Κάτι παραπάνω από ένα απλό προπονητικό πρόγραμμα είναι οι ακαδημίες του Προμηθέα Πατρών, με τον Κώστα Μίσσα να αναλύει στο ΣΕΠΚ το πρότυπο πρόγραμμα αθλητικών υποτροφιών «Νους».
Ο Λευτέρης Μαντζούκας στο εντός έδρας παιχνίδι με τον Πανιώνιο για τη 16η αγωνιστική, στο «Δημήτρης Τόφαλος», έγινε ο νεαρότερος σκόρερ στην ιστορία της Stoiximan.gr Basket League κι όπως είναι φυσικό τα βλέμματα στράφηκαν στα τμήματα υποδομής των Πατρινών. Ο άνθρωπος που έβαλε την τεχνογνωσία στο όραμα του Βαγγέλη Λιόλιου, ο τεχνικός υπεύθυνος του «Νους», Κώστας Μίσσας, μίλησε στην επίσημη ιστοσελίδα του Συνδέσμου Ελλήνων Προπονητών Καλαθοσφαίρισης για το πρωτοποριακό πρόγραμμα «Νους», αλλά και τις τεράστιες φιλοδοξίες που υπάρχουν. Αναλυτικά όλα όσα είπε…
Για το πρόγραμμα «Νους» και πάνω σε ποια φιλοσοφία στηρίχτηκε: «Αυτή είναι η τέταρτη χρονιά του προγράμματος. Στην πραγματικότητα είναι μια ιδέα που είχε ο πρόεδρος Βαγγέλης Λιόλιος για να δημιουργηθεί ένα πρόγραμμα υψηλού επιπέδου που θα συνδυάζει την αθλητική εξέλιξη επιλεγμένων αθλητών με την εκπαίδευσή τους. Το πρόγραμμα «Νους» δεν είναι μόνο ένα αθλητικό πρόγραμμα αλλά έχει και κοινωνικό κομμάτι, καθώς επιζητά και την εκπαιδευτική βελτίωση των αθλητών. Αυτά είναι δύο προγράμματα που μπορεί να φαίνονται πρωτόγνωρα στην Ελλάδα, όμως θα μπορούσαν να βρίσκονται μέσα στην καθημερινότητά μας αν υπάρχει προγραμματισμός».
Για τις βάσεις του προγράμματος: «Μετά την αρχική σκέψη του προέδρου αρχίσαμε να στήνουμε βήμα βήμα αυτό το πρόγραμμα που οι βλέψεις του φτάνουν πολύ μακριά. Σε πρώτη φάση έπρεπε να κοιτάξουμε τις εγκαταστάσεις και τη σωστή στελέχωση. Ο πρόεδρος φρόντισε να πάρει την εστία που μένουν πλέον τα παιδιά κι έτσι εξασφαλίστηκε η διαμονή, ενώ ακολούθησαν η διατροφή και το σχολείο. Παράλληλα, με το υλικοτεχνικό κομμάτι στελεχώθηκε και η ομάδα που έχει ως ευθύνη την αθλητική εκπαίδευση. Σε αυτή την ομάδα ανθρώπων υπάρχουν προπονητές, γυμναστής, ειδικός διατροφολόγος για να υπάρχει μία ισορροπημένη διατροφή για τα παιδιά αλλά και ψυχολόγος (Μαρία Βουτίδου). Η παρουσία ψυχολόγου είναι σημαντική γιατί τα παιδιά έρχονται από διαφορετικά μέρη της Ελλάδας, με διαφορετικές παραστάσεις κι εμπειρίες οπότε είναι χρήσιμο να υπάρχει μία σωστή κατεύθυνση».
Για το όραμα που υπάρχει: «Αρχικά πρέπει να πούμε ότι τα παιδιά δεν αξιολογούνται μόνο όταν έρχονται στην ομάδα, αλλά και στην πορεία όπου εκπαιδεύονται και αξιολογούνται. Από ένα σημείο κι έπειτα είναι θέμα του κάθε παιδιού πόσο δεκτικό είναι και πόσο θέλει να προχωρήσει στο μπάσκετ. Σε εκείνο το σημείο έρχεται μία ακόμα αξιολόγηση γιατί ο στόχος είναι αυτά τα παιδιά να στελεχώσουν την αντρική ομάδα. Για εμάς η παραγωγική διαδικασία είναι υψηλού επιπέδου για αυτό και δεν αντλείται μόνο στη συμμετοχή στην πρώτη ομάδα αλλά και στη διάρκεια. Το όραμα που υπάρχει είναι μεγάλο και αυτό κάθε χρόνο θα φαίνεται όλο και περισσότερο προς τα έξω. Στις 21 Απριλίου θα γίνει μια συνάντηση στρογγυλής τραπέζης όπου θα συμμετάσχουν οι υπεύθυνοι των αθλητικών προγραμμάτων κορυφαίων ομάδων της Ευρώπης. Στην αίθουσα συνεδριάσεων της εστίας θα μιλήσουμε με τους εκπροσώπους συλλόγων με παράδοση στην παραγωγική διαδικασία όπως είναι η Βιλερμπάν, η Μπαρτσελόνα, ο Ερυθρός Αστέρας κι άλλοι. Το απόγευμα στο Ιστορικό Μουσείο της Πάτρας θα υπάρξει μια ανοικτή συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων, η οποία θα απευθύνεται σε όλους και θα είναι ανοικτή για όποιον θέλει να ακούσει και να μάθει νέα πράγματα από τους κορυφαίους της παραγωγικής διαδικασίας».
Για το κοινωνικό και εκπαιδευτικό κομμάτι που επενδύει ο Προμηθέας Πατρών: «Το κοινωνικό και εκπαιδευτικό κομμάτι είναι εξαιρετικά σημαντικό στο πρόγραμμα που έχουμε δημιουργήσει. Για την ακρίβεια είναι ο ένας από τους δύο πυλώνες που στηρίζεται το πρόγραμμα «Νους». Όλα τα παιδιά ανεξάρτητα από το επίπεδο αναμένεται να παίξουν μπάσκετ, όμως αυτό που κυνηγάμε είναι να είναι ολοκληρωμένες προσωπικότητες και σε κοινωνικό επίπεδο. Το πρόγραμμα δίνει τεράστια βάση εκεί. Αυτός ο τομέας μάς απασχολεί όχι μόνο στο επίπεδο των αθλητών μας αλλά και γενικότερα στην κοινωνία της Πάτρας. Μέσα στην εστία υπάρχει ένας όμορφος συνεδριακός χώρος που χρησιμοποιούμαι με πολλούς τρόπους. Εκεί διοργανώνονται διάφορες ημερίδες ανοικτές προς το κοινό και τους γονείς της Πάτρας, όπου μπορεί δωρεάν ο καθένας να κερδίσει νέες γνώσεις, να μοιραστεί προβληματισμούς, ενώ παράλληλα γίνονται και σεμινάρια μπάσκετ».
Για την επένδυση που κάνει ο Προμηθέας Πατρών σε επίπεδο εγκαταστάσεων: «Αυτό είναι ένα κομμάτι που συμπληρώνει το παζλ του προγράμματος. Ο πρόεδρος έχει τη διάθεση να δημιουργήσει ένα αθλητικό κέντρο που εκτός της χρήσης χώρων για προπονήσεις θα μπορεί στο μέλλον να φιλοξενήσει παγκόσμια καμπ και σάμερ λιγκ. Ο στόχος δεν είναι να συνδεθούμε μόνο με την Ευρώπη αλλά και με την Αμερική, καθώς θα υπάρχει η υποδομή για να γίνουν πραγματικότητα οι μεγάλες ιδέες που υπάρχουν και θα συνδέσουν την Πάτρα με την Ευρώπη και την Αμερική. Το θέμα είναι ξεκάθαρα η ιδέα, η στήριξη και το όραμα του Βαγγέλη Λιόλιου. Κι αυτό που λέω το εννοώ γιατί δεν είναι απλά ένα όνειρο όλο αυτό, αλλά ένα όραμα που κάνει βήματα σταθερά προς την υλοποίησή του. Πιστεύει πολύ σε αυτό γιατί πέρα από την αγάπη του για το μπάσκετ θέλει να προσφέρει και κοινωνικό έργο. Ο συνδυασμός μιας επαγγελματικής ομάδας κι ενός προγράμματος υποδομής που θα συγκρίνεται με ιστορικούς συλλόγους της Ευρώπης μπορεί να φαινόταν δύσκολο εγχείρημα, όμως αν υπάρχει μια ομάδα ανθρώπων που θα δουλεύει με αφοσίωση προς αυτή την κατεύθυνση τότε μπορεί να έρθει εις πέρας. Το μόνο που χρειάζεται είναι στόχος, προγραμματισμός και φυσικά διάθεση».