16.1 C
Athens
Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025

Αν σκέφτεσαι έναν αρχηγό, σκέφτεσαι τον Μπορίς… (vids+pics)

Ο Μπορίς Ντιαό είπε το «αντίο» στο μπάσκετ και το Basketa.gr θυμάται τα κατορθώματα ενός αθλητή, που εκτός των τίτλων και των διακρίσεων, ξεχώρισε και έγινε το σύμβολο του ηγέτη, εκπροσωπώντας επάξια μια ολόκληρη χώρα από το ρόλο του αρχηγού για 12 χρόνια.

«It's official» είπε ο Μπορίς Ντιαό και ο Ρόνι Τουριάφ τον καλωσόρισε στο... κλαμπ των αποσυρθέντων από την ενεργό δράση, σε μια πρωτότυπη ανακοίνωση της απόφασής του που πραγματοποίησε, πάνω στο ιστιοπλοϊκό του πλοίο μαζί με το δεύτερο και τον Τόνι Πάρκερ. Η επιλογή, βέβαια, δεν έγινε τυχαία, καθώς διάλεξε τους δύο φίλους του, με τους οποίους υπήρχε μια μεγάλη σύνδεση, από τότε που ήταν... πιτσιρικάδες.

Οι τρεις τους είχαν δώσει μια υπόσχεση. Ήταν το 2000, όταν η Εθνική Γαλλίας με τους εν λόγω παίκτες κέρδιζε το Ευρωπαϊκό U18 του Ζαντάρ και είχαν πει, ότι μια μέρα θα χάριζαν στην χώρα του Εξαγώνου, το πρώτο της διεθνές τρόπαιο στο μπάσκετ. Είχαν προηγηθεί, βλέπετε, δύο τρόπαια στο ποδόσφαιρο, το Μουντιάλ του 1998 και το Ευρωπαϊκό του 2000, με τον Ζινεντίν Ζιντάν απόλυτο είδωλο. Αυτό ήθελαν να πετύχουν κι αυτοί, να γίνουν οι ήρωες του γαλλικού λαού, κάτι που θα κατάφερναν το 2013, «συντρίβοντας» την ισχυρότατη Ισπανία...

Η καριέρα του Μπορίς Ντιαό δεν είναι υπερβολικό να πούμε, ότι αφορά σε μεγάλο βαθμό όσα έκανε με την «τρικολόρ» φανέλα. Αν πει κανείς, βέβαια, ότι αυτή δεν είχε ενδιαφέρον σε συλλογικό επίπεδο, ας το ξανασκεφτεί. Πόσοι άλλοι έκαναν καριέρα 14 ετών στο ΝΒΑ, με ένα δαχτυλίδι (Σπερς, 2014) και ένα σπουδαίο ατομικό τίτλο, του πιο βελτιωμένου παίκτη, που κέρδισε ο ίδιος το 2006; Όλα αυτά, περνώντας επίσης από Ατλάντα, Φοίνιξ, Σάρλοτ και Γιούτα, έχοντας ξεκινήσει στην Ορτέζ και πριν καταλήξει στη Λεβαλουά.

Το 2006 ήταν μια μεγάλη χρονιά του Ντιαό και για έτερο λόγο. Αυτός δεν ήταν άλλος, από το γεγονός ότι έγινε αρχηγός της Εθνικής Γαλλίας, μόλις στα 24 χρόνια του. Είχε προηγηθεί το «στραπάτσο» από την Εθνική μας το 2005 στο Βελιγράδι και οι συμπατριώτες του, διέκριναν ήδη από τότε τη μεταδοτικότητα που είχε στα αποδυτήρια. Δεν ήταν μόνο το ταλέντο, ή η τρομερή του οξυδέρκεια στο παρκέ, αποτελώντας ίσως έναν από τους πιο ευφυείς παίκτες που έχουν περάσει από τα ευρωπαϊκά παρκέ και όχι μόνο, αλλά και η αίσθηση σιγουριάς που είχαν άπαντες, με τον ίδιο ως ηγέτη ή εκ των ηγετών.

Το παραδέχθηκε, άλλωστε, και ο Βενσάν Κολέ. «Ο Ντιαό μπαίνει στο μικρό κλαμπ των παικτών με τόσο μεγάλη επιρροή σε εθνική ομάδα όσο ποτέ», για να τον συμπληρώσει ο γενικός αρχηγός της Γαλλίας, Πάτρικ Μπίσλεϊ, λέγοντας ότι «η καριέρα του είναι απίστευτη, αλλά ο ρόλος του στην Εθνική τον έκανε μοναδικό, καθώς ήταν κάτι παραπάνω από ένας παίκτης. Η πορεία του Μπορίς φέρνει μόνο σεβασμό και θαυμασμό».

Μοναδικός παίκτης, όντως... Τυχεροί όσοι το διαπίστωσαν στην Αμβέρσα, όταν ήταν «παρών» για το πρώτο «παράθυρο» της FIBA σε αντίθεση με κάθε παίκτη από το ΝΒΑ ή την Ευρωλίγκα, με την Εθνική του να κερδίζει την αντίστοιχη του Βελγίου. Και στα 35 του χρόνια, έδωσε ένα καλό μάθημα στον Καλίντ Μπουκιτσού. Με 107” για τη λήξη της τρίτης περιόδου και το σκορ στο 43-44, ο Μπουκιτσού παίζει με πλάτη τον Ντιαό, γυρίζει και αστοχεί. Ίδια φάση στην απέναντι πλευρά, αλλά διαφορετική η κατάληξη, με τον επί 14 χρόνια NBAer να δείχνει στον κατά 10 χρόνια νεότερο αντίπαλό του… πώς γίνεται (στο 0:20 του επόμενου βίντεο). Την τέχνη δεν την ξέχασε ποτέ…

Θα μπορούσε να παίξει και παραπάνω, μέχρι το Μουντομπάσκετ της Κίνας, αλλά είπε... στοπ λόγω της μητέρας του. Ο Ντιαό, στο τελευταίο «παράθυρο» του καλοκαιριού, έφτασε τις 247 εμφανίσεις με την Εθνική του, όσες και η Ελίζαμπεθ Ριφιό, μία από τις μεγαλύτερες παίκτριες στην ιστορία του γαλλικού μπάσκετ. Το DNA, βλέπετε... Αλλά δεν ήθελε να την ξεπεράσει, όπως τόνισε στο βίντεο με τους Τουριάφ και Πάρκερ.

Και να μην παίξει, βέβαια, όπως αποφάσισε, έχει τόσα πράγματα να κάνει. Να ταξιδέψει σε χώρες, να κάνει το αγαπημένο του «σαφάρι», να σαλπάρει με το ιστιοπλοϊκό του, να φωτογραφίζει... Κάνει τόσα πράγματα, που τον κάνουν ενδιαφέροντα και εκτός παρκέ. Γιατί μέσα σε αυτό, κατάφερε να αφήσει το «στίγμα» του.

Και αν σας ρωτήσουν ποτέ, πώς ορίζετε τον αρχηγό, δεν χρειάζεται να μπείτε στον κόπο να δώσετε απάντηση. Δείξτε απλά μια φωτογραφία του Μπορίς Ντιαό. Με το νούμερο «13». Φορώντας την φανέλα της Εθνικής Γαλλίας και τιμώντας, όσο ελάχιστοι, την πατρίδα του. Γιατί η «Μασσαλιώτιδα», όπως και οποιοσδήποτε εθνικός ύμνος, έγινε για άτομα σαν αυτόν...



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ