11 C
Athens
Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025

ΝΒΑ: Στη μέση ενός «ψυχρού πολέμου» (vids)

Το ΝΒΑ είναι ξανά, εξαιτίας του Ενές Καντέρ, θέμα στη διαμάχη ΗΠΑ και Κίνας και το Basketa.gr αναφέρει τα περιστατικά, που δείχνουν πως η λίγκα έχει λόγο να ενδιαφέρεται σε αυτό τον «ψυχρό πόλεμο», αφού ουσιαστικά... είναι στη μέση.

«Το καθεστώς Σι Τζινπίνγκ είναι ένα νέο καθεστώς, ένα καθεστώς διαφορετικό από τα προηγούμενα. Θα μπορούσε το κινέζικο Κομμουνιστικό Κόμμα να ονομάζεται το κινέζικο Καπιταλιστικό Κόμμα». Αυτά είναι μερικά από τα λόγια του Πιερ Ρουσέ, κορυφαίου Γάλλου ορνιθολόγου με έντονη πολιτική δράση, υψηλού στελέχους του αντικαπιταλιστικού κόμματος στην χώρα του. Αποτελούν μια καλή εξήγηση για το ποια είναι η κατάσταση στην Κίνα και το ποια καθημερινότητα αντιμετωπίζουν οι πολίτες της.

Ο κομμουνιστικός καπιταλισμός, όπως τον αποκαλούν πολλοί, έχει συγκεκριμένες επιταγές για τα ανθρώπινα δικαιώματα, όπως και την κριτική απέναντι στο καθεστώς. Πρέπει να είναι συγκεκριμένη και να μην ξεπερνά ορισμένα όρια, διαφορετικά μπορεί ένας ολόκληρος μηχανισμός να λειτουργήσει εναντίον σου και, από το πουθενά, να βρεθείς στο περιθώριο ή σε μια τεράστια διαμάχη μαζί του.

Το ΝΒΑ το... νιώθει στο πετσί του εδώ και δύο χρόνια. Μια τοποθέτηση μη αρεστή στους Κινέζους και γίνεται αφορμή για «πόλεμο». Το παραμικρό που μπορεί να ενοχλήσει το ολοκληρωτικό καθεστώς ενός προέδρου, που συγκέντρωσε όλες τις δυνάμεις πάνω του και επί της ουσίας έκανε τον εαυτό του ισόβιο στη θέση του, φέρνει άμεσα αντίδραση και προκαλεί «πλήγματα», είτε στην ίδια τη λίγκα είτε στις ομάδες της, με τον Άνταμ Σίλβερ να χρειάζεται να διατηρεί ισορροπίες, ώστε να μην «καταρρεύσει» το «χρυσό» του οικοδόμημα.

https://www.youtube.com/watch?v=GHpFjtuAYLQ&ab_channel=Vox

Το... διπλωματικό επεισόδιο και η εξιλέωση στο BLM

Όλα θα άρχιζαν τέτοια εποχή, πριν από δύο χρόνια, με τον Ντάριλ Μόρεϊ να προκαλεί ένα χάος μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, με τα «σκάγια» να παίρνουν το ΝΒΑ, εξαιτίας ενός tweet του. Για την ιστορία, σε εκείνο ζητούσε την ανεξαρτησία του Χονγκ Κονγκ, παίρνοντας θέση υπέρ των κατοίκων του στις τότε διαδηλώσεις εναντίον του καθεστώτος της Κίνας, οι οποίες κατέληξαν αρκετά επεισοδιακά.

Όλα αυτά ήρθαν σε μια ιδιαίτερη στιγμή. Η κινεζική αγορά, βλέπετε, δεν είναι μόνο εκείνη που αποφέρει τα περισσότερα κέρδη στη λίγκα και σε κορυφαίους παίκτες της, αλλά την εποχή εκείνη ήταν επικερδής ιδίως για τους Χιούστον Ρόκετς, την ομάδα όπου αγωνιζόταν τότε ο Μόρεϊ ως GM, καθώς είναι η ομάδα όπου διακρίθηκε παγκοσμίως ο σπουδαίος Γιάο Μινγκ. Παράλληλα, αρκετές κινεζικές ομάδες βρίσκονταν ήδη στις ΗΠΑ και ομάδες του ΝΒΑ έπαιζαν σε ασιατικές χώρες λόγω της preseason.

Το tweet εκείνο, επομένως, έφερε μεγάλη αναταραχή, αφού η κινεζική κυβέρνηση διόλου αρέσκεται σε τέτοιες τοποθετήσεις. Οι Ρόκετς καταδίκασαν τη δήλωση του Μόρεϊ, εκείνος επανήλθε με απολογητική διάθεση και το ΝΒΑ προσπάθησε να κρατήσει μετριοπαθή στάση, στηρίζοντας μεν την ελευθερία της έκφρασης, αλλά τονίζοντας πως χάθηκαν ουκ ολίγα χρήματα. Είναι χαρακτηριστικό, ότι η κινεζική βιομηχανία smartphones, Vivo, ανήγγειλε τη διακοπή των σχέσεών της με τη λίγκα λόγω της κόντρας αυτής, για να ακολουθήσουν αρκετές άλλες.

https://www.youtube.com/watch?v=KPwZIRBEaVE&ab_channel=PiSportsNews

Αν κάποιος, πάντως, κατηγόρησε τότε ευθέως τον Σίλβερ για προσπάθεια προστασίας του οικονομικού συμφέροντος έναντι της ελευθερίας της έκφρασης του Μόρεϊ, που δεν εκπροσωπούσε κανέναν άλλο πλην του εαυτού του, η στάση του ΝΒΑ σε όσα συνέβησαν την περίοδο του «ξεσπάσματος» του Black Lives Matter, όταν σκοτώθηκε ο Τζορτζ Φλόιντ, τον εξιλέωσε απόλυτα, παίρνοντας σαφή θέση υπέρ του κινήματος και εναντίον του Ντόναλντ Τραμπ.

Η επίθεση του Κογκρέσου και το δεύτερο «μαύρο» στον Καντέρ

Η κατάσταση έμοιαζε να έχει εξομαλυνθεί και το περιστατικό του Μόρεϊ, παρότι μνημονεύεται ακόμη, ανήκε στο παρελθόν. Τον περασμένο Ιούλιο, όμως, ήρθε το αμερικανικό Κογκρέσο να ζητήσει από τους παίκτες του ΝΒΑ να σταματήσουν τις συνεργασίες με κάθε κινεζική αθλητική εταιρεία, κάτι όχι τόσο εύκολο, από τη στιγμή που η αγορά αυτή τροφοδοτεί τη λίγκα και τους κορυφαίους της παίκτες.

Σύμφωνα με το Κογκρέσο, οι συνθήκες εργασίας στην παραγωγή βάμβακος στη Ζιζιάνγκ φέρνουν αρνητική φήμη στο ΝΒΑ και τους παίκτες του, προσθέτοντας ότι οι Κινέζοι βιομήχανοι φέρνουν μουσουλμάνους ως φθηνά χέρια στα εργοστάσια τους, καθιστώντας τα περισσότερο σαν στρατόπεδα συγκέντρωσης παρά ως υγιείς χώρους εργασίας. Στην κατακλείδα το Κογκρέσο ανέφερε, ότι οι κινεζικές αθλητικές εταιρείες τάσσονταν υπέρ της δουλειάς, που γίνεται στη Ζιζιάνγκ.

Την ίδια στιγμή, υπάρχουν καταγγελίες για κακοποιητικές συμπεριφορές των ντόπιων προπονητών της Ακαδημίας του ΝΒΑ, που υπήρχε στην ίδια περιοχή. Η λίγκα, μετά από όλες αυτές τις αναφορές, τοποθετήθηκε εναντίον της Ζιζιάνγκ, επισημαίνοντας πως δεν έχει καμία σχέση με την Ακαδημία, που λειτουργεί εκεί. Η κινεζική κυβέρνηση, από την πλευρά της, δεν έκρινε σκόπιμο να σχολιάσε όλες αυτές τις καταγγελίες, «σφυρίζοντας» αδιάφορα εκεί... που δεν τη βόλευε.

Και, τελικά, αποφάσισε να τα βάλει με τον Ενές Καντέρ και τους Σέλτικς. Μετά τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Τούρκος σέντερ τα έβαλε και με τον Σι Τζινπίνγκ, κατηγορώντας τον ως δικτάτορα με αφορμή τη διαχείρηση του Θιβέτ. Με λίγα λόγια, χρόνο για να επιβάλουν κυρώσεις στους Αμερικανούς, όπως έγινε και με τους Σέλτικς, έχουν, αλλά φαίνεται πως αυτός τους λείπει, όταν κάποιος κάνει αναφορά για τις συνθήκες εργασίας στα εργοστάσια της χώρας.

https://www.youtube.com/watch?v=v7utRg0scgE&ab_channel=ABCNews%28Australia%29

Το σίγουρο για το ΝΒΑ, είναι πως βρίσκεται επί της ουσίας στη μέση ενός «ψυχρού πολέμου», που έχει αναπτυχθεί ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα. Το πού θα οδηγήσει αυτός κανείς δεν ξέρει, αλλά η λίγκα, αντλώντας τη δύναμή της σε μεγάλο βαθμό από την Άπω Ανατολή, αδιάφορη δε μένει...

https://www.youtube.com/watch?v=axs8ZMqmKWY&ab_channel=USATODAYSports



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ