12.7 C
Athens
Σάββατο, 16 Νοεμβρίου, 2024

Παναθηναϊκός: Γενέθλια κούπα για τον Διαμαντίδη (pic+vid)

Το ημερολόγιο έγραφε 6 Μαΐου του 2007, όταν ο Παναθηναϊκός στέφθηκε για τέταρτη φορά στην ιστορία του πρωταθλητής Ευρώπης απέναντι στην προκάτοχο του τροπαίου ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Το Basketa.gr θυμάται το βράδυ που ο Δημήτρης Διαμαντίδης πήρε για δώρο γενεθλίων την πρώτη του κούπα στην Euroleague!

Μέχρι να φτάσει εκεί

Η σεζόν 2006-07 εξελισσόταν πολύ καλά για τους «πράσινους» που είχαν τερματίσει πρώτοι στον Όμιλό τους στη regural season με ρεκόρ 11-3 και πρώτοι στον Όμιλό τους στο Top-16 με πέντε νίκες και μία ήττα.

Στα play-offs τέθηκαν αντιμέτωποι με την Ντιναμό Μόσχας, στην οποία αγωνιζόταν τότε τόσο ο Λάζαρος Παπαδόπουλος, όσο και ο Αντώνης Φώτσης, ενώ προπονητής ήταν ο Ντούσαν Ίβκοβιτς. Το «τριφύλλι» έκανε το 2-0 (80-58 και 73-65 αντίστοιχα) και έκλεισε εισιτήριο για το Final 4 της Αθήνας. Η Ελλάδα ανέλαβε τη διοργάνωσή του για τρίτη φορά. Η πρώτη ήταν στο ΣΕΦ το 1993 και η δεύτερη στη Θεσσαλονίκη το 2000, όπου πάλι είχε πάρει την κούπα ο Παναθηναϊκός

Στο Final 4, ξεπέρασε αρχικά το εμπόδιο της Ταού Κεράμικα (σσ. σημερινή Μπασκόνια)  του Μπόζινταρ Μάλκοβιτς και των Λουίς Σκόλα, Πάμπλο Πριτζιόνι, Τιάγκο Σπλίτερ, Ιγκόρ Ρακόσεβιτς και Μίζρα Τελέτοβιτς επικρατώντας με 67-53 στον ημιτελικό και έχοντας για πρωταγωνιστή τον Μάικ Μπατίστ που έκανε double-double με 15 πόντους και 12 ριμπάουντ. 

Η μεγάλη ημέρα

Στον τελικό βρήκε απέναντί του την προκάτοχο του τίτλου ΤΣΣΚΑ Μόσχας, του Θοδωρή Παπαλουκά, ο οποίος ήταν ο MVP της Euroleague εκείνη τη σεζόν και ήλπιζε να πανηγυρίσει ακόμα έναν τίτλο στην καριέρα του, πόσο δε μάλλον παίζοντας στην πατρίδα του. Η ομάδα του Ετόρε Μεσίνα είχε αντιμετωπίσει στον άλλο ημιτελικό την Ουνικάχα Μάλαγα, στην οποία αγωνιζόταν τότε ο Κώστας Βασιλειάδης (σσ. δεν είχε πάρει χρόνο συμμετοχής σε αυτό το ματς) και είχε κερδίσει με 62-50.

Το πρώτο ημίχρονο του τελικού της 6ης Μαΐου του 2007 έκλεισε με τους γηπεδούχους να προηγούνται με δέκα πόντους (46-36), παρότι δεν είχαν εξασφαλίσει κανένα επιθετικό ριμπάουντ, έχοντας όμως συγκλονιστική ευστοχία, ειδικά από τη γραμμή της «φιλανθρωπίας», από όπου μετρούσαν 12/12 βολές. 

Τα πράγματα άλλαξαν μετά την ανάπαυλα, με τη ρωσική «αρκούδα» να τρέχει ένα επιμέρους σκορ 13-1 και να ισοφαρίζει σε 47-47. Μάλιστα, η ομάδα του Ετόρε Μεσίνα πέρασε μπροστά με 51-50, ανακτώντας το προβάδισμα για πρώτη φορά με το αρχικό 3-2. Από το 20' μέχρι και το 27'30" οι παίκτες του Ζέλικο Ομπράντοβιτς μπορούσαν να βρουν σκορ μόνο με βολές και έχοντας 9 εύστοχες κρατήθηκαν μέσα στο ματς. Ένα καλάθι του Ντέγιαν Τομάσεβιτς μέσα στο ζωγραφιστό και ένα τρίποντο του Δημήτρη Διαμαντίδη έφεραν ξανά τον Παναθηναϊκό σε ρόλο οδηγού (60-54) και χάλασαν το momentum που έχτιζε η ΤΣΣΚΑ

Τα φάουλ ένθεν και ένθεν έδιναν και έπαιρναν, όμως οι γηπεδούχοι είχαν μεγαλύτερο βάθος πάγκου, που αποδείχτηκε σωτήριο στο φινάλε. Η «πράσινη» νίκη έμοιαζε να έχει «κλειδώσει» περίπου 4 λεπτά πριν το φινάλε με το σκορ στο 83-73, ωστόσο η ΤΣΣΚΑ δεν ήταν ομάδα που θα έπεφτε τόσο εύκολα και τόσο νωρίς. Ο Θοδωρής Παπαλουκάς έκανε ό,τι καλύτερο μπορούσε για την ομάδα του, πετυχαίνοντας μάλιστα career-high (ισχύει μέχρι και σήμερα) με 23 πόντους (9/10 δίποντα, 5/6 βολές) και 8 ασίστ. Οι ρώσοι μείωσαν στο καλάθι (87-85) με 51.3" να απομένουν στο χρονόμετρο, χάρις σε back-to-back τρίποντα του Τράγιαν Λάνγκτον. Ένα καλάθι δια χειρός Μάικ Μπατίστ και δύο βολές από τον Μίλος Βούγιανιτς, έδωσαν τη χαριστική βολή, μη αφήνοντας στους Μοσχοβίτες τα χρονικά περιθώρια να διεκδικήσουν κάτι περισσότερο, με τον φωτεινό πίνακα να γράφει 93-91 στο φινάλε, έπειτα από ένα τρίποντο του Τζέι Αρ Χόλντεν στην εκπνοή.

Κάπως έτσι, πέντε χρόνια μετά τον τελευταίο του ευρωπαϊκό τίτλο, που κατακτήθηκε στη Μπολόνια, ο Παναθηναϊκός έφτασε ξανά στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου και πανηγύρισε μποστά σε μια πράσινη λαοθάλασσα που είχε κατακλύσει το Κλειστό των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων στο Μαρούσι. 

MVP

Ο Δημήτρης Διαμαντίδης αναδείχθηκε πολυτιμότερος παίκτης του Final 4, ενώ λίγο νωρίτερα είχε κερδίσει για τρίτη διαδοχική σεζόν το βραβείο του καλύτερου αμυντικού στην Euroleague. O Έλληνας γκαρντ είχε 15 πόντους (2/2 δίποντα, 2/2 τρίποντα, 5/6 βολές), 3 ριμπάουντ, 3 ασίστ, 2 κλεψίματα αλλά και 2 λάθη σε 28'45" που αγωνίστηκε στον τελικό συγκεντρώνοντας 22 μονάδες στο σύστημα αξιολόγησης και ήταν τόσο τυχερός που συνδύασε τα 27α γενέθλιά του με την πρώτη του ευρωπαϊκή κούπα! 

Αξιοσημείωτα

Ο Παναθηναϊκός έγραψε ρεκόρ τόσο με τις εύστοχες βολές του (38) όσο και με τον αριθμό που επιχείρησε (46) σε παιχνίδι τελικού Final 4. Παράλληλα, η ομάδα ισοφάρισε και το ρεκόρ περισσότερων πόντων σε μία περίοδο, με τους 28 που σκόραρε στο δεύτερο δεκάλεπτο. 

Ο Όσκαρ Τόρες (ΤΣΣΚΑ) έγινε ο πρώτος παίκτης από τη Βενεζουέλα που φτάνει σε τελικό της Euroleague

Ο Δημήτρης Παπανικολάου, μπορεί να μην ήταν στην δωδεκάδα του τελικού, έγινε όμως ο πρώτος παίκτες που σηκώνει Euroleague τόσο με τον Ολυμπιακό (1997), όσο και με τον Παναθηναϊκό. Αργότερα, στην ίδια λίστα εντάχθηκε και ο Βασίλης Σπανούλης

Ο Νίκος Χατζηβρέττας και ο Δήμος Ντικούδης είχαν βρεθεί σε Final 4 και ως παίκτες της ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Ο πρώτος τη σεζόν 2002-03 και ο δεύτερος τη σεζόν σεζόν 2004-05. 

Ο Σάνι Μπετσίροβιτς είχε αντιμετωπίσει στο παρελθόν τον Παναθηναϊκό σε Final 4, όντας παίκτης της Κίντερ Μπολόνια τη σεζόν 2001-02.

O Δημήτρης Διαμαντίδης δεν ήταν ο μόνος που είχε γενέθλια εκείνη την ημέρα. Το ίδιο ίσχυε και για τον Ντέγιαν Τομάσεβιτς που συμπλήρωσε 34 χρόνια ζωής και πανηγύρισε επίσης την πρώτη του Euroleague

Διαιτητές: Μιτχάνα - Λαμόνικα - Μπελόσεβιτς

Τα δεκάλεπτα: 18-17, 46-36, 65-57, 93-91

Παναθηναϊκός (Ομπράντοβιτς): Αλβέρτης, Ντελκ, Μπετσίροβιτς 6, Μπατίστ 12, Σισκάουσκας 20, Χατζηβρέττας 10 (2), Ντικούδης 2, Τσαρτσαρής, Διαμαντίδης 15 (2), Τομάσεβιτς 16, Βούγιανιτς 12

ΤΣΣΚΑ Μόσχας (Μεσίνα): Παπαλουκάς 23, Σμόντις 18 (1), Χόλντεν 11 (2), Πασούτιν, Άντερσεν 4, Ζεβροσένκο 4, Τόρες 9 (1), Πονκρασόφ, Λάνγκντον 16 (3), Βαν Ντεν Σπίγκελ 6



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ