17.1 C
Athens
Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024

Ο νησιωτικός… χάρτης της Γ’ Εθνικής

Όσο οι εθνικές κατηγορίες μένουν… σπίτι και τα πρωταθλήματα έχουν «παγώσει» λόγω  Covid-19 το basketa.gr θυμάται όλες τις ομάδες από νησί που βρέθηκαν στη Γ Εθνική την τελευταία δεκαετία.

Συγκεκριμένα 28 νησιώτες δήλωσαν συμμετοχή από το 2010 έως και το 2020 στους ομίλους του Nότου, με τρεις από αυτούς προέρχονται από το Ιόνιο και 25 από την ανατολική πλευρά της Ελλάδας. Κάποιοι παρέμειναν μόλις για μια αγωνιστική σεζόν στην συγκεκριμένη κατηγορία, αποχαιρετώντας την με πανηγυρισμούς είτε με… κλάματα προς τα τοπικά. Άλλοι αποτελούν… εραστές της, ενώ για κάποιους το συγκεκριμένο βήμα έγινε η… μαχαίρια προκειμένου να διαλυθούν. Όπως και να έχει η Γ' Εθνική έχει γνωρίσει μεγάλες δόξες μέσα στην δεκαετία, έχουν περάσει παίκτες και προπονητές που διατέλεσαν το… αγροτικό τους και πια βρίσκονται στα «μεγάλα σαλόνια».

Έτσι όλα αυτά σε συνδυασμό με τα φετινά αμφίρροπα πρωταθλήματα του νότου, που τέσσερις (σε καθ’ ένα από αυτά) θα τα αποχαιρετίσουν, ένας (από κάθε όμιλο) θα βρεθεί στην δοκιμασία μπαράζ και δυο (από 1ο και 2ο όμιλο) με χαμόγελο θα πάρουν το εισιτήριο για την Β Εθνική, ολοκληρώνουν την περίεργη ομορφιά στην κατηγορία που οι περισσότεροι αγαπούν να μισούν.  

1ος όμιλος Νότου

ΑΓΕ Ζακύνθου
Από το 2012 έως και το 2015 η ΑΓΕΖ «υποχρέωνε» τις ομάδες του 1ου ομίλου νότου στο μοναδικό τους ταξίδι. Στην πρώτη τους χρονιά στις εθνικές κατηγορίες οι «ερυθρόλευκοι» από την Ζάκυνθο και προπονητή στις αρχές της περιόδου τον Γιώργο Σκροπολίθα και βοηθό τον Ανδρέα Παπαδάτο, και στην συνέχεια τον Νίκο Θεοδόση τερμάτισαν 7οι στον όμιλο με ρεκόρ 12-10. Την χρονιά που ακολούθησε το σύνολο από την Ζάκυνθο ολοκλήρωσε τις υποχρεώσεις του στην 10η θέση. Το καλοκαίρι του 2014 καθήκοντα πρώτου προπονητή ανέλαβε ο Θεόφιλος Μπεκές με βοηθό τον Αντώνη Ακτύπη. Η ΑΓΕΖ έδωσε 26 αγώνες και παρόλο που «έκλεισε» τις υποχρεώσεις της στην 6η θέση του ομίλου με 41 βαθμούς  οι οικονομικοί λόγοι την οδήγησαν στον υποβιβασμό και το πρωτάθλημα της ΕΣΚΑΗ όπου αγωνίζεται μέχρι και σήμερα. Μερικοί από τους παίκτες που φόρεσαν την φανέλα της ΑΓΕΖ τα χρόνια που αγωνίστηκε στις εθνικές κατηγορίες είναι οι Νικολόπουλος, Κοτσέτας, Ακτύπης, Χαλβατζής, Καρακωσταντάκης, Ζάγκλας, Στέφος, Καραμπάτσος, Παπάδης, Μουλάς, Λαμπρόπουλος. Αξίζει να σημειωθεί ότι την τελευταία χρονιά οι περισσότερες προπονήσεις λάμβαναν τόπο στην Αθήνα.

Δόξα Λευκάδας
Η ομάδα από την Λευκάδα πραγματοποίησε μια χρονιά «σταθμό» για την ιστορίας της στο ξεκίνημα της δεκαετίας. Με προπονητή τον Νίκο Βουρνά κατάφερε να πανηγυρίσει το πρωτάθλημα (με συγκομιδή 47 βαθμούς και το 21-5 στην σειρά σε 26 αγώνες) στον 1ο όμιλο νότου και να πάρει την πολυπόθητη άνοδο για την Β' Εθνική. Μάλιστα μέσα στην 10ετια η Δόξα Λευκάδας γνώρισε τη «αίγλη» της Α2 αλλά και της Α1 (2016-2017), για να βρεθεί και πάλι στην Β' Εθνική όπου αγωνίζεται φέτος, έχοντας  ωστόσο πέρυσι θητεύσει και στην Γ' Εθνική, μετά την απόφαση της διοίκησης της να αφήσει την Α2 και να επιστρέψει στα χαμηλά.

ΝΕΟΛ
Μόλις 29 χρόνια ζωής μετράει ο σύλλογος από την Κεφαλλονιά, που εκπροσωπεί φέτος το Ιόνιο Πέλαγος στην Γ' Εθνική. Ο ΝΕΟ Ληξουρίου στην δεύτερη συνεχόμενη χρονιά τους στις εθνικές κατηγορίες διεκδικεί ακόμα μια ιστορική άνοδο όντας κοντά στην Β' Εθνική. Μάλιστα παρουσιάζει εντελώς διαφορετικό πρόσωπο από την περσινή αγωνιστική περίοδο που τερμάτισε στην δέκατη θέση με ρεκόρ 11-15. Με ονόματα όπως Πολίτης, Θεοδωράκος, Ρεκουνιώτης, και τα ξαδέρφια Αντωνάτου να φορούν τη φανέλα του έθεσε από νωρίς τους στόχους για άνοδο.

2ος όμιλος Νότου

ΑΓΕ Χαλκίδας
Έπειτα από μια ένδοξη πορεία στα εθνικά πρωταθλήματα η ΑΓΕΧ την περίοδο 2019-2010 βρέθηκε στην Γ Εθνική. Αυτή ήταν και η… κατακλείδα της καθοδικής της πορείας στα «μεγάλα σαλόνια» μιας και με 0-25 (1 μηδενισμό) στο πρωτάθλημα είδε την… πόρτα εξόδου. Την επόμενη αγωνιστική σεζόν το σύνολο από την Χαλκίδα δεν αγωνίστηκε σε κανένα πρωτάθλημα, όμως το 2011-2012 έχοντας νέα πρόσωπα στο Δ.Σ. άρχισε να βάζει τις βάσεις προκειμένου να αναγεννηθεί. Αυτή τη στιγμή η ΑΓΕ Χαλκίδας αγωνίζεται στο πρωτάθλημα της Β' ΕΣΚΑΣΕ.

Άγιοι Θεόδωροι Αρχαγγέλου
Το καλοκαίρι του 2014 οι Άγιοι Θεόδωροι Αρχαγγέλου, από την Ρόδο πραγματοποίησαν το «4 στα 4» στο ειδικό πρωτάθλημα ανόδου και κατέκτησαν το.. εισιτήριο για την Γ' Εθνική. Στις εθνικές κατηγορίες την πρώτη του χρονιά το σύνολο από την Ρόδο, το οποίο και καθοδήγησε ο Βενέτης Θωμίδης κατάφερε να εξασφαλίσει την παραμονή του τερματίζοντας στην 7η θέση. Την επόμενη αγωνιστική σεζόν όμως η διοίκηση της ομάδας αποφάσισε να την αποσύρει από τη Γ' Εθνική και έτσι οι «πορτοκαλί» δεν αγωνίστηκαν ξανά σε κανένα πρωτάθλημα αφού σύμφωνα με τα όσα γράφτηκαν εκείνη την περίοδο ο σύλλογος βγήκε εκτός προϋπολογισμού.

ΑΕ Σαντορίνης
Η ΑΕ Σαντορίνης πήρε το… βάπτισμα του πυρός στις εθνικές κατηγορίες το 2016. Έτσι την αγωνιστική περίοδο 2016-2017 αγωνίστηκε στον 2ο όμιλο νότου και πραγματικά πάλεψε μέχρι και την τελευταία αγωνιστική για την παραμονή της στην κατηγορία. Την 26η αγωνιστική του πρωταθλήματος όμως εκτυλίχθηκε το χειρότερο σενάριο για την ομάδα των Κυκλάδων, καθώς η ίδια ηττήθηκε δύσκολα από τον Λοκρό Αταλάντης με 78-81 και σε συνδυασμό με την εκτός έδρας νίκη της Νίκης Αμαρουσίου επί του Άρη Νίκαιας με 88-92 ήταν αυτή που βρέθηκε… εκτός πρωταθλήματος. Φέτος η ΑΕ Σαντορίνης αγωνίζεται στον δεύτερο όμιλο των ανδρών του πρωταθλήματος ΕΣΚΚ και μάλιστα κατέχει μέχρι στιγμής την 1η θέση με 6 βαθμούς και το 2-2 στο εν λόγω πρωτάθλημα.

Ακαδημία Ρεθύμνου
Μόλις μια αγωνιστική περίοδο ζωής είχε η Ακαδημία Ρεθύμνου στις εθνικές κατηγορίες. Το σύνολο από το Ρέθυμνο, που προσπάθησε να «σπάσει» την κυριαρχία του τότε ΑΓΟΡ μέσα στο «Μελίνα Μερκούρη», και συνάμα να γαλουχήσει παιδιά που μετέπειτα βρέθηκαν στην ομάδα που αγωνίζεται στην Α1, με τεχνικό τον Θεοδωρουλάκη και βασικό κορμό παιδιά από την Κρήτη (Καραπέτσας, Κριθινάκης, Σκεμπής, Μαραυγάκης, Μαραγκάκης, Χρυσουλάκης, Σταμούλης, Νταλιάνης, Μπαλάφας, Μπελεφάντης, Κωνσταντίνου, Δουλγεράκης) έδειξε έναν ανταγωνιστικό πρόσωπο την περίοδο 2013-2014, όμως εν τέλει δεν κατάφερε να κρατηθεί στην Γ' Εθνική. Η Ακαδημία Ρεθύμνου αυτή τη στιγμή αγωνίζεται στο πρωτάθλημα Ανδρών της ΕΚΑΣΚ, με διαφορετική φιλοσοφία και προπονητή τον Γιώργο Παπαδογιαννάκη. Τα μόνα πρόσωπα σου συνδέουν την τότε ομάδα με την τώρα είναι ο πρόεδρος του συλλόγου Ανδρέας Λαδάκης και ο παίκτης Μάρκος Δουλγεράκης.

ΑΟΚ Χανιά
Το 2016 η εσωτερική διαμάχη στον Κύδων έγινε η αφορμή προκειμένου να «γεννηθεί» ο ΑΟΚΧ. Μάλιστα η ομάδα από τα Χανιά στην πρώτη χρονιά ύπαρξης της κατάφερε να αναδειχτεί πρωταθλήτρια Κρήτης και έτσι να βρεθεί στην Γ' Εθνική. Παρά την προσπάθεια, το 6-18 δεν ήταν αρκετό και έτσι την επόμενη σεζόν επέστρεψε στο τοπικό της ΕΚΑΣΚ. Έπειτα από έναν χρόνο αναπροσαρμογής και αλλαγές κυρίως στο προπονητικό τιμ του συλλόγου ο ΑΟΚΧ στέφτηκε ξανά πρωταθλητής και επέστρεψε στις εθνικές κατηγορίες όπου και αγωνίστηκε φέτος.

ΑΠΑΣ Τα Φανάρια
Ο ΑΠΑΣ κατάφερε να βρεθεί στις εθνικές κατηγορίες για πρώτη φορά στην ιστορία του τη φετινή σεζόν (2019-2020). Μέχρι στιγμής το σύνολο από την Νάξου μετράει 8 νίκες και ισάριθμες ήττες στο πρωτάθλημα του 2ου ομίλου νότου και συνολικά 24 βαθμούς σε 16 παιχνίδια. Η σεζόν ξεκίνησε με τον Ρούλη Αλμπάνη  στο τιμόνι του ΑΠΑΣ Τα Φανάρια, όμως λίγο πριν τη διακοπή των πρωταθλημάτων ο τεχνικός αντικαταστάθηκε από τον Φώτη Καρακώστα (δεν πρόλαβε να καθοδηγήσει και επίσημα την ομάδα). Όσον αφορά την ιστορία του συλλόγου, ξεκίνησε το 1984, ενώ το τμήμα μπάσκετ ιδρύθηκε το 1998.

ΒΑΟΛ Χίου
Η πρώτη άνοδος στην Γ' Εθνική μέσα στην δεκαετία ήρθε για τον ΒΑΟΛ το 2013-2014. Τότε η ομάδα του Παντελή Βουλίκα κατάφερε να τερματίσει 10η στον 2ο όμιλο με 2-17 και 1 μηδενισμό στη σειρά 20 παιχνιδιών. Η επάνοδος έγινε μετά από τρεις αγωνιστικές περιόδους (2017-2018) και κρατά μέχρι σήμερα με τον ίδιο προπονητή στο τιμόνι της ομάδας. Μάλιστα οι Χιώτες δίνουν τη δική τους μάχη στον όμιλο των νησιών προκειμένου να ξεπεράσουν κάθε αντιξοότητα και να γίνουν η μακροβιότερη ομάδα από την περιοχή του ανατολικού Αιγαίου που δηλώνει συμμετοχή στα εθνικά πρωταθλήματα.

ΓΠΣ Χαλκίδας
Το 2010-2011 πραγματοποιήθηκε η επιστροφή του Γυμναστικού στη Γ' Εθνική. Η σεζόν συνοδεύτηκε με ικανοποιητικά αποτελέσματα, με αποτέλεσμα ο σύλλογος από την Χαλκίδα να έχει απολογισμό 14 νίκες και 12 ήττες. Έτσι ισοβάθμησε με τον Εργοτέλη, ωστόσο χάρις στα μεταξύ τους αποτελέσματα τοποθετήθηκε υψηλότερα από εκείνον στην τελική κατάταξη και συγκεκριμένα στην 5η θέση. Την επόμενη χρονιά (2011-12), οι ομάδες του ομίλου μειώθηκαν στις 12. Στο νέο αυτό πλαίσιο, ο σύλλογος της Χαλκίδας βελτίωσε την απόδοσή του, ολοκληρώνοντας τις αγωνιστικές του υποχρεώσεις με 17 νίκες και 5 ήττες. Ισοβάθμησε στην κορυφή με την Ένωση Ιλίου, ωστόσο έχασε τον τίτλο στις λεπτομέρειες κλείνοντας τη χρονιά στη 2η θέση. Παρ' όλα αυτά πήρε το «εισιτήριο» για το πρωτάθλημα της Β' Εθνικής για πρώτη φορά στην ιστορία του. Πρώτος προπονητής την σεζόν 2011-2012 ήταν ο Λευτέρης Καλογήρου, ο οποίος διαδέχτηκε τον Δημήτρη Λιόγα.  Τον Αύγουστο του 2012 οι υπεύθυνοι των συλλόγων Γ.Π.Σ. Χαλκίδας και Α.Γ.Ε. Χαλκίδα δημοσιοποίησαν τη συγχώνευση των Ανδρικών ομάδων τους με στόχο τη δημιουργία ενός ανταγωνιστικότερου και ισχυρότερου οικονομικά συνόλου. Η νέα ομάδα, που συγκροτήθηκε από τους παίκτες του Γ.Π.Σ. μαζί με εφήβους της Α.Γ.Ε.X., ονομάστηκε Χαλκίδα BC.

Διαγόρας Ρόδου
Ο Διαγόρας Ρόδου είναι ένα από τα πιο ιστορικά σωματεία του νοτιοανατολικού Αιγαίου. Αυτή τη στιγμή αγωνίζεται στο τοπικό πρωτάθλημα της περιοχής, με βλέψεις ανόδου. Τα ίδια όνειρα είχε και στην αρχή της δεκαετίας καθώς αφού με το 4/4 στα μπαράζ ανόδου πήρε το «εισιτήριο» για την Γ’ Εθνική, την περίοδο 2009-2010 τερμάτισε 2ος στο πρωτάθλημα με 46 βαθμούς και 20-6 στην σειρά,πίσω από την Α.Ε.Ν. Κηφισιάς του Ηλία Παπαθεοδώρου και στα παιχνίδια «ειδικών συνθηκών» που ακολούθησε στον Βόλο, πανηγύρισε τη νίκη απέναντι σε Κόροιβο Αμαλιάδας, Φίλιππο Βέροιας και Ασβεστοχώρι και ανέβηκε στη Β’ Εθνική. Εκείνη τη χρονιά στον Διαγόρα αγωνίζονταν εκτός άλλων οι Σκορδάλης, Αντωνιάδης, Παναγιωταράκος, Τσαμπάς, Παρδακάς, Αγαπιάδης, Δούβαλης, Παπαιωσηφ, Νερατζάκης και προπονητής ήταν ο Γιάννης Τσακίρης.

Δειλινό
Το Δειλινό έκανε την «έκπληξη» στην Γ’ φάση του πρωταθλήματος Ανδρών της ΕΚΑΣΚ και έτσι βρέθηκε την περίοδο 2018-2019 στα εθνικά πρωταθλήματα. Με τεχνικό τον Γιώργο Γωνιωτάκη οι «πράσινοι» πήραν την απόφαση να αγωνιστούν με ένα απόλυτα νεανικό σύνολο στις εθνικές κατηγορίες, το οποίο και έφερε το 0-25 (έναν μηδενισμό) στην σειρά και έτσι τον υποβιβασμό της ομάδας στα τοπικά.

Έξω Παναγίτσα
Καθ’ όλη τη διάρκεια της δεκαετίας η Έξω Παναγίτσα πηγαινοέρχεται στα τοπικά και εθνικά πρωταθλήματα και συγκεκριμένα τη Γ Εθνική. Το Σύνολο από την Χαλκίδα την σεζόν 2009-2010 «τρύπωσε» στον 2ο όμιλο νότου και πραγματοποιώντας την καλύτερη της σεζόν μέχρι στιγμής κατάφερε να τερματίσει 7η. Η χρονιά που ακολούθησε δεν ήταν το ίδιο… ευνοϊκή μιας και με 12 νίκες και 14 ήττες είδε την  «έξοδο» προς τα τοπικά. Το 2012 η ΑΕΕΠ επιστρέφει στον «πολυαγαπημένο» της όμιλο, ο οποίος είχε συρρικνωθεί στους 20 αγώνες, όμως δεν κατάφερε να αντέξει. Έτσι ακολούθησε για ακόμα μια φορά τον… δρόμο προς την ΕΣΚΑΣΕ. Μερικά χρονιά αργότερα ο σύλλογος από την Εύβοια επανήλθε και το 2017-2018 εντάχτηκε και πάλι στις εθνικές κατηγορίες. Με ονόματα όπως Σ.Γκιζογιάννης, Θεοδωράκος, Σκεμπές, Μανταλβάνος Σβορώνος και Δρακάκης έδειξε προθέσεις παραμονής. Τελικός απολογισμό εκείνη τη χρονιά ήταν να βρεθεί στην θέση των μπαράζ, όπου σε ένα δραματικό ματς κατέκτησε τη νίκη της Νέας Ιωνίας με 62-60 και συνάμα την παραμονή της στην Γ' Εθνική. Την σεζόν 2018-2019 στην «παρέα» του Σωκράτη Γκιζογιάννη προστέθηκαν οι Σέττος και Ξιούρας όμως η κατάληξη αυτή τη φορά δεν ήττα θετική. Στο τέλος την αγωνιστικής σεζόν η Έξω Παναγίτσα βρέθηκε με το 4-21 και 1 μηδενισμό και το εισιτήριο της επιστροφής στις εντός νομού υποχρεώσεις. Φέτος αγωνίζεται στην Α ΕΣΚΑΣΕ.

Εργοτέλης
Ο Εργοτέλης αποτελεί τον «νησιώτη» με τη μεγαλύτερη (χρονικά) συνεχόμενη πορεία στην Γ' Εθνική την τελευταία δεκαετία. Οι «κιτρινόμαυροι» βρέθηκαν την σεζόν 2010-2011 ως πρωταθλητές Κρήτης στον 2ο όμιλο και μέχρι και το 2015 κατάφεραν να παραμείνουν στον συγκεκριμένο όμιλο αποτελώντας τον σκληροτράχηλο αντίπαλο του. Το 2014 το σύνολο από το Ηράκλειο τερμάτισε 4ο στον όμιλο και ήρθε αντιμέτωπο με τον Απόλλωνα Αρχαίας Κορίνθου γνωρίζοντας την ήττα με σκορ 70-65. Ότι δεν έκανε στο τέλος της συγκεκριμένης σεζόν κατάφερε να πανηγυρίσει την επόμενη αγωνιστικής περιόδου, τερματίζοντας 3ος. Στον αγώνα μπαράζ που έγινε στα Χανιά,  συνάντησε τον Προμηθέα Χαλανδρίου, του Νικητόπουλου και πήρε την άνοδο προς την Β Εθνική. Σε όλη την πενταετία προπονητής στον Εργοτέλη ήταν ο Γιώργος Μακράκης. Αυτή τη στιγμή η ομάδα από την «μεγαλόνησο» αγωνίζεται στο τοπικό πρωτάθλημα της ΕΚΑΣΚ (όπου και έπεσε για λόγους οικονομικούς το 2017) με βλέψεις ανόδου.

Ηράκλειο ΟΑΑ
Η ομάδα του «τένις» (όπως έχει χαρακτηριστεί), την αγωνιστική περίοδο 2009-2010 ολοκλήρωσε τις αγωνιστικές της υποχρεώσεις στην 3η θέση της βαθμολογικής κατάταξης του 2ου ομίλου νότου της Γ Εθνικής. Όπως έδειξε η ιστορία, η συγκεκριμένη χρονιά διατέλεσε προάγγελο προκειμένου το Ηράκλειο ΟΑΑ, των Μανώλη Δημητριάδη και Βασίλη Ράλλη την επόμενη σεζόν να κυνηγήσει την άνοδο. Εν τέλει, το 2010-2011 με 49 βαθμούς και το 23-3 στην σειρά έκλεισε τις υποχρεώσεις του στην 2η θέση του πρωταθλήματος και συνάμα να δηλώσει παρουσία στα μπαράζ ανόδου ανάμεσα στους δευτεραθλητές όλων των ομίλων. Στην Λιβαδειά (όπου και έγιναν τα παιχνίδια) με προπονητή μόνο τον Ράλλη, το σύνολο από την Κρήτη πήρε την 1η θέση και έπειτα από την «αδυναμία» της Ολυμπιάδας Πατρών ανέβηκε στην Β' Εθνική. Έκτοτε οι «μπλε» δεν ανταμώθηκαν ποτέ με το πρωτάθλημα της Γ Εθνικής. Μάλιστα το «απαρνήθηκαν» πριν δυο χρόνια όταν οι ιθύνοντες λόγω οικονομικών θέλησαν να ρίξουν το Ηράκλειο στα τοπικά (ΕΚΑΣΚ) όπου και αγωνίζεται αυτή τη στιγμή, με ένα νεανικό σύνολο και «οδηγό» τον Γιώργο Μακράκη.

Ηρόδοτος
Την σεζόν 2011-2012 ο Ηρόδοτος βρέθηκε στην Γ Εθνική, ως πρωταθλητής Κρήτης. Η πορεία του όμως είχε διάρεκια μόλις ένα χρόνο αφού στο τελικό «ταμείο» του έγραψε μόλις 3 νίκες και 18 ήττες. Το 2013 επιστρέφει στην κατηγορία όπου και παραμένει για τρεις συνεχόμενες αγωνιστικές σεζόν. Έπειτα από μια γεμάτη «σκαμπανεβάσματα» χρονιά (2015-2016) το σύνολο από την Αλικαρνασσό αποφάσισε να σταματήσει πρόωρα τις αγωνιστικές του υποχρεώσεις στον 2ο όμιλο νότου και τέσσερις αγωνιστικές πριν από την ολοκλήρωση του πρωταθλήματος να ρίξει… ρολά. Μερικοί από τους παίκτες που έχουν φορέσει την φανέλα του Ηροδότου αυτά τα χρόνια είναι οι Μηλαθιανάκης, Παπαδογιαννάκης, Αλεξίου, Χαρατσής, Τσερκιτζόγλου, Πρωτογεράκης, Γεωργούτσος, Βαρνάβας, Αποστολίδης, Τσαμπής, Μαϊστρέλης, Χρυσής, Καρλάφτης, Γρύλλης, Παρδακάς, Μητρόπαπας, Βαρνάβας, Χωματάς, Μαυρόπουλος και Βερτούδος. Πια οι «μπλε» έχοντας αλλάξει πρόσωπα στο διοικητικό τους συμβούλιο και στόχος τους είναι να βάλουν γερές βάσεις για την επάνοδο.

ΑΟ Ιεράπετρα
Την αγωνιστική περίοδο 2009-2010 αλλά και αυτή του 2012-2013 ο ΟΑ Ιεράπετρας έγραψε δυο «μελανά» κεφάλαια στην ιστορία του. Συγκεκριμένα στο ξεκίνημα της δεκαετίας έπειτα από τέσσερα χρόνια στην Γ’ Εθνική και μια μεγάλη άνθηση στο μπάσκετ της περιοχής, είδε το δρόμο προς τα τοπικά πρωταθλήματα και συγκεκριμένα την ΕΚΑΣΚ έχοντας 2 νίκες 23 ήττες και έναν μηδενισμό σε 26 αγώνες. Μερικά χρόνια αργότερα (2012-2013) η ομάδα από τον νομό Λασιθίου παρά το γεγονός ότι έκανε κινήσεις προκειμένου να… αναγεννηθεί δεν εκμεταλλεύτηκε με τον καλύτερο τρόπο το «εισιτήριο» που της δόθηκε για τις Εθνικές κατηγορίες. Η αδυναμία του συλλόγου να ανταπεξέλθει οικονομικά στις απαιτήσεις των εθνικών κατηγοριών οδήγησε τον Ιεράπετρα να παραιτηθεί πρόωρα (έδωσε μόλις 11 ματς) από το πρωτάθλημα του 2ου ομίλου νότου. Τα χρόνια που ακολούθησαν η ομάδα αγωνίστηκε στο τοπικό πρωτάθλημα της ΕΚΑΣΚ, ενώ το καλοκαίρι του 2019 αποφάσισε να γράψει τους τίτλους τέλους στην 15χρονη πορεία της.

Ίκαρος Ικαρίας
Ο Ίκαρος έκανε το μεγάλο… άλμα στην ιστορία και βρέθηκε στην Γ Εθνική της περίοδο 2010-2011. Η ομάδα από την Ικαρίας όμως άντεξε μόλις μια αγωνιστική σεζόν στη Γ' Εθνική και έπειτα πήρε τον δρόμο πίσω προς τα πρωταθλήματα της ΤΕ ΕΟΚ Σάμου. Από εκείνη τη στιγμή και έπειτα έχει στεφθεί ξανά πρωταθλητής (2012) όμως το «εμπόδιο» των μπαράζ δεν του έχει αφήσει να δοκιμάσει την τύχη του εκτός… νησιού. Όσον αφορά την αγωνιστική περίοδο 2010-2011 ολοκλήρωσε τις υποχρεώσει του στον 2ο όμιλο νότου στην 14 θέση με 1 νίκη και 25 ήττες σε 26 παιχνίδια.

Ιπποκράτης Κω
Για δυο συναπτές αγωνιστικές περιόδους (2015-2017) ο Ιπποκράτης ήταν η «αιτία» που οι ομάδες του 2ου ομίλου ταξίδευαν προς την Κω. Μάλιστα η συγκεκριμένη «έξοδος» δεν ήταν διόλου εύκολη για τους 12 αντιπάλους του αφού το σύνολο του Προδρόμου Κανενόπουλου στην αρχή, του Ρούλη Αλμπάνη στην συνέχεια και έκτοτε του Αντώνη Ασημακόπουλου (που ήταν και πρώτος σκόρερ στην ομάδα αλλά και στον όμιλο) πάλευε το κάθε ματς.  Εν τέλει ο Ιπποκράτης ολοκλήρωσε τις υποχρεώσεις του στην 5η θέση με το 18-8. Η ταυτόχρονη συμμετοχή του ανδρικού τμήματος στην Γ'' Εθνική και του γυναικείο τμήματος στην Α1 όμως στάθηκε αφορμή για σοβαρή διοικητική και οικονομική κρίση, η οποία ξεπεράστηκε άμεσα. Έτσι το φθινόπωρο του 2016 ο Ιπποκράτης βρέθηκε και πάλι  ανάμεσα στις ομάδες του 2ου Ομίλου Νότου. Νέος προπονητής ήταν ο Μιχάλης Καπλανίδης. Ο σύλλογος ολοκλήρωσε τις αγωνιστικές του υποχρεώσεις στη 2η θέση με 20 νίκες και 4 ήττες με αποτέλεσμα να πάρει το εισιτήριο ανόδου. Κορυφαίος σκόρερ εκείνη τη χρονιά αναδείχθηκε ο Αντώνης Ασημακόπουλος με 446 πόντους και ακολούθησε ο Κώστας Χαρίσης με 367. Αυτή τη στιγμή η ομάδα αγωνίζεται στο τοπικό πρωτάθλημα των Δωδεκανήσων μιας και πέρυσι για λόγους οικονομικούς δήλωσε αδυναμία να συμμετάσχει στην Α2, έχοντας μάλιστα φτάσει κοντά στα πλέι οφς ανόδου προς την Basket League.

Καλλιθέα Ρόδου
Η Καλλιθέα Ρόδου σπάζοντας όλα τα ρεκόρ σε τοπικό επίπεδο αλλά και στους αγώνες μπαράζ (εκτός των άλλων ολοκλήρωσε αήττητη τη σεζόν, έχοντας το απόλυτο 17/17 και συνολικά με τα μπαράζ πέτυχε το 21/ 21) έγραψαν με χρυσά γράμματα την ιστορία παίρνοντας το εισιτήριο για την Γ' Εθνική και τον 2ο όμιλο νότου. Έτσι έγινε μια πολλά υποσχόμενη δύναμη που όμως δεν άντεξε την πίεση των ταξιδιών. Έτσι οι Ροδίτες έμειναν μόλις μια αγωνιστική περίοδο (2018-2019) στα εθνικά πρωταθλήματα και με σειρά αγώνων 8-17 σε 26 ματς τερμάτισαν 12οι και πήραν τον δρόμο προς την επιστροφή των τοπικών πρωταθλημάτων όπου και αγωνίζεται φέτος με αντίπαλους τους Διαγόρα, Γαλάζια Ακαδημία, Ροδίων Άθλησις, Σύμη και Ιαλυσό, ενώ ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα, και ουσιαστικά «σημαία» σε όλη αυτή την πορεία ήταν ο Παναγιωταράκος, που διετέλεσε και προπονητής.

Κύδωνας Χανιών 
Την αγωνιστική περίοδο 2015-2016 ο Κυδωνας δήλωσε συμμετοχή στην Γ' Εθνική. Η ομάδα από τα Χανιά με προπονητή τον Κώστα Σδράκα μπορεί να παρουσίασε ένα αξιόμαχο πρόσωπο, χάνοντας αρκετά ματς κυριολεκτικά στο καλάθι, όμως εν τέλει τερμάτισε στην 11η θέση του ομίλου. Αποτέλεσμα να επιστρέψει στο τοπικό πρωτάθλημα Κρήτης όπου και αγωνίζεται μέχρι και σήμερα. Ο υποβιβασμός όμως από τις εθνικές κατηγορίες έγινε και η αφορμή προκειμένου η διοίκηση της ομάδας να σπάσει σε δυο «κομμάτια» και να γεννηθεί ο ΑΟΚΧ. Μάλιστα την περίοδο εκείνη το Ανδρικό μπασκετικό τοπίο είχε χωριστεί σε δύο μέρη τους «μπλε» και του «κίτρινους». Πια οι οποίες διαφορές έχουν λυθεί και οι ιθύνοντες συνυπάρχουν για το καλού του τοπικού αθλητισμού.

ΓΣ Κύμης
Μόλις τρία χρόνια μετά την ίδρυση του ο ΓΣ Κύμης πήρε το «εισιτήριο» για τις εθνικές κατηγορίες και τη Γ' Εθνική. Εκεί παρέμεινε μόλις μια αγωνιστική σεζόν καθώς με 19 νίκες και μόλις μια ήττα (απέναντι στον Εργοτέλη με 84-76) αναδείχτηκε πρωταθλητής και συνέχισε την ανοδική του πορεία μέχρι και την Basket League. Πρόεδρος της ομάδας είναι ο Αλέξανδρος Θεοδώρου, τεχνικός εκείνη την αγωνιστική χρονιά (καθώς όπως και τα χρόνια που ακολούθησαν) ήταν ο  Βασίλης Μπρατσιάκος και παίκτες που φόρεσαν τη φανέλα το 2013-2014 ήταν οι Παπαντωνίου, Κατράνας, Καραμπάτσος, Σιαμανδούρας, Γεωργιάδης, Μπίρμπας, Γκρινιάρης, Αγγελής, Μπολάνος, Ράπτης, Καμπούρης και Σέττος. Όσον αφορά την φετινή αγωνιστική χρονιά η ομάδα δεν συμμετέχει σε κανένα πρωτάθλημα αφού έχει ανασταλεί η λειτουργία του Ανδρικού τμήματος.

ΟΦΗ
Έπειτα από ένα χρόνο… παύσης, ο μπασκετικός ΟΦΗ έκανε restart και επέστρεψε στις εθνικές κατηγορίες. Με τεχνικό τον Γιάννη Κόκκινο το 2016 οι «μελανολευκοι» δήλωσαν συμμετοχή στο πρωτάθλημα της Γ' Εθνικής και εν τέλει τερμάτισαν 6οι στον 2ο όμιλο νότου. Το «Continued» όπως το είχαν ονομάσει οι ιθύνοντες διαδραματίστηκε με αλλαγές στο σύνολο του ΟΦΗ, τόσο σε παίκτες όσο και στην τεχνική ηγεσία, καθώς ο Βασίλης Ράλλης αντικατέστησε τον Κόκκινο τον Νοέμβριο του 2017. Το 2018-2019 ο ΟΦΗ τερμάτισε 2ος (22-4) στον όμιλο και έτσι πανηγύρισε την «άνοδο» στην Β' Εθνική όπου και αγωνίζεται φέτος.

Πανναξιακός
Ο Πανναξιακός αποτελεί τον πιο ιστορικό Αθλητικό Σύλλογο της Νάξου και ιδρύθηκε το 1960 μετά από τη συγχώνευση των σωματείων Ολυμπιακός Νάξου(1959) και Απόλλων Νάξου. Στη Γ' Εθνική έκανε την παρθενική του εμφάνιση την περίοδο 2015-2016 όπου και τερμάτισε 8ος στον 2ο όμιλο νότου. Έτσι με ρεκόρ 13-13 εξασφάλισε την παραμονή του και για την επόμενη η σεζόν στην κατηγορία. Την περίοδο 2016-2017 όμως δεν είχε την ίδια τύχη αφού το 6-18 και η 11η θέση τον οδήγησαν πίσω στο τοπικό πρωτάθλημα των Κυκλάδων, όπου και αγωνίζεται μέχρι και σήμερα (Β' όμιλο).

Πολυκράτης Πυθαγορείου
Ο Πολυκράτης Πυθαγορείου κατέκτησε το Πρωτάθλημα που διοργανώνει η Τοπική Επιτροπή Ε.Ο.Κ. Σάμου κατά την αγωνιστική περίοδο 2010-11 και έτσι έλαβε για πρώτη φορά στην ιστορία του το δικαίωμα συμμετοχής στη Γ' Εθνική Κατηγορία. Μάλιστα με ρεκόρ 9-13 σε 22 ματς κατάφερε να εξασφαλίσει την παραμονή της και την επόμενη αγωνιστική σεζόν στην κατηγορία. Το 2012-2013 η ομάδα από την Σάμο τερμάτισε ακριβώς στην ίδια θέση (9η) όμως αυτή τη φορά οι ομάδες του νότιου ομίλου μειώθηκαν (11), με αποτέλεσμα να μην καταφέρει να εξασφαλίσει και για τρίτη συνεχόμενη χρονιά τη θέση του στον 2ο όμιλο.

Παπάδος Γέρας
Μετά από τρεις αποτυχημένες προσπάθειες, η Γέρα κατέκτησε την άνοδο στη Γ' Εθνική Κατηγορία μέσω των μπαράζ του Αιγαίου Πελάγους το 2010, αντικαθιστώντας την Αναγέννηση Ρόδου, η οποία δήλωσε αδυναμία συμμετοχής. Έτσι έγινε η πρώτη ομάδα από τη Λέσβο που συμμετείχε ποτέ σε εθνική κατηγορία. Η χρονιά στον 2ο όμιλο νότου ήταν αρκετά… έντονη με συνεχές αλλαγές στον πάγκο του συνόλου. Συγκεκριμένα, τον Οκτώβριο του 2010, ο προπονητής Γιώργος Κατσίνης αντικατέστησε στην τεχνική ηγεσία τον Στέφανο Μαρίνο, ακολούθησε εκ νέου αλλαγή τον Μάρτιο του 2011 όπου  καθήκοντα πρώτου προπονητή ανέλαβε ο Βασίλης Μάντης. Εκείνη την σεζόν η ομάδα συγκέντρωσε 7 νίκες και 19 ήττες, σκορ που την οδήγησε στα τοπικά. Το 2012-2013 ο Παπάδος Γέρας επιστρέφει στην Γ' Εθνική με προπονητή τον Γιώργο Καράμβαλη και ονόματα όπως οι Γιώργος Δημητρίου, Γιάννης Τσολάκης και Απόστολος Παντσιος στο σύνολο του. Η ομάδα από την Μυτιλήνη πραγματοποιώντας εξαιρετική χρονιά τερμάτισε 4η στον όμιλο. Τη σεζόν 2013-2014 η Γέρα ξεκίνησε δυναμικά τον σχεδιασμό της, όμως η χρονιά δεν εξελίχθηκε ανάλογα. Στις αρχές Νοεμβρίου το δίδυμο Καραμαλή-Αλμπάνη αντικαταστάθηκε από τους Δημήτρη Βογιατζή και Γιώργο Μάγειρα, οι οποίοι όμως αποχώρησαν ένα μήνα μετά. Στα τέλη Ιανουαρίου του 2014 η διοίκηση αποφάσισε να αποσύρει την ομάδα από το Πρωτάθλημα της Γ Εθνικής. Μέχρι τότε το ρεκόρ ήταν 1-8. Έκτοτε η Γέρα δεν έχει καταφέρει να βρεθεί ξανά στα εθνικά πρωταθλήματα αν και αρκετές φορές δήλωσε συμμετοχή στο ειδικό πρωτάθλημα ανόδου ως πρωταθλήτρια Λέσβου.

ΧΒΑ
Την περίοδο 2012 μια αυτόνομη ομάδα, με το όνομα ΧΒΑ (ακαδημία μπάσκετ) έκανε την εμφάνιση της στην Χαλκίδα. Το δημιούργημα ήταν του Βασίλη Μπρατσιάκου και μαζί με ανθρώπους της περιοχής κατάφεραν μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα να το στήσουν και να του δώσουν τα εφόδια προκειμένου να πρωταγωνιστήσει στα τοπικά πρωταθλήματα της ΕΣΚΑΣΕ. Έτσι το 2019-2020 κατάφεραν η ΧΒΑ για πρώτη φορά να βρεθεί στα εθνικά πρωταθλήματα και συγκεκριμένα τον 2ο όμιλο νότου της Γ Εθνικής. Προπονητής ήταν ο ίδιος ο δημιουργός της, όμως για λόγους επαγγελματικούς στο εξωτερικό (προπονεί ομάδα στο Κατάρ) χρειάστηκε να αποχωρήσει και έτσι στο τιμόνι της ομάδας αυτή τη στιγμή βρίσκεται ο Λευτέρης Καλογήρου.

photo credit : cnn.gr



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ