14.8 C
Athens
Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Διδάγματα της (μικρής) ιστορίας των πλέι οφ του BCL

Η ΑΕΚ έχει μπροστά της μια μεγάλη ευρωπαϊκή πρόκληση. Τους προημιτελικούς του BCL με τη Στρασμπούρ, την προοπτική της παρουσίας της στο φάιναλ φορ της διοργάνωσης και της διεκδίκησης του τίτλου.

 

Η διοργάνωση βαδίζει προς το τέλος της 2ης σεζόν της ωστόσο έχει ενδιαφέρον να δούμε όσα προέκυψαν από τις συνολικά 28 σειρές αγώνων πλέι οφ της ιστορίας της και τα διδάγματα που μας προσφέρουν.

 

Ποιος έχει το πλεονέκτημα;

 

Όταν μιλάμε για μια διαδικασία δύο αγώνων, προκύπτει το ερώτημα: Έχει έναν λόγο παραπάνω για την πρόκριση η ομάδα που δίνει το 2ο παιχνίδι στην έδρα της;

 

Η μικρή έστω ιστορία των πλέι οφ του Basketball Champions League, οι 28 δηλαδή συνολικά σειρές αγώνων της περσινής και της φετινής σεζόν, έδειξε πως αυτό το θεωρητικά, μικρό πλεονέκτημα των ομάδων που παίζουν στο γήπεδο τους στο 2ο παιχνίδι, διαδραματίζει μικρό ρόλο στο τελικό αποτέλεσμα.

 

Από τις 28 σειρές πλέι οφ, 20 πέρσι και οχτώ φέτος, στις 15 πήρε την πρόκριση η ομάδα που έπαιξε στο γήπεδο της στο 2ο παιχνίδι και στις 13 εκείνη που ήταν φιλοξενούμενη οπότε η ΑΕΚ δεν θα πρέπει να αισθάνεται ότι μπαίνει από μειονεκτική θέση στη σειρά με τη Στρασμπούρ.

 

Μία νίκη και μία ισοπαλία ήταν ο απολογισμός του Άρη στα δύο ματς πλέι οφ στο «Παλέ»

 

Η δύναμη της έδρας και η συχνότητα των διπλών

 

Η ιστορία των πλέι οφ του BCL, αυτές οι 28 σειρές αγώνων που έχουμε δει δηλαδή, μας έχει διδάξει ότι η έδρα έχει ασφαλώς τον πρώτο λόγο όμως και οι φιλοξενούμενοι έχουν σημαντικό ποσοστό νικών.

 

Από τα 56 παιχνίδια που έχουν γίνει, χωρίς να υπολογίζουμε τα δύο χθεσινά αφού δεν έχουν ολοκληρωθεί οι σειρές…

 

*Οι γηπεδούχοι νίκησαν στα 34 (60,71%)

 

*Οι φιλοξενούμενοι νίκησαν στα 18 (32,14%)

 

*Υπήρξαν και τέσσερις ισοπαλίες (7,14%).

 

Όταν το 1ο ματς βγάζει άσο

 

Έχει ενδιαφέρον γυρίζοντας πίσω στο κοντινό παρελθόν του BCL, να διαπιστώσουμε πως εξελίχθηκαν οι σειρές των πλέι οφ της διοργάνωσης ανάλογα με το αποτέλεσμα του 1ου αγώνα.

 

Σε 15 από τις 28 σειρές, οι γηπεδούχοι νίκησαν στον πρώτο αγώνα. Τι έγινε στη συνέχεια;

 

*Στις επτά περιπτώσεις η ομάδα που νίκησε στην έδρα της στο πρώτο παιχνίδι, έμεινε όρθια στον δεύτερο και πήρε την πρόκριση (46,66%)

 

*Στις οχτώ περιπτώσεις η ομάδα που έχασε στον πρώτο αγώνα εκτός έδρας, ανέτρεψε την κατάσταση στην έδρα της και προκρίθηκε (53,33%).

 

Ο ΠΑΟΚ ήταν η πρώτη ομάδα των πλέι οφ του BCL που παρότι έχασε στο πρώτο ματς στην έδρα της, έκανε την ανατροπή στο δεύτερο

 

Όταν το 1ο ματς βγάζει διπλό

 

Το πλεονέκτημα της ομάδας που νικάει στον πρώτο αγώνα ως φιλοξενούμενη, παραδόξως ίσως, δεν αποδείχτηκε τόσο ισχυρό όσο θα περίμενε κανείς στην ιστορία των πλέι οφ του BCL. Σε συνολικά 10 σειρές, η φιλοξενούμενη ομάδα του πρώτου παιχνιδιού έκανε το διπλό όμως. Τι ακολούθησε;

 

*Στις έξι (60%) η ομάδα που έκανε το διπλό, πήρε και το «εισιτήριο» για τη συνέχεια.

 

*Στις τέσσερις (40%) όμως υπήρξε ανατροπή των δεδομένων και πιθανότατα των προβλέψεων. Δεν είναι καθόλου μικρό αυτό το 40% και δείχνει ότι, τουλάχιστον με βάση την ιστορία των πλέι οφ του BCL, η ομάδα που χάνει το πρώτο παιχνίδι στην έδρα της δεν είναι ξεγραμμένη.

 

Τα κατάφεραν…

 

*Ο ΠΑΟΚ κόντρα στην Παρτίζαν πέρσι.

 

*Η Μπάνβιτ κόντρα στη Λούντβιγκσμπουργκ πέρσι.

 

*Η ΑΕΚ απέναντι στη Νίμπουρκ φέτος.

 

*Η Μούρθια απέναντι στην Τενερίφη φέτος.

 

Υπήρξαν και οι περιπτώσεις των ισοπαλιών. Σε μία το «Χ» ήρθε στο δεύτερο παιχνίδι οπότε το ενδιαφέρον προκύπτει από τις άλλες τρεις περιπτώσεις στις οποίες η ισοπαλία ήταν το αποτέλεσμα του πρώτου αγώνα. Και στις τρεις προκρίθηκε η ομάδα που είχε το δεύτερο παιχνίδι στην έδρα της.

 

Η Μονακό έχει κάνει τις δύο από τις οχτώ «σκούπες» των πλέι οφ του BCL

 

Τα «μια σου και μία μου» και οι «σκούπες»

 

Από τις 28 ολοκληρωμένες μέχρι τώρα σειρές πλέι οφ του BCL, η πιο συνηθισμένη κατάσταση ήταν το «μία σου και μία μου» αφού στις 16 οι ομάδες σημείωσαν από μία νίκη.

 

Στις 11 σειρές (39,28%) «μίλησε» αποκλειστικά η έδρα, με νίκες του γηπεδούχου τόσο στο πρώτο όσο και στο δεύτερο παιχνίδι.

 

Στις πέντε σειρές (17,8%) η κατάσταση ήταν και πάλι «μία σου και μία μου» αλλά ήταν σαφώς πιο περίπλοκη και δραματική με τους φιλοξενούμενους να νικούν και στις δύο περιπτώσεις. Έχει αξία να θυμηθούμε αυτές τις σειρές. Ήταν πέρσι τα ζευγάρια Παρτίζαν-ΠΑΟΚ, Μπάνβιτ-Λούντβιγκσμπουργκ και φέτος αυτό έγινε στα τρία από τα οχτώ ζευγάρια της πρώτης φάσης των πλέι οφ, στο ΑΕΚ-Νίμπουρκ, στο Όλντενμπουργκ-Λούντβιγκσμπουργκ και στο Μούρθια-Τενερίφη.

 

Δεν είναι μικρό το ποσοστό των σειρών στο οποίο μια ομάδα έκανε το 2/2, νικώντας δηλαδή τόσο εντός όσο και εκτός έδρας. Συνολικά οχτώ φορές στις 28 σειρές (28,57%) έγινε αυτό και το κατάφεραν…

 

*Η ΑΕΚ με τη Γιουβέντους πέρσι

 

*Η Λούντβιγκσμπουργκ με τη Μακάμπι Ραντ πέρσι

 

*Η Καρσίγιακα με την Μπεσικτάς πέρσι

 

*Η Σάσαρι με τη Λε Μαν πέρσι

 

*Η Βενέτσια με την Αβελίνο πέρσι

 

*Η Μονακό με τη Σάσαρι πέρσι

 

*Η Μονακό με τη Ζιελόνα Γκόρα φέτος

 

*Η Μπάνβιτ με τη Ναντέρ φέτος

 

Υπήρξαν βέβαια και οι τέσσερις περιπτώσεις ισοπαλιών που δεν συγκαταλέγονται στις προηγούμενες.

 

Photo Credits: BCL



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ