12.7 C
Athens
Δευτέρα, 25 Νοεμβρίου, 2024

Κυψέλη μπάσκετ σε ποδοσφαιρικό «φρούριο» (pics)

Η ενδιαφέρουσα ιστορία της Φουέρθα Ρέχια, που κατάφερε να ακμάσει στην ποδοσφαιροκρατούμενη πόλη του Μοντερέι.

Η μεξικανική ομάδα, που ιδρύθηκε μόλις το 2001, πιθανότατα να μην σας απασχολήσει ποτέ. Με παρατσούκλι «Η δύναμη» και κιτρινόμαυρο χρώμα στη φανέλα έχει να επιδείξει έναν τίτλο στο περσινό εγχώριο πρωτάθλημα, αλλά και μια αξιοπρόσεκτη προσπάθεια, η οποία δεν πέρασε απαρατήρητη από τη Διεθνή Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης. Ο Ισπανός Πάκο Όλμος βρίσκεται στην άκρη του πάγκου της και ο Αμερικανός Άντι Πάνκο, με θητεία και στη Stoiximan.gr Basket League (ΠΑΟΚ, Παναθηναϊκός), είναι ο πιο γνωστός παίκτης της.

Η FIBA ασχολήθηκε μαζί της εξαιτίας της πορείας της στo φετινό Κύπελλο Πρωταθλητριών Αμερικής, στο οποίο εξασφάλισε ήδη την παρουσία της στα ημιτελικά, αλλά κυρίως επειδή κατάφερε να κερδίσει θέση στην «καρδιά» των κατοίκων του Μοντερέι, που μέχρι πρόσφατα τους ενδιέφερε μόνο το ποδόσφαιρο και οι ομάδες του, Τίγκρες και Κ.Φ. Μοντερέι. O επιχειρηματίας Σέρχιο Γκάνεμ, ο πρεσβύτερος, απέκτησε τη Φουέρθα Ρέχια το 2000, παρά τις αντιδράσεις του γιου του, ο οποίος έκρινε την κίνησή του ως επιχειρηματικά μη κερδοφόρα. Το «Nuevo Leon Gymnasium», των 3.500 θέσεων, αποδείχθηκε σύντομα μικρό για την -αποκλειστικά μπασκετική- ομάδα της πόλης. Η απήχηση του κόσμου ήταν τόσο μεγάλη που από το 2004 έως το 2008 η Φουέρθα Ρέχια μετακόμισε στην επιβλητική «Arena Monterrey», των 15.000 θέσεων, πριν το 2013 αλλάξει εκ νέου έδρα. Πλέον, αγωνίζεται στο υπερσύγχρονο «Estadio Nuevo Leon Unido», με τους θεατές να φθάνουν σε κάθε παιχνίδι της τουλάχιστον τους 5.000.

Ο θάνατος του Σέρχιο Γκάνεμ το 2014 έδωσε τα «ηνία» στο συνονόματο γιο του, ο οποίος βρέθηκε ξαφνικά να υπερασπίζεται την ομάδα που αρχικά δεν ήθελε, αλλά γρήγορα κέρδισε τους πάντες. Οι «κιτρινόμαυροι» αποτελούν πλέον κομμάτι της τοπικής κοινωνίας, έχουν πρόγραμμα εταιρικής ευθύνης κι έντονες κοινωνικές ανησυχίες, με κύριο γνώμονα τα παιδιά. Έχουν συνεργασία μέχρι και με την τοπική αυτοδιοίκηση, με περισσότερους από 200.000 μαθητές να παίρνουν μέρος στις δράσεις τους, ενώ ήδη οι ακαδημίες τους μετρούν 15.000 εκκολαπτόμενους μπασκετμπολίστες. «Είμαστε παράδειγμα μάρκετινγκ για όλα τα μεξικανικά αθλήματα. Είμαστε πεπεισμένοι πως το μπάσκετ θα αποτελέσει σπουδαία επιχείρηση για τη χώρα, μες στα επόμενα δέκα χρόνια», δηλώνει πλέον ο Σέρχιο Γκάνεμ Τζ., ο οποίος αγάπησε το μπάσκετ, όπως άλλωστε και οι κάτοικοι του Μοντερέι.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ