στο διάστημα της καραντίνας και είμαι αισιόδοξος για το μέλλον. Ως γιατρός νιώθω υπερήφανος για τον πρωταθλητισμό που κάναμε στην αντιμετώπιση του κορωνοΐου, ως μπασκετμπολίστας ανυπομονώ να ξανασυναντηθούμε όλοι υγιείς στο παρκέ και να απολαύσουμε το μπάσκετ».



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ