16.8 C
Athens
Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου, 2024

Ναντζίνγκ: Μια ιστορική πόλη για μια μεγάλη διοργάνωση (pics)

Η Ναντζίνγκ μπορεί να μπήκε στη ζωή μας, ως μπασκετικοί, με την κλήρωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2019. Για τους Κινέζους όμως είναι μια πόλη που μοιάζει να ήταν πάντα εκεί και η οποία έχει μια πολύ μεγάλη και ξεχωριστή θέση στην ιστορία της χώρας.

Σήμερα είναι μια πόλη που αγγίζει έναν πληθυσμό 8.500.000, ενώ με τα περίχωρα αγγίζει τους 30.000.000 κατοίκους. Είναι σύγχρονη, με ένα από τα ομορφότερα γήπεδα και το μεγαλύτερο, χωρητικότητας 20.000 θεατών, στο Nanjing Youth Olympic Sports Park. Τα ίχνη που έχει αφήσει όμως φτάνουν πολύ πιο πίσω, στον 3ο αιώνα, έχοντας μάλιστα διατελέσει και πρωτεύουσα της Κίνας επί διαφορων δυναστειών, αλλά και κυβερνήσεων ως το 1949.

Καθοριστικός παράγοντας στην εξέλιξή της και στον πρωταγωνιστικό της ρόλο στην ιστορία της χώρας έπαιξε το σημείο στο οποίο χτίστηκε. Βρίσκεται στο Δέλτα του ποταμού Γιανγκτσέ. Είναι ένα από τα μεγαλύτερα λιμάνια εσωτερικής ναυσιπλοϊας στον κόσμο. Ίσως αυτή η επαφή της με τον κόσμο και εκτός Κίνας λόγω της θέσης της,  αλλά και το γεγονός ότι είναι μια από τις 15 μέρες της χώρας που απολαμβάνει ένα είδος αυτονομίας, άνοιξε άλλους ορίζοντες και σήμερα συγκαταλέγεται στις πόλεις με τα καλύτερα πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα.

Όσοι έχουν χρόνο για τουρισμό δεν θα απογοητευτούν από την επίσκεψή τους στην πόλη, καθώς φαίνεται να έχει κάτι για όλους. Μουσεία και ιστορικά μνημεία που φιλοτεχνήθηκαν από τον 3ο αιώνα. Αλλά και μοναδικά σημεία όπου η φύση έχει τον πρώτο λόγο. Ενδεικτικά, να σας τα πούμε και στα... κινέζικα να είμαστε σίγουροι πως δεν θα σας στείλουμε αλλού. Έτσι λοιπόν για να ξεκινήσουμε από τα εύκολα, υπάρχουν το προεδρικό παλάτι το μουσείο της Nanjing, το μουσείο τέχνης της πόλης και η βιβλιοθήκη, Και έχουμε και λέμε: Μαυσωλείο του Sun Yat-Sen και ακόμη Fuzimiao, Ming Palace, Chaotian Palace, Porcelain Tower, Drum Tower, Stone City, City Wall, Qinhuai River, Xuanwu Lake and Purple Mountain.

Μια που πιάσαμε τα κινέζικα να σας πούμε πως το ονοματάκι της πόλης δεν είναι τυχαίο, καθώς σημαίνει «Νότια Πρωτεύουσα». Αυτό δηλαδή που ήταν για κάμποσους αιώνες. Ανάλογα πάντως με το ποια δυναστεία έκανε κουμάντο, βίωνε και τα δικά της βαφτίσια. Έτσι, στα χρόνια της Δημοκρατίας της Κίνας (ως το 1949) ήταν απλά γνωστή ως Jing που σημαίνει πρωτεύουσα, υποκοριστικό του σημερινού ονόματός της. Πρώτη φορά έγινε η πρώτη πόλη της Κίνας στη δυναστεία των Jin, ενώ στο σημερινό της όνομα το πήρε όταν τα σκήπτρα πήραν οι Μινγκ, περίπου 600 χρόνια αργότερα. Μπορείτε, αν το ψάξετε, να τη συναντήσετε και ως Jingling ή Ginling, το οποίο σημαίνει «Χρυσός Λόφος» και ήταν ο τρόπος που την αποκαλούσαν όταν κουμάντο έκανε η Δυναστεία των Ζου. Συνολικά έξι δυναστείες είχαν δείξει την προτίμησή τους στο σημείο και το χρησιμοποίησαν ως πρωτεύουσα του κράτους.

Για να μην λέμε μόνο για την Ελλάδα, να ξέρετε πως έχει βρεθεί αμφορέας Ζουν (κάτι σαν το δικό μας το κρασί), τον οποίο κάποιοι χρησιμοποιούσαν πριν από 5.000 χρόνια όπως εκτιμήθηκε. Η περιοχή πέρασε καλές και άσχημες περιόδους, όπως όλες. Η θέση της που ήταν η ευλογία της ήταν και η κατάρα της όπως συμβαίνει σε πολλές περιπτώσεις. Έζησε την εισβολή της Ιαπωνίας το 1937, η οποία χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερη αγριότητα, ενώ το 1949 πήρε και μια γεύση από εμφύλιο.

Ο ποταμός Γιανγκτζέ άλλωστε είναι ουσιαστικά αυτός που ενώνει μεγάλο με πλωτά μέσα κομμάτι της Κίνας από την Ανατολή προς τη Δύση, υπάρχει η απευθείας σιδηροδομική γραμμή με το Πεκίνο (1200 χιλιόμετρα στα βορειοδυτικά). Είναι ο λόγος που την χαρακτηρίζουν και «πύλη της Ανατολής στη Δύση».

Ξεχωριστή θέση έχει πάντως και η λίμνη Xuanwu, στα νοτιοανατολικά της πόλης, η οποία σχηματίστηκε στον 1ο αιώνα και έχει το θρύλο της, στον οποίο ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ πως υπάρχει ΚΑΙ δράκος: Η κίνηση τεκτονικών πλακών δημιούργησε το βουνό Γιανσάν. Τα επιστημονικά τελειώνουν εδώ και πάμε στα ωραία: Ο θρύλος λέει πως ο αυτοκράτορας Σουν Κουάν ήταν αυτός έβαλε να γεμίσουν τη λίμνη νερό. Η οποία πήρε το όνομά της από έναν μαύρο δράκο, ο οποίος πίστευαν πως είναι ο θεός του νερού και τον οποίο εννοείται πως είχε δει πολύς κόσμος να κάνει το μπάνιο του στη λίμνη. Σύμφωνα με τις τεκμηριωμένες περιγραφές τους ο δράκος έμοιαζε με χελώνα και φίδι. (σ.σ. οκ...) Το οποίο έφερε το Xuanwu, που σημαίνει "μαύρη χελώνα". Είδατε; Όλα έχουν μια λογική (;) εξήγηση. Για εσάς που θέλετε να δείτε αν όντως υπάρχει δράκος στο παραμύθι να σας πούμε πως η λίμνη βρίσκεται σε ένα πάρκο, πως έχει πέντε νησιά που ενώνονται με πανέμορφες τοξοτές γέφυρες και στο πάρκο υπάρχουν ναοί, παγόδες, κήποι, εστιατόρια, τσαγερί, ένας μικρός ζωολογικός κήπος και διάφορα άλλα. Η κύρια είσοδος είναι η Xuanwu Gate.

 

Μην αγχώνεστε με όλα αυτά. Αν θέλετε να νιώσετε πιο πολύ σαν στο.. σπίτι σας, κρατήστε αυτό το «Δύση», γιατί όσο παραδοσιακοί τύποι κι αν είναι οι Κινέζοι, ο δυτικός τρόπος ζωής δηλώνει κι εδώ το «παρών». Μέσα από τον πολιτισμό, τις ιδιωτικοποιήσεις και τις μεγάλες εταιρείες, αλλά και μέσα από πιο καθημερινές καταστάσεις, όπως είναι τα ψώνια για παράδειγμα. Τα mall είναι μια πραγματικότητα και στην Νανζίνγκ, που δεν περιορίζεται στις τοπικές, παραδοσιακές αγορές. Στην περιοχή Xinjekou CBD και Hunan Road υπάρχουν πολυκαταστήματα που μάλιστα το ξενυχτάνε και λίγο, η περιοχή Ναντζίνγκ 1912 έχει σχεδόν τα πάντα σε σχέση με φαγητό από παραδοσιακά εστιατόρια (η πάπια ήταν και παραμένει η νούμερο ένα επιλογή για τους ντόπιους) μέχρι δυτικότροπες παμπ. Από τις μεγάλες ατραξιόν παραμένει η πιο παλιά περιοχή για έξοδο κοντά στο Ναό του Κομφούκιου (Nanjing Fuzimiao ) κατά μήκος του ποταμού Quinhuai, όπου υπάρχουν νυχτερινές αγορές, εστιατόρια και μπαρ, ενώ για τους πιο ρομαντικούς, υπάρχουν και οι βαρκάδες.

Μην ξεχαστείτε με όλα αυτά όμως... Ο σκοπός του ταξιδιού σας είναι άλλος! Το ραντεβού είναι ήδη κλεισμένο στο Nanjing Olympic Sports Center και για εσάς υπάρχει μόνο μία: Η επίσημη αγαπημένη!

 

 



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ