10.2 C
Athens
Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Νέα παρέμβαση Ευρωβουλευτών υπέρ των Εθνικών ομάδων

Η κλιμακούμενη διαμάχη που ταλανίζει το ευρωπαϊκό μπάσκετ, με την εμμονή της ECA να μην σέβεται το καλεντάρι της FIBA με τα προκριματικά των Εθνικών ομάδων και να "ρίχνει" πάνω τους αγώνες της Ευρωλίγκας, έφτασε για μία ακόμα φορά στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο.


Λίγες ημέρες μετά την ανακοίνωση του προγράμματος της Ευρωλίγκας για την σεζόν 2018-19, που δείχνει απροκάλυπτα την στόχευση πλήρους απαξίωσης των Εθνικών ομάδων, βουλευτές από τρεις διαφορετικές παρατάξεις της Ευρωβουλής, μεταξύ των οποίων και ο Ελληνας Θοδωρής Ζαγοράκης κατέθεσαν ερώτημα προς την αρμόδια Επιτροπή, πιέζοντας να αναλάβει δράση και να επιδιώξει μια λύση.

Το πλήρες κείμενο στα ελληνικά αναφέρει τα εξής:

“Στις 9 Νοεμβρίου 2017, σε απάντηση της προηγούμενης ερώτησής μας σχετικά με το καλεντάρι της Ευρωλίγκας, η Κομισιόν είχε πει πως ότι μοιράζεται μαζί μας τις απόψεις μας για τη σημασία των Εθνικών Ομάδων παροτρύνοντας την Παγκόσμια Ομοσπονδία Μπάσκετ (FIBA) και την Euroleague Commercial Assets (ECA) να καταλήξουν σε μία λύση για το καλό των αθλητών και ολόκληρου του αθλήματος.

Οκτώ μήνες αργότερα δεν έχει βρεθεί λύση και το πρόβλημα θα επιδεινωθεί τους επόμενους μήνες. Ο αριθμός των παικτών της Ευρωλίγκας που είναι διαθέσιμοι για τις Εθνικές Ομάδες είναι μικρότερος από 30% και οι καλύτεροι παίκτες κρατούνται από τις ομάδες τους. Για την επόμενη σεζόν, η ECA έχει καθορίσει και πάλι ένα καλεντάρι το οποίο είναι ασυμβίβαστο με τους αγώνες των Εθνικών Ομάδων.

Θα μπορούσε η Επιτροπή να λάβει τα αναγκαία μέτρα για να αποτρέψει παραβιάσεις του νόμου περί Ανταγωνισμού, προκειμένου να εξασφαλίσει μια αναλογική λύση προς όφελος όλων των ενδιαφερομένων;

Θα μπορούσε η Επιτροπή να ξεκινήσει έρευνα σχετικά με το θέμα αυτό, ιδίως υπό το πρίσμα της απόφασης του Δεκεμβρίου 2017;

Δεδομένου ότι φαίνεται ότι όλες οι απόπειρες διαμεσολάβησης του παρελθόντος μεταξύ της FIBA ​​και του ECA απέτυχαν, θα συμφωνούσε η Επιτροπή ότι τώρα είναι επείγουσα η διεξαγωγή έρευνας σχετικά με το θέμα αυτό;

ΥΠΟΓΡΆΦΟΥΝ ΟΙ: Σαντιάγκο Φισάς Αϊσελά - Ισπανία (PPE), Μπόγνταν Μπρούνον Βέντα - Πολωνία (PPE), Τιτζιάνα Μπεγκίν - Ιταλία (EFDD), Μαρκ Ταραμπέλα - Βέλγιο (S&D), Θοδωρής Ζαγοράκης - Ελλάδα (PPE), Βιρζινί Ροζιέρ - Γαλλία (S&D), Τζούλι Γκέρλινγκ - Μεγάλη Βρετανία (PPE)

 

Οι ομάδες (θα) μπορούσαν

Εχοντας περάσει πολύς καιρός από τότε που αυτό το ζήτημα μπήκε στην μπασκετική ζωή, ελάχιστοι πλέον αισιοδοξούν ότι θα υπάρξει λύση. Οχι ότι μπορεί να υπάρξει, αλλά ότι θα υπάρξει. Η Ευρωλίγκα δεν δείχνει καμία διάθεση συνεννόησης, το κάθε άλλο μάλιστα, οι επερωτήσεις των Ευρωβουλευτών δεν έχουν φέρει κάποιο αποτέλεσμα και συντηρείται έτσι το παράδοξο φαινόμενο ο θεσμός να έχει "αγγίξει" το φίλαθλο κοινό, με τα γήπεδα να γεμίζουν και τον κόσμο να δείχνει έμπρακτα την επιθυμία του να βλέπει από κοντά τις Εθνικές ομάδες, αλλά αυτές να ακούν συνεχόμενες αρνήσεις από παίκτες που προτιμούν τις ομάδες που τους πληρώνουν και που έχουν συνταχθεί με την Ευρωλίγκα.

Αυτές οι ομάδες, πρακτικά είναι και οι μόνες που θα μπορούσαν να αλλάξουν το στάτους. Οι κανονισμοί της Ευρωλίγκας τους δίνουν το δικαίωμα για πλήθος λόγων να ζητήσουν μετάθεση ενός αγώνα. Και επειδή δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το... γινάτι αφορά σε δύο αγωνιστικές, στα παράθυρα του Νοεμβρίου και του Φεβρουαρίου που θα μπορούσαν οι αγώνες της Ευρωλίγκας να έχουν μετατεθεί κατά δύο ημέρες, ίσως αν έφταναν τα πρώτα τέτοια αιτήματα να φαινόταν μια διάθεση των ίδιων των μελών της Ευρωλίγκας να εξομαλύνουν την κατάσταση και να άνοιγε μια πόρτα προς την εύρεση λύση. Αν και για να μην έχει συμβεί αυτό μέχρι τώρα...



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ