11.8 C
Athens
Κυριακή, 5 Ιανουαρίου, 2025

Μάλκολμ Γκρίφιν: Ο λόγος του συμβόλαιο (vids)

Για ένα πράγμα μπορούν να αισθάνονται βέβαιοι στην ΑΕΚ από τη στιγμή που πήραν στα χέρια τους υπογεγραμμένο το συμβόλαιο του Μάλκολμ Γκρίφιν. Ότι θα συνεργαστούν με έναν άνθρωπο μεγαλωμένο με αρχές, που πρώτα και πάνω απ' όλα τιμά το λόγο που δίνει.  Διότι έτσι τον έμαθαν η μητέρα του και ο παππούς του.

Οι δύο άνθρωποι που έχουν παίξει καταλυτικό ρόλο στο να γίνει ο Μάλκολμ αυτό που είναι σήμερα. Γεννημένος στο Σικάγο, σε μια περιοχή όπου το πιο εύκολο πράγμα είναι να ξεφύγεις, να αρχίσεις τις κακές παρέες και να καταστρέψεις τη ζωή σου, κατάφερε να αποφύγει όλες τις κακοτοπιές επειδή η μητέρα του, Μισέλ Γκρίφιν, αστυνομική υπάλληλος στο επάγγελμα, ήταν συνεχώς από πάνω του.

Δεν τον άφηνε δευτερόλεπτο. Τον πίεζε συνεχώς να είναι συνεπής με τα μαθήματά του, παράλληλα με την προσπάθεια που έκανε στο μπάσκετ, ενώ τα καλοκαίρια που δεν είχε σχολείο, προκειμένου να μη γυρίζει ο γιος της από εδώ κι από εκεί, διοργάνωνε τουρνουά βόλεϊ, όπου έπαιρναν μέρος ο Μάλκολμ και οι φίλοι του.

"Η μητέρα μου με έχει βοηθήσει σημαντικά να γίνω ο άνδρας που είμαι σήμερα. Πάντα ήθελε να κρατάω το λόγο μου και να μένω προσηλωμένος στους στόχους μου", λέει ο Γκρίφιν.

Ο παππούς του, τον οποίον όλοι στη γειτονιά φώναζαν "Μπιγκ Μάικ", ήταν αυτός που τον μύησε στο μπάσκετ. Ήταν ο προπονητής του στην Ακαδημία Άρνολντ Μάιρλες, όπου ο Μάλκολμ έπαιξε για πρώτη φορά οργανωμένο μπάσκετ, και εκτός του ότι του δίδαξε πολλά από τα μυστικά του αθλήματος, υπήρξε ο μέντοράς του και στη ζωή. "Με δίδαξε τα πάντα για το μπάσκετ και ό,τι χρειάζεται για να γίνω σωστός άνθρωπος. Είναι ο μοναδικός άνθρωπος που πραγματικά χρειάστηκα στη ζωή μου".

Κράτησε το λόγο του, αλλά το μετάνιωσε!

Με αυτά τα εφόδια ο Γκρίφιν διέπρεψε στο γυμνάσιο Χάιντ Παρκ τόσο ως παίκτης όσο και ως μαθητής, με αποτέλεσμα το καλοκαίρι του 2009 να βρεθεί μπροστά σε ένα δίλημμα που έμελλε να είναι κρίσιμο για τη μετέπειτα επαγγελματική καριέρα του ως καλαθοσφαιριστής. Λίγους μήνες νωρίτερα είχε δεσμευθεί προφορικά ότι θα φοιτούσε στο πανεπιστήμιο Τολίντο, που μετείχε στην πρώτη κατηγορία του NCAA. Όμως τον προσέγγισαν άνθρωποι από το φημισμένο πανεπιστήμιο του Κεντάκι και του ζήτησαν να πάει να κάνει μερικές προπονήσεις με τον Τζον Καλιπάρι, με την προοπτική, αν περνούσε το τεστ, να πάρει υποτροφία και να παίξει στους Ουάιλντκατς!

Εκείνο το καλοκαίρι ο Καλιπάρι είχε διαδεχθεί τον Μπίλι Γκιλέσπι στον πάγκο των Ουάιλντκατς και είχε στρατολογήσει ίσως την καλύτερη φουρνιά πρωτοετών, που πήγε ποτέ σε μια ομάδα στην ιστορία του NCAA! Τζον Ουόλ, ΝτεΜάρκους Κάζινς, Έρικ Μπλέντσο και Ντάνιελ Όρτον (ναι, αυτός ο... τρέλαρχος, που ήρθε για λίγες εβδομάδες πριν από τρία χρόνια στην ΑΕΚ και μετά έπαιξε για λίγο και στην Κύμη). Ο Γκρίφιν είχε την ευκαιρία να γίνει μέλος αυτής της σούπερ ομάδας. Αλλά δεν πήγε ποτέ να κάνει προπονήσεις με τον Καλιπάρι.

Η μητέρα του επέμεινε ότι θα έπρεπε να κρατήσει το λόγο που έδωσε στο Τολίντο και ο Μάλκολμ την άκουσε. Ο λόγος του συμβόλαιο. Όμως αργότερα ο ίδιος είπε ότι το μετάνιωσε. Ειδικά όταν είδε το ντραφτ του 2011. Και οι τέσσερις προαναφερθένες πρωτοετείς επιλέχθηκαν στον πρώτο γύρο (ο Ουόλ στο νούμερο 1 και ο Κάζινς στο νούμερο 5), ενώ μαζί με τον Πάτρικ Πάτερσον εκείνη η ομάδα του Κεντάκι είχε συνολικά πέντε παίκτες στον πρώτο γύρο! Δεν θα μπορούσε κι ο Γκρίφιν να έχει αυτή την τύχη;

Αλλαγή πλάνων και ρότας

Με τα αν, πάντως, δεν γράφεται ιστορία. Ο Μάλκολμ έκανε μια καλή πρώτη σεζόν στο Τολίντο και μια ακόμα καλύτερη δεύτερη, όντας μάλιστα ο πρώτος σκόρερ της ομάδας με 12π. ανά αγώνα. Όμως ανάμεσα στις δύο αυτές χρονιές συνέβη κάτι που χάλασε το μυαλό του. Ο προπονητής που τον επέλεξε, Τζιν Κρος, έφυγε και τον αντικατέστησε ο Τοντ Κοβάλτσικ, με τον οποίο δεν τα πήγαν ποτέ καλά. 

Παρά το ότι μέσα στο παρκέ συνέχισε να είναι καλός, έξω από αυτό άρχισε να κάνει... νερά. Σταμάτησε να δουλεύει όπως δούλευε, άρχισε να παραμελεί τα μαθήματά του και γενικά παρουσίαζε μια τάση να εξωκείλει. Το καλοκαίρι του 2011 βλέποντας ότι στην ομάδα γίνοντας σαρωτικές αλλαγές μετά από μία δεύτερη συνεχόμενη καταστροφική σεζόν (4-28), πήρε την απόφαση να φύγει διακόπτοντας τις σπουδές του στη μέση.

Επέστρεψε στο Σικάγο, βρήκε ξανά τη μητέρα και τον παππού του κι αφού καθάρισε το μυαλό του, αποφάσισε να γίνει ξανά αυτός που ήταν. Έπεσε με τα μούτρα στη δουλειά, ώρες επί ωρών στα γυμναστήρια, άρχισε να παίζει σε διάφορα τουρνουά στο Σικάγο για να τον ξαναδούν και κάποια στιγμή βρήκε μια νέα υποτροφία. Αυτή τη φορά σε πανεπιστήμιο της δεύτερης κατηγορίας του NCAA. Το Φρέσνο Πασίφικ.

Πρώτο συμβόλαιο μέσω facebook!

Εκεί τα πράγματα πήγαν όπως τα είχε σχεδιάσει. Έπαιξε καλό μπάσκετ, πήρε και πτυχίο στην κινησιολογία και το καλοκαίρι του 2014 αποφοίτησε. Έπρεπε να δει τι θα κάνει με την καριέρα του ως μπασκετμπολίστας. Προερχόμενος από πανεπιστήμιο δεύτερης κατηγορίας, δεν είχε πιθανότητες όχι να επιλεγεί στο ντραφτ, αλλά ούτε και να κληθεί για προπονήσεις από κάποια ομάδα του ΝΒΑ.

Τη λύση τελικά έδωσε ένας φίλος του από το facebook! Ο Ματ Χόφερ έφτιαξε ένα βίντεο με highlights του Γκρίφιν και το έστειλε σε διάφορους ατζέντηδες με την ελπίδα ότι κάποιος θα ενδιαφερόταν. Και δεν έπεσε έξω. Η εταιρεία Two Points του Ιταλού Μάριο Σκότι διέγνωσε... κελεπούρι και έκλεισε την πρώτη επαγγελματική δουλειά του Μάλκολμ στο Μαρόκο. 

Στην Γουιντάτ της Καζαμπλάνκα, όπου όμως δεν έμεινε για πολύ. Επέστρεψε στις ΗΠΑ για να παίξει στο MPBA, ένα σχετικά καινούριο επαγγελματικό πρωτάθλημα, το οποίο αποτελεί ένα είδος προθαλάμου για τη G-League ή και την Ευρώπη. Εκεί ουσιαστικά παίζουν παίκτες με την προσδοκία να τους δει κανένα μάτι και να τους δώσει συμβόλαιο σε κάποιο πιο γνωστό πρωτάθλημα.

Την επόμενη σεζόν ο Γκρίφιν την έβγαλε και πάλι στο Μαρόκο, αλλά αυτή τη φορά στο Ραμπάτ, ενώ το καλοκαίρι του 2016 συμφώνησε με την Σαλέ στην Τυνησία. Όμως τον Δεκέμβρη της ίδιας χρονιάς ήρθε η ευκαιρία που περίμενε. Η Λιεπάγιας από τη Λετονία του έδωσε τη δυνατότητα να παίξει για πρώτη φορά στην Ευρώπη κι αυτός την άρπαξε από τα μαλλιά. Στο τέλος εκείνης της σεζόν αναδείχθηκε πρώτος πασέρ και καλύτερος ξένος παίκτης στη Λετονία και καλύτερος αμυντικός στη Βαλτική Λίγκα.

Τα είδε όλα αυτά ο Άρης Λυκογιάννης, είδε και αρκετά παιχνίδια του και αποφάσισε πέρυσι το καλοκαίρι να τον φέρει στη Ρόδο για να παίξει στον Κολοσσό. Τα υπόλοιπα είναι πλέον γνωστά...



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ