10.7 C
Athens
Πέμπτη, 26 Δεκεμβρίου, 2024

Τραϊανός: «Το μπάσκετ στη Μεγάλη Βρετανία προχωράει στη σωστή κατεύθυνση και υπάρχει καλό μομέντουμ»

Ο βετεράνος γκαρντ-φόργουορντ και πλέον ιδιοκτήτης της Aethlos Sport Management Consultancy, που «τρέχει» το Bolton Lads and Girls Club Sports, Τάσος Τραϊανός, μίλησε στην εκπομπή «Άμεσο Ριπλέι» του EOK WebRadio για την πορεία του στο Μάντσεστερ, αλλά και για το μπάσκετ στη Μεγάλη Βρετανία.

Αναλυτικά είπε:

Για το πώς βρέθηκε στο Μάντσεστερ: «Όλα ξεκίνησαν φυσικά στην Ελλάδα. Έκανα μια διαδρομή σε κάποιες ομάδες της Α1 και της Elite League, απλά ξεκίνησα να μεγαλώνω, οπότε σκεφτόμουν τι θα γίνει στη ζωή μου μετά το μπάσκετ.

Ταυτόχρονα, όμως, ήμουν σε νεαρή ηλικία και δεν ήθελα να σταματήσω, οπότε έψαχνα κάπως να συνδυάσω σπουδές και αθλητισμό και να συνεχίσω με το μπάσκετ. Ήρθα να παίξω εδώ στην πρώτη κατηγορία, στη BBL και ταυτόχρονα σπούδασα, έως ότου τελείωσα τις σπουδές μου».

Για τα πρότζεκτ που «τρέχει» στο Μάντσεστερ: «Μέσω της εταιρείας μου έχω δύο μεγάλα πρότζεκτ στο μπάσκετ. Είμαι Technical Director για μια μεγάλη ακαδημία στην Ινδία, ταξιδεύω δύο φορές τον χρόνο. Είναι μια ακαδημία που χρησιμοποιεί το μπάσκετ σαν μοχλό ώστε να αλλάξει τη ζωή των παιδιών που είναι πολύ χαμηλά οικονομικά. Προσπαθεί μέσω της εκπαίδευσης και του μπάσκετ να αλλάξει τη ζωή τους, να τους δώσει ευκαιρίες να αναπτυχθούν σαν αθλητές και σαν προσωπικότητες μέσα από αυτό.

Αυτό συνδέεται πάρα πολύ με την προσωπική μου ιστορία, το πάθος που έχω. Εγώ μέσω του μπάσκετ κατάφερα να φτάσω εδώ που είμαι σήμερα και είμαι χαρούμενος για τη ζωή που έχω, ξεκινώντας σαν παιδί από μια μικρή περιοχή στην Ελλάδα.

Όσον αφορά το δεύτερο πρότζεκτ, βοηθάω παιδιά μέσω του Seller Recrutiment, όπου έχω συνεργασία με πολλά πανεπιστήμια στην Αγγλία έτσι ώστε αν θέλει ένα παιδί να έρθει να σπουδάσει στην Αγγλία να μπορώ να το βοηθήσω με όλη τη διαδικασία των εγγραφών και τις αιτήσεις. Και αν αυτά τα παιδιά ασχολούνται με το μπάσκετ ή οποιοδήποτε σπορ μπορώ να τους βρω το κατάλληλο και καλύτερο πρόγραμμα σε σχέση με το τι θέλουν».

Για το Bolton Lads and Girls Club: «Τον τελευταίο χρόνο “τρέχουμε” ένα ενδιαφέρον και αρκετά δυνατό πρόγραμμα με το Πανεπιστήμιο του Μπόλτον, όπου έχουμε πάρα πολλές βλέψεις. Συνδυάζεται με αθλητικές υποτροφίες στο μπάσκετ. Δημιουργήσαμε μια ομάδα φέτος που παίζει στην τελευταία εθνική κατηγορία της Αγγλίας, όπου είμαστε έως τώρα αήττητοι.

Πάμε, καλώς εχόντων των πραγμάτων, να ανεβούμε στην επόμενη κατηγορία και όσο ανεβαίνουμε θα κάνουμε και μια δεύτερη, αλλά και τρίτη, ομάδα στο μέλλον, έτσι ώστε να έχουμε πιο πολλά παιδιά μέσα στο πρόγραμμα. Τους παρέχουμε ολιστική βοήθεια.

Δημιουργούμε ένα περιβάλλον όσο το δυνατόν πιο κοντά στα επαγγελματικά δεδομένα και ταυτόχρονα τους δίνουμε και το ακαδημαϊκό κομμάτι, με σκοπό να έχουν όλα τα εφόδια που χρειάζονται για να προχωρήσουν τη ζωή τους όταν αποφοιτήσουν. Είχαμε τη χαρά να έχουμε φέτος δύο Έλληνες στο πρότζεκτ μας, ένα παιδί απ’ τη ΔΕΚΑ και ένα απ’ το Παλαιό Φάληρο, τα οποία βοηθούν πολύ διαδικασία. Τα επόμενα χρόνια θα μεγαλώσει ακόμη περισσότερο το πρότζεκτ».

Για το μπάσκετ στη Μεγάλη Βρετανία: «Είμαι εδώ από το 2016. Μπορώ να πω ότι μετά από 8.5 χρόνια έχω αρκετά καλή γνώση και εικόνα σε όλη τη διαδρομή από το 2016 και μετά. Έχει αναπτυχθεί αρκετά και υπάρχει τρομερή βλέψη και καλό μομέντουμ να ανέβει ακόμα περισσότερο.

Σχετικά με άλλες ανεπτυγμένες χώρες όπως η Ελλάδα, η Ισπανία, η Γερμανία , η Ιταλία, η προσβασιμότητα σε αθλητικές εγκαταστάσεις και προπονητική, αν και έχουν αρκετά καλούς προπονητές, πιστεύω ότι ο συνδυασμός αυτών των δυο τους στερεί να πάνε στο επόμενο επίπεδο. Στο επαγγελματικό επίπεδο έχουν γίνει πολύ μεγάλα βήματα τα τελευταία χρόνια. Τρεις ομάδες τα τελευταία χρόνια έχουν πάρει επενδύσεις από Αμερικάνικα funds και τα τελευταία δύο χρόνια έχουν χτιστεί δύο ιδιόκτητες αρένες και άλλη μία έρχεται στο Μπρίστολ τα επόμενα χρόνια.

Υπάρχει ένα πολύ καλό μομέντουμ και χρησιμοποιούν όλες τις δυνάμεις ώστε να αναπτυχθεί κι άλλο. Μπορεί να υστερούν λίγο στη κουλτούρα, γιατί ο συνδυασμός κουλτούρας-νοοτροπίας ξεκινάει από τις μικρές ηλικίες και τα αναπτυξιακά. Αυτό είναι σε συνδυασμό με τους προπονητές που είπα πριν ότι αν δεν δίνουν έμφαση στις λεπτομέρειες απ’ τις μικρές ηλικίες μετά είναι δύσκολο να δημιουργηθεί αυτό που χρειάζεται για να πάνε στο elite επίπεδο».

Σχετικά με τη συμμετοχή των παιδιών στο μπάσκετ: «Είναι το δεύτερο άθλημα. Σε μερικές περιοχές της Αγγλίας, βάσει πρόσφατων ερευνών, είναι το πιο δημοφιλές άθλημα σε σχέση με το ποδόσφαιρο και το ράγκμπι. Απλά υπάρχει ένα μεγάλο κενό στις ηλικίες 14-18, όταν και ξεκινούν να έχουν περισσότερες υποχρεώσεις στα σχολεία.

Επειδή ίσως και το επαγγελματικό κομμάτι δεν έχει τις απολαβές, ίσως οι οικογένειές τους τα ενθαρρύνουν να πάνε σε άλλες επιλογές. Έχουμε πάρα πολλούς αθλητές που πηγαίνουν σε αμερικάνικα πανεπιστήμια αλλά μετά δε συνεχίζουν στο επαγγελματικό επίπεδο».

Για το πλάνο της Μεγάλης Βρετανίας στο μπάσκετ για τα επόμενα χρόνια: «Έχουν κάποια στρατηγικά πλάνα που ακολουθούν. Κάποιες φορές είναι πιο αποτελεσματικά και άλλες δεν είναι. Παίζουν πολλοί παράγοντες ρόλο πάνω σε αυτό. Θέλουν να προσλάβουν experts και προπονητές από άλλες χώρες.

Τώρα με το Brexit υπάρχουν άλλοι πολιτικοί-εξωτερικοί παράγοντες για το ποιος έχει το δικαίωμα να έρθει να δουλέψει στο Ηνωμένο Βασίλειο και αυτό είναι ένα “αγκάθι”. Σίγουρα γίνονται μεγάλα βήματα. Η Γλασκώβη έχει Ισπανό προπονητή, στο Μπρίστολ ο Καπούλας βρίσκεται χρόνια, υπάρχουν γύρω στις τέσσερις ομάδες που παίζουν σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις, οι Λόντον Λάιονς έκαναν πορείες σε άνδρες και γυναίκες. Σίγουρα πηγαίνουν στη σωστή πορεία. Είναι μια διαδικασία που θα πάρει χρόνο, αλλά έχουν γίνει πολύ σημαντικά βήματα».



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ