10.2 C
Athens
Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Ο Άγιος Βασίλης είναι… Τσέχος! (pics & vids)

Η Φενέρμπαχτσε έχει το δεύτερο χειρότερο ρεκόρ της φετινής Euroleague φτάνοντας στο τέλος του πρώτου γύρου, γεγονός που δε θα πίστευε κανείς πριν από την έναρξη της αγωνιστικής περιόδου. Η άμυνα αποτελεί μελανό σημάδι, μήπως όμως φταίει και κάτι ακόμη για την… τραγική της εικόνα. Το basketa.gr επιχειρεί μια… βουτιά στους αριθμούς των Τούρκων βγάζοντας κάποια συμπεράσματα που αξίζουν προσοχής.

Ομοιογένεια και μεταγραφές…

Οι Τούρκοι έφεραν στην Κωνσταντινούπολη, τον Πρωταθλητή Ευρώπης και πρώτο σκόρερ της περυσινής λίγκας Νάντο Ντε Κολό, αλλά και τον πρώην NBAer και εξαιρετικό με την φανέλα της Μπάγερν Ντέρικ Ουίλιαμς. Παράλληλα κράτησαν τους Σλούκα, Ντίξον, Κάλινιτς, Ντατόμε, Λοβέρν και Βέσελι, ενώ οι Ντουβερίογλου, Μαχμούτογλου παρέμειναν στο rotation δίνοντας περισσότερη ομοιογένεια και τούρκικο στοιχείο. Οι μοναδικές απώλειες ήταν αυτές των Νικολό Μέλι και Μάρκο Γκούντουριτς, οι οποίοι έκαναν το ταξίδι για την άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Όπως καταλαβαίνει ο καθένας, τα ονόματα του ρόστερ, η ομοιογένεια, αλλά και ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς στον πάγκο αποτελούν κάτι παραπάνω από εισιτήρια για την επιτυχία. Ωστόσο, η Φενέρ οδεύει από το κακό στο χειρότερο και αιτία αποτελούν τα αμυντικά προβλήματα. Ή μάλλον έτσι πιστεύουν οι περισσότεροι…

Η άμυνα… ελβετικό τυρί

Οι αριθμοί δεν λένε πάντα την αλήθεια, αλλά πολλές φορές στο μπάσκετ, λένε πολλά παραπάνω από αυτά που βλέπουμε ως απλοί θεατές. Μία απλή εξήγηση θα μπορούσε να πει κανείς πως είναι η άμυνα. Οι 82,1 πόντοι που δέχεται μέσο όρο η άμυνα των Τούρκων σίγουρα κάνουν τον Ζοτς να χάνει τον ύπνο του. Η Φενέρ μοιάζει δυσκίνητη και στις περιστροφές μένει συνήθως εκτεθειμένη. Ο τραυματισμός του Βέσελι δημιούργησε πρόβλημα στην ρακέτα της Φενέρ με τον Λοβέρν να μην μπορεί ακόμα να μπει στα… παπούτσια του. Η δυσκαμψία αυτή οφείλεται και στην κακή αντίδραση του Ντέρικ Ουίλαμς στα αμυντικά του καθήκοντα, ο οποίος έχει αποδειχτεί πολύ πιο «βαρύς» από τον Νικολό Μέλι. Ωστόσο, ίσως το πρόβλημα κρύβεται στην επίθεση και όχι στην άμυνα, που έβγαλε τον Ζοτς από τα ρούχα του, όσο περίεργο κι αν φαίνεται και εξηγούμαι…

https://www.youtube.com/watch?v=k47MSIFEZzo

Η άδεια ρακέτα και τα… ανώφελα σουτ

Η Φενέρ έχει ένα πλήρες rotation το οποίο αποτελείται από Σλούκα, Ντε Κολό, Ντατόμε, Ουίλαμς και Βέσελι με τους Λοβέρν, Μαχμούτογλου, Κάλιντιτς, Ντουβερίογλου και Ντίξον να έρχονται από τον πάγκο. Αν εξαιρέσει κανείς τον Βέσελι που έχασε αρκετά παιχνίδια λόγω τραυματισμού, οι μόνοι παίκτες που παίζουν κοντά στο καλάθι είναι οι Λοβέρν και Ντουβερίογλου με τον νεαρό σέντερ να μην παίζει πάνω από 10 λεπτά. Ως εκ τούτου προέκυψε το πρόβλημα των Τούρκων μέσα στο ζωγραφιστό. Η Φενέρ έχει πέσει στο 39,7% σε συχνότητα εκτέλεσης στα σουτ κοντινής απόστασης (short range) από τα οποία παίρνει μόλις 1,2 πόντους μέσο όρο, την ώρα που πέρυσι είχε 42,7% παίρνοντας 1,37 πόντους μέσο όρο από κάθε προσπάθεια, αριθμός που την κατέστησε 1η στην σχετική λίστα. Η κατάσταση στα σουτ μέσης απόστασης (mid-range) και μακρινής απόστασης (long range)  είναι ακόμα χειρότερη. Το 21,6% στο frequency την περυσινή χρονιά μετατράπηκε σε 20,6%, σε μόλις 16 αγωνιστικές, παίρνοντας μάλιστα μόλις 1,66 πόντους ανά προσπάθεια, αριθμός που αποτελεί «πληγή» για την επιθετική λειτουργία της Φενέρ. Η αδυναμία να παίξουν τα πικ εν ρολ με τον αργό Λοβέρν και τους Ουίλιαμς και Ντε Κολό να αρέσκονται στο παιχνίδι απομόνωσης (isolation), έχει αναγκάσει την ομάδα του Ομπράντοβιτς να σουτάρει από μέση απόσταση, συνήθως  σε σουτ μετά από ντρίπλα. Τα σουτ τριών πόντων παραμένουν σε υψηλή συχνότητα φτάνοντας σχεδόν το 40% γεγονός που απορρέει φυσικά από την αδυναμία που προκύπτει στην ρακέτα.

Ο πύργος από την Τσεχία!

Κι αν θέλουμε να το πούμε απλά, ο παλιός ή έστω ο περυσινός Βέσελι θα άλλαζε τα πάντα. Την σεζόν που πέρασε ο Τσέχος είχε κάτι παραπάνω από 12 πόντους και 6 ριμπάουντ ανά παιχνίδι, με 70% εντός παιδιάς και σχεδόν 80% στις βολές. Φέτος έχει περιοριστεί στους 7.6 πόντους και 4 ριμπάουντ μέσο όρο με το ποσοστό στις βολές να ξεπερνά οριακά το 40%. Μέσα σε όλα αυτά ο παίχτης φόβητρο για τους αντίπαλους γκαρντ στην προσπάθεια να διεισδύσουν στην ρακέτα έχει… εξαφανιστεί.

Ο Ζοτς βρίσκεται σε δύσκολη θέση, αλλά έχει το βάρος, την γνώση, το μπάτζετ, το ρόστερ και τον κόσμο για να μπορέσει να κάνει την ολική ανατροπή. Ίσως, όμως το μοναδικό που ζήτησε από τον Άγιο Βασίλη να του φέρει πίσω τον παλιό καλό Γιαν



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ