10.2 C
Athens
Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Βαν ντε Σπίγκελ: «Αποσχιστική και όχι κερδοφόρα η EuroLeague»

Ο πρόεδρος της ULEB Τόμας Βαν ντε Σπίγκελ παραχώρησε συνέντευξη στο podcast «The Athletic» κι αναφέρθηκε σε πολλά κι ενδιαφέροντα ζητήματα.

Ο παλαίμαχος Βέλγος μπασκετμπολίστας σχολίασε τη σημασία των ευρωπαϊκών εγχώριων πρωταθλημάτων και όχι μόνο...

Αναλυτικά τα όσα είπε ο πρόεδρος της ULEB:

«Από το 2016, η EuroLeague είναι ένα πραγματικό αποσχιστικό πρωτάθλημα… Πρόκειται για 11 κλαμπ με μακράς διαρκείας άδειες που είναι μέτοχοι και αποφασίζουν για όλα όσα συμβαίνουν. Τα εγχώρια πρωταθλήματα, τα οποία εκπροσωπώ, έχουν ουσιαστικά απορριφθεί και η αθλητική απόδοση στο εθνικό πρωτάθλημά δεν καθορίζει πλέον σε ποιες διεθνείς διοργανώσεις μπορεί να παίξει μία ομάδα. Βασικά είναι αδύνατον να παίξει μια ομάδα στην Ευρωλίγκα».

Για το καλεντάρι: «Όσον αφορά το καλεντάρι, έπρεπε πάση θυσία να διατηρήσουμε το ζωτικό μας χώρο με την προστασία των Σαββατοκύριακων για να διεξάγονται τα εθνικά πρωταθλήματα».

Για τις χορηγίες: «Υπάρχει αρνητικός αντίκτυπος στις χορηγίες, στις τηλεοπτικές συμφωνίες, επειδή τα Media ενδιαφέρονται κυρίως για την Ευρωλίγκα».

Για τις σχέσεις ULEB και EuroLeague: «Δεν υπάρχει καμία αλληλεγγύη μεταξύ του αποσχιστικού πρωταθλήματος και των εθνικών πρωταθλημάτων, και, για παράδειγμα, σε επίπεδο υποδομών έχουμε ήδη δει τον αντίκτυπο».

Για την κερδοφορία της EuroLeague: «Η EuroLeague δεν είναι τόσο κερδοφόρα όσο θα ήθελαν, αλλά εξακολουθεί να επηρεάζει τα οικονομικά των εγχώριων πρωταθλημάτων».

Για το αν έχει κάνει καταγγελία η ULEB: «Έχουμε κάνει καταγγελία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Τα πρωταθλήματα νιώθουν ήδη τον αρνητικό αντίκτυπο και προσπαθούμε μέσα από αυτή την καταγγελία να εξηγήσουμε πώς επηρεάζει η Ευρωλίγκα τις εγχώριες λίγκες. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι το σώμα που προστατεύει το Ευρωπαϊκό Αθλητικό Μοντέλο και λαμβάνει υπόψη ορισμένες παραμέτρους που υπερβαίνουν το οικονομικό κέρδος. Η προσφυγή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή πιθανώς δεν ήταν ο ιδανικός τρόπος που θα θέλαμε να ακολουθήσουμε. Θα θέλαμε να καθίσουμε στο τραπέζι με όλους τους ενδιαφερόμενους και να λύσουμε το πρόβλημα μόνοι μας, αλλά όταν θέλεις να είσαι βέβαιος ότι θα εισακουστείς πρέπει να γίνει μια κίνηση που να αποδεικνύει ότι δεν είμαστε ικανοποιημένοι με την τρέχουσα κατάσταση. Κάποια στιγμή θα πρέπει φτάσουμε στο σημείο όπου η Επιτροπή θα καθορίσει το περιβάλλον για όλα τα αθλήματα. Εάν χρησιμοποιήσουν το μπάσκετ, τότε θα είμαστε ευχαριστημένοι με αυτό καθώς πιστεύουμε πραγματικά σε αυτά που λέμε».

Για την ανάπτυξη του μπάσκετ:  «Δεν είμαστε ενάντια στο οικονομικό κέρδος ή στην ανάπτυξη του αθλήματος. Αλλά πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν υπάρχουν μόνο τα κορυφαία κλαμπ. Υπάρχει μια πυραμίδα από κάτω που θα μπορούμε να πούμε ότι υποφέρει, ειδικά στην Ευρώπη. Στο μπάσκετ πολύ συχνά συγκρινόμαστε με τις ΗΠΑ, αλλά εκεί έχουν ένα εντελώς διαφορετικό μοντέλο, όπου κυριαρχεί ο σχολικός αθλητισμός. Είναι επίσης το μοναδικό επαγγελματικό πρωτάθλημα της χώρας και επίσης μην ξεχνάτε ότι εκεί μιλάμε για μία χώρα. Αυτό καθιστά πολύ πιο εύκολη την αλλαγή κανονισμών εάν χρειάζεται».

Για το αμερικανικό μοντέλο: «Οι Ευρωπαίοι ιδιοκτήτες των ομάδων της EuroLeague κοιτούν το μοντέλο NBA και λένε ότι αυτό χρειαζόμαστε στην Ευρώπη. Αυτό είναι που το συνδέει με το Super League στο ποδόσφαιρο, όπου οι ιδιοκτήτες θέλουν να ακολουθήσουν το μοντέλο των αμερικανικών πρωταθλημάτων».

Για το ποιος πρέπει να είναι ο στόχος:  «Θέλουμε να προωθήσουμε τους καλύτερους παίκτες μας στην Ευρώπη, αλλά πρέπει να σεβαστούμε αυτό που βρίσκεται κάτω από το υψηλότερο επίπεδο και να υποστηρίξουμε το μπάσκετ που βρίσκεται στη βάση της πυραμίδας. Ο στόχος πρέπει να είναι να κάνουμε το (οικονομικό) κέικ μεγαλύτερο στο μπάσκετ, αλλά προς το παρόν παραμένει το ίδιο μέγεθος. Το μόνο που συμβαίνει είναι ότι οι μεγάλοι σύλλογοι παίρνουν μεγαλύτερα κομμάτια ενώ όλοι οι άλλοι παίρνουν μικρότερα. Ο στόχος πρέπει να είναι να κάνουμε το κέικ μεγαλύτερο και να βεβαιωθούμε ότι όλοι παίρνουν περισσότερα. Ορισμένες ομάδες όπως η Μακάμπι Τελ Αβίβ, έχουν αρχίσει να δημιουργούν δύο ομάδες και δύο διαφορετικά ρόστερ. Ξέρουν ότι μπορούν να κυριαρχήσουν στο πρωτάθλημά τους στο τέλος της σεζόν, στα πλέι οφ. Υπάρχουν ομάδες που έχουν ζητήσει να συμμετάσχουν στο πρωτάθλημα αργότερα μέσα στη σεζόν και να μπαίνουν στα πλέι οφ».

Για το αν γεφυρώνεται το χάσμα μεταξύ Ευρώπης και ΝΒΑ: «Όχι, δεν γεφυρώνεται το χάσμα μεταξύ Ευρώπης και ΝΒΑ. Όταν ξεκίνησε η Ευρωλίγκα πριν από 20 χρόνια, οι καλοί παίκτες θα έμεναν εδώ, αλλά τα τελευταία 15 χρόνια υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από τις ομάδες του ΝΒΑ για τους Ευρωπαίους παίκτες. Όχι μόνο σε αθλητικό επίπεδο, αλλά ούτε στο οικονομικό κατάφεραν να καλύψουν αυτό το κενό. Στην πραγματικότητα βέβαια τα έσοδα είναι μεγαλύτερα, αλλά ακόμα δεν βρίσκεται ούτε καν κοντά στις ομάδες του NBA. Καμία από τις ομάδες δεν είναι κερδοφόρα, όλες κάθε χρόνο μετρούν απώλειες. Τα περισσότερα κλαμπ της Ευρωλίγκας ανήκουν σε πλούσιους ιδιοκτήτες ή ανήκουν σε ποδοσφαιρικούς συλλόγους, οπότε μπορούν να το κάνουν αυτό».

Για το αν θεωρεί ότι οι ομάδες θα ζητήσουν να φύγουν από τα εγχώρια πρωταθλήματα: «Δεν έχουν τα κότσια να το κάνουν. Ξέρουν ότι δεν θα μπορούσαν να υπερασπιστούν αυτή την κίνηση στις τοπικές αγορές τους και στους φιλάθλους τους»

Για το αν έχουν συζητήσει με παράγοντες άλλων αθλημάτων: «Έχουμε μιλήσει με διοικήσεις διαφορετικών αθλημάτων, για να δούμε πού συναντώνται οι περιπτώσεις και οι προβληματισμοί μας για να ευθυγραμμίσουμε τις θέσεις μας. Θέλουμε το καλύτερο για το άθλημά μας και πιστεύουμε ότι τα εθνικά πρωταθλήματα είναι αναπόσπαστα κομμάτια σε αυτό. Η ιδέα της Super League θα συνεχίσει να επιστρέφει στο προσκήνιο, αλλά πρέπει να βρούμε ένα ολοκληρωμένο μοντέλο που σέβεται ευρωπαϊκές διοργανώσεις συλλόγων, τα εθνικά πρωταθλήματα και τους αγώνες των εθνικών ομάδων. Υπάρχει χώρος για συνύπαρξη και των τριών, πρέπει απλώς να βρούμε το σωστό μοντέλο».



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ