15.2 C
Athens
Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Από το μπάσκετ στην πολιτική (pics)

Η απόφαση του Δημήτρη Παπανικολάου να αποδεχθεί την πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη και να κατέλθει ως υποψήφιος της ΝΔ στo Νότιο τομέα Αθηνών στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές, βάζει το όνομά του στη λίστα με τους ανθρώπους του ελληνικού μπάσκετ, που επιχείρησαν κάποια στιγμή στη ζωή τους να ασχοληθούν με την πολιτική.

Δεν είναι μακρά αυτή η λίστα, ωστόσο περιέχει μερικούς από τους πιο αναγνωρίσιμους ανθρώπους, που ασχολήθηκαν με το μπάσκετ στη χώρα μας. Την παραθέτουμε με τη υποσημείωση ότι είναι ενδεικτική. Εκφράζοντας, δηλαδή, την επιφύλαξη ότι μπορεί να έχουμε ξεχάσει και κάποιους, από τους οποίους ζητούμε προκαταβολικά συγγνώμη.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΦΑΣΟΥΛΑΣ

Ήταν περίπου προδιαγεγραμμένο ότι η "αράχνη" του ελληνικού μπάσκετ θα ασχολιόταν κάποια στιγμή με τα κοινά, για τα οποία έδειχνε ενδιαφέρον από πολύ μικρός. Από τότε που ως έφηβος ήταν μέλος της ΚΝΕ με ενεργό συμμετοχή στις διάφορες δραστηριότητές της. Ο πολιτικός βίος του άρχισε όσο ακόμα έπαιζε μπάσκετ, όταν το 1990 εξελέγη πρώτος δημοτικός σύμβουλος της Θεσσαλονίκης μετέχοντας στον συνδυασμό του Δημήτρη Φατούρου. 

Όταν σταμάτησε το μπάσκετ, έβαλε υποψηφιότητα με το ΠΑΣΟΚ στις βουλευτικές εκλογές του 2000 και πέτυχε να εκλεγεί βουλευτής της Α' περιφέρειας Πειραιά. Τέσσερα χρόνια αργότερα έβαλε ξανά υποψηφιότητα στην ίδια περιφέρεια, παρόλο όμως που πήρε τους περισσότερους σταυρούς από όλους τους υποψήφιους του ΠΑΣΟΚ, δεν εξελέγη βουλευτής. Ο λόγος; Τη μία και μοναδική έδρα που κέρδισε στην Α' Πειραιά το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του 2004, την πήρε ο Κώστας Σημίτης, ο οποίος ως αρχηγός του κόμματος είχε δικαίωμα να επιλέξει την περιφέρεια που θα εκλεγόταν!

Το 2006 ο Παναγιώτης Φασούλας πήρε την προσωπική του ρεβάνς, καθώς στις δημοτικές εκλογές εξελέγη Δήμαρχος Πειραιά. Και έγινε ένας από τους πολύ λίγους που έχουν καταφέρει να εκλεγούν σε δύο διαφορετικούς δήμους. Αμέσως μετά το τέλος της θητείας του στον Δήμο Πειραιά ολοκλήρωσε και την πολιτική του καριέρα.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

Όταν το 2002 ανέλαβε τις τύχες της Εθνικής ομάδας ως ομοσπονδιακός προπονητής, ο ορίζοντας της θητείας του έφτανε μέχρι το 2004 και τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας. Όμως το φθινόπωρο του 2003 και αμέσως μετά την πέμπτη θέση στο Ευρωμπάσκετ της Σουηδίας, αποφάσισε να αποδεχθεί την πρόταση του φίλου του, όπως ο ίδιος τον χαρακτήριζε, Κώστα Καραμανλή και να συμπεριληφθεί στα ψηφοδέλτια της ΝΔ για τις εκλογές του 2004.

Σε εκείνες τις εκλογές εξελέγη βουλευτής Α' περιφέρειας Θεσσαλονίκης και συνέχισε να εκλέγεται μέχρι και τις εκλογές του 2012. Σε αυτή τη δεκαετία, διετέλεσε δύο φορές υφυπουργός Αθλητισμού. Μία μεταξύ 2007 και 2009 στην κυβέρνηση της ΝΔ. Και μια μεταξύ Ιουνίου 2012 και Ιουνίου 2013 στη συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ. Αμέσως μετά, το 2014, έβαλε υποψηφιότητα για περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας στηριζόμενος από τη ΝΔ, όμως έχασε κατά κράτος από τον ανεξάρτητο Απόστολο Τζιτζικώστα και αυτή η ήττα σήμανε ουσιαστικά το τέλος της πολιτικής του καριέρας.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΙΚΙΛΙΑΣ

Σταμάτησε το μπάσκετ έχοντας ως μεγαλύτερα παράσημα της καριέρας του το Κύπελλο Σαπόρτα και το πρωτάθλημα που κέρδισε με την ΑΕΚ. Το 2006 εξελέγη δημοτικός σύμβουλος στο Δήμο Αθηνών, στον Οργανισμό Νεολαίας και Άθλησης του οποίου διετέλεσε πρόεδρος από το 2007 ως το 2011. Το 2009 έβαλε για πρώτη φορά υποψηφιότητα με τη ΝΔ στις βουλευτικές εκλογές, αλλά δεν εξελέγη, ενώ το 2010 ηττήθηκε από τον Γιάννη Σγουρό στις εκλογές της περιφέρειας Αττικής.

Το 2012 εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Α' Αθηνών και έκτοτε εκλέγεται συνεχώς, έχοντας εξελιχθεί σε ένα από τα πλέον προβεβλημένα και υποσχόμενα στελέχη της ΝΔ. Από τον Ιούνιο του 2014 ως τον Ιανουάριο του 2015 διετέλεσε υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη στην κυβέρνηση Σαμαρά, ενώ από τότε που η ΝΔ πέρασε στην αντιπολίτευση, έχει διατελέσει κατά σειρά εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος και τομεάρχης Εθνικής Άμυνας, πόστο το οποίο κατέχει σήμερα. Θεωρείται βέβαιη η υπουργοποίησή του στην περίπτωση που η ΝΔ επανέλθει στην εξουσία και σε κάθε περίπτωση η περαιτέρω πολιτική ανέλιξή του...

ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

Εκτός από την λαμπρή σταδιοδρομία του στο χώρο του μπάσκετ, που τον έχει αναδείξει σε έναν από τους κορυφαίους αθλητικούς παράγοντες όλων των εποχών στην Ελλάδα, έχει περάσει και από την ενεργό πολιτική. Το 1993 η Μελίνα Μερκούρη τον διόρισε γενικό γραμματέα αθλητισμού σε αυτή που έμελλε να είναι η τελευταία κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου. Αποχώρησε από τη θέση το 1996, λίγους μήνες πριν από το θάνατο του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ κι ενώ πρωθυπουργός είχε ήδη γίνει ο Κώστας Σημίτης. Εκτός από αυτή τη συμμετοχή του στην κυβέρνηση, ο Γιώργος Βασιλακόπουλος διετέλεσε επί σειρά ετών μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΔΟΥΒΗΣ

Ένας από τους κορυφαίους διαιτητές που ανέδειξε όχι μόνον το ελληνικό, αλλά και το ευρωπαϊκό μπάσκετ, πέρασε κι αυτός για λίγο από την ενεργό πολιτική. Την τριετία 2006-2009 διετέλεσε Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού στις κυβερνήσεις της ΝΔ. Στο διάστημα αυτό μάλιστα είχε ως προϊστάμενό του, υφυπουργό Αθλητισμού, τον Γιάννη Ιωαννίδη κι εκείνο το διάστημα η ηγεσία του ελληνικού αθλητισμού είχε... μπασκετικό πρόσημο.

ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΤΑΒΟΥΚΑΣ

Έκανε σπουδαία καριέρα με την ΑΕΚ, τον Παναθηναϊκό, αλλά και την Εθνική ομάδα. Όταν σταμάτησε το μπάσκετ, ασχολήθηκε με τα κοινά διατελώντας επί σειρά ετών τομεάρχης αθλητισμού στο ΠΑΣΟΚ. Εξελέγη επίσης δημοτικός σύμβουλος του δήμου Αθηναίων, ενώ στην κυβέρνηση Γιώργου Παπανδρέου υπήρξε γενικός γραμματέας άθλησης και διατροφής, που υπαγόταν στο υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Έθεσε υποψηφιότητα σε τρεις βουλευτικές εκλογές. Δύο με το ΠΑΣΟΚ (2009 και 2012) και μία με το Ποτάμι (Ιανουάριο του 2015), αλλά δεν κατάφερε να εκλεγεί σε καμία από αυτές.

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΔΟΡΚΟΦΙΚΗΣ

Έπαιξε για πάνω από 15 χρόνια επαγγελματικό μπάσκετ σε διάφορες ομάδες, μεταξύ των οποίων στον Ολυμπιακό, όπου ξεκίνησε την καριέρα του, και την ΑΕΚ, ενώ ήταν διεθνής με τις "μικρές" εθνικές. Μόλις σταμάτησε, αποφάσισε να ασχοληθεί με την τοπική αυτοδιοίκηση. Το 2014 εξελέγη δημοτικός σύμβουλος στο Δήμο Γλυφάδας με τον συνδυασμό του δημάρχου Γιώργου Παπανικολάου και μέχρι σήμερα επιτελεί πλούσιο έργο ως υπεύθυνος του τομέα αθλητισμού του Δήμου.

ΕΥΘΥΜΗΣ ΡΕΝΤΖΙΑΣ

Παγκόσμιος πρωταθλητής με την Εθνική εφήβων, διεθνής με την Εθνική ανδρών, έχει κάνει σπουδαία επαγγελματική καριέρα, φτάνοντας στο σημείο να παίξει ακόμα και στο ΝΒΑ. Ένας από τους σπουδαιότερους σέντερ που ανέδειξε ποτέ το ελληνικό μπάσκετ, αποφάσισε κι αυτός μετά το τέλος της αθλητικής σταδιοδρομίας του να ασχοληθεί με τα κοινά, περισσότερο για να βοηθήσει τον τόπο του. Γι' αυτό από το 2011 και μετά ασκεί καθήκοντα αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλίας, αρμόδιου για θέματα αθλητισμού.

* Εκτός από τους παραπάνω με την πολιτική επιχείρησαν σχετικά πρόσφατα να ασχοληθούν δύο ακόμα σπουδαίες προσωπικότητες από το χώρο του μπάσκετ. Στις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 είχαν θέσει υποψηφιότητα ο Κώστας Πετρόπουλος με το ΚΚΕ στην Πάτρα και ο Μέμος Ιωάννου με το Ποτάμι στην Αθήνα. Όμως κανείς από τους δύο δεν κατάφερε να εκλεγεί.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ