13.1 C
Athens
Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

Με έντονο… άρωμα Ελλάδας οι τίτλοι στα κορυφαία πρωταθλήματα (vids)

Η σεζόν έλαβε τέλος στα μεγάλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα πριν από λίγες ημέρες, με το φινάλε και των γαλλικών τελικών, και οι νικητές χρησιμοποίησαν μέσα στη «συνταγή» του τίτλου και υλικά... προερχόμενα από την χώρα μας. Το Basketa.gr αναλύει.

Δεν είναι κοινότοπο να πει κανείς, ότι το ελληνικό μπάσκετ είναι παντού. Και θα αναφέρουμε τα πιο «τρανταχτά» παραδείγματα. Ο MVP του ΝΒΑ είναι Έλληνας (Γιάννης Αντετοκούνμπο), η πρωταθλήτρια Ευρώπης έχει Έλληνα τεχνικό να την καθοδηγεί (Δημήτρης Ιτούδης) και η FIBA έχει στην ίσως πιο σπουδαία της θέση, αυτήν του Γενικού Γραμματέα, επίσης έναν Έλληνα (Ανδρέας Ζαγκλής).

Εξάγουμε αθλητές, προπονητές, ακόμη... και παράγοντες, σε εποχή άγριας κρίσης για τις εντός συνόρων εξελίξεις. Και πετυχαίνουμε. Το ίδιο μπορούμε να πούμε και για παίκτες ή προπονητές, Έλληνες ή ξένους, οι οποίοι κατάφεραν να διακριθούν στις κορυφαίες λίγκες του εξωτερικού, με τη δική μας «στάμπα» να μπαίνει και εκεί. Από την Ισπανία και την Τουρκία, έως τη Γαλλία και την Ιταλία, πλην της Γερμανίας, το ελληνικό πρωτάθλημα αναγνωρίζει τους δικούς του πρωταθλητές.

«Βασίλισσα» με έναν Σέρβο

Είμαστε σύμφωνοι, δεν είχε ιδιαίτερο χρόνο συμμετοχής, ίσως και να μην υπολογίζεται γενικά από τον Πάμπλο Λάσο, ειδικά μετά το σοβαρό τραυματισμό που τον «τσάκισε». Ο Όγκνιεν Κούζμιτς, ωστόσο, αποτελεί στέλεχος του ρόστερ της περσινής πρωταθλήτριας Ευρώπης, Ρεάλ Μαδρίτης, και τον βάζουμε πρώτο λόγω ανταγωνιστικότητας του ισπανικού πρωταθλήματος, αφού θεωρείται το κορυφαίο. Η ομάδα πήρε τον τίτλο, άλλωστε, μες στο άντρο της «αιωνίας» αντιπάλου, Μπαρτσελόνα. Ο Σέρβος σέντερ, που αγωνίστηκε στον Παναθηναϊκό τη σεζόν 2015-2016, είχε κατά μέσο όρο 3.1 πόντους και 2.7 ριμπάουντ σε μόλις 7 παιχνίδια στην ACB.

Dun(k)ston κάθε χρόνο και καλύτερος

Επειδή μιλήσαμε για ανταγωνιστικότητα πρωταθλημάτων και παράλληλη ποιότητα ομάδων, πάμε στην Τουρκία, όπου η Εφές «εκθρόνισε» την Φενέρ. Καταλυτικός παράγοντας, μεταξύ άλλων, ήταν και ο Μπράιαντ Ντάνστον, που μετά τη θητεία στον Ολυμπιακό τη διετία 2013-2015, έχει... ριζώσει για τα καλά στην Πόλη. Ο Αμερικανός σέντερ σημείωσε κατά μέσο όρο 10 πόντους, 5.6 ριμπάουντ και 1.6 ασίστ στο τουρκικό πρωτάθλημα, συνεχίζοντας να αποτελεί «ακρογωνιαίο λίθο» του συνόλου του Εργκίν Αταμάν.

«Πράσινος» τιμονιέρης, «κόκκινοι» νικητές

Η ΤΣΣΚΑ Μόσχας έφτασε ως την κορυφή της Ευρώπης και κράτησε αυτήν της VTB League με μία... απόλυτα ελληνική «συνταγή». Κράτησε τον Δημήτρη Ιτούδη στον πάγκο και της και δικαιώθηκε, ενώ είχε στο ρόστερ της 3 εκ των παικτών των μεγάλων επιτυχιών του Ολυμπιακού την περίοδο 2012-2017 σε Ελλάδα και Ευρώπη. Όχι όλους μαζί, βέβαια. Άρχισε από τον Κάιλ Χάινς το 2013, που φέτος είχε 7.5 ριμπάουντ, 3.5 ριμπάουντ και 1.5 ασίστ ανά αγώνα, συνέχισε με τον Οθέλο Χάντερ το 2017, που σημείωσε στη δεύτερη σεζόν του 9.5 πόντους και 4.2 ριμπάουντ, ενώ ολοκλήρωσε τις προσθήκες... με προέλευση άμεσα ή έμμεσα την χώρα μας με το να σκληρύνει την περιφέρεια με τον Ντάνιελ Χάκετ, που τελείωσε με 8.5 πόντους, 2.5 ριμπάουντ και 2.4 ασίστ, ενώ είχε και 2.5 κερδισμένα φάουλ ανά αγώνα, τα περισσότερα από κάθε άλλον.

Από Αθήνα-Πειραιά... μέχρι Πάτρα και Ρέθυμνο*

Ο Ερυθρός Αστέρας επέστρεψε στο «θρόνο» της Αδριατικής Λίγκας και μαζί στην Ευρωλίγκα, ενώ στη Σερβία κατάφερε να παραμείνει στην κορυφή, σε μια ονειρεμένη πρώτη χρονιά του Μίλαν Τόμιτς ως πρώτου τεχνικού, έχοντας περάσει από αυτό το ρόλο βέβαια, για λίγες μέρες, στα 17 χρόνια αδιάλειπτης παρουσίας του στον Ολυμπιακό, πριν έρθει ο Γιάννης Σφαιρόπουλος. Ο Σέρβος προπονητής έφερε μαζί του τον πρώην «άσο» των «αιωνίων» και τρις πρωταθλητή Ευρώπης, Στράτο Περπέρογλου, που πριν από το σημαντικό του τραυματισμό είχε 10.9 πόντους και 1.8 ασίστ ανά παιχνίδι, καθώς και τον Μοχάμεντ Φαγιέ, που έχει περάσει... μια ζωή στην Ελλάδα επίσης σε Ίκαρο Καλλιθέας, Πανελευσινιακό, Ρέθυμνο και Προμηθέα, που επίσης τον δικαίωσε με 6.8 πόντους, ένα ριμπάουντ και 1.3 ασίστ. Ο Μάρκο Κέσελ υπήρχε ήδη εκεί έναν χρόνο και η συμμετοχή του ήταν περιορισμένη, με 5.1 πόντους ανά αγώνα, ενώ στην πορεία ήρθε ο «μπόμπερ» της εποχής Πασκουάλ στον Παναθηναϊκό, Κέι Σι Ρίβερς, έχοντας 10.1 πόντους και 1.8 ασίστ ανά αγώνα.

«Πράσινοι» οι ηγέτες των κουρσάρων

Η Βενέτσια ζει τις δικές της μέρες δόξας στην Ιταλία, μετρώντας 3 τίτλους σε 3 χρόνια, όσους είχε κερδίσει δηλαδή από την χρονιά που ιδρύθηκε, από το 1872 έως το 2016, με τους Μάικ Μπράμος και Μαρκίζ Χέινς, μαζί με τους υπόλοιπους παίκτες της, να έχουν αλλάξει την ιστορία της. Η ομάδα πήρε φέτος το 4ο πρωτάθλημα στην ιστορία της, με τον διεθνή φόργουορντ, που είχε περάσει τη διετία 2012-2014 από τον Παναθηναϊκό, να σημειώνει 11.2 πόντους, 4.5 ριμπάουντ και 1.1 ασίστ ανά αγώνα, ενώ ο Αμερικανός γκαρντ, που είχε βρεθεί το 2016 στο ΟΑΚΑ, αρχικά υπό τον Τζόρτζεβιτς και ύστερα υπό τον Πεδουλάκη, μέτρησε 11.7 πόντους, 1.5 ριμπάουντ και 2.5 ασίστ, αποτελώντας μάλιστα τον αρχηγό της Βενέτσια, όπως έχει υποδείξει ο Βάλτερ Ντε Ραφαέλε.

Η κορυφή της Γαλλίας είναι «καταπράσινη»

Η Βιλερμπάν του προέδρου Τόνι Πάρκερ δικαίωσε της προσδοκίες και θα πάει στην Ευρωλίγκα, όπου είχε εγγυημένο συμβόλαιο, ως πρωταθλήτρια Γαλλίας. Πριν από 3 χρόνια, στην ομάδα είχε βρεθεί ο ΝτεΜάρκους Νέλσον, που έπαιξε στον Παναθηναϊκό επί Ιβάνοβιτς τη σεζόν 2014-2015, ενώ φέτος ήταν ο MVP των τελικών με τη Μονακό, έχοντας στο σύνολο των αγώνων 6.6 πόντους, 2.4 ριμπάουντ και 3.5 ασίστ ανά αγώνα. Παρέα του ήρθε το 2017 ένας γνώριμός από την Ελλάδα, ο Έι Τζέι Σλότερ, που σημείωσε 11.8 πόντους, 1.8 ριμπάουντ και ισάριθμες ασίστ, με τον Άντριαν Πέιν, που έκανε δύο θητείες στα «πράσινα», να συμπληρώνει την τριάδα μετά την αποδέσμευση από το «τριφύλλι» και να συμβάλλει με 9.9 πόντους, 4.8 ριμπάουντ και 1.3 ασίστ.

(*) Τα στατιστικά των παικτών είναι για το πρωτάθλημα της Αδριατικής Λίγκας



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ