Με καλή άμυνα και παίκτη-ορχήστρα τον Κώστα Σλούκα, που τελείωσε τον αγώνα με double double, η Φενερμπαχτσέ επιβεβαίωσε τα προγνωστικά, διατήρησε το πλεονέκτημα έδρας και άνοιξε το σκορ στη σειρά με την Μπασκόνια νικώντας με 82-73.
Από τα πρώτα δευτερόλεπτα του αγώνα έγινε εμφανές ότι η Φενερμπαχτσέ ήθελε να... πνίξει την αντίπαλό της στην άμυνα, θέλοντας μέσω αυτής να επιβάλει την κυριαρχία της. Η απουσία του του τραυματία Γκρέιντζερ ήταν σημαντική και η Φενέρ προσπάθησε να την εκμεταλλευτεί πιέζοντας πολύ στην περιφέρεια και δυσκολεύοντας κατ' αυτό τον τρόπο την κυκλοφορία της μπάλας της Μπασκόνια, η οποία πέτυχε μεν το πρώτο καλάθι του αγώνα, αλλά από εκεί και μετά αναγκάστηκε να κοιτά την πλάτη της αντιπάλου της. Με τον Ουαναμέικερ να κάνει το κουμάντο στην αρχή και τον Βέσελι να δίνει λύσεις μέσα στη ρακέτα, η πρωταθλήτρια Ευρώπης προηγήθηκε με 12-4 στο 4', ωστόσο άργησε κάπως να χτίσει διψήφια διαφορά, παρ' όλο που η άμυνά της ήταν αποτελεσματική. Όμως η ενέργεια που ξόδευε σε αυτήν δεν της επέτρεπε να έχει πάντα σωστές επιθετικές επιλογές, ενώ είχε κι ένα πρόβλημα στα ριμπάουντ. Η Μπασκόνια πήρε 10 επιθετικά ριμπάουντ στο πρώτο ημίχρονο (και μόλις 4 αμυντικά!) και χάρη σε αυτά μπόρεσε να διατηρήσει μια σχετική επαφή με το σκορ για μεγάλο διάστημα.
Η είσοδος του Σλούκα στο παιχνίδι, πάντως, βοήθησε τη Φενερμπαχτσέ να ξεφύγει. Ο Έλληνας διεθνής πήρε την μπαγκέτα και άρχισε να διευθύνει με μαεστρία το παιχνίδι μοιράζοντας τη μία ασίστ μετά την άλλη (είχε 8 στο πρώτο μέρος), κυρίως στους ψηλούς συμπαίκτες του. Αρχικά τον Ντουβερίογλου, που με δύο δικά του καλάθια έκανε το 25-21 στην αρχή της δεύτερης περιόδου, και μετά με τον Βέσελι, ο οποίος δεν είχε αντίπαλο μέσα στη ρακέτα της ισπανικής ομάδας. Η Μπασκόνια προσπάθησε να αντιδράσει με κάποιες σπασμωδικές ενέργειες του Σενγκέλια και του Τζάνινγκ, όμως ήταν σαφές πως είχε επιθετικό πρόβλημα, αφού η κακή κυκλοφορία της μπάλας δεν της επέτρεπε να έχει καλές επιθετικές επιλογές και ως εκ τούτου τα ποσοστά ευστοχίας της ήταν άσχημα.
Με το που έριξε τη διαφορά στους 9 πόντους, ωστόσο, δύο συνεχόμενα τρίποντα από τους Μέλι και Ντατόμε, την επανέφεραν στο επίπεδο των 15 πόντων (34-19 στο 15') και καθώς η Φενέρ συνέχιζε να παίζει καλή άμυνα, διατηρούσε εύκολα αυτό το προβάδισμα. Λίγο πριν τη λήξη του ημιχρόνου, μάλιστα, με τρίποντο του Γκούντουριτς ανέβασε τη διαφορά στους 20 πόντους (43-23), πριν μειώσει στο τέλος ο Βιλντόζα με γκολ φάουλ (43-26).
It's the @JanVesely24 DUNK show ?#7DAYSMagicMoment pic.twitter.com/2FX6zylyph
— EuroLeague (@EuroLeague) 18 Απριλίου 2018
Welcome to the 2018 Playoffs @JanVesely24 ?#7DAYSMagicMoment pic.twitter.com/M4uzACPeFL
— EuroLeague (@EuroLeague) 18 Απριλίου 2018
Ο Βιλντόζα συνέχισε να σκοράρει και στο ξεκίνημα της τρίτης περιόδου, πήρε και το τρίτο φάουλ του Ουαναμέικερ και γενικά η Μπασκόνια φάνηκε να στέκεται λίγο καλύτερα στα πόδια της και να παίζει λίγο καλύτερη άμυνα. Η Φενερμπαχτσέ βγήκε λίγο εκτός ρυθμού, όμως 6 συνεχόμενοι πόντοι του Νάναλι διατήρησαν τη διαφορά κοντά στους 20 πόντους (51-32 στο 24') πριν οι παίκτες της Μπασκόνια αρχίσουν να βάζουν τρίποντα. Ο Τζάνινγκ πέτυχε δύο μειώνοντας στους 13 (57-44 στο 27'), ο Χουέρτας έβαλε άλλο ένα μετά, ωστόσο η Φενερμπαχτσέ διατηρούσε τη διαφορά σε διψήφια τιμή χάρη στον Σλούκα, που ανέλαβε να σκοράρει κιόλας, αφού οι συμπαίκτες του είχαν "κολλήσει". Η Φενέρ δεν έπαιζε καλά, ειδικά στην επίθεση κι αυτό είχε να κάνει με τη βελτίωση της άμυνας της Μπασκόνια. Παρ' όλα αυτά ο Ντατόμε με τρίποντο έκανε το 63-50 στο 29', ενώ η τρίτη περίοδος έληξε με 65-52.
Never give up on the play!@nikola_kalina chases down the turnover and swats it away ❌#7DAYSMagicMoment pic.twitter.com/7gcolX1nCQ
— EuroLeague (@EuroLeague) 18 Απριλίου 2018
Στην τελευταία περίοδο η Μπασκόνια βελτίωσε ακόμα περισσότερο την άμυνά της, πιέζοντας στην περιφέρεια και κλείνοντας καλά μέσα στη ρακέτα, με αποτέλεσμα η Φενερμπαχτσέ να κολλήσει. Πράγμα που εκμεταλλεύτηκε ο Μπομπουά, ο οποίος με προσωπικούς πόντους του "ψαλίδισε" σημαντικά τη διαφορά (65-58 στο 32'), βάζοντας πίεση στην ομάδα του Ομπράντοβιτς. Αντέδρασε πάντως κι αυτή σωστά, με καλές άμυνες και ακουμπώντας την μπάλα στον Βέσελι, κράτησε τη διαφορά στο επίπεδο των 8-10 πόντων, αλλά δεν μπορούσε να αισθανθεί ασφαλής. Η Μπασκόνια έπαιζε πολύ καλύτερα απ' ό,τι στο πρώτο ημίχρονο.
Η επιστροφή στην πεντάδα του Σλούκα, που είχε καθήσει για κάποια λεπτά στον πάγκο για να πάρει ανάσες, απέβη εν τέλει καθοριστική. Η Φενερμπαχτσέ κυκλοφόρησε καλύτερα την μπάλα, καθώς ήταν μέσα στο παιχνίδι και ο Ουαναμέικερ, βρήκε πέντε πόντους από δύο ασίστ του Έλληνα άσου και διατήρησε την υπέρ της διαφορά σε αυτό το επίπεδο ασφαλείας μέχρι το τελευταίο λεπτό. Μέχρι δηλαδή να μην υπάρχουν άλλα χρονιά περιθώρια για την Μπασκόνια να επιχειρήσει ανατροπή. Το τρίποντο του Ουαναμέικερ μετά από ασίστ και πάλι του Σλούκα ενάμισι λεπτό πριν από τη λήξη έκανε το σκορ 80-69 και ουσιαστικά τελείωσε το παιχνίδι, καθώς το μόνο που μπόρεσε να κάνει η ισπανική ομάδα στη συνέχεια ήταν να μειώσει κάπως τη διαφορά.
O ΜΑΕΣΤΡΟΣ: Mε 10 πόντους, 11 ασίστ και 4 ριμπάουντ ο Κώστας Σλούκας ήταν όλα τα λεφτά για τη Φενερμπαχτσέ. Με τις 8 ασίστ που μοίρασε στο πρώτο ημίχρονο συνέβαλε ώστε η διαφορά να σταθεροποιηθεί σε διψήφια τιμή, στην τρίτη περίοδο σκόραρε κιόλας προκειμένου να ξεκολλήσει η ομάδα του από το επιθετικό αδιέξοδο στο οποίο είχε περιέλθει, ενώ στην τελευταία περίοδο ήταν αυτός που έκοψε οριστικά τον βήχα της Μπασκόνια, η οποία προσπάθησε να φανεί απειλητική. Πραγματικός MVP.
Η ΓΛΩΣΣΑ ΤΩΝ ΑΡΙΘΜΩΝ: Με τα 2 παραπάνω επιθετικά ριμπάουντ που πήρε και τα 5 λάθη που έκανε λιγότερα, η Μπασκόνια είχε την ευκαιρία να κάνει 8 επιθέσεις περισσότερες από τη Φενερμπαχτσέ. Και τελικά της κόστισε το κακό ποσοστό της στα τρίποντα (29%), όπου σκόραρε τέσσερα λιγότερα από τη Φενέρ σε ίδιες ακριβώς προσπάθειες (6/21 η Μπασκόνια, 10/21 η Φενέρ).
ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΕΔΩ