25.6 C
Athens
Σάββατο, 17 Μαΐου, 2025

Ζαγκλής για τις ροές νεαρών παικτών προς NCAA: «Πρέπει να υπάρχουν εγγυήσεις, δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα χέρια»

Ο Γενικός Γραμματέας της FIBA, Ανδρέας Ζαγκλής, μίλησε για την νέα πραγματικότητα του παγκόσμιου μπάσκετ σχετικά με τις μαζικές ροές νέων παικτών στο Κολεγιακό πρωτάθλημα των ΗΠΑ, λόγω των μεγάλων χρηματικών αμοιβών. Τόνισε πως η Παγκόσμια Ομοσπονδία δεν θα μείνει με τα χέρια σταυρωμένα.

Ο Ανδρέας Ζαγκλής απευθύνθηκε στο κογκρέσο της FIBA την δεύτερη μέρα της διεξαγωγής του για το «παιδομάζωμα» του NCAA από τους συλλόγους της Ευρώπης και όχι μόνο. Η Παγκόσμια Ομοσπονδία θέλει ξεκάθαρα να δράσει προκειμένου να προστατέψει το συνολικό περιβάλλον της καλαθοσφαίρισης, δηλαδή παίκτες, συλλόγους, Λίγκες και Ομοσπονδίες από τα παχυλά συμβόλαια των αμερικανικών πανεπιστημίων. 

Στην συνέχεια, μίλησε για το πρόβλημα των χωρών που θα γίνει ολοένα και πιο αισθητό όσο πλησιάζει ο καιρός των παραθύρων για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου, καθώς μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν εγγυήσεις από κανέναν για το αν οι εισαγμένοι στις ΗΠΑ παίκτες θα είναι διαθέσιμοι για τους αγώνες των χωρών τους. 

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την χθεσινή ομιλία του Ανδρέα Ζαγκλή στο Κογκρέσο της FIBA. Η αναφορά στο σχετικό θέμα είναι στο 28:42':

Αναλυτικά όσα επισήμανε:

«Τα ποσά χρημάτων που διοχετεύονται – δεν θα πω επενδύονται, γιατί δεν είμαι βέβαιος ότι από οικονομικής άποψης είναι μία επένδυση, αλλά είναι σίγουρα μία επένδυση σε αναπτυξιακό επίπεδο στο άθλημα του μπάσκετ, είναι πολύ μεγάλα. Αυτά τα ποσά, που καταλήγουν στα χέρια παικτών 18, 19, 20 ετών, είναι ευπρόσδεκτα για αυτούς, από το περιβάλλον τους. Είμαστε χαρούμενοι γι’ αυτούς.
 
Ταυτόχρονα, πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι αυτή η εμπειρία έχει σταματήσει πλέον να είναι κατά κύριο λόγο ακαδημαϊκή για τους αθλητές. Τα κολέγια του NCAA πλησιάζουν καθημερινά ολοένα και περισσότερο στο να είναι εμπορικές οντότητες, επαγγελματικοί σύλλογοι, και αυτό αποτελεί πρόκληση για το οικοσύστημά μας, για τον απλό λόγο ότι το δικό μας σύστημα βασίζεται σε μία βασική αρχή: ότι μπορείς να μεταγραφείς, εφόσον τηρούνται τα συμβόλαια. 
 
Οι συμφωνίες πρέπει να γίνονται σεβαστές. Και για να μπορέσει να υπάρξει μεταγραφή από έναν επαγγελματικό μπασκετικό οργανισμό σε έναν ντε φάκτο επαγγελματικό όπως τα κολέγια, πρέπει να υπάρχει μία διαδικασία – πείτε το letter of clearence ή όπως αλλιώς θέλετε – αλλά πρέπει να υπάρχει συναίνεση από τον σύλλογο και την εθνική ομοσπονδία. Και πρέπει να υπάρχουν εγγυήσεις: πού πάει ο παίκτης, ποιες θα είναι οι συνθήκες εκεί, ποια θα είναι η διαθεσιμότητα του αθλητή για την εθνική ομάδα και ποια η αντιπαροχή για το οικοσύστημα της FIBA – για τα κλαμπ μας, τις λίγκες μας, τις ομοσπονδίες μας και τα μέλη τους, που επένδυσαν στον παίκτη από τότε που ξεκίνησε να παίζει σε ηλικία 9, 10 ή 11 ετών και τώρα καταλήγει με μία επιταγή επτά ψηφίων στα χέρια του στα 18 χρόνια του.
 
Έτσι, το Κεντρικό Συμβούλιο αποφάσισε ότι θα προσεγγίσουμε επίσημα το NCAA. Δεν θα είναι εύκολο, γιατί το περιβάλλον εκεί δεν έχει ακόμα αποφασίσει πώς θα αυτορυθμιστεί. Υπάρχουν έντονες αντιπαραθέσεις μεταξύ των βασικών φορέων για το πώς θα είναι η ρύθμιση. Και εμείς σίγουρα ερχόμαστε ως δεύτερος ρυθμιστής.
 
Όμως δεν μπορούμε να μείνουμε με σταυρωμένα χέρια ούτε απλοί παρατηρητές. Η FIBA έχει θεσμικό καθήκον να προστατεύει τα μέλη της και ταυτόχρονα να υποστηρίζει την ανάπτυξη των παικτών της. Για κάποιες χώρες, αυτό είναι ευλογία. Για κάποιες άλλες, πρόκληση. Είναι σίγουρα κάτι που πρέπει να το παρακολουθούμε στενά, όχι μόνο για το φετινό ή το επόμενο καλοκαίρι, αλλά σε μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο επίπεδο.
Και θα ήθελα επίσης να σκεφτείτε και το γυναικείο μπάσκετ – πώς μπορεί αυτή η εξέλιξη να το επηρεάσει, ίσως και θετικά. Διότι σήμερα βλέπουμε πολλές παίκτριες να εγκαταλείπουν στη διάρκεια των σπουδών τους ή λίγο μετά. Τι θα γίνει αν αποκτήσουν κι αυτές επαγγελματικό στάτους και αντίστοιχα μεγάλα ποσά;
Είναι ένα πεδίο που απαιτεί προσοχή, και θα ήθελα το Κογκρέσο της FIBA να γνωρίζει ότι κάνουμε σοβαρές επενδύσεις – όχι μόνο με ερωτηματολόγια και γνώμες, αλλά και με συναντήσεις, νομικές συμβουλές και προσπάθεια να βρούμε τις καλύτερες δυνατές λύσεις. Φυσικά, σε συνεργασία με την USA Basketball, με τους εταίρους μας στο NBA, και με τις υπάρχουσες σχέσεις μας με τη διοίκηση του NCAA».



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ