10.2 C
Athens
Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Άλεξ Άκερ, η επιστροφή (pics + vids)

Αν βάλει κανείς κάτω την ομάδα, την κατηγορία που παίζει και το βιογραφικό του παίκτη που απέκτησε, θα φτάσει σχεδόν αβίαστα στο συμπέρασμα ότι ο Απόλλων Πάτρας έκανε τη μεταγραφή της χρονιάς φέτος στην Ελλάδα! Διότι παίκτης με όνομα σαν κι αυτό του Άλεξ Άκερ δεν έχει έρθει ποτέ στην ελληνική Α2. Και για να τα λέμε όλα, λίγες είναι και οι ομάδες της Α1 που θα μπορούσαν να τον φέρουν, προερχόμενο μάλιστα από αξιοπρεπέστατη σεζόν στην ιταλική Serie A με την Καντού.

Στην Πάτρα έχουν αρχίσει να πέφτουν τα... τσιμέντα και στην πρεμιέρα του την Κυριακή στο ντέρμπι με τον Ηρακλή στην Περιβόλα αναμένεται κοσμοσυρροή. Όχι άδικα. Μπορεί να βαδίζει πλέον προς τη συμπλήρωση των 35 χρόνων του, όμως ο Άλεξ Άκερ είναι ένας παίκτης με σπουδαίες περγαμηνές στο ευρωπαϊκό μπάσκετ. Και κάτι... χρωστούμενα στο ελληνικό. Έστω κι αν βρίσκεται πλέον στη δύση της καριέρας του, έστω κι αν δεν θα παίξει στην Α1, αλλά στην Α2, είναι βέβαιο πως ο Αμερικανός από το Λος Άντζελες θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι του όχι μόνο για να βοηθήσει τον Απόλλωνα, αλλά και για να διαγράψει από τις μνήμες των Ελλήνων φιλάθλων αυτή τη φάση:

https://www.youtube.com/watch?v=DvuzUoRXUZk

Είναι ο τρίτος τελικός του πρωταθλήματος της Α1 τη σεζόν 2006-07. Ο Άλεξ Άκερ κλέβει την μπάλα από τον Σισκάουσκας και ορμά προς το καλάθι του Παναθηναϊκού για ένα εύκολο, όπως φαίνεται, κάρφωμα. Ένα κάρφωμα που κατά πάσα πιθανότητα θα έδινε στον Ολυμπιακό τη νίκη και την ευκαιρία να πάρει τον τίτλο στο τέταρτο παιχνίδι της σειράς στο ΣΕΦ, σπάζοντας πολύ νωρίτερα, απ' όσο τελικά έγινε, την παντοκρατορία του Παναθηναϊκού στο ελληνικό μπάσκετ και αλλάζοντας ενδεχομένως την ιστορία. Όμως ο Δημήτρης Διαμαντίδης είχε διαφορετική γνώμη...

"Ήταν μια μεγάλη φάση από την πλευρά του Διαμαντίδη. Αλλά δεν έχω να πω κάτι άλλο σχετικά με αυτό", δήλωσε αρκετά χρόνια αργότερα σε συνέντευξή του στην ιστοσελίδα onsports.gr ο Αμερικανός. Και ήταν φανερό πως η ανάμνησή της τον ενοχλούσε. Διότι ήθελε πολύ να κερδίσει τον πρώτο τίτλο μιας καριέρας, που μέχρι τότε έμοιαζε με παραμύθι.

Σταρ από τα... αζήτητα

Γεννημένος στο Κόμπτον του Λος Άντζελες, μια φτωχή συνοικία με το μεγαλύτερο δείκτη εγκληματικότητας σε όλες τις ΗΠΑ, ο Άλεξ Άκερ δεν είχε πολλές άλλες διεξόδους διαφυγής πλην του μπάσκετ. Εκεί έριξε όλο του το βάρος φοιτώντας στο γυμνάσιο Αϊζενχάουερ του Ριάλτο, όμως τα πράγματα δεν ήταν εύκολα. Παρότι προσπαθούσε σκληρά να βελτιωθεί, οι βαθμοί του στο σχολείο δεν ήταν καλοί, έτσι δυσκολευόταν πολύ να βρει υποτροφία για κάποιο πανεπιστήμιο. 

Τελικά έπεσε πάνω του το μάτι του Γκιμπ Άρνολντ, του προπονητή του πανεπιστημίου Πεπερντάιν, το οποίο εδρεύει στην Καλιφόρνια και στο οποίο είχε φοιτήσει παλιότερα ο Τζον Κόρφας. Ο Άρνολντ πίστεψε πολύ στις δυνατότητές του και δικαιώθηκε. Αφού έμεινε εκτός αγώνων την πρώτη χρονιά για να βελτιώσει τους βαθμούς του, στα επόμενα τρία χρόνια ο Άλεξ Άκερ αναδείχθηκε σε σταρ της ομάδας του πανεπιστημίου και το καλοκαίρι του 2005 οι Ντιτρόιτ Πίστονς τον επέλεξαν στο τελευταίο νούμερο του ντραφτ του ΝΒΑ, στο νούμερο 60. "Τον θαυμάζω, γιατί είναι αυτοδημιούργητος. Είναι εκπληκτικό παιδί και εξαιρετικός επαγγελματίας", δήλωσε πολλά χρόνια αργότερα ο Άρνολντ.

Όταν τον είδε ο Ελληνιάδης...

Ως νούμερο 60 του ντραφτ ο Άκερ δεν είχε και πολλές ελπίδες να "πιάσει" στο ΝΒΑ. Πράγματι μετά από μόλις πέντε παιχνίδια τη σεζόν 2005-06, οι Πίστονς τον έδωσαν στο NBDL, αλλά το καλοκαίρι του 2006 τον κάλεσαν να φορέσει ξανά τη φανέλα τους στο summer league του Λας Βέγκας. Εκεί ήταν και ο Πίνι Γκέρσον, που μόλις είχε αναλάβει καθήκοντα προπονητή στον Ολυμπιακό, μαζί με τον μάνατζερ της ομάδας, Σταύρο Ελληνιάδη. Το μάτι τους έπεσε κατ΄ευθείαν πάνω του και από εκεί και πέρα ήταν θέμα διαπραγμάτευσης. Αφού ο Άκερ πείστηκε να αναβάλει για λίγο το όνειρο του ΝΒΑ, αποφάσισε να συνεχίσει την επαγγελματική καριέρα του στην Ευρώπη και την Ελλάδα.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=rP9eSTgAXzs

Όσα είχαν δει Γκέρσον και Ελληνιάδης στο Λας Βέγκας επιβεβαιώθηκαν. Ο Άκερ ήρθε φουριόζος, δείχνοντας ότι είναι ένας παίκτης που μπορεί να κάνει πολλά πράγματα στο παρκέ και να βοηθήσει σε πολλά κομμάτια του παιχνιδιού. Στο ντεμπούτο του στην Ευρωλίγκα κόντρα στην Ταού Κεράμικα του Λουίς Σκόλα και του Πάμπλο Πριτζόνι σκόραρε 25 πόντους, μάζεψε 13 ριμπάουντ και έκανε 3 κλεψίματα, βοηθώντας τον Ολυμπιακό να νικήσει εύκολα με 97-78. Η συνέχεια ήταν ανάλογη. Ολοκλήρωσε τη σεζόν στην Ευρωλίγκα με 14,3π., 5,6ρ., 2,4 ασ. και 1,8 κλ., ενώ έφτασε ως τα πλέι οφ, όπου η Ταού απέκλεισε εν τέλει τον Ολυμπιακό με δύο νίκες. Στο ελληνικό πρωτάθλημα είχε 11,1π., 3,4ρ., 2,1ασ. και... την τάπα στο τέλος από τον Διαμαντίδη.

Αντί Ναβάρο... Άκερ!

Συνολικά, η παρθενική σεζόν του στην Ευρώπη ήταν εξαιρετική, με αποτέλεσμα να τραβήξει πάνω του τα βλέμματα κορυφαίων ομάδων της Ευρωλίγκας. Με τον Ολυμπιακό υπήρχε οψιόν ανανέωσης στο συμβόλαιό του, η οποία όμως δεν ενεργοποιήθηκε το καλοκαίρι του 2007. Γιατί; Οι κακές γλώσσες λένε ότι είχε προβλήματα στις σχέσεις του με τον Πίνι Γκέρσον, όμως ο Σταύρος Ελληνιάδης διαψεύδει: "Όχι. Οι σχέσεις του με τον Πίνι ήταν πολύ καλές. Δεν υπήρξε πρόβλημα. Άλλωστε ο Άκερ ήταν καλό παιδί και σωστός επαγγελματίας".

Το πιθανότερο είναι πως έχει δίκιο ο Ελληνιάδης. Διότι τα χρόνια που ακολούθησαν ουδείς είχε να προσάψει κάτι αρνητικό για το χαρακτήρα του Αμερικανού ούτε για τον επαγγελματισμό του. Στην Ιταλία, μάλιστα, όλοι έχουν να λένε τα καλύτερα...

Σε κάθε περίπτωση, η Μπαρτσελόνα ήταν αυτή που το καλοκαίρι του 2007 εξασφάλισε την υπογραφή του Άλεξ Άκερ. Εκείνη τη χρονιά ο Χουάν Κάρλος Ναβάρο είχε αποφασίσει να δοκιμάσει την τύχη του στο ΝΒΑ με τους Μέμφις Γκρίζλις, η Μπάρτσα ήθελε έναν παίκτη που θα μπορούσε να αναπληρώσει επάξια το κενό του και με όσα τον είχε δει να κάνει την προηγούμενη σεζόν με τη φανέλα του Ολυμπιακού, πίστεψε πως αυτός ήταν η ιδανική λύση.

https://www.youtube.com/watch?v=JeSMzQ0qYPg

Λάθεψε όμως. Ο Άκερ πήγε στη Βαρκελώνη κουβάλωντας έναν τραυματισμό στο γόνατο από τα πλέι οφ της ελληνικής Α1, άργησε να ενσωματωθεί στην ομάδα και όταν το έκανε, συνάντησε πολλές δυσκολίες στο να βγάλει τον καλό εαυτό του. Στην πραγματικότητα ο καλός Άκερ δεν φάνηκε ποτέ στη Βαρκελώνη. Τελείωσε τη χρονιά με μόλις 7,8 πόντους στην ACB και 5,5π. στην Ευρωλίγκα, η Μπαρτσελόνα αποκλείστηκε από το φάιναλ φορ της Αθήνας από τη Μάλαγα, έχασε και το ισπανικό πρωτάθλημα από την Ταού, οπότε το καλοκαίρι του 2008 αποφάσισε να ακολουθήσει χωριστούς δρόμους με τον Αμερικανό.

Γαλλία, Ιταλία, Πάτρα

Ο τελευταίος επιχείρησε τη σεζόν 2008-09 να επιστρέψει στο ΝΒΑ, αλλά δεν τα κατάφερε. Έπαιξε μόνο λίγα παιχνίδια, 25 συνολικά, με τους Πίστονς και τους Κλίπερς, έτσι την επόμενη χρονιά εγκαταστάθηκε οριστικά στην Ευρώπη. Φόρεσε τη φανέλα του Μιλάνου, με το οποίο επέστρεψε στην Ευρωλίγκα, αλλά είχε αρχίσει πια να γίνεται φανερό πως δεν ήταν ο Άκερ που είχε δει ο Γκέρσον με τον Ελληνιάδη στο Λας Βέγκας το 2006. 

Στο Μιλάνο δεν έπαιξε πολύ, καθώς ταλαιπωρήθηκε από τραυματισμούς, και από το καλοκαίρι του 2010 και μετά δεν αγωνίστηκε ξανά στην Ευρωλίγκα, με εξαίρεση μόνον 9 παιχνίδια που έπαιξε φορώντας τη φανέλα της Πρόκομ Τρεφλ τη σεζόν 2012-13. Από το 2010 και μετά και με εξαίρεση ένα δίμηνο στην Πολωνία (Πρόκομ) κι ένα ακόμα δίμηνο στην Τουρκία (Ισταμπούλ) κινήθηκε μεταξύ Γαλλίας, όπου μάλιστα κέρδισε το πρωτάθλημα με τη Λιμόζ το 2014 έχοντας ως συμπαίκτη τον πρώτη παίκτη της ΑΕΚ, Τορίν Γκριν, και Ιταλίας. Στη Γαλλία έπαιξε επίσης για λογαριασμό των Λε Μαν, Βιλερμπάν, Μπουλαζάκ και στην Ιταλία έπαιξε πρόπερσι στην Αβελίνο και πέρυσι στην Καντού.

https://www.youtube.com/watch?v=tNIWHtR0_3I

Και στη Γαλλία και στην Ιταλία είχε γεμάτες χρονιές, ενώ στο διάστημα της παραμονής του στο Αβελίνο γνώρισε τη συζυγό του, η οποία κατάγεται από το Καντού! Παντρεύτηκαν και πέρυσι το καλοκαίρι πήρε την ιταλική υπηκοότητα, κάτι που έκανε εφικτή τη μεταγραφή του στην ελληνική Α2.

Στην Καντού πήγε πέρυσι κατόπιν εισήγησης του τότε προπονητή Ρίμας Κουρτινάιτις. Στη διάρκεια της περσινής χρονιάς "επέζησε" τριών αλλαγών προπονητών και των ιδιοτροπιών του ιδιόρρυθμου Ρώσου ιδιοκτήτη της ομάδας, Γκερασιμένκο, έχοντας 5,9π. και 2,7ρ. σε 23 αγώνες και αφήνοντας πολύ καλές εντυπώσεις με τη συνέπειά του.

Πριν από μία εβδομάδα ένας Έλληνας ατζέντης με διασυνδέσεις την Ιταλία τον πρότεινε στον Απόλλωνα Πάτρας. Ο Δημήτρης Παπαδόπουλος έψαχνε έναν καλύτερο παίκτη από τον Τζανκατερίνο, που δεν τον είχε ικανοποιήσει, και δεν χρειάστηκε να σκεφτεί πολύ για να ανάψει το πράσινο φως για την απόκτησή του. Οι διαπραγματεύσεις δεν ήταν εύκολες, διότι αρχικά οι οικονομικές απαιτήσεις του Άκερ ήταν αυξημένες, όμως οι άνθρωποι του Απόλλωνα αποφάσισαν να κάνουν την υπέρβαση, γνωρίζοντας πως πρόκειται για ένα πολύ ηχηρό όνομα, που μπορεί να βοηθήσει την ομάδα όχι μόνο μέσα στο παρκέ, αλλά σε όλους τους τομείς. Η συμφωνία έκλεισε την Τρίτη και περιλαμβάνει, εκτός από την πάγια αμοιβή, πολλά μπόνους και άλλες παροχές για τον Άκερ και την Ιταλίδα σύζυγό του, που περιμένει μάλιστα το παιδί τους. Το οποίο πιθανώς θα γεννηθεί στην Πάτρα...



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ