17.2 C
Athens
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Βέλγιο-Ελλάδα 70-72: Με μαγκιά και… τα λέμε ξανά στην Ασία! (vids+pics)

Η Εθνική μπήκε αποφασισμένη να περάσει στο Παγκόσμιο Κύπελλο στη Μονς, παρότι γνώρισε νωρίτερα τη «συντριβή» από τη Λετονία και είχε ελλείψεις ξανά, και μπροστά στο δικό της κοινό με ομογενείς που ήρθαν από όλα τα μήκη και τα πλάτη του Βελγίου, πέρασε από την έδρα των «Λιονταριών» με 72-70 χάρη σε μια φοβερή άμυνα του Γιαννούλη Λαρεντζάκη στο φινάλε, δίνοντας ραντεβού στα παρκέ της Ιαπωνίας, της Ινδονησίας και των Φιλιππινών.

Ο Καλάθης προσπάθησε να ηγηθεί δια της δημιουργίας και ο Χαραλαμόπουλος ξεκίνησε με καλή δουλειά στις δύο πλευρές του παρκέ, με αποτέλεσμα να μπούμε και πιο δυνατά στο ματς (5-9). Η διάθεση των Βέλγων, όμως, ήταν σαφής με τις «μπούκες» του Ομπάσοχαν και την κυριαρχία του Μπακό στους αιθέρες ελλείψει κορμιού να τον αντιμετωπίσει, με αποτέλεσμα ένα σερί 10-0 που ανάγκασε σε τάιμ άουτ τον Ιτούδη. Ο Τσαϊρέλης, ωστόσο, ήρθε από τον πάγκο για να «κουμπώσει» καλύτερα με τον Καλάθη, μετά το χαμηλό σχήμα που δοκίμασε ο Έλληνας τεχνικός, και η συνεργασία τους δεν άφησε το ματς να ξεφύγει, μένοντας ισόπαλο, αφού ένα λέι απ του Ομπάσοχαν δε μέτρησε (19-19).

Με τον Γόντικα να δίνει επίσης λύσεις χαμηλά και την αυτοπεποίθηση του Λαρεντζάκη, η Εθνική κατάφερε να περάσει μπροστά και να αρχίσει να δημιουργεί μομέντουμ (20-24). Παρότι, όμως, οι Βέλγοι έκαναν αμέτρητα λάθη και με κάθε τρόπο, εμείς δεν τα εκμεταλλευτήκαμε στην επίθεσή μας παρά τις προσπάθειες του Καλάθη, και οι γηπεδούχοι αντιθέτως το... κεφαλαιοποίησαν με την ίδια τους συνταγή, φτάνοντας στο +5 προτού ο διεθνής γκαρντ σημειώσει το 34-31 με ένα απίθανο φλότερ από μακριά.

Το δεύτερο ημίχρονο ξεκίνησε με «παγωμάρα» λόγω της αποβολής του Μποχωρίδη με αντιαθλητικό φάουλ και τεχνική ποινή, με συνέπεια να μείνουμε πίσω με επτά πόντους με το ξεκίνημα της τρίτης περιόδου (38-31), αλλά μια εξαιρετική περιφερειακή άμυνα στον Ομπάσοχαν «μπλόκαρε» το Βέλγιο, με τον Καλάθη να δημιουργεί και τον Λαρεντζάκη να εκτελεί, εκτός του ότι ήταν «φρουρός» του κορυφαίου τους γκαρντ, για να προσπεράσουμε με επιμέρους 3-12, φτάνοντας ακόμη και στο +7 (47-54 στο 26'). Το αρνητικό, όμως, είναι πως η επίθεσή μας χωρίς Καλάθη έμοιαζε να «κολλά» λίγο, με τον Μπακό να βρίσκει ξανά μερικά ριμπάουντ και τον Ταμπού να πετυχαίνει ένα μεγάλο τρίποντο για το 55-58 του δεκαλέπτου.

Το... κόλπο μας, που «κλείδωνε» κυρίως την περιφέρεια των παικτών του Τζέρτζια και μας έδινε λύσεις στο ανοικτό γήπεδο, με ηγετικές μορφές τον Καλάθη και τον Λαρεντζάκη, με την αρωγή επίσης του πανταχού παρόντος Παπανικολάου, μένοντας μπροστά και επιχειρώντας να ανοίξουμε τη διαφορά χάρη σε ένα τρίποντο του ομογενούς γκαρντ (60-66 στο 35'). Ο Ομπάσοχαν, όμως, άρχισε να διαβάζει την άμυνά μας και βρήκε τρόπο, είτε να επιτεθεί είτε να μοιράσει σωστά, για να φτάσουν τα «λιοντάρια» να μειώσουν στον πόντο πριν από ένα μεγάλο τρίποντο του Λούντζη για το +4 στο τρίλεπτο για τη λήξη (67-71). Ο Ομπάσοχαν σκόραρε αμέσως με λέι απ κι εμείς δεν «καθαρίζαμε» το ματς, μένοντας σε «αφλογιστία» επιθετικά, αν και το ίδιο συνέβη με τους Βέλγους, που τελικά βρήκαν 1/2 βολές από τον Μπάκο στα 38.9" για το 70-71. Η επίθεσή μας ήταν κάκιστη, σε εκείνη όμως του Βελγίου ο Λαρεντζάκης κέρδισε πανέξυπνα το επιθετικό φάουλ του Ομπάσοχαν και τελείωσε το παιχνίδι, με τον Λούντζη να σκοράρει τη μία βολή, να αστοχεί στην άλλη επίτηδες με 1.1" στο ρολόι, δίνοντας ξανά ραντεβού στην Ασία.

Δεκάλεπτα: 19-19, 34-31, 55-58, 70-72

ΟΙ ΜΑΧΗΤΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΜΥΑΛΟ: Η Εθνική χρειάστηκε τα μάλα τους πρωτοκλασάτους παίκτες της, ώστε να περάσει από αυτή τη δοκιμασία. Χαρακτηριστικό είναι, ότι ο Γιαννούλης Λαρεντζάκης έκανε τα πάντα στο παρκέ, από το να σκοράρει 20 πόντους με 6/14 σουτ, μέχρι στο να πάρει το επιθετικό φάουλ του Ομπάσοχαν, που τελείωσε το ματς, ενώ ο Νικ Καλάθης ήταν επίσης συγκινητικός, «οργώνοντας» το παρκέ με τη δημιουργία του και ολοκληρώνοντας με double double 13 πόντων και 10 ασίστ, με τον Κώστα Παπανικολάου να γίνεται «αθόρυβος» εργάτης με εννέα πόντους, δύο ριμπάουντ, τρεις ασίστ, τρία κλεψίματα, δύο λάθη και τεράστια συνεισφορά στο να «κλειδώσουμε» την περιφέρεια των Βέλγων.

ΜΕ ΤΗ ΓΛΩΣΣΑ ΤΩΝ ΑΡΙΘΜΩΝ: Θα ήταν εντελώς άδικο να χάσουμε από τους Βέλγους σε ένα ματς, όπου είχαν τα διπλάσια λάθη (26-13), που σήμαιναν και 13 αντίστοιχες κατοχές παραπάνω, ωστόσο δεν τις αξιοποιήσαμε όπως θα έπρεπε, βλέποντας τους αντιπάλους μας ειδικά να κυριαρχούν χαμηλά με 16/22 δίποντα και ποσοστό 72.7% έναντι 19/33 και ποσοστό 57.6% για εμάς, με αποτέλεσμα ο αγώνας να μετατραπεί σε θρίλερ.

Δείτε τα στατιστικά του αγώνα ΕΔΩ.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ