Αν τον φωνάξεις Λούσιους μπορεί και να μη γυρίσει. Λάκι είναι αυτό στο οποίο αντιδρά αφού είναι αυτό που τον ακολουθεί από μωρό και χαρακτηρίζει την ίδια του τη ζωή.
Η συγκλονιστική ιστορία του Λάκι Τζόουνς έγινε γνωστή στα μέρη μας τον περασμένο Γενάρη όταν τον έφερε για πρώτη φορά ο Προμηθέας. Μια ιστορία που έγινε θέμα ακόμη και στη «New York Post» στην οποία είχε πει: «δεν παίρνω τίποτα ως δεδομένο στη ζωή μου μετά από όσα πέρασα μικρός. Θα μπορούσα να μην υπάρχω καν. Αγαπάω το όνομα μου και δεν θα το άλλαζα με τίποτα».
Το «Λάκι» είναι όνομα που του έδωσε η μητέρα του γιατί από τις πρώτες μέρες της ζωής του χρειάστηκε την τύχη για να επιβιώσει από τη νόσο Hirschsprung που δεν επιτρέπει στα νευρικά κύταρρα του παχέος εντέρου να σχηματοποιηθούν σωστά και γενικότερα τη φυσιολογική ανάπτυξη των παιδιών. Γι’ αυτό και υποβλήθηκε σε δύο επεμβάσεις μόλις στους 10 πρώτους μήνες της ζωής του.
Ο Λάκι Τζόουνς λοιπόν, το νέο μεταγραφικό απόκτημα του ΠΑΟΚ είναι μαχητής της ζωής. Το είχε πει και ο προπονητής του στο κολέγιο, ο Άντριου Τούλ: «Ο Λάκι είναι σίγουρα μαχητής, παλεύει με ότι έχει» ενώ τον χαρακτήριζε «καρδιά και ψυχή της ομάδας».
Η μάχη για τη ζωή του στα πρώτα του χρόνια δεν ήταν η μοναδική που έδωσε. Ζώντας στο Νιούαρκ του Νιου Τζέρσεϊ, κάθε μέρα ήταν μια μάχη για επιβίωση. Το Νιούαρκ χαρακτηρίστηκε από το περιοδικό «Time» ως «η πιο επικίνδυνη πόλη στις ΗΠΑ». Είναι χαρακτηριστικό πως πέντε από τους επτά τελευταίους δημάρχους της είχαν προβλήματα με τη δικαιοσύνη.
«Ήταν δύσκολα. Δεν ήθελες να βγαίνεις έξω κάθε μέρα γνωρίζοντας τι συνέβαινε» είπε πριν μερικά χρόνια ο Τζόουνς προσθέτοντας: «Προσευχόμουν και προσπαθούσα να μένω μακριά από τους μπελάδες. Προσπαθούσα να βρίσκομαι κοντά σε σπουδαίους ανθρώπους».
Πως μπήκε στο DNA του το «μικρόβιο» του μπάσκετ; «Ο πατέρας μου έπαιζε μέχρι το σημείο που δεν μπορούσε πια. Ήθελα να ακολουθήσω τα βήματα του. Ήταν αυτός που μου άνοιξε τα μάτια και μου έδωσε την ευκαιρία. Ήταν ο λόγος για τον οποίο έπαιξα μπάσκετ». Στα 2α γενέθλια του και αφού είχε ξεπεράσει τις περιπέτειες με την υγεία του, ο Λάκι Τζόουνς πήρε από τον πατέρα του ως δώρο μια μπάλα μπάσκετ. Το νερό είχε μπει στο αυλάκι.
Κατά συρροή… κλέφτης
Μπορεί να θεωρηθεί ότι ο Λάκι Τζόουνς κατά κάποιο τρόπο «έκλεψε» τη ζωή του με τη σοβαρή περιπέτεια που πέρασε όταν ήταν ακόμη μωρό όμως σίγουρα είναι «κλέφτης» με συνέπεια και στα παρκέ.
Αποφοίτησε από το κολέγιο Ρόμπερτ Μόρις με μέσο όρο 1,26. Κορυφαία επίδοση του ήταν τα πέντε κλεψίματα που έκανε δύο φορές, το 2012 και το 2015.
Ερχόμενος στην Ευρώπη εξέλιξε αυτήν την ικανότητα του. Στην περίοδο 2015-16 αναδείχτηκε πρώτος στα κλεψίματα στο βελγικό Πρωτάθλημα. Ηταν η χρονιά στην οποία σημείωσε και την κορυφαία επίδοση της καριέρας του. Έκλεψε οχτώ φορές την μπάλα στο ματς της Λιέγης κόντρα στη Βίλεμπροεκ ίσως στην κορυφαία εμφάνιση της ως τώρα διαδρομής του στα παρκέ. Εκτός των οχτώ κλεψιμάτων είχε 30 πόντους –είναι επίσης ρεκόρ καριέρας- με 9/11 βολές, 9/17 δίποντα, 1/1 τρίποντα και επτά ριμπάουντ.
Στην αρχή της περασμένης σεζόν δεν έπαιζε πολύ στην Τουλόν. Από τα 11 ματς που πρόλαβε να κάνει στην LNB όμως, είχε από δύο στα έξι από αυτά. Ερχόμενος στην Ελλάδα έδειξε γρήγορα αυτήν την ικανότητα με αποκορύφωμα το ματς στη Λευκάδα όπου σημείωσε πέντε κλεψίματα και τελικά είχε μέσο όρο 1,4.
Στο πρόσωπο του ο ΠΑΟΚ βρίσκει έναν παίκτη με άνεση στο τρίποντο (34,3% ποσοστό καριέρας) και έφεση στην άμυνα. Δεν μπορεί επίσης να αγνοηθεί η συχνότητα με την οποία πηγαίνει στο ριμπάουντ. Είναι χαρακτηριστικό πως στα 10 από τα 14 παιχνίδια που έκανε στην Ελλάδα, είχε τουλάχιστον πέντε ριμπάουντ.
Κόντρα στη νέα του ομάδα, στην 25η Μαρτίου, σημείωσε το μοναδικό του «double-double» με 13 πόντους και 10 ριμπάουντ. Λίγο έλειψε μάλιστα να «σκοτώσει» τον ΠΑΟΚ. Σε ένα κλειστό παιχνίδι, όταν ο Δικέφαλος του Βορρά προσπάθησε να το τελειώσει προηγούμενος με 69-65, ο Τζόουνς «έγραψε» δύο απανωτά τρίποντα κάνοντας το 69-71. Ο Προμηθέας πάντως έχασε παρότι είχε προηγηθεί με 14 (49-63) στις αρχές της τελευταίας περιόδου.