14 C
Athens
Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025

Οι “εσωτερικές υποθέσεις” κρίνουν το μέλλον της Basket League

Οι προτάσεις κατατέθηκαν και αύριο το μεσημέρι, (Πέμπτη 28/5, 13.00) έφτασε για τον ΕΣΑΚΕ η ώρα της ψηφοφορίας που εύχονται τα μέλη του να αλλάξει την μοίρα της Basket League και να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις να ξαναγίνει ένα πρωτάθλημα σοβαρό και αξιόπιστο.

Το πρώτο σημαντικό θέμα είναι ότι σκληρός πλειοψηφικός πυρήνας που τάχθηκε υπέρ των σκληρών μέτρων για την συμμετοχή ομάδων στην επόμενη Basket League, παραμένει ενωμένος. Είναι αυτοί που δεν συζητούν καν το ενδεχόμενο παρουσίας 16 ομάδων που ήθελε ο πρόεδρος του ΕΣΑΚΕ Βαγγέλης Γαλατσόπουλος για προσωπικούς λόγους και όχι για το συμφέρον της λίγκας και που έφτιαξαν ένα πλάνο "αποκλεισμού" ομάδων για να μην φτάσουν στο νούμερο που κρίνουν ότι θα είναι καταστροφικό.

Οσο κι αν μετά από πολλά χρόνια οι ομάδες αποφάσισαν να πάρουν την τύχη του πρωταθλήματος στα χέρια τους και να μην αφήνουν την εκάστοτε  διοίκηση να το υποβαθμίζει ενεργώντας χωρίς πλάνο, αποσπασματικά και  κατά τύχη, δεν παύουν να παραμένουν τα σοβαρά ερωτηματικά και τα σημαντικά εμπόδια. Με κυριότερο απ' όλα τα εμπόδια ότι οι πραγματικά ριζικές αλλαγές απαιτούν νομοθετική ρύθμιση. Με πρώτη και καλύτερη, αυτήν που προσδοκούν και αφορά στην απόκτηση εξουσίας για αδειοδότηση ομάδων από τον ίδιο τον ΕΣΑΚΕ.

Στο πακέτο προτάσεων που έχει ήδη κατατεθεί από την σύσκεψη της προηγούμενης εβδομάδας, για τυπικούς λόγους αφού αυτή την φορά το προεδρείο βρήκε αποφασισμένο μέτωπο και δεν μπόρεσε να τα "κουκουλώσει", προβλέπεται εκτός από την εφαρμογή των όσων από χρόνια ισχύουν αλλά... ξεχνιούνται κατά το δοκούν (κωμικοτραγικό αλλά αληθινό) και η επιβολή ακόμα πιο σκληρών οικονομικών μέτρων.

Το μίνιμουμ (συνολικό) μπάτζετ 800 χιλιάδων ευρώ, η εγγυητική των 200 χιλιάδων (ακόμα κι αν αυτή καθεαυτή παραμείνει 60 χιλιάδες και οι άλλες 140 είναι κατάθεση σε ταμείο ειδικού σκοπού για την εξασφάλιση πληρωμών), η ¨επιτήρηση" ομάδων που θα πρέπει να αποδεικνύουν ότι μπήκαν σε δρόμο οικονομικής εξυγίανσης είναι μερικά από αυτά. Το συνολικό πακέτο έκανε πολλούς να πουν ότι είναι εξοντωτικό. Αυτοί που το εκπόνησαν όμως κάνουν λόγο για το μίνιμουμ των απαιτήσεων που αν κάποιος δεν μπορεί να εκπληρώσει δεν έχει λόγο ύπαρξης στην Basket League.

Αν όλα αυτά ψηφιστούν από την πλειοψηφία σήμερα, αλλά για να κριθούν αν εκπληρώνονται έχει πάλι λόγο η ΕΕΑ των αμέτρητων συζητήσιμων αποφάσεων, τότε οι ομάδες θα ξέρουν ότι πρακτικά έχουν κάνει μια τρύπα στο νερό, αφού αυτή η επιτροπή συνηθίζει να δείχνει... ελαστικότητα. Γι' αυτό και αναζητούν τρόπο να τους παραχωρηθεί η δυνατότητα αδειοδότησης, υπό μία έννοια να πείσουν την Πολιτεία ότι "αποφασίσαμε να φτιάξουμε το μαγαζί, αφήστε μας να εγγυηθούμε ότι θα το κάνουμε".

Ακόμα κι αν δεν δοθεί η πλήρης ελευθερία απόφασης στον ΕΣΑΚΕ, που θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο, θα επιδιώξουν τουλάχιστον η εισήγηση της σχετικής επιτροπής του συνδέσμου προς την ΕΕΑ να έχει δεσμευτικό χαρακτήρα. Γι' αυτό και η πρόθεση είναι να συμπεριληφθεί σε αυτήν ως τρίτο μέλος και ένας ορκωτός λογιστής για να υπάρχει η γνωμοδότηση του κατ' εξοχήν ειδικού για το αν τηρούνται τα κριτήρια συμμετοχής.

Ενα άλλο πολύ σημαντικό ζήτημα είναι ο φραγμός στην ασυδοσία όσων κουβαλάνε ανεμπόδιστα χρέη παρελθόντων ετών. Με την πρόβλεψη που υπάρχει να είναι πολύ προσεκτική και να μην αφαιρεί άμεσα το δικαίωμα συμμετοχής, αλλά να απαιτεί αποδείξεις ότι αυτά πλέον είναι διακανονισμένα και, κυρίως, ότι εξυπηρετούνται.

Στο δια ταύτα: Οι ομάδες της Basket League νιώθουν ότι έχουν φτιάξει ένα μελετημένο πακέτο προϋποθέσεων το οποίο εγγυάται επανεκκίνηση έστω κι αν σε πρώτη φάση οι ομάδες μειωθούν δραματικά και πέσουν κάτω και από τις 14. Για να μην πούμε μάλιστα ότι αυτό είναι και η επιθυμία τους κατά βάθος. Νιώθουν όμως επίσης ότι αν δεν το διαχειριστούν οι ίδιες, με σχέσεις ειλικρίνιας που δεν είναι και το φόρτε τους στον ΕΣΑΚΕ όταν φτάνει η ώρα για τα δύσκολα αλλά πλέον έχουν μπει και υπογραφές για να αποφευχθούν οι διαρροές, τότε αργά ή γρήγορα θα βρεθούν πάλι να κοιτάζονται και να προσπαθούν να εξηγήσουν τα ανεξήγητα. Εχοντας χάσει άλλη μια χρονιά, την πιο κρίσιμη.

 



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ