Τα όνειρα στον Ερμή Αγιάς τέλος δεν έχουν και ο πρόεδρος της ομάδας, Θοδωρής Ριζούλης, μίλησε στο Basketa.gr για τους επόμενους μεγάλους στόχους του συλλόγου, τη μετακόμιση στο Κλειστό της Νεάπολης, τις συνεργασίες με Στέφανο Πέρκο και Γρηγόρη Γιασσάρη, καθώς και το κεφάλαιο του Νέστορα Κόμματου.
Όταν μιλούσαμε τα προηγούμενα χρόνια για Λάρισα, στο μπάσκετ, σκεφτόμασταν την Ολύμπια ή τον Γυμναστικό. Τα τελευταία χρόνια, η παραδοσιακή αθλητική δύναμη της ΑΕΛ έκανε την προσπάθεια της, χωρίς όμως να διαρκέσει, ενώ εσχάτως μπήκε στην ελληνική μπασκετική καθημερινότητα μπήκε ένας άλλος σύλλογος της περιοχής. Φιλόδοξος, με πέντε χρόνια διαρκών επιτυχιών, από τα τοπικά πρωταθλήματα έως την Α2, στα 35 περίπου χιλιόμετρα από τη «βασίλισσα του Κάμπου».
Ο λόγος γίνεται για τον Ερμή Αγιάς, ο οποίος μοιάζει να διαθέτει το δικό του πλάνο καταξίωσης στις εθνικές κατηγορίες. Ύστερα από μια πενταετία με τον Γρηγόρη Γιασσάρη στο «τιμόνι» και την άνοδο μέχρι τη δεύτερη τη τάξει κατηγορία, χρειάστηκε την καθοδήγηση του Στέφανου Πέρκου, στη συνέχεια, για να καθιερωθεί. Η συνέχεια προβλέπει ακόμη πιο μεγάλες επιδιώξεις, τόσο στο πρωτάθλημα όσο και στο Κύπελλο Ελλάδος, έχοντας φέτος να μετακομίσει και να πείσει τον κόσμο να έρθει στο Κλειστό της Νεάπολης. Μια ομάδα, που έχει τον Νέστορα Κόμματο, άλλωστε, δε θα μπορούσε να έχει άλλα όνειρα.
Ο πρόεδρος του Ερμή Αγιάς επί μία οκταετία, Θοδωρής Ριζούλης, μιλάει στο Basketa.gr για τους στόχους αυτούς, μην κρύβοντας το όνειρο να γίνει η ομάδα του ο μεγάλος εκπρόσωπος ολόκληρης της Λάρισας στις εθνικές κατηγορίες. Βάζει ψηλά τον πήχη, περιμένοντας playoffs στην Α2 και προκρίσεις στο Κύπελλο, για να έρθει... ο Παναθηναϊκός στη Λάρισα, καθώς διασταυρώνεται με αυτόν στους «16». Αναφέρεται στο ξεχωριστό κεφάλαιο του Νέστορα Κόμματου, τη συνεργασία με τον Στέφανο Πέρκο και τη δύσκολη στιγμή του αποχωρισμού με τον Γρηγόρη Γιασσάρη.
Πρόεδρε, πόσο καιρό βρίσκεστε στον Ερμή και τι σας ώθησε να ασχοληθείτε με την ομάδα;
Είμαι 10 χρόνια στον Ερμή, εκ των οποίων οκτώ ως πρόεδρος, με την πρώτη διετία να είμαι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου. Αποφάσισα να ασχοληθώ με την ομάδα, όντας η ομάδα της κωμόπολής μου, εκεί όπου το σπίτι και τις επιχειρήσεις μου, ενώ δε σας κρύβω ότι μικρός… έπαιζα και λίγο μπάσκετ, όντας στο Ανατόλια για τα τρία χρόνια του γυμνασίου. Όταν πας σε αυτό το σχολείο, τότε… αναγκαστικά μπαίνει βαθιά στο αίμα σου το μπάσκετ. Ήρθα μετά στην Αγιά και είχα μεγάλη όρεξη να ασχοληθώ. Μπορώ να πω, ότι είμαστε όλοι στην ομάδα λάτρεις του μπάσκετ. Παρακολουθούμε από Ευρωλίγκα και Α1, μέχρι ΕΣΚΑΘ, ενώ δε σας κρύβω και πως… είμαι Παναθηναϊκός.
Αφού το λέτε, δεν μπορώ να μη σας ρωτήσω αν είναι σκοπός σας να τον αντιμετωπίσετε…
(γέλια) Ελπίζω να γίνει φέτος κιόλας. Η κλήρωση του Κυπέλλου μας τον φέρνει αντίπαλο στους «16», αν περάσουμε τις τέσσερις φάσεις πρώτα. Μακάρι να φέρουμε τον Παναθηναϊκό στη Λάρισα…
Ο στόχος σας, δηλαδή, είναι να φτάσετε μέχρι τους «16» του Κυπέλλου;
Ναι, αυτός είναι ο στόχος μας. Φυσικά δεν έχουμε σκοπό… να το σηκώσουμε, αλλά φυσικά θέλουμε να περάσουμε τις φάσεις που πρέπει, για να έρθει στο Κλειστό της Νεάπολης ο Παναθηναϊκός. Θα ήταν μια μεγάλη ευκαιρία να μας γνωρίσει… για τα καλά το κοινό της Λάρισας, ως εκπροσώπους του μπάσκετ της περιοχής.
Στην Α2, έχοντας πετύχει την παραμονή πέρυσι, πού θέλετε να παίξετε;
Την πρώτη σεζόν είχαμε σκοπό να σωθούμε εύκολα, που σημαίνει να μην παίξεις στα play out. Τα καταφέραμε και, τώρα, ψάχνουμε ένα σκαλοπάτι παραπάνω, που για εμάς είναι τα playoffs. Όλα αυτά τα χρόνια, από την Α2 ΕΣΚΑΘ μέχρι την Α2, βάζουμε ένα στόχο παραπάνω για κάθε σεζόν. Έχουμε πάντα φιλοδοξίες και αισιοδοξία, για να βρισκόμαστε σε καλύτερες θέσεις.
Η ομάδα μετακομίζει, όπως κι εσείς είπατε, στο Κλειστό της Νεάπολης, λόγω των έργων στο Κλειστό της Αγιάς. Ποια είναι, καταρχάς, η πορεία των έργων στο Κλειστό της Αγιάς, πώς αντιμετωπίζετε τη μετακόμισή σας και, τέλος, πού πιστεύετε ότι στεγάζονται τα όνειρα του συλλόγου;
Να αρχίσω λέγοντας, ότι τα έργα δεν έχουν αρχίσει ακόμη, με τη δαπάνη να είναι γύρω στα 130 χιλιάδες ευρώ για τα αποδυτήρια και την οροφή, που είναι από αμίαντο, ο οποίος είναι γνωστό πως είναι καρκινογόνος, ικανός να προκαλέσει ζημιά στους αθλητές. Η σύμβαση έχει υπογραφεί και σε περίπου 1-2 μήνες θα ξεκινήσουν οι εργασίες. Η επόμενη λύση, λοιπόν, ήταν να μετακομίσουμε στη Λάρισα με τη βοήθεια και των συγκυριών, αφού ο Φάρος πήγε στη Λήμνο, ενώ η ΑΕΛ έπεσε στα τοπικά πρωταθλήματα. Θέλουμε, λοιπόν, να παίξουμε το ρόλο του μπάσκετ της Λάρισας στην Ελλάδα και να είμαστε ομάδα ολόκληρης της πόλης, όχι μόνο της Αγιάς. Υπάρχει η φιλοδοξία να βλέπουμε πάντα γεμάτο το γήπεδο, κάτι που αποτελεί μέρος ενός δύσκολου στόχου μας, να μπούμε δηλαδή οργανωτικά στην κοινωνία της Λάρισας, να αισθανθεί ο κόσμος ότι είμαστε η δική τους ομάδα. Για το λόγο αυτόν, άλλωστε, πήραμε παίκτες, όπως ο Σπυρόπουλος, ο Τσιλούλης και ο Λώλος, ενώ υπάρχει εδώ και αρκετά χρόνια ο Νέστορας Κόμματος. Πρόκειται, δηλαδή, για παιδιά που έχουν αναδειχθεί από το τοπικό μπάσκετ. Ο άλλος στόχος, φυσικά, είναι αυτός των playoffs, αν και αναγνωρίζουμε πως υπάρχουν πολλές δυνατές ομάδες στο πρωτάθλημα.
Αναφέρετε αυτό το στόχο σας να προσελκύσετε το κοινό, ενώ ο ΓΣΛ Φάρος και η ΑΕΛ δεν τα κατάφεραν επί της ουσίας, έχοντας στην πραγματικότητα άδειο το Κλειστό της Νεάπολης, με τον κόσμο της ΑΕΛ μόνο να πηγαίνει στο γήπεδο, όταν έπαιζε στο Αλκαζάρ. Εσείς τι πιστεύετε πως έχετε διαφορετικό, για να προσελκύσετε τον κόσμο να έρθει στο Κλειστό της Νεάπολης;Καλό είναι να βγάλουμε τον Φάρο από την «εξίσωση», γιατί στην πραγματικότητα δεν ήταν ομάδα της Λάρισας. Ήταν απλά ο Φάρος Κερατσινίου, που άλλαξε έδρα και δεν αγκαλιάστηκε ούτε ως ΓΣΛ, γιατί κανείς δεν πίστεψε πως είναι συνέχεια αυτού του συλλόγου. Η ΑΕΛ, από τη δική της πλευρά, είχε τα οικονομικά προβλήματα που ξέρετε, ενώ εμείς από τη δική μας πλευρά δεν χρωστάμε ούτε ευρώ σε κανέναν. Θα απορήσετε, αν αυτό ενδιαφέρει τον κόσμο. Νομίζω, ότι τον ενδιαφέρει πραγματικά, γιατί όταν ο φίλαθλος βλέπει μια ομάδα με χρέη και σε μια όχι τόσο υγιή κατάσταση, επηρεάζεται σίγουρα στο να την παρακολουθήσει. Εμείς, όμως, έχουμε δώσει πολλάκις τα οικονομικά μας διαπιστευτήρια και αυτό είναι το πλεονέκτημά μας. Η προσέγγιση του κοινού της Λάρισας, βέβαια, είναι πάλι κάτι δύσκολο και θα φανεί στην πράξη, αν τα καταφέρουμε.
Μιλήσατε μεταξύ άλλων, πριν, για τον Νέστορα Κόμματο. Θα ήθελα να σας ρωτήσω πώς τον πείσατε να έρθει και αν απλά για εσάς είναι πια ένα σύμβολο.
Είναι η ζωντανή ιστορία της ομάδας μας, ενώ εμείς είμαστε η μοναδική ομάδα, όπου έπαιξε πέντε συνεχόμενα χρόνια. Φαίνεται πως βρήκε το λιμάνι του και «αγκυροβόλησε», βλέποντας τις βλέψεις και τις φιλοδοξίες μας, ενώ τον ενδιέφερε να γυρίσει στη Λάρισα, καθώς είχε περάσει από όλο τον κόσμο… εκτός από αυτήν, αν εξαιρέσεις τα πρώτα χρόνια της καριέρας του στον ΓΣΛ. Για να σου πω την αλήθεια, ως προς το πώς τον πείσαμε, τότε ήταν 35 ετών και ήθελε να επιστρέψει. Βρήκε, λοιπόν, μια υγιή κατάσταση και ήρθε. Στην αρχή ήταν λογικά λίγο «κουμπωμένος» ως προς το πώς έπρεπε να συμπεριφερθεί, αλλά στη συνέχεια η μεταξύ μας σχέση αναπτύχθηκε εξαιρετικά κι έγινε ένα «σύμβολο» του Ερμή. Αν με ρωτήσεις, τι είναι το πιο σημαντικό πράγμα που έχουμε πετύχει, είναι πρώτα ότι έμεινε στο σύλλογο πέντε χρόνια ο Νέστορας. Οι τίτλοι έρχονται μετά. Τον ευχαριστούμε, λοιπόν, κι ευχόμαστε να έχει πάντα υγεία.
Την περασμένη σεζόν το κλίμα άλλαξε αγωνιστικά, όταν ήρθε ο Στέφανος Πέρκος. Πώς είναι η συνεργασία σας μαζί του;
Η συνεργασία μας ήταν εξαιρετική πέρυσι και για το λόγο αυτό συνεχίστηκε. Η ομάδα βρισκόταν χαμηλά και μέσα σε έξι αγώνες πέτυχε πέντε νίκες, με μια ήττα στον Χολαργό, που δεν είχε και ιδιαίτερη σημασία σε τελική ανάλυση. Γνωριστήκαμε καλύτερα μετά, λοιπόν, είδαμε ότι ταιριάζουμε σαν χαρακτήρες, καθώς και ότι η δουλειά του ήταν επίσης πολύ καλή. Προσδοκούμε κάτι καλύτερο κάθε φορά σαν σύλλογος και ο κόουτς Πέρκος μας έδειξε, ότι μπορεί να ταιριάξει με όλους.
Νωρίτερα, όμως, έπρεπε να διακόψετε τη συνεργασία σας με τον Γρηγόρη Γιασσάρη, έχοντας τόσες επιτυχίες μαζί του και φτάνοντας έως την Α2. Θα ήθελα να μας πείτε για το πώς νιώσατε, τη στιγμή που έπρεπε να πείτε το «αντίο», καθώς και το ποια είναι πραγματικά η κληρονομιά του στην ομάδα αυτήν.
Ήταν, πραγματικά, μία από τις πιο δύσκολες στιγμές της ζωής μου η λύση της συνεργασίας μαζί του. Περάσαμε τόσες καλές ή και κακές στιγμές τα τελευταία πέντε χρόνια, που την έκαναν τόσο δύσκολη. Ο Γρηγόρης πήρε μια ερασιτεχνική ομάδα και την έκανε επαγγελματική, έχοντας τη δική του εμπειρία και δείχνοντάς μας το δρόμο. Αυτή ήταν η μεγάλη του κληρονομιά, πέραν του ότι φτάσαμε μέχρι την Α2 μαζί του. Τονίζω, σε αυτό το σημείο, ότι οι σχέσεις μας παραμένουν πολύ καλές και τον ευχαριστούμε για όσα πρόσφερε, βάζοντας την ομάδα πάνω από τον εαυτό του. Χωρίσαμε σαν φίλοι, όταν έγινε αυτή η μεγάλη «κοιλιά», γιατί δυστυχώς αυτή είναι η μοίρα του προπονητή. Όταν κάτι δεν πάει καλά, δεν μπορείς να διώξεις όλη την ομάδα. Μπορείς, όμως, να διώξεις έναν και αυτός είναι ο προπονητής.
Τι έχετε να πείτε για το μέλλον και τα όνειρα του Ερμή για το μέλλον;
Ποτέ δε σταματάμε να έχουμε φιλοδοξίες και κάθε χρόνο προσπαθούμε για κάτι καλύτερο. Μιλήσαμε για τα playoffs και στο μέλλον προτεραιότητά μας είναι να καθιερωθούμε εδώ, στην Α2, που για την ώρα είναι το «ταβάνι» μας. Έχουμε μπροστά μας ένα δύσκολο πρωτάθλημα.
Ναι, απλά όταν μια ομάδα παίζει playoffs είναι και υποψήφια για την Basket League…
Όχι, δε σκεφτόμαστε ακριβώς την Basket League. Θέλαμε, απλά, να βάλουμε αυτό το μεγάλο στόχο και να καθιερωθούμε σαν μια καλή δύναμη στην Α2.