Ανέκαθεν οι ελληνορωσικές σχέσεις ήταν στενές με τον ελληνισμό να έχει πάντα έντονη παρουσία στη Ρωσία.
Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι και η αντίστροφη μέτρηση για την ελληνική επανάσταση, ουσιαστικά είχε ξεκινήσει επί ρωσικού εδάφους, όταν το 1814 στην Οδησσό ο Νικόλαος Σκουφάς, ο Εμμανουήλ Ξάνθος και ο Αθανάσιος Τσακάλωφ ίδρυσαν τη Φιλική Εταιρία.
Στο μπάσκετ έχουμε μια σύγχρονη ελληνική επανάσταση των προπονητών, που ουσιαστικά έχουν κάνει...κατάληψη της περίφημης VTB League (η διευρυμένη ρωσική λίγκα στην οποία εκτός από τις ρωσικές ομάδες παίζουν και από το Καζακστάν, τη Λευκορωσία, την Εσθονία και τη Λετονία). Ούτε λίγο ούτε πολύ από τις οκτώ πρώτες ομάδες της βαθμολογίας (αυτές δηλαδή που έπαιξαν πέρυσι στα πλέι οφ), τις τέσσερις θα τις κοουτσάρουν εφέτος Ελληνες τεχνικοί !
Ο Δημήτρης Ιτούδης που παραμένει για τέταρτο χρόνο στην πρωταθλήτρια ΤΣΣΚΑ Μόσχας, ο Γιώργος Μπαρτζώκας που μετά την επιτυχημένη πορεία πριν δύο χρόνια με την Λοκομοτίβ Κουμπάν, επιστρέφει στη Ρωσία με τη Χίμκι, ο Δημήτρης Πρίφτης που θα έχει το τιμόνι της Ούνικς Καζάν και ο Κώστας Φλεβαράκης που διαδέχτηκε τον Ηλία Παπαθεοδώρου στην Αστάνα.
Τα εξαιρετικά δείγματα γραφής που έχουν αφήσει - και εκεί - οι Ελληνες προπονητές μιλούν από μόνα τους και οι πρόεδροι των ρωσικών ομάδων πίνουν νερό στο όνομα τους.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΙΤΟΥΔΗΣ: "Κάθε χρόνο καλύτεροι"
Η ΤΣΣΚΑ Μόσχας με τον Δημήτρη Ιτούδη στον πάγκο επανήλθε (μετά από 8 χρόνια...φαγούρας) στην κορυφή της Ευρώπης το 2016 ενώ είναι μόνιμη πρωταθλήτρια στη VTB League. Μάλιστα τα χρόνια που είναι κόουτς ο Ιτούδης (μαζί με το Γιώργο Μπαρτζώκα είναι οι δύο Ελληνες προπονητές που έχουν κατακτήσει Ευρωλίγκα) η ΤΣΣΚΑ έχει 9-1 νίκες στα πλέι οφ της Ευρωλίγκας και 27-1 στα αντίστοιχα πλέι οφ της VTB League.
"Είναι δεδομένο ότι δεν χαρίζεται τίποτε σε κανέναν και τα δείγματα γραφής των Ελλήνων προπονητών σαφώς και έχουν μετρήσει σε αυτή την επιλογή. Σε ένα δύσκολο επάγγελμα όπως αυτό του προπονητή όπου κάθε φορά πρέπει να αποδεικνύει ότι μπορεί να κάνει ακόμα περισσότερα, προσωπικά είμαι απόλυτα ικανοποιημένος που βρίσκομαι σε ένα σύλλογο με τόσο υψηλές απαιτήσεις. Διότι και εγώ έχω τις ίδιες απαιτήσεις και γενικά σε εξιτάρει η πίεση στη δουλειά, σε βοηθάει να γίνεσαι όλο και καλύτερος" λέει στο Basketa.gr ο Δημήτρης Ιτούδης που δεν ξεχνάει όλους τους ρόλους στην ομάδα.
"Ο προπονητής έχει έναν βασικό ρόλο, όπως και οι παίκτες, αλλά η επιτυχία είναι μια ομαδική δουλειά που έρχεται από την ιδανική συνεργασία όλων, όπως είναι και οι φροντιστές, οι φυσιοθεραπευτές και γενικά ο καθένας μέσα στην ομάδα.
Σίγουρα νιώθεις μια ικανοποίηση όταν βλέπεις να επιβραβεύεται το έργο σου και αυτό ισχύει γενικά για τους Ελληνες προπονητές που έχουν ανεβάσει σημαντικά το επίπεδο. Στην επιλογή τους από τις διοικήσεις των ομάδων, σαφώς παίζει ρόλο η τεχνογνωσία τους, το δείγμα γραφής τους και γενικότερα η δουλειά τους. Είναι σαφώς ενδιαφέρον αυτό το γεγονός με τους τέσσερις Ελληνες στη VTB League. Δεν είναι κάτι που το βλέπεις συχνά με καμία εθνικότητα προπονητή και σαφώς αυτό κάτι λέει" επισημαίνει ο τεχνικός της ΤΣΣΚΑ που ως παλαιότερος στη Ρωσία θα περιμένει τους συμπατριώτες του να τους υποδεχτεί στη Μόσχα.
"Είχαμε την ευκαιρία και παλαιότερα με τον Γιώργο Μπαρτζώκα και εφέτος με τον Ηλία Παπαθεοδώρου όπου βρεθήκαμε αντίπαλοι στα πλέι οφ να τα πούμε και να φάμε μαζί. Σαφώς θα γίνει και του χρόνου στο μέτρο του δυνατού βέβαια γιατί υπάρχει το ιδιαίτερα βεβαρυμένο πρόγραμμα και χρειάζεται να αφιερώνουμε και χρόνο στην οικογένειά μας" λέει ο έμπειρος τεχνικός που έχει ήδη κάνει τις προτάσεις του για την ενιαία Ευρωλίγκα την οποία έζησαν όλες οι ομάδες εφέτος.
"Είναι επιβεβλημένο να αυξηθούν τα συμβόλαια των παικτών σε 20-24 και ακόμα και η 12άδα να γίνει ίσως 13άδα.
Η επιβάρυνση είναι τεράστια για τους παίκτες και προχωρήσαμε στην αλλαγή του σχήματος που σαφώς είναι και το πιο συναρπαστικό χωρίς να προβλεφθούν και κάποιες σημαντικές παράμετροι. Πλησιάζουμε σε φορμάτ στο ΝΒΑ, χωρίς όμως να βλέπουμε και άλλα θέματα. Εχω ξαναπεί τη γνώμη μου ότι έπρεπε να υπάρχουν πλέι οφ μέχρι το τέλος, αλλά αν μη τι άλλο ο τελικός, είτε του φάιναλ φορ, είτε ο τελευταίος των πλέι οφ εφόσον ήταν έτσι το σύστημα θα έπρεπε να είναι το τελευταίο παιχνίδι της χρονιάς για όλους.
Εφέτος όσες χώρες είχαν - ιδιαίτερα πάνω από μία - ομάδα στην Ευρωλίγκα, στον τελικό του πρωταθλήματος τους έφτασε μόνο μια ομάδα της Ευρωλίγκας και αυτή συνήθως ήταν "άδεια". Μην κοιτάτε στην Ελλάδα που οι διαφορές είναι μεγάλες και δεν γίνεται να μην παίξουν Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός στον τελικό. Στην Τουρκία έφτασε μόνο η Φενέρ, στην Ισπανία μόνο η Ρεάλ και το έχασε από τη Βαλένθια, στην Ιταλία η Αρμάνι δεν πήγε καν τελικό, τα ίδια και στο Ισραήλ με την Μακάμπι. Το νέο σύστημα είναι ελκυστικό και χορταστικό για τον κόσμο, αλλά θέλει να υπολογίσεις και άλλα θέματα, όπως αυτά που έχουμε συζητήσει άλλωστε αρκετά και με τον Τζόρντι Μπερτομέου" καταλήγει ο τεχνικός της ΤΣΣΚΑ Μόσχας.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΑΡΤΖΩΚΑΣ: "Μιλάει η δουλειά τους για τους Ελληνες προπονητές"
Ο πρώτος Ελληνας προπονητής που κατέκτησε την Ευρωλίγκα (και μάλιστα με ελληνική μάδα, τον Ολυμπιακό το 2013) εδώ και τρία χρόνια έχει ξενιτευτεί και μάλιστα με την εφετινή του συμμετοχή στη Χίμκι θα γίνει ο πρώτος Ελληνας που θα έχει κοουτσάρει πέντε διαφορετικές ομάδες στην Ευρωλίγκα (Μαρούσι, Ολυμπιακός, Λοκομοτίβ Κουμπάν, Μπαρτσελόνα και Χίμκι) !
"Νομίζω πως για φτάσουμε στο σημείο να εργάζονται τέσσερις Ελληνες προπονητές στη VTB League έπαιξε το ρόλο του και βοήθησε πολύ η πορεία του Δημήτρη Ιτούδη με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας που έφτασε μέχρι την κορυφή της Ευρώπης, το γεγονός ότι πήγαμε με την Λοκομοτίβ Κουμπάν μέχρι το φάιναλ φορ της Ευρωλίγκας, αλλά και το γεγονός ότι με τον Ηλία Παπαθεοδώρου η Αστάνα μπήκε στα πλέι οφ πέρυσι.
Είναι αυτό που λέμε ότι για τους Ελληνες προπονητές, μιλάει η δουλειά τους, αλλά εδώ θα ήθελα να σταθώ και στους Ελληνες παίκτες.
Οταν για παράδειγμα είχαμε τον Κώστα Καϊμακόγλου και τον Νίκο Ζήση στην Ούνιξ Καζάν, να δίνουν ένα δείγμα γραφής όμως και ο Θοδωρής Παπαλουκάς παλαιότερα στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας, περνούν το μήνυμα για το πως δουλεύουν γενικότερα οι Ελληνες στο μπάσκετ.
Ενας Ελληνας, παίκτης ή προπονητής, φέρνει στην ομάδα του τεχνογνωσία, μεθοδικότητα, εργατικότητα και αν μη τι άλλο γενικότερα έχει πολύ καλή αντίληψη για το μπάσκετ, αυτό που λέμε υψηλό μπασκετικό IQ" επισημαίνει ο τεχνικός της Χίμκι και συνεχίζει:
"Δεν είναι εύκολο για τον Ελληνα προπονητή να δουλέψει στο εξωτερικό και ιδιαίτερα σε αυτά τα μακρινά μέρη, αφού υπάρχει πίσω και η οικογένεια. Ομως αφ' ενός το καλό όταν φεύγεις από την Ελλάδα είναι ότι αφήνεις πίσω σου την τοξικότητα που επικρατεί εκεί και παράλληλα συνήθως στο εξωτερικό και σε τέτοιο επίπεδο δουλεύεις σε πιο φυσιολογικές συνθήκες ακόμα και στις πληρωμές.
Στην Ελλάδα έχει μεγαλύτερα προβλήματα και καθυστερήσεις στις πληρωμές αν και όταν άνθρωποι με πτυχίο δεν μπορούν να βρουν δουλειά ή ο μέσος μισθός φθάνει κάποιες φορές τα 300-450 ευρώ, το φαινόμενο είναι γενικότερο και όχι μόνο στο μπάσκετ. Πολλές φορές λοιπόν είναι μονόδρομος η έξοδος για εργασία στο εξωτερικό".
Οσον αφορά τη Χίμκι. ο Γιώργος Μπαρτζώκας τονίζει: "Εχουν ένα πλάνο πολύ ενδιαφέρον, έχουν μεγάλη συνεργασία στις μεταγραφές και μου δείχνουν απόλυτη εμπιστοσύνη. Εδώ θα ήθελα να τονίσω το πόσο ευχαριστημένος είχα μείνει και από τη Λοκομοτίβ Κουμπάν με τους ανθρώπους της οποίας διατηρώ εξαιρετικές σχέσεις. Μετά από μια πολύ δύσκολη χρονιά στη Μπαρτσελόνα από αρκετές απόψεις, κοιτάω μπροστά, τη σεζόν που έρχεται με τη Χίμκι".
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΡΙΦΤΗΣ: "Περιζήτητος επαγγελματίας ο Ελληνας προπονητής"
Μετά από μια εξαιρετική πορεία με τον Αρη, τα τελευταία χρόνια και ενώ το όνομά του έπαιξε και για την εθνική ομάδα, ο Δημήτρης Πρίφτης θα κάτσει τον πάγκο της Ούνιξ Καζάν αποφασίζοντας για πρώτη φορά στην καριέρα του να κάνει το βήμα εκτός Ελλάδας.
"Ο Ελληνας προπονητής συνολικά αποτελεί περιζήτητο επαγγελματία εδώ και αρκετά χρόνια, εννοώ σε πολλά πρωταθλήματα και όχι μόνο στην VTB όπου πλέον παρατηρείται... συνωστισμός. Είναι πολλά αυτά τα στοιχεία που τονώνουν στους διοικούντες Ευρωπαϊκές ομάδες το αίσθημα εμπιστοσύνης προκειμένου να αναθέσουν την διαχείριση της επένδυσής τους σε έναν Ελληνα προπονητή" λέει ο νέος τεχνικός της Ούνιξ μιλώντας στο Basketa.gr και συμπληρώνει:
"Είναι μια κοινή διαπίστωση ότι τακτικά οι ομάδες που καθοδηγούνται από Ελληνες προπονητές είναι πολύ δουλεμένες και εδώ ίσως μπαίνει ο παράγοντας "Ρωσία". Ομάδες με παραδοσιακή φιλοσοφία ιδιωτικής πρωτοβουλίας, η οποία πάντα είναι απαραίτητη, όμως σε καθοριστικά σημεία κρίσιμων αγώνων συχνά πληρώνεται έναντι κάποιου που έχει σχέδιο".
Οσο για τον ίδιο, σαφώς η πρόκληση είναι μεγάλη όπως λέει:
"Προσωπικά είναι μια μεγάλη πρόκληση η πρώτη φορά που θα εργαστώ εκτός Ελλάδας και με μια ομάδα που έχει αφήσει το στίγμα της στον μπασκετικό χάρτη τα τελευταία χρόνια. Θα είναι και κάτι ξεχωριστό το ότι θα έχω αντιπάλους συμπατριώτες μου συναδέλφους, μάλιστα τους δύο Ελληνες που έχουν κατακτήσει την Ευρωλίγκα, και στο ρώσικο πρωτάθλημα. Οι άνθρωποι της Ούνικς μου ανέλυσαν ένα ενδιαφέρον αγωνιστικό πλάνο, μου έδειξαν εμπράκτως ότι ήθελαν να μου το εμπιστευτούν και γενικά δεν ήταν δύσκολη η απόφαση από την ώρα που ήθελα να δοκιμάσω και την εμπειρία εκτός Ελλάδας".
ΚΩΣΤΑΣ ΦΛΕΒΑΡΑΚΗΣ: "Ο Ελληνας προπονητής εξαργυρώνει το όνομά του"
Ο Κώστας Φλεβαράκης, είναι ο μόνος από τους τέσσερις Ελληνες της VTB League που έχει συνηθίσει στην ξενιτιά, αφού πρώτη φορά δούλεψε εκτός Ελλάδας το 2004, δηλαδή 13 χρόνια πριν. Σουηδία, Γερμανία, Πολωνία και τώρα στο Καζακστάν για τον έμπειρο τεχνικό που είχε την ευκαιρία να τα πει με τον Ηλία Παπαθεοδώρου, αφ' ενός για να πάρει ο ίδιος πληροφορίες για την Αστάνα και ο Ηλίας, για τον ΠΑΟΚ, καθώς ο Κώστας Φλεβαράκης είναι συνδεδεμένος με την ιστορία του Δικεφάλου του Βορρά.
"Σαφώς παίζει ρόλο και η συγκυρία που θα βρεθούμε τέσσερις Ελληνες προπονητές στη VTB League αλλά αυτό που είναι βέβαιο είναι το γεγονός ότι ο Ελληνας προπονητής εξαργυρώνει τόσα χρόνια το όνομά του. Είναι μεγάλη υπόθεση το εφετινό φαινόμενο που προσωπικά δεν θυμάμαι να έχει γίνει στο παρελθόν με άλλη εθνικότητα προπονητών, ούτε με Σέρβους, ούτε από άλλες χώρες" λέει ο τεχνικός της Αστάνα που βάζει και μια σημαντική παράμετρο στο θέμα.
"Οι Ελληνες προπονητές έχουν δείξει τι μπορούν να κάνουν και εφέτος είχαμε δύο στο φάιναλ φορ της Ευρωλίγκας. Είμαι βέβαιος ότι αν δούλευαν πέρυσι στην Ευρωλίγκα έξι Ελληνες προπονητές, μπορεί να είχαμε ακόμα και τέσσερις στο φάιναλ φορ. Δεν είναι τυχαίο καθώς ο τρόπος δουλειάς του Ελληνα τεχνικού κάτω από αντίξοες συνθήκες πολλές φορές, η αγάπη του για τη χώρα αλλά και για το άθλημα τον κάνει καλύτερο.
Γενικά ψάχνεται πολύ και στον αγώνα και εκτός αυτού σε ένα δύσκολο επάγγελμα. Εδώ με την ευκαιρία θα ήθελα να εκφράσω την εμπιστοσύνη μου στον Κώστα Μίσσα, τον οποίο όλοι πρέπει να στηρίξουμε στο έργο του στην εθνική ομάδα".
Οσον αφορά την Αστάνα, ο Κώστας Φλεβαράκης πήρε πληροφορίες από τον προκάτοχό του Ηλία Παπαθεοδώρου (τον οποίο ενημέρωσε για τον οργανισμό που λέγεται ΠΑΟΚ) για τεχνικά θέματα, για το...κρύο ακόμα και για επιλογές στο φαγητό !
"Ολα είναι πολύ χρήσιμα, απλά όσον αφορά το κρύο δεν τρόμαξα, γιατί έχω δουλέψει και σε Πολωνία, Σουηδία και Γερμανία. Οταν για παράδειγμα στο Λούλε της Σουηδίας είχαμε -27, πόσο να πέσει περισσότερο η θερμοκρασία στην Αστάνα" λέει γελώντας ο κόουτς, και καταλήγει: "Είναι ένα ενδιαφέρον πρότζεκτ αυτό της Αστάνα. Θα ήθελα να το συνεχίσω και να το προχωρήσω. Η μεγάλη επιτυχία του Ηλία, περισσότερο και από το πρωτάθλημα στο Καζακστάν ήταν το γεγονός ότι κατάφερε να βάλει την ομάδα στα πλέι οφ της VTB League και μακάρι να καταφέρουμε και εφέτος το ίδιο. Στόχος είναι να δημιουργήσουμε μια ομάδα ανταγωνιστική για να πετύχει τους στόχους της".
Photo Credit: Eurokinissi