21.3 C
Athens
Σάββατο, 21 Σεπτεμβρίου, 2024

Ο τελευταίος –ευρωπαϊκός- χορός των Γιουγκοσλάβων… (vids)

Το Ευρωμπάσκετ της Τουρκίας το 2001 «σημαδεύτηκε» από την αψεγάδιαστη πορεία των Γιουγκοσλάβων μέχρι την κατάκτηση του τροπαίου... Το basket.gr θυμάται.

Ήταν οι απόλυτοι κυρίαρχοι και το αποδείκνυαν σε κάθε ευκαιρία. Μετά το «διάλειμμα» του 1999 οι «πλάβι» δεν θα άφηναν δεύτερο σερί Ευρωμπάσκετ χωρίς να ανέβουν στην κορυφή. Ο Ντέγιαν Μποντιρόγκα έλαβε μέρος για τελευταία φορά στη συγκεκριμένη διοργάνωση και κυριάρχησε απόλυτα, ενώ πολυτιμότερος αναδείχτηκε ο Πέτζα Στογιάκοβιτς ο οποίος ήταν πλέον σταρ του ΝΒΑ. Στη δεύτερη θέση η διοργανώτρια Τουρκία έκανε την έκπληξη στηριζόμενη στην έδρα της, ενώ οι Ισπανοί ακολούθησαν, με τα νέα αστέρια (Πάου Γκασόλ και Χουάν Κάρλος Ναβάρο) να κάνουν την εμφάνισή τους...

Ο Σβέτισλαβ Πέσιτς λίγες ημέρες πριν το πρώτο τζάμπολ του τουρνουά είχε ξεκαθαρίσει ότι δεν έχει την παραμικρή αμφιβολία για το αν οι παίκτες του μπορούν να διαχειριστούν τον τίτλο του φαβορί που τους είχαν δώσει άπαντες. Φυσικά η απάντηση ήρθε στο παρκέ με τον πλέον εμφατικό τρόπο. Η Γιουγκοσλαβία νίκησε και στα έξι παιχνίδια που έδωσε μέχρι να ανέβει στο υψηλότερο σκαλί του βάθρου. Και είναι χαρακτηριστικό ότι η μικρότερη διαφορά επικράτησής της ήταν οι εννιά πόντοι στον μεγάλο τελικό. Ας δούμε όμως από την αρχή πως εξελίχθηκε η διοργάνωση.

Στη φάση των ομίλων οι Γιουγκοσλάβοι ξεκίνησαν με μία άνετη νίκη κόντρα στην Κροατία, στο ντέρμπι του μίσους, με 80-66. Ο Στογιάκοβιτς σκόραρε 21 πόντους, ενώ άλλους τόσους σημείωσε και στη δεύτερη ημέρα, όταν η Εσθονία έγινε έρμαιο στις ορέξεις των Σέρβων (113-68). Η Γερμανία του Ντιρκ Νοβίτσκι προσπάθησε να αντισταθεί, αλλά το 86-73 δεν άφησε περιθώρια για αμφισβήτηση, με τον Πέτζα να σκοράρει σε αυτήν την περίπτωση 22 πόντους. Η ομάδα του Πέσιτς λοιπόν κατέλαβε την πρώτη θέση κι εξασφάλισε την απευθείας συμμετοχή της στα προημιτελικά. Εκεί θα μάθαινε τον αντίπαλό της από τον νικητή του ζευγαριού της Λετονίας με τη Λιθουανία. Οι Λιθουανοί ήταν εκτός τόπου και χρόνου και υπέστησαν τη συντριβή με 94-76, κάνοντας ακόμα πιο εύκολο το έργο της Γιουγκοσλαβίας.

Η παρέα του Μποντιρόγκα έδωσε ένα καλό μάθημα στους Λετονούς διαλύοντάς τους με 114-78. Είναι χαρακτηριστικό ότι το πρώτο δεκάλεπτο τελείωσε με 37-13, ενώ ο Στογιάκοβιτς σταμάτησε στους 29 πόντους! Ο ημιτελικός με την Ισπανία είχε ενδιαφέρον για ένα ημίχρονο, όσο δηλαδή άντεξαν οι Ίβηρες. Στο δεύτερο κομμάτι του αγώνα είχε... κατηφόρα και το τελικό 78-65 περιγράφει τη διαφορά δυναμικότητας. Αντί για το μεγαθήριο που περίμεναν να βρουν μπροστά τους σ’ έναν τελικό, οι Γιουγκοσλάβοι τέθηκαν αντιμέτωποι με την Τουρκία. Οι «γείτονες» είχαν καλό σύνολο, όμως όχι τόσο καλό για να κάνουν το «μπαμ». Στο πρώτο δεκάλεπτο οι παίκτες του Πέσιτς ήταν «μουδιασμένοι» κι έχαναν 22-15, όμως σιγά-σιγά βρήκαν τον ρυθμό τους. Ο Βλάντο Στσεπάνοβιτς σημείωσε 19 πόντους, ενώ 18 πρόσθεσε ο Μποντιρόγκα, με τον Στογιάκοβιτς να μένει χαμηλά (15π.) για τα δικά του δεδομένα... Η Γιουγκοσλαβία για μία ακόμα φορά ανέβηκε στην κορυφή, αλλά ποιος να ήξερε ότι 16 χρόνια μετά θα έμενε ακόμα με τις δάφνες από εκείνο το βράδυ στην Κωνσταντινούπολη.

Η πορεία της Ελλάδας

Η Εθνική Ελλάδος και σε αυτήν τη διοργάνωση είχε στην άκρη του πάγκου της τον Κώστα Πετρόπουλο. Οι διεθνείς ξεκίνησαν ιδανικά, καθώς στην πρεμιέρα νίκησαν την Ιταλία με 83-82, χάρη σ’ ένα τρίποντο του Φραγκίσκου Αλβέρτη από τη γωνία. Η Ρωσία «προσγείωσε» απότομα την «επίσημη αγαπημένη» επικρατώντας με 106-81 στο πλαίσιο της δεύτερης αγωνιστικής. Ο αγώνας με τη Βοσνία ήταν «τελικός» πρόκρισης και μετά από ένα αγχώδες πρώτο δεκάλεπτο, το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα πάτησε το... γκάζι και με 62 πόντους στο δεύτερο εικοσάλεπτο επικράτησε άνετα με 101-77. Η τρίτη θέση έστειλε την Ελλάδα πάνω στη Γερμανία του ανερχόμενου Ντιρκ Νοβίτσκι ο οποίος είδε είχε προκαλέσει πάταγο με τις εμφανίσεις του. Το ξεκίνημα ιδανικό... Η Εθνική προηγούταν με 29-10 στην πρώτη περίοδο κι έδειχνε έτοιμη για πρόκριση στα ημιτελικά. Και ξαφνικά... μπλακ άουτ. Οι Γερμανοί άρχισαν να τα βάζουν από παντού και η Ελλάδα έμοιαζε να τα έχει χαμένα. Τελικά ο αγώνας κρίθηκε στη «ρώσικη ρουλέτα» των βολών με τον Θοδωρή Παπαλουκά να είναι ο μοιραίος έχοντας 1/6 στο τελευταίο ένα λεπτό... Κάπως έτσι το τελικό 80-75 ανάγκασε τους διεθνείς να ετοιμάσουν βαλίτσες για πρόωρη επιστροφή στην Ελλάδα. Η ώρα της δικαίωσης των προσπαθειών είχε αρχίσει να πλησιάζει...

Θυμηθείτε τις σημαντικότερες στιγμές του Ευρωμπάσκετ της Τουρκίας στα παρακάτω βίντεο:



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ