Ο Μαρκ Γκασόλ αναφέρθηκε στην επιχείρηση διάσωσης προσφύγων στην οποία συμμετείχε πέρυσι το καλοκαίρι, σε μια συνέντευξή του-εξομολόγηση στην «El Mundo».
Ο 34χρονος σέντερ των Τορόντο Ράπτορς, που κατέκτησε φέτος το πρωτάθλημα στο ΝΒΑ με τους «πτερόσαυρους», είχε πέρυσι το καλοκαίρι μια συγκλονιστική εμπειρία, όταν συνείσφερε στη διάσωση γυναίκας πρόσφυγα από το Καμερούν ως εθελοντής σε αποστολή της οργάνωσης «Proactiva Open Arms» (δείτε, εδώ, βίντεο και φωτογραφίες). Ένα χρόνο μετά, μίλησε στην ισπανική εφημερίδα για όλα όσα έζησε πέρυσι στα νερά της Μεσογείου. «Αμφιβάλω για την καλοσύνη των ανθρώπων. Πώς είναι δυνατόν να βλέπεις ένα αγοράκι τεσσάρων χρονών μες στη νύχτα, έπειτα από τρεις ημέρες στη θάλασσα, και να μην κάνεις τίποτα; Είδα με τα μάτια μου ένα νεκρό παιδί δίπλα σε ένα άλλο άψυχο κορμί, που επέπλεε. Δίπλα τους ήταν η Τζοζεφίν, ήταν ακόμα ζωντανή. Γιατί να καταδικάζουμε αυτές τις ψυχές σε θάνατο;», αναρωτήθηκε αρχικά.
Σε ερώτηση που του έγινε για το εάν ήταν προετοιμασμένος, για όσα βίωσε, εξήγησε: «Δυστυχώς, έπρεπε να ψάξουμε για πτώματα στο νερό και να τα παραδώσουμε στην οργάνωση "Proactiva Open Arms". Η Τζοζεφίν είχε υποθερμία. Αυτές οι καταστάσεις σε κάνουν να αμφιβάλλεις για πολλά, την ίδια στιγμή όμως σου επιτρέπουν να αισιοδοξείς, βλέποντας ότι υπάρχουν άνθρωποι που ενδιαφέρονται και μάχονται. Υπάρχουν κι εκείνοι που προσπαθούν να εκμεταλλευτούν καταστάσεις σε πολιτικό επίπεδο. Στο τέλος της ημέρας, η λύση δεν είναι να σώζεις ανθρώπινες ψυχές στη μέση της θάλασσας. Η λύση πρέπει να έρθει αρκετά νωρίτερα. Δεν μπορούμε να αφήσουμε αυτούς τους ανθρώπους να πεθάνουν! Είναι προφανές αυτό».
Η «μάχη» της επιβίωσης δεν έχει καμία σχέση με την όποια πίεση μπορεί να αισθανθεί ένας παίκτης και για αυτό εμφανίστηκε κάθετος ο Ισπανός διεθνής. «Το μπάσκετ δεν είναι το κέντρο του κόσμου», επισήμανε, για να προσθέσει όσον αφορά στην καθημερινότητα ενός επαγγελματία αθλητή: «Η πίεση του αθλητή είναι κάτι που επιδιώκεις... Είναι κάτι που υπάρχει, γνωρίζεις εξ αρχής τι έχεις να αντιμετωπίσεις. Κερδίζεις και προσφέρεις χαρά στους φιλάθλους, χάνεις κι επιστρέφεις σπίτι γεμάτος νεύρα. Επηρεάζει, ενδεχομένως, τη σχέση σου με τη σύζυγό σου, τα παιδιά σου, γενικώς τον περίγυρό σου... Εξαρτάται, ωστόσο, και από το πρίσμα που βλέπεις την κατάσταση. Εάν βάλεις το μπάσκετ σε μια άλλη μεγαλύτερη κλίμακα, τότε τα πράγματα είναι πολύ καλά».
Κλείνοντας, δήλωσε πως η πολιτική δεν είναι κάτι που μπορεί να εξηγήσει απόλυτα και, προφανώς, δεν τον απασχολεί άμεσα. «Έχει μεγάλη δύναμη και μπορεί να κάνει πολλά, αλλά μερικές φορές η επιθυμία να αναπτυχθείς δημιουργεί επιθέσεις σε άλλα μέρη. Δεν έχω καταλάβει ακόμα τι στόχο έχουν αυτά τα πολιτικά "παιχνίδια". Υπάρχει μια θολή εικόνα, δεν ξέρω τους κανόνες, γνωρίζω όμως πως έχουν αντίκτυπο σε εκατομμύρια ανθρώπους. Μαθαίνω, όμως, επειδή είναι κάτι που επηρεάζει την κοινωνία. Με αφορούν οι επόμενες γενιές. Πρέπει να δίνουμε ευκαιρίες στους νέους, να τους δείχνουμε εμπιστοσύνη. Η πολιτική μπορεί, πραγματικά, να βελτιώσει και να αλλάξει μια κοινωνία», τόνισε ο Μαρκ Γκασόλ, πριν εκφράσει την πεποίθησή του πως και οι αθλητές μπορούν να επηρεάσουν καταστάσεις, καθώς: «Εμείς, ως επαγγελματίες παίκτες, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε θετικά τη δημοφιλία μας. Προσωπικά, προσπαθώ να εμπνεύσω οποιοδήποτε παιδί, που σε μια ορισμένη ηλικία φαίνεται να αδυνατεί να κάνει κάποια πράγματα, πως μπορεί να τα καταφέρει. Ας του λέει ο καθένας "αυτό δεν θα το κάνεις ποτέ". Λοιπόν, δεν είναι έτσι!».