20.5 C
Athens
Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024

Ζάρκο Πάσπαλι: Ο πιο ξεχωριστός ξένος που έπαιξε στην Ελλάδα έφτασε τα 58! (pics+vids)

Ο Ζάρκο Πάσπαλι γίνεται σήμερα (27/3) 58 ετών και το Basketa.gr πραγματοποιεί ένα ξεχωριστό αφιέρωμα στον άνθρωπο που αγαπούσε πολύ το μπάσκετ και όχι μόνο...

Αποτέλεσε ένα από τα πιο αυθεντικά ταλέντα της γιουγκοσλάβικης σχολής. Άλλωστε ο Μαυροβούνιος φόργουορντ είχε κάτι που τον έκανε ξεχωριστό. Μπορούσε να σκοράρει με χίλιους κι έναν τρόπους. Όταν η μπάλα έφευγε από το αριστερό του χέρι έμοιαζε «μαγεμένη» με αποκλειστικό στόχο να καταλήξει στο αντίπαλο καλάθι.

Το άλλο μεγάλο πάθος του πέρα από το μπάσκετ ήταν το κάπνισμα! Ακόμα και στα καλύτερά του χρόνια ως αθλητής παρέμενε πάντοτε και φανατικός καπνιστής... 

Τα πρώτα του βήματα, τα έκανε στην Μπουντούτσνοστ της Ποντγκόριτσα, πρωτεύουσας του Μαυροβουνίου.

Ακολούθησε στα είκοσί του χρόνια η μεταγραφή του στην Παρτιζάν -όπως αναμενόταν-. Στην ομάδα του Βελιγραδίου έπαιξε για τρία χρόνια και μάλιστα συμμετείχε στο Φάιναλ Φορ του «Flanders Expo» της Γάνδης του 1988 τερματίζοντας στην τρίτη θέση. Την επόμενη χρονιά με τους Σέρβους πανηγύρισε την κατάκτηση του Κυπέλλου Κόρατς. 

Το όνειρο του ΝΒΑ

Αν και το καλοκαίρι του 1988 δεν είχε επιλεγεί από καμία ομάδα στο ντραφτ, έναν χρόνο αργότερα μετακόμισε στις ΗΠΑ για λογαριασμό των Σαν Αντόνιο Σπερς. Μάλιστα ήταν μόλις ο πέμπτος παίκτης που συμμετείχε στο ΝΒΑ, μετά τους Σαρούνας Μαρτσιουλιόνις και Σάσα Βολκόφ, αλλά και τους Γιουγκοσλάβους Βλάντε Ντίβατς και Ντράζεν Πέτροβιτς. Τον Πάσπαλι ανακάλυψε ο Γκρεγκ Πόποβιτς σ' έναν αγώνα στο Ντόρτμουντ της Γερμανίας. Τότε ο «Ποπ» ήταν ασίσταντ στον πάγκο των «σπιρουνιών».

Στις ΗΠΑ έγινε γνωστός για την αγάπη του να τρώει πίτσα και να καπνίζει! Μάλιστα έχει κάνει ολόκληρο σχόλιο γι' αυτόν ο τότε συμπαίκτης του και βασικός στη θέση «3», Σιν Έλιοτ. Κατά κύριο λόγο έπαιζε στο τέλος των αγώνων και ποτέ δεν κέρδισε την εμπιστοσύνη του τεχνικού επιτελείου, καθώς τον κατηγορούσαν ότι παίζει μόνο επίθεση και δεν νοιάζεται για την άμυνα! Η καλύτερή του εμφάνιση καταγράφηκε σε μία ήττα των Σπερς από τους Νάγκετς με 126-99, όταν σημείωσε 13 πόντους σε 14 λεπτά συμμετοχής! Πριν ξεκινήσουν τα πλέι οφ οι Σπερς τον έκοψαν από το ρόστερ του.

Επιστροφή στο Βελιγράδι πριν πιάσει λιμάνι...

Την αγωνιστική περίοδο 1990-91 έπαιξε με επιτυχία στην Παρτιζάν, ενώ δημιούργησε μία δυνατή τριπλέτα με τους νεαρούς τότε Σάσα Τζόρτζεβιτς και Σάσα Ντανίλοβιτς. Το 1991 δέχτηκε την πρόταση του Ολυμπιακού και δεν μπορούσε να την αρνηθεί, καθώς ο Σωκράτης Κόκκαλης έβλεπε στο πρόσωπό του, τον καινούριο ηγέτη του μπασκετικού τμήματος που ήθελε να πρωταγωνιστήσει.

Η πρώτη του χρονιά ήταν σπουδαία, παρά το γεγονός ότι δεν συνδυάστηκε από κανέναν τίτλο. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Ζάρκο σκόραρε σε ορισμένα παιχνίδια περισσότερους από σαράντα πόντους, ενώ πέτυχε και το ρεκόρ με 22/22 βολές σε αγώνα Κυπέλλου με τον Άρη, στον οποίο οι «ερυθρόλευκοι» πάντως ηττήθηκαν. Ο Ολυμπιακός τερμάτισε δεύτερος χάνοντας στους τελικούς από τον ΠΑΟΚ, αλλά ήταν ο άνθρωπος που μεταμόρφωσε την ομάδα που μία σεζόν νωρίτερα είχε τερματίσει όγδοη.

Το πρώτο πρωτάθλημα και η γραμμή του «Μπομπλάν»

Ο Ολυμπιακός κατέκτησε το πρωτάθλημα του 1993 και ο Πάσπαλι λατρεύτηκε όσο λίγοι στον Πειραιά. Παράλληλα σκόραρε 54 πόντους σε αγώνα με τη Δάφνη κάνοντας ένα πολύ μεγάλο ρεκόρ! Ωστόσο πολλοί έχουν στο μυαλό τους τον τρίτο προημιτελικό της Ευρωλίγκας με τη Λιμόζ στο«Μπομπλάν». Με τη σειρά στο 1-1, ο Ολυμπιακός είχε την μπάλα και όλο τον χρόνο για να πετύχει το καλάθι της νίκης. Η μπάλα πήγε στα χέρια του 27χρονου τότε Πάσπαλι και ο διαιτητής τον χρέωσε ότι πάτησε τη γραμμή. Ο Γιούρε Ζντοβτς σκόραρε στα 3'', η ομάδα του Μπόζινταρ Μάλκοβιτς πήρε το εισιτήριο για το Φάιναλ Φορ του ΣΕΦ και τελικά το κατέκτησε! 

Ξανά μοιραίος και... αντίο

Το καλοκαίρι του 1993 ο Ολυμπιακός έγινε ακόμα πιο δυνατός με την προσθήκη του Ρόι Τάρπλεϊ. Στόχος ήταν η κορυφή της Ευρώπης. Το πρωτάθλημα κατέληξε ξανά στον Πειραιά το 1994 όπως και το Κύπελλο, ενώ η ομάδα του Γιάννη Ιωαννίδη πήρε το εισιτήριο για το Φάιναλ Φορ του Τελ Αβίβ. Ο ημιτελικός με τον Παναθηναϊκό «βάφτηκε» κόκκινος και όλοι περίμεναν την κούπα. Ο τελικός με την Μπανταλόνα ήταν θρίλερ, αλλά κατά έναν περίεργο τρόπο, ο Ζάρκο έμελλε να γίνει ξανά μοιραίος. Οι Καταλανοί είχαν προβάδισμα ενός δύο πόντων. Ο Πάσπαλι αστόχησε στη βολή, αλλά η μπάλα ήρθε ξανά στα χέρια του και είχε την ευκαιρία να στείλει το παιχνίδι στην παράταση αλλά αστόχησε. Όλα αυτά κι ενώ κατά τη διάρκεια της σεζόν είχε αρχίσει να γίνεται εξαιρετικά άστοχος στα σουτ και στις βολές. Το μυστήριο του μηχανισμού του στο σουτ υπάρχει ακόμα, ενώ φήμες κάνουν λόγο για τραυματισμό που τον επηρέασε. Τον Αύγουστο του 1994 αποδέχεται την πρόταση των αδερφών Γιαννακόπουλων και μετακομίζει στον Παναθηναϊκό.

Υπέγραψε το διπλό αλλά μόνο αυτό

Στον Παναθηναϊκό δεν πέτυχε πολλά πράγματα, ωστόσο ήταν ο άνθρωπος που υπέγραψε τη νίκη των «πράσινων» μέσα στο ΣΕΦ με 74-72 για το πρωτάθλημα. Η άστοχη βολή του όμως δεν έδωσε το πλεονέκτημα έδρας στο «τριφύλλι», ενώ ο ίδιος όταν ρωτήθηκε για το τελευταίο καλάθι στο οποίο ευστόχησε με το δεξί χέρι και πως το έκανε αυτό αφού ήταν αριστερόχειρας απάντησε: «Με το αριστερό χέρι κρατούσα τα... αχαμνά μου». Η γενικότερη θητεία του στον Παναθηναϊκό κρίθηκε αποτυχημένη καθώς η ομάδα δεν κατέκτησε κανέναν τίτλο -έχασε ξανά στον ημιτελικό του Φάιναλ Φορ από τον Ολυμπιακό-, ενώ και ο ίδιος δεν πραγματοποίησε εμφανίσεις ανάλογες του παρελθόντος. Γι' αυτόν τον λόγο έμεινε ελεύθερος.

Πανιώνιος, Γαλλία, Άρης και... τέλος

Η σεζόν 1995-96 τον βρήκε στον Πανιώνιο. Και στην Πλατεία αγαπήθηκε, αλλά φτάνοντας στα τριάντα του χρόνια έμοιαζε να είναι μεγαλύτερος... Οδήγησε την ομάδα της Νέας Σμύρνης μέχρι τα ημιτελικά του πρωταθλήματος όπου ηττήθηκε από τον Παναθηναϊκό κι εξέφρασε τη θέλησή του να μετακομίσει από τη χώρα μας που τόσο αγαπούσε. Ενδιάμεσα προέκυψε και μία πιθανότητα μεταγραφής στο ΝΒΑ και τους Ατλάντα Χοκς, αλλά τα «γεράκια» τον απέρριψαν. Κάπως έτσι βρέθηκε στη Ρασίνγκ Παρί με την οποία αναδείχτηκε πρωταθλητής Γαλλίας την αγωνιστική περίοδο 1996-97 μετά από 43 ολόκληρα χρόνια! Ο Άρης που έψαχνε τρόπο να επιστρέψει στις επιτυχίες μετά τη «χρυσή» εποχή του Γκάλη και του Γιαννάκη τον προσέγγισε κι εκείνος δεν αρνήθηκε την πρόταση. Με τους «κίτρινους» κατέκτησε το Κύπελλο Ελλάδος στο Φάιναλ Φορ της Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για ένα επίτευγμα με ξεχωριστή σημασία καθώς αγωνίστηκε τραυματίας στον τελικό, ενώ όλη η ομάδα ήταν απλήρωτη και την επομένη οι περισσότεροι παίκτες αποχώρησαν. Το καλοκαίρι του 1998 υπέγραψε στην πρωταθλήτρια Ευρώπης Κίντερ Μπολόνια προκειμένου να μην χαλάσει το χατίρι στον φίλο του Σάσα Ντανίλοβιτς. Εκεί έπαιξε μέχρι τον Δεκέμβρη όταν αποφασίστηκε στα 32 του χρόνια να σταματήσει το μπάσκετ. Οι γιατροί της ομάδας τον προέτρεψαν σε αυτήν την κίνηση, καθώς ήταν ταλαιπωρημένος λόγω του καπνίσματος...

Η Εθνική Γιουγκοσλαβίας και τα προβλήματα υγείας

Ο Πάσπαλι ήταν από μικρός μέλος του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος της χώρας του. Με τους «πλάβι» κατέκτησε χρυσά μετάλλια στα Ευρωμπάσκετ του 1989, του 1991, αλλά και του 1995 στην Αθήνα. Μάλιστα στο τελευταίο, έμεινε στην ιστορία η κίνησή του να τραγουδάει μαζί με τον Ντίβατς μετά την απονομή το σύνθημα που τραγουδούσαν οι αντίπαλοι για να τον πικάρουν: «Δεν θα πάρεις Κύπελλο ποτέ, Πασπαλιέ». Τελικά πήρε αρκετά, καθώς αναδείχτηκε και παγκόσμιος πρωταθλητής το 1990. Παράλληλα κατέκτησε ασημένια μετάλλια στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1988 και του 1996 και το χάλκινο στο Ευρωμπάσκετ του 1987 στην Ελλάδα. 

Λόγω του τσιγάρου από μικρή ηλικία έχει ταλαιπωρηθεί από προβλήματα με την καρδιά του. Η πρώτη φορά ήταν τον Μάρτιο του 2001 όταν έπαιζε με τους φίλους του ποδόσφαιρο στην Ελλάδα και υπέστη έμφραγμα. Οι γιατροί του ζήτησαν να σταματήσει το κάπνισμα και να μην αθλείται. Εκείνος δεν τους άκουσε και λίγο καιρό αργότερα εισήχθη ξανά στο νοσοκομείο. Το τελευταίο πρόβλημα υγείας ήταν ένα νέο έμφραγμα αυτή τη φορά στο Σαν Αντόνιο τον Νοέμβριο toy 2020... Ο Ζάρκο εκτός από μεγάλο ταλέντο ήθελε πάντοτε να κάνει αυτό που του αρέσει χωρίς να σκέφτεται τις συνέπειες... Από το 2009 είναι παράλληλα και αντιπρόεδρος της σέρβικης Ολυμπιακής Επιτροπής. 

Δείτε τον σε δράση στα παρακάτω βίντεο:



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ