12.8 C
Athens
Κυριακή, 24 Νοεμβρίου, 2024

Οι πρίγκιπες της δυτικής όχθης ήταν πάντα… Ευρωπαίοι (vids+pics)

Το Περιστέρι επιστρέφει φέτος στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις μετά από απουσία 15 ετών και συγκεκριμένα στο FΙΒΑ Basketball Champions League όπου κάνει πρεμιέρα την ερχόμενη Τρίτη. Mε αφορμή αυτό το γεγονός, το Basketa.gr ετοίμασε ένα ιδιαίτερο αφιέρωμα-αναδρομή στις μεγάλες ευρωπαϊκές στιγμές της ομάδας των δυτικών προαστίων.

Όλα ξεκίνησαν το 1989 όταν το Περιστέρι για πρώτη φορά μετά την ίδρυσή του το 1971, προάχθηκε στην Α1 κατηγορία και συγχρόνως εγκαινίασε το κλειστό «Ανδρέας Παπανδρέου» που έμελλε να γίνει τόπος μαρτυρίου στη συνέχεια για πολλούς, αν όχι για όλους, τους αντιπάλους του.

Η πρώτη παρουσία της ομάδας στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, έρχεται μετά την 6η θέση στο πρωτάθλημα στη σεζόν 1990-91 που της δίνει την πρόκριση στο Κύπελλο Κόρατς, στο οποίο το Περιστέρι συμμετείχε επτά φορές στη δεκαετία του 90' φτάνοντας δύο φορές ως τα προημιτελικά.

https://youtu.be/HhH3Wf229zw

Το 1993 η Στεφανέλ Μιλάνο των Μποντιρόγκα και Φούτσκα αποδείχθηκε πολύ υψηλό εμπόδιο ενώ και ο μετέπειτα τροπαιούχος Άρης τους έκλεισε το δρόμο το 1997.

https://youtu.be/eTSUuARk-c4

Κάθε χρόνος της δεκαετίας του 90' έβρισκε το Περιστέρι και ένα σκαλί πιο πάνω όμως αφού ο Κορωνιός, προϊόν των ακαδημιών της ομάδας, ο Μυλωνάς, ο Κασουρίδης, ο αδικοχαμένος Φάσουρας, ο Τσαγκόπουλος, οι πρώτοι Αμερικανοί (Τσερτς, Τσίτουμ, Νόρις, Μπέργουόλντ, Λοτερντέιλ, Μάξεϊ), αλλά και οι Γκούροβιτς και Γιάριτς, μπασκετικοί «πρόσφυγες» του πολέμου, ενίσχυσαν το status του Περιστερίου και συνέβαλαν έτσι ώστε στην αρχή του 21ου αιώνα να να θεωρείται πλέον υπολογίσιμη δύναμη εντός και εκτός συνόρων.

Η σεζόν 2000-2001 αποτελεί μέχρι σήμερα ορόσημο για την ομάδα. Με με προπονητή τον Αργύρη Πεδουλάκη καιπαίκτες όπως ο «εγκεφαλικός» Μπάιρον Ντίνκινς, οι ταλαντούχοι νεαροί Κώστας Τσαρτσαρής, Μανώλης Παπαμακάριος, Μιχάλης Πελεκάνος και οι συμπληρωματικοί μα πολύτιμοι Αλεξέι Ζεβροσένκο, Μίκαελ Άντερσεν, Φάμπιο Ριμπέϊρο, Αλέξης Παπαδάτος, Γιάννης Κρητικός, Τζον Μπρούγος, Ρόμπερτ Ραϊζενμπούχλερ και Άγκι Ιμπέζα

Φυσικά μαζί με όλους αυτούς ο αείμνηστος Αλφόνσο Φορντ που αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος με 24,1 πόντους μ.ο εκείνη τη σεζόν.

Πρόκειται για τη χρονιά κατά την οποία το Περιστέρι αφενός δείχνει ικανό να κατακτήσει ακόμα και το πρωτάθλημα της Α1, αφετέρου αγωνίζεται, για πρώτη φορά, στην κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση, την Euroleague.

Στο ελληνικό πρωτάθλημα σημειώνει 22 νίκες και 4 ήττες και τερματίζει στην 1η θέση της βαθμολογίας στην κανονική περίοδο, ισοβαθμώντας με τον Παναθηναϊκό, ο οποίος επικράτησε της ομάδας των Δυτικών προαστίων μετά από 12 σερί νίκες, και τις στέρησε το απόλυτο πλεονέκτημα έδρας στα play offs  στις λεπτομέρειες ήτοι για...τέσσερις πόντους. Τελικά το Περιστέρι καταλαμβάνει την 3η θέση, εξασφαλίζοντας τη δεύτερη συνεχόμενη συμμετοχή του στην Euroleague.

Εκεί όπου πραγματοποιεί μία θετικότατη πορεία.  Σε όμιλο με αντιπάλους τις Μπολόνια, Εστουντιάντες, Ζαντάρ, Ζαλγκίρις και Λουγκάνο, η ομάδα του Πεδουλάκη καταλαμβάνει τη 2η θέση και προκρίνεται με απολογισμό 7 νίκες και 3 ήττες. Στο Top-16, ωστόσο, το «όνειρο» θα διακοπεί, καθώς αποκλείστηκε από την Ταουγκρές ( νυν Μπασκόνια) με δύο ήττες.

https://youtu.be/rVnb7Jy4n_4

Η επόμενη αγωνιστική περίοδος (2001-2002) είναι λιγότερο επιτυχημένη  για την ομάδα του Περιστερίου αφού τερματίζει στην 6η θέση του πρωταθλήματος, έχοντας 14 νίκες και 12 ήττες, και εξασφαλίζει έτσι τη συμμετοχή στο – τότε – EuroCup Challenge.

Όσον αφορά τη Εuroleague, η παρουσία της ομάδας δεν είναι ιδιαίτερα επιτυχημένη. Σε όμιλο των οκτώ καταλαμβάνει την έβδομη θέση με ρεκόρ 3 νίκες και 11 ήττες, γνωρίζοντας, έτσι, τον αποκλεισμό. Ωστόσο ακόμα και σε αυτή τη βραχύβια παρουσία υπάρχει highlight αφού το Περιστέρι πετυχαίνει μία από τις μεγαλύτερες νίκες στην ιστορία του, επικρατώντας με 73-77 της Μπαρτσελόνα εκτός έδρας.

Τις επόμενες δύο σεζόν (2002-2003 και 2003-2004) το Περιστέρι τερματίζει στην 3η και 7η θέση αντίστοιχα στο πρωτάθλημα, ενώ συμμετέχει στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις EuroCup Challenge και Europe League. Το φθινόπωρο, όμως, του 2004 ήταν η αρχή του τέλους εκείνης της μεγάλης ομάδας.

Οι ιθύνοντες του συλλόγου αδυνατούν να διευθετήσουν τα δυσβάσταχτα χρέη που συσσωρεύτηκαν λόγω της κακοδιαχείρισης των οικονομικών του συλλόγου κατά τα λεγόμενα ένδοξα χρόνια, με αποτέλεσμα η ομάδα να αυτο-υποβιβαστεί στην Α2 κατηγορία.

Μετά από πολλά χρόνια και εξίσου πολλά αγωνιστικά και οικονομικά σκαμπανεβάσματα, τα οποία συνοδεύτηκαν από μία ενδιάμεση παρουσία στην Α1 την τετραετία 2009-2013, το Περιστέρι επέστρεψε πέρυσι πραγματοποιώντας μία καταπληκτική σεζόν.

Το αρχικό 7-0 στο πρωτάθλημα, η δεύτερη θέση στην κανονική περίοδο, που συνδυάστηκε με νίκες επί όλων των «μεγάλων» στο «κάστρο» του «Ανδρέας Παπανδρεου» και η τέταρτη μετά την ολοκλήρωση των πλέι οφ θύμισαν παλιές καλές εποχές στον κόσμο της ομάδας που πλέον περιμένει να ζήσει ξανά μεγάλες ευρωπαϊκές βραδιές αφού οι «πρίγκιπες της δυτικής όχθης» -όπως λεγόταν και το άλμπουμ των Πυξ Λαξ που συμπτωματικά κυκλοφόρησε το 1994, εποχή που η ομάδα άρχισε να εμφανίζεται δυναμικά στο προσκήνιο με αποτέλεσμα την ταύτιση των εννοιών-  είναι ξανά εδώ.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ